МОН - промените продължават (2)

• 60 218
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
Ezhko, вероятно най-най-лесното нещо е да се сложи програмно на изхода на ЕГ една рамка С1, но това ще означава всички възпитаници на училището да я покрият. Което пък, от своя страна, води до 3 варианта:
1. приемаме на доверие, че всички, завършили поне с 3,  покриват С,
2. правим контролно изходно ниво и който мине 3 завършва, който не - повтаря или завършва с удостоверение за завършен първи етап на  гимназиално образование и се явява на изпити докато хване заветната тройка,та да докара диплома,
3. разполагаме с достатъчно ресурси и не правим драма от това, че след 10 клас ще има м/у 20 и 40% от учениците във випуска, които ще мигрират в други училища с РИЧЕ, не защото са тъпи и не могат да покрият нивото, а защото в момента имат други приоритети и готвят изпити, други сертификати, вече бачкат нещо добре платено и т.н.
Гаргамела, програмата указва какво се учи, а не какво следва да постигне всеки ученик. Отличниците от ЕГ следва да са постигнали С1 според мен. А за целта, следва да се учи, като за С1. Защо С1? Защото В2 не стига за да се следва висше на съответния език, без подготвителна година. (виж линка по-долу) И ако В2.1 е почти допустимо за професионална гимназия, то е съвършенно недостатъчно за езикова такава.

Писах вече по-горе, но пак ще повторя - В1 покрива пълната граматична рамка и базова лексика за смислена комуникация. В2 и С изискват по-високо ниво на обработка на информацията, на изразяване, на познания, свързани с ежедневието, културата, терминологиите, изобщо - не само познание и практика на лексиката, а и обща култура, и чисто житейски опит.
Определенията за нива са други. Виж тук:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0% … D0%BD%D0%BA%D0%B0

Специално по френски, изпитите за С1 и С2 нямат "ученически" вариант, т.е., темите са изцяло от света на възрастните - от типа на безработица, изхранване на населението, подбор на информацията, оценка на труда, преработка на отпадъците, работна среда, старт ъп компании ... не са точно в зоната на комфорта на повечето тийнове.
Не съм навътре специално с френския език. Но бих очаквал, че пълнолетен индивид, завършил средното си образование (да не говорим в "елитна" гимназия) е напълно подготвен за равноправно участие в света на възрастните. Вкл. по въпроси като безработица, изхранване на населението и т.н. Най-малкото, защото от него ще се очаква да подбере информацията по тези теми, за да гласува на съответните избори?

# 421
  • Русе
Защото В2 не стига за да се следва висше на съответния език, без подготвителна година. (виж линка по-долу)

Доста голям процент деца от езикови и МГ учат в добри университети и очевидно нивото стига. Това са фактите.  "C" ниво e свързано с активно практикуване в дадена област на съвременно ниво.Повечето от децата, най-вече тези, които имат интереси към дадена област го използват активно и си достигат нивата с лекота. Вече писах, че владеенето на английски в езиковите гимназии не постига само с часовете по английски. Най-хубавото на нашата образователна система е възможността на избор на различни етапи и не ми се иска някой със сухарно мислене да лобира да загубим единственото свястно нещо на системата.

# 422
  • София
По какво отличавате "програма за В2" и "програма за С1"?
Пак напомням, по нашата образователна система такова оценяване няма.
Не е съвсем вярно. В новите образователни програми ясно е написано, какво ниво е заложено за постигане. Дали В1.1 или В2.1 например. А липсата на механизъм за оценка на изпълнението на заложеното е един от многото проблеми в тези програми.

Досега не беше заложено изрично ниво в програмите, но на практика точно ниво В2 си беше заложено, защото матурата в 12 клас беше на това ниво. Въпреки това, реалното ниво, постигано от учениците в АЕГ на изхода, спокойно и без допълнителни занимания беше С1 /взимаха си сертификатите без допълнителни занимания/. Има и такива, които постигат В2, такива, които постигат С2 и такива, които и В2 не могат да постигнат /ако не учиш, насила не могат да ти го налеят в главата/. Но с нормално учене, без допълнителни занимания, нивото на изхода беше С1.  Вече бе писано по-нагоре, че разликата между В2 и С1 е в лексиката, нивото на използване на езика, които не идват от преподаването по някаква програма, а от предметите, изучавани на чужд език, литература на езика и т.н. Така че аз не очаквам да настъпи някаква промяна по отношение на нивото на първия език в АЕГ /или в ЕГ изобщо/. Изричното рамкиране на нивото в програмите ще се отрази по-скоро на втория език и то там, където изучаването на вторият английски започваше  от ниво В1 /в НЕГ и Испанската/ - вече им е изрично забранено да го правят. Заради това тази година в Испанската е обявен прием само на една паралелка с втори английски, а досега бяха две.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 12:54 от sanaka

# 423
Доста голям процент деца от езикови и МГ учат в добри университети и очевидно нивото стига. Това са фактите.  
Това е част от фактите. Другата част глaси, че доста голям процент ученици от същите училища ходят на езикови школи и частни уроци, за да им стигне нивото. Също толкова голям процент от неезиковите училища смятат уроците по английски в тях за загубено време.

Най-хубавото на нашата образователна система е възможността на избор на различни етапи и не ми се иска някой със сухарно мислене да лобира да загубим единственото свястно нещо на системата.
Хаосът в нашата образователна система, далеч не е най-хубавото в нея. А възможността за избор си личи от кандидатските истерии на всеки етап.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 15:37 от Ezhko

# 424
  • Русе
Доста голям процент деца от езикови и МГ учат в добри университети и очевидно нивото стига. Това са фактите. 
Това е част от фактите. Другата част глеси, че доста голям процент ученици от същите училища ходят на езикови школи и частни уроци, за да им стигне нивото.
  Детето ми учи в езикова гимназия. Всяка година някое близко дете завършва МГ или Езиково. Повечето избират чужди университети. За децата с английски не съм чувала за допълнителни уроци или подготвителна година. Което не е така с немския. Повечето имат затруднения. Така че не знам аз за голям процент. В 8 клас обаче доста от децата ходеха на допълнителни уроци, въпреки че се почваше от начално ниво и бяха учили английски в началното.

Новите промени тепърва ще видим как ще ги приложат. За мен са стъпка в правилна посока да се учи профилирано в 11 и 12 клас

# 425
По какво отличавате "програма за В2" и "програма за С1"?
Пак напомням, по нашата образователна система такова оценяване няма.
Не е съвсем вярно. В новите образователни програми ясно е написано, какво ниво е заложено за постигане. Дали В1.1 или В2.1 например. А липсата на механизъм за оценка на изпълнението на заложеното е един от многото проблеми в тези програми.

Това не е система на оценяване. Поне не и у нас.

Цитат
Новите промени тепърва ще видим как ще ги приложат. За мен са стъпка в правилна посока да се учи профилирано в 11 и 12 клас
Споделям, отдавна ми е мечта.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 13:29 от Judy

# 426
Не знам как се определя нивото на езика в цитираните таблици и каква е целта им. Вероятно е някакво осредняване, т.е. минимално необходими изисквания за завършване на всички ученици. Следователно колкото по-нисък е прагът, който трябва да се премине, толкова по-големи успехи ще бъдат отчетени от МОН. Защото ако се постави изискване за покриване на ниво С1 и то се достигне само от 40-50 % от учениците, какви ще са последиците. За МОН като отчетност, но и за останалите ученици, непокрили нивото?
Това ми е теоретичната част от въпроса.
Що се отнася до практическата, мога да кажа, че голямата ми дъщеря завърши миналата година ЕГ с първи език немски и може би 22 от 28 ученика в класа взеха немска диплома с ниво С1, 2 или 3 - с В2, а останалите предпочетоха да не се явяват.
От нейния клас около 10 души заминаха да учат в Германия и Австрия и доколкото знам, се справят без проблеми с езика.
Малката ми дъщеря е по новата програма, в момента в 9 клас. В края на 8 клас бяха взели цялата граматика, като по учебниците, по които учиха, завършиха ниво В1. Тази година часовете по първия чужд език са доста малко, но учат три предмета на езика, единият от които с нейтив спийкър. Което да си кажем, е много трудно, защото учебници все още няма, а и за децата е сложно. Но смятам, че е много полезно.
Ще поживеем и ще видим какво ще стане до края на 12 клас, но все си мисля, че с тези темпове, ще трябва да подминем ниво В2.1.

# 427
  • Майничка
...
Гаргамела, програмата указва какво се учи, а не какво следва да постигне всеки ученик. Отличниците от ЕГ следва да са постигнали С1 според мен. А за целта, следва да се учи, като за С1. Защо С1? Защото В2 не стига за да се следва висше на съответния език, без подготвителна година. (виж линка по-долу) И ако В2.1 е почти допустимо за професионална гимназия, то е съвършенно недостатъчно за езикова такава.

Учебните програми по чужди езици указват нивото, в кой клас на какво учебно заведение следва да бъде покрито това ниво, както и темите, които следва да бъдат застъпени. Справка - МОН.https://www.mon.bg/bg/1698

Отличникът трябва да е покрил на минимум 92% тези изисквания (за 5,50), пък нататък, ако може и иска, ако ще и 250% отгоре да е. Тройкаджията - мин.50%.
Извън университетите в Англия и САЩ (с кандидатстването в които не съм запозната), много малко са специалностите и училищата в Европа, които изискват ниво С1.

Писах вече по-горе, но пак ще повторя - В1 покрива пълната граматична рамка и базова лексика за смислена комуникация. В2 и С изискват по-високо ниво на обработка на информацията, на изразяване, на познания, свързани с ежедневието, културата, терминологиите, изобщо - не само познание и практика на лексиката, а и обща култура, и чисто житейски опит.
Определенията за нива са други. Виж тук:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0% … D0%BD%D0%BA%D0%B0

Напротив, говорим за едно и също.

Специално по френски, изпитите за С1 и С2 нямат "ученически" вариант, т.е., темите са изцяло от света на възрастните - от типа на безработица, изхранване на населението, подбор на информацията, оценка на труда, преработка на отпадъците, работна среда, старт ъп компании ... не са точно в зоната на комфорта на повечето тийнове.

Не съм навътре специално с френския език. Но бих очаквал, че пълнолетен индивид, завършил средното си образование (да не говорим в "елитна" гимназия) е напълно подготвен за равноправно участие в света на възрастните. Вкл. по въпроси като безработица, изхранване на населението и т.н. Най-малкото, защото от него ще се очаква да подбере информацията по тези теми, за да гласува на съответните избори?

Очакванията са хубаво нещо, но това не ги превръща във факти. И пак казвам, не защото младежите са тъпи, просто не всичко им е в сферата на интереси. Някой, който се готви да следва спортен мениджмънт в Англия, едва ли ще се напъва да усвои повече от минимално необходимата лексика по теми за възобновяемите източници на енергия, данъците и т.н. Все някакви познания ще има, защото  ще я е срещал из уроци или текстове за четене с разбиране, но няма да е нещо сериозно. Въпреки това, една добра база от предходните нива би му позволила на изпит за езиково ниво да презентира прилично есе или разговор, като префокусира темата според собствените си силни страни.

P.S. По отношение на допълнителните уроци - надявам се, правите разлика между тези от 8 и 9 клас, които целят наваксване на материала (причините за пропускането може да са различни) и тези след 10 клас, които се отнасят основно за формата на изпита за ниво. Личните ми впечатления са, че учениците от ЕГ спокойно могат да минат и без тези курсове, стига да имат налични два основни ресурса - достатъчно информация за формата (има я в нета) и някой, който да им дава обратна връзка за писмената работа и говоренето, което рядко може да се случи в час, но все пак, може да се случи в училище.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 14:24 от gargamela

# 428
Очакванията са хубаво нещо, но това не ги превръща във факти. И пак казвам, не защото младежите са тъпи, просто не всичко им е в сферата на интереси. Някой, който се готви да следва спортен мениджмънт в Англия, едва ли ще се напъва да усвои повече от минимално необходимата лексика по теми за възобновяемите източници на енергия, данъците и т.н. Все някакви познания ще има, защото  ще я е срещал из уроци или текстове за четене с разбиране, но няма да е нещо сериозно. Въпреки това, една добра база от предходните нива би му позволила на изпит за езиково ниво да презентира прилично есе или разговор, като префокусира темата според собствените си силни страни. [/color]
Ами да въведем специален изпит, който да допуска издържалите го до гласуване тогава? Или в името на спортния мениджмънт, да въведем серия от двубои, определяща бъдещия ни вожд?
Освен това, не говорихме ли за възпитаниците на ЕЗИКОВИТЕ гимназии?
Да не говорим, че някой следващ спортен мениджмънт, трябва перфектно да разбира не само терминологията, но и същината на данъчното облегане в детайли. С "все някак ще се оправи" ще започне една обиколка след състудентите си.

# 429
  • Майничка

Ами те и в България гласуват, дори преди да са завършили гимназия. А да не би 100% от завършващите, в това число езикови, класически, СМГ, НПМГ и АЕ да имат представа от данъчните и осигурителни, хайде, не закони, а практики?

Учещите спортен мениджмънт вероятно започват с нагласата да НАУЧАТ нещата, не да ги знаят предварително (доколкото специалността не изисква предварителен приемен изпит).

# 430
Ами те и в България гласуват, дори преди да са завършили гимназия. А да не би 100% от завършващите, в това число езикови, класически, СМГ, НПМГ и АЕ да имат представа от данъчните и осигурителни, хайде, не закони, а практики?
Би следвало. По програма от МОН учат гражданско образование Simple Smile

# 431
  • Майничка
Аха. Програма за 12 клас, раздел "Гражданите и икономиката:
 Разглежда публичния бюджет като основен
инструмент за провеждане на икономическа,
финансова и социална политика на публичната
власт (държавата и общините).
 Разбира договора като базова гражданска връзка.
 Познава формите на собственост.
 Оценява ролята на собствеността за развитието на
свободното гражданско общество.
 Познава и анализира връзката между
икономическите условия, личната стопанска
инициатива и стандарта на живот.
 Разбира същността на пазарната икономика и
анализира необходимостта от нейната регулация.
 Различава основни инструменти на социалната
политика.
 Познава основни характеристики на пазара на
труда и как да се представя пред работодател
 Познава основните трудови, социални и
осигурителни права. и нищо за задълженията Whistling
 Оценява икономическите процеси в България, ЕС
и света през призмата на устойчивото развитие.

# 432
Вие шегувате ли се?
Очаквате по Гражданско образование децата да научат нещо за данъчната и осигурителната политика на държавата?
Не че мога да знам какво точно ще се учи по този учебен предмет, но справката в интернет показва нещо съвсем различно.
При това са предвидени само 36 ч. годишно.

# 433
Познава основните трудови, социални и
осигурителни права. и нищо за задълженията Whistling
Аха. Чувствам как помежду ни настъпва взаимно разбирателство Simple Smile

Отчасти. Темата е по-скоро за сълзи...

Очаквате по Гражданско образование децата да научат нещо за данъчната и осигурителната политика на държавата?
Поне колкото ще научат английски по чужд език? Simple Smile

# 434
Вие шегувате ли се?

Не че мога да знам какво точно ще се учи по този учебен предмет, но справката в интернет показва нещо съвсем различно.
При това са предвидени само 36 ч. годишно.

То е нещо като да се мисли, че часовете по безопасност на движението трябва да са подготвили човека да си вземе листовките на изпита по кормуване. Поне.

Скрит текст:
В Холандия, например, Гражданско образование се учи на английски. Не знам дали във всички училища, но колеги на сина ми са учили и са държали така държавни изпити. Така и английският се учи в реална среда, наред с изучаването на учебен предмет с конкретна и широка лексика, а не в кухи граматични упражнения, посветени на упражняването на С1 или С2.

Общи условия

Активация на акаунт