МОН - промените продължават (2)

• 60 243
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
Родителите сами са решили да си запишат децата на английски извън училище. Няма смисъл да се учудват и/или оплакват, че после им е скучно в клас. Това си е лично решение и с него общата програма не може да се съобразява.
Това е истината и важи не само за английския, а и за всеки друг предмет, по който учениците имат допълнителна подготовка на ниво, по-високо от това, което дава ООП.
Ако се върнем на английския, с какво ниво се предполага да завършват отличниците: а) от АЕГ, б) от СМГ английска паралелка и с) училище без разширено изучаване на английски? А тези, които са посредата като успех? Ако не вземат допълнителни уроци имам предвид.
Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 16:45 от Ezhko

# 391
В същия ред на мисли има деца, които започват първи клас грамотни и смятащи. И често съм чела - ама защо почват от азбуката и цифрите. Ами започват, защото това са ни програмите. Същото е и с езиците. И с другите предмети - в зависимост кой какви интереси има.
Да, ама не. Защото тук почват всеки път от нулата.

Що не направят един входен тест, без оценка. Само с да/не.
Който получи НЕ, значи не го приемат. Защо да влачи всички останали да почват от азбуката?

За всеки едик ли? Защото няма логика за един език да има, а за друг да нума такъв тест. В някои училища се учи немски от първи клас, във Варна има такова училище с мет паралелка. Ами ако има входен тест, превзили са паралелките на МГ с немски

Входен тест или изискване за знания може да има само ако един чужд език е абсолютно задължителен за всички училища  до 7 клас в България, но такъв език няма.

# 392
Може да има това, което реши конкретното училище, а не което ти и аз си мислим.
Нередно е да се харчат луди пари на данъкоплатците, за да могат децата да тъпчат на едно място, и да го раздават лежерно и ученици, и учители.
Да има един входен тест, и това е.
По този начин ще бъде ощетено може би 1-2 деца, а не 24, ако паралелката е от 26 ученика.
Как имат входни нива в училище по изобразително изкуство? Да не би талантът да се учи в училище?

# 393
Входен тест може да бъде НВО по език, който тази година е по желание, на 21 юни. Ако е задължителна тази матура, децата могат да бъдат разпределяни по паралелки, според резултата. Както е при НВО по математика и български.

# 394
Вярно е, че в МГ за езици извън немски и английски, почти няма интерес.
Изобщо не мога да се съглася. Нашият випуск (6 клас, СМГ) направихме анкета какъв език бихме искали децата ни да учат в гимназията ако останат в смг. Ми само 24 пожелаха АЕ. Има желание за испански, френски, дори китайски. Естествено най-много искат немски. Но предлагането е 4 паралелки АЕ и 2 паралелки НЕ. Дори и да не могат да намерят преподаватели по другите езици, какво пречи съотношението да е обратното? Високият бал в смг с АЕ изобщо не е заради АЕ.
Според мен към днешна дата ако човек не знае АЕ на отлично ниво ще му е доста трудно. Родителите знаем, че в училище АЕ не може да се научи на високо ниво (дори да си ИИЧЕ ) и затова си записваме децата извънкласно. Дублажът на учене в училище и извънкласно на АЕ може да се спести като се редуцират паралелките с АЕ. Много ми харесва системата с паралелки по нива на познание, децата да са разпределени по всеки предмет според интерес и познания, но това е почти невъзможно да се случи в ДУ.

# 395
Ако се върнем на английския, с какво ниво се предполага да завършват отличниците: а) от АЕГ, б) от СМГ английска паралелка и с) училище без разширено изучаване на английски? А тези, които са посредата като успех? Ако не вземат допълнителни уроци имам предвид.
Благодаря предварително!
Въпросът е обсъждан многократно. Някъде на последните страници има снимка на извадка от наредбата за ООП. Ако информацията в нея е недостатъчна, повече може да се прочете в съответните нормативни документи.

# 396
Благодаря предварително!
Въпросът е обсъждан многократно. Някъде на последните страници има снимка на извадка от наредбата за ООП. Ако информацията в нея е недостатъчна, повече може да се прочете в съответните нормативни документи.
Нека се опитам тогава да обобщя, с молба да бъда поправен ако/където бъркам:
- Отличниците на АЕГ се очаква да завършат 12-ти клас (без допълнителни уроци) на ниво В2.1. Същото (теоретически) и отличниците в СМГ (АЕ), ако вземат още часове по езика като СИП (надали е възможно на практика). Редовите ученици могат да се надяват на В2.
- Отличниците в СМГ(АЕ), които не са вземали допълнителни часове език, се очаква да завършат 12-ти клас с ниво В1.1, а редовите с ниво В1. Подобно и за всички училища с неинтензивно изучаване на АЕ като първи език. Разликата е, че последните нямат опция да наваксат до В2 със СИП-ове.
Правилно ли съм схванал?

# 397
- Отличниците на АЕГ се очаква да завършат 12-ти клас (без допълнителни уроци) на ниво В2.1. Същото (теоретически) и отличниците в СМГ (АЕ), ако вземат още часове по езика като СИП (надали е възможно на практика). Редовите ученици могат да се надяват на В2.
- Отличниците в СМГ(АЕ), които не са вземали допълнителни часове език, се очаква да завършат 12-ти клас с ниво В1.1, а редовите с ниво В1. Подобно и за всички училища с неинтензивно изучаване на АЕ като първи език. Разликата е, че последните нямат опция да наваксат до В2 със СИП-ове.
Правилно ли съм схванал?
Както казах, въпросът е обсъждан многократно във форума. Можеш да намериш доста коментари в различни теми тук.
Вече няма СИП. Какво и колко ще се изучава във факултативните часове, не е нормативно определено, но си признавам, че не съм чела задълбочено в тази посока. Цитираните нива се отнасят до ООП и ИУЧ - РП в частта за задължителните модули. Същите тези нива са обвързани с вида на обучението по езика, а не с това дали става дума за гимназия, която има в наименованието си " езикова". Но понеже виждам, че СМГ те влече, ако първият чужд език се изучава разширено или интензивно, то нивото по наредба е В 2.1.  Дефиниция за отличник и редови ученик, както и обвързване на очакваното ниво с тези понятия не съм срещала.

# 398
Правилно ли съм схванал?
Както казах, въпросът е обсъждан многократно във форума. Можеш да намериш доста коментари в различни теми тук.
Вече няма СИП. Какво и колко ще се изучава във факултативните часове, не е нормативно определено, но си признавам, че не съм чела задълбочено в тази посока. Цитираните нива се отнасят до ООП и ИУЧ - РП в частта за задължителните модули. Същите тези нива са обвързани с вида на обучението по езика, а не с това дали става дума за гимназия, която има в наименованието си " езикова". Но понеже виждам, че СМГ те влече, ако първият чужд език се изучава разширено или интензивно, то нивото по наредба е В 2.1.  Дефиниция за отличник и редови ученик, както и обвързване на очакваното ниво с тези понятия не съм срещала.
Благодаря за информацията.
Дадох СМГ, като пример на училище с РИЧЕ, но ми е интересна концепцията като цяло за подобните училища, а не конкретно това. Опитвам се да намеря отговор и за разликата в резултатите между интензивно и разширено изучаване на чужд език. За разликата в броя на часовете знам, но ако накрая се гони едно и също ниво, то кое точно се учи допълнително в ИИЧЕ?
Другият въпрос, на който се опитвам да намеря отговор е дали за постигане на търсеното ниво е необходимо материала да бъде усвоен за отличен, или примерно за добър? С други думи, дали нормативното изходно ниво се планира да бъде постигнато от поне половината ученици или само от горните 5-10%?

# 399
Ежко,

Каквото и количество часове да бъдат заложени, ако детето и учителят не са заинтересовани - крайният резултат ще е еднакъв.

Не виждаш ли, че умишлено занижават летвата, за да станем една посредствена нация, която да бъде донор за работна ръка в чуждестранните фабрики? Това е, в общи линии.

А за по-предните коментари - аз учих немски, и го изучих много добре, за много кратко време. И работа си намерих с тези знания - работих с немска фирма.

Тъй че за пореден път се убеждавам- не зависи от брой часове и училище толкова, колкото от мотивацията ти.

Конкретно за моя немски, го учих почти сама, защото трябваше да лежа за задържане, и нямаше как да ходя където и да е било. Изкарах най-много точки на теста, и така. Въпреки трудностите, щом имаш желание, се справяш.

# 400
  • Русе
 Нивата в изучаването на езика са формализация, която се свежда до основни рамки, които при различните учебни планове могат да достигнат освен количествени, но и качествени измерения. По новата програма часовете по английски в езиковата гимназия са доста редуцирани в първи гимназиален етап.Обаче пък учат предмети на английски, които са повече като часове. Може и да не е достатъчно качествено преподаването на предметите на чуждия език, но е факт преподаването и изискването за специфична терминология. В момента учат 4 часа история седмично в 9 клас и критерият за 3 е перфектно владеене на термини, които не са никак елементарни и са доста профилирани. По философия се пишат есета по съответните за предмета теми, което също изисква едно по-свободно прилагане на езика. Оценката по чуждия език вече вече не е единствения критерий за оценяване на умения за работа и прилагане на езика.

# 401
Мое близко дете сега го питах от Английска езикова , каза че в 12 кл. учили и правили упражнения по учебник на ниво С2 . Сега не знам обаче как е. Завърши преди 4 год.

# 402
  • Русе
 Тези деца, които познавам от АЕГ с лекота си взеха сертификати без допълнителни курсове и уроци.Но и познавам и деца от МГ, които го сториха.
По новата програма в 11 и 12 клас в нашата езикова заявиха че ще учат по 8 часа седмично първи и втори чужд език.

# 403
Имам следните въпроси към МОН:
- Защо няма друг вариант за изучаване на пръв западен език след 7-ми клас, освен започването му от нулата? Следва ли това да се приема като признание, че часовете от 5-ти до 10-ти клас са били загубено време?
- Защо, при над 900 часа за ИИЧЕ, се предполага да се постигне ниво В2.1, когато според изследванията на съответните комисии от ЕС, за постигане на С1 са необходими между 700 и 800 часа средно? Последният извод се подкрепя и от практиката в частните училища в България. Откъде тази неефективност в държавните?
- Как едно училище може да носи титлата езикова гимназия, ако се очаква възпитаниците му да знаят съответния език малко над средното ниво (по определението на В2.1)?
- Как новите планове съответстват на Лисабонската стратегия "за овладяването от ранна възраст на поне два чужди езика"? Като първият следва да започне да се учи в началното образование?

И като следствие, въпрос към Дидева и Джуди: Как родителите, компенсиращи пропуските на МОН за собствена сметка би следвало да приемат констатацията, че "сами са си виновни"? Те са виновни затова, че губят времето на децата им в ДУ ?!?

# 404
  • Русе
Имам следните въпроси към МОН:
- Защо няма друг вариант за изучаване на пръв западен език след 7-ми клас, освен започването му от нулата? Следва ли това да се приема като признание, че часовете от 5-ти до 10-ти клас са били загубено време?
  Защото ще има дискриминация и невъзможност на свободен избор на училище след 7 клас. Истерията за избор на училища ще започне от най-ранна възраст и на практика частните уроци ще достигнат невъобразим ръст.

- Защо, при над 900 часа за ИИЧЕ, се предполага да се постигне ниво В2.1, когато според изследванията на съответните комисии от ЕС, за постигане на С1 са необходими между 700 и 800 часа средно? Последният извод
    Ниво С изисква и някаква зрялост, което не виждам причина да е приоритет още по време на средното образование.

Някои деца изпреварват нивото на възрастта си. Ниво С се постига и в ДУ, доколкото както посочих доста деца си вземат сертификатите,покриващи ниво C в 11 клас без допълнителни уроци,

Общи условия

Активация на акаунт