За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 680
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
описвам подробно как го правим Simple Smile
нарязваш на едри хапки, или малки парчета Simple Smile за да се уплътни добре в буркана.
Посоляваш и оставяш на наклонена повърхност да се отцеди  - на студено място за ок 4-5-6 часа.  Солта е на око, но да си прецениш - на килограм месо по ок  20- 22г сол
Тук две разновидности - някои запържват, други запичат и пълнят бурканите. Ние не запържваме и запичаме, защото излиза сока на месото така - дори да сложиш сока, който се отделя при запичането, не е същото, както твърдят моята рода.  Та както решиш, но сурово сложено, сосчето, което пуска долу става едно желе после Simple Smile
Хубаво пълниш в бурканите, наместваш мръвките. Затваряш с капак и пробваш - да несе въртят. За месо нямам доверие на винтовите, ползвам си омния с простите капаци, които след затваряне задължително минавам по ръба и с гърба на ножа - това ми е сигурно на мен.
Слагаш ги в тендежера/съд, на дъното на който знаеш има кърпа, или решетка, наливаш вода -  3-4 пръста над бурканите. Върху самите буркани нещо тежко, да не се вдигат при варенето.
След като заврат, засичаш 2 часа, а може и 2,5 - нищо няма да им стане от повече варене, щом е само месо.

Последна редакция: пт, 02 ное 2018, 14:25 от пеп-4o

# 496
Благодаря, Пепчо! Не било философия, но пусто чудо, като никога не съм правила и да не сбъркам нещо.

# 497
Месото го слагаме без пържене, варене или каквато и да е обработка, само щипка сол.  Трябва да се натъпче наистина хубаво, че като се свари месото се свива и бурканите с повече въздух не се "вакумират". След като ги сварим 2 часа само ги обръщам на цимент или плочки докато изстинат.
Някои меса ми се желират след 1-2 дни.

# 498
Дайте идея за филе от акула. Ако може без паниране.
ПС Трябва ли да се размразява напълно при готвене или трябва да е леко замразено?

# 499
  • Sofia
Мм купил от гръцки магазин един много вкусен и сочен сладкиш с кори отдолу и отгоре,а по средата крем...Знаете ли как се казва и прави?

# 500
# 501
  • Sofia
Много благодаря Flowers Hibiscus
Доста сложно ми се вижда приготвянето Thinking

# 502
но не е Simple Smile а е ужасно вкусен сладкиш

# 503
  • Sofia
Щом казваш,може и да пробвам с 1/2доза като за пръв път...
Не само вкусен,а направо неустоим...едвам се спрях Blush...

# 504
Здравейте, кулинарни феи😊!
Влизам отново с питане, давате страхотни съвети и сте страшно полезни за хора като мен, за които готвенето е страст💐.
Искам тази година за Коледа да направя баклава. Умираме вкъщи всички за този десерт, никога не съм правила обаче. Ще съм благодарна, ако споделите някоя изпитана рецепта. В нета има много, но изпитаното си е друго нещо😊😉.
Благодаря предварително💐😊!

# 505
  • София
Дайте идея за филе от акула. Ако може без паниране.
ПС Трябва ли да се размразява напълно при готвене или трябва да е леко замразено?
Ми,...... може да е Бугаца, не е задължително да е галактобуреко

https://recepti.gotvach.bg/r-101451-Бугаца

и още един вариант
https://recepti.gotvach.bg/r-101789-Бугаца_-_гръцка_баница_с_крем_от_грис

Влизам отново с питане, давате страхотни съвети и сте страшно полезни за хора като мен, за които готвенето е страст💐.
Искам тази година за Коледа да направя баклава. Умираме вкъщи всички за този десерт, никога не съм правила обаче. Ще съм благодарна, ако споделите някоя изпитана рецепта. В нета има много, но изпитаното си е друго нещо😊😉.

https://recepti.gotvach.bg/r-57461-Моята_коледна_баклава

# 506
  • София
Феникс, когато ме мързи е с готови кори, както е в рецептата, но хванели ме музата си правя домашни и слагам рецепта, изпитана и от майсторка туркиня.
Баклава

Продукти:

Скрит текст:
1 пакет кори за баница

За плънката:

200 гр. орехи
100 гр. масло
1,5 с.л. захар
1,5 с.л. канела на прах

За сиропа:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 лимон
2 ванилия

Приготвяне:

Скрит текст:
Разтопете маслото и намажете дъното на голяма продълговата тава.
Корите се разделят на три равни части. Сложете една кора и я намажете с масло. Наредете общо 9 кори, като всяка мажете с масло.
Смесете нарязаните ядки, захарта и канела на прах. Поръсете тънък слой от тази смес върху подредените кори и покрийте с 3 кори, всяка намазана с масло.
Редувайте по този начин плънка и кори, докато изчерпите плънката. Накрая завършвате с кори. Маркирайте с нож порциите на ромбове. Най-отгоре намажете с още масло и навлажнете с малко вода.
Печете във фурна 75 минути на 160 градуси°C до тъмно златисто.
През това време пригответе сиропа. Разбъркайте останалата захар с водата. Сложете да се вари на слаб огън. След като сиропът ври 15-20 минути, прибавете ванилията и лимоновия сок. Разбъркайте много добре.
Заливате с горещ сироп студената баклава или гореща баклава със студен сироп. Задушавате и оставяте да престои 24 ч., но не в хладилник.
Домашни кори

Продукти:

Скрит текст:
2 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
1 к.л. сода за хляб
сок на половин лимон
натурално пшенично нишесте
брашно колкото поеме за меко тесто

Приготвяне:

Скрит текст:
Всички продукти смесвате и прибавяте брашното до получаване на меко тесто.
Разделяте на около 10 топки.
Всяка топка разделяте на 6-7 по-малки топчици, които овалвате в натуралното пшенично нишесте.
Всяка мъничка топчица сплесквате и редите една върху друга.
Така наредените една върху друга топчици точите с нишесте до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник.
Да ви е сладко на всички!

# 507
  • София

Ето така се прави баклавата у нас и изчезва светкавично: Баклавата на мама (с грис).

# 508
http://www.vkusnoteka.bg/2013/12/blog-post_24.html

Никога не бях правила баклава. Направих баклавата от Вкуснотека, стана много лесно и бързо, получи се добре

# 509
  • Sofia

Ето така се прави баклавата у нас и изчезва светкавично: Баклавата на мама (с грис).
Най-вкусната за мен баклава,много спомени и носталгия ми навява...милата ми бабка,Светла и памет Disappointed Relieved я правеше с грис и точени кори,сочна,крехка,топяща се в устата,с мирис на карамфил и канела...уникален вкус

Общи условия

Активация на акаунт