МОН - промените продължават (2)

• 59 757
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Ежко, няма нужда да ги махат, а да оставят форма зачита се/не се зачита. Така беше по едно време, когато аз бях ученичка.

Ама разбира се! След като спортист не е професия, а музикант къща не храни, защо ни е да има оценки по тях?
Предлагам следните нормативи за "зачита се" по физическо:
- качва се от партер до 4-ти етаж в училището за по-малко от 10 мин. (бързина)
- може да вдигне ученическа чанта (пълна) над главата си, без да се нарани. (сила)
- може да си измие зъбите, без да си бръкне в окото. (ловкост)

# 526
  • Русе
Часовете по физическо е хубаво да са на модули ,разделени по спортове и различна активност. Примерно по два блока по 2 часа седмично - баскетбол, гимнастика, танци ,атлетика, гимнастика....

# 527
Часовете по физическо е хубаво да са на модули ,разделени по спортове и различна активност. Примерно по два блока по 2 часа седмично - баскетбол, гимнастика, танци ,атлетика, гимнастика....
Физическо възпитание и спорт са различни неща, Амбър.

# 528
  • Русе

Според теб спортът не е физическо възпитание ли.

# 529
Ежко, 'айде и тая тема обърна на сарказъм и вещо изказване. Влез в сайта на мон, прочети имената на предметите, може да цъкнеш и на учебното съдържание, не хапе, попрочети.

# 530
  • в страната на чудесата
Ежко, понякога се чудя дали не пишеш от миналото или си базиран в Съветския съюз...

# 531
  • Там, където мечтите се сбъдват
Ако се започне както е заложено от 6 години, мисля, че децата с удоволствие, ще ги правят. Ясно е, че физическото следва да се изземе от функциите на началните учители и да се поеме от учители по физическо. Дъщеря ми е първи клас в момента и има 3 часа физическо, 2 се водят от нейната госпожа и 1 от учител по физическо. До момента не са пропускали час по физическо, даже ни показваше упражнения от лечебната гимнастика, против изкривявания, които правят с тяхната госпожа. Това зависи обаче от началния учител, синът ми до 4 клас имаше много пропуснати часове по физическо с оправдание, че не им стига времето за български и математика, т.е. ако физическото изцяло се поеме от физкултурник, то тези часове няма да се пропускат, мисля, че това е идеята на МОН.

# 532
Ежко, на "вдигане на раница" всички ще се провалят.Joy
Защо ви е важна оценката по физическо? Който покрил, покрил. Моят син има често слаби оценки по рисуване, не умее, не правя драми.

Иначе до 4 клас, особено първи и втори и аз се дразнех, че пропускат физическо--един пътфсе готвели по мат, друг път били наказани, защото пречели на 5 клас, друг път валяло дъжд, послеэпекло слънце и тн
Не съм спортист и нямам представа от нормативи но си мисля, че по-важно е движението като цяло.

# 533

Според теб спортът не е физическо възпитание ли.

Зависи от целта, с която се практикува. Понастоящем, обикновено не е.

# 534
Предполагам за дипломите за средно образование има значение оценката при кандидатстване в чужбина. Отделно защото е обидно отношението на места. За мен на този етап оценката е без значение, но да ми звъни сестрата, че детето е колабирало в час, защото физкултурникът си прави експерименти и тичат 1000м без право да отбият, защото развалят строя, не мога да го приема.

# 535
Предполагам за дипломите за средно образование има значение оценката при кандидатстване в чужбина. Отделно защото е обидно отношението на места. За мен на този етап оценката е без значение, но да ми звъни сестрата, че детето е колабирало в час, защото физкултурникът си прави експерименти и тичат 1000м без право да отбият, защото развалят строя, не мога да го приема.

Мария, поста ти има две страни:
- да се преминава към ниво на натоварване, за което не си подготвен, е опасно и вредно.
- здраво и право момиче да не може да изтича един километър в средно бавно темпо е много тъжно.

# 536
  • Русе

Значи дете, което става сутрин и прави няколко обиколки и може да качи на бегом Белмекен е нормално да има 4 или 5 по физическо възпитание.Отделно плува ежедневно. Или момче на 15, което може да изпълни програмата за военна подготовка на професионалисти да няма максимална оценка е нормално.

Разминаването се получава, защото в часовете не се прави физическо възпитание, защото няма достатъчно условия и време , а се отчитат възможности без да се култивират и възпитават.

# 537
Значи дете, което става сутрин и прави няколко обиколки и може да качи на бегом Белмекен е нормално да има 4 или 5 по физическо възпитание.Отделно плува ежедневно. Или момче на 15, което може да изпълни програмата за военна подготовка на професионалисти да няма максимална оценка е нормално.
Говорим за различни неща.
Практикуването на спорт с цел върхови постижения, на всяка цена, не е физическо възпитание.
Физическото възпитание е овладяване на собственото тяло до заложените в конкретното такова ОПТИМАЛНИ възможности. За което се ползват елементи от различни спортове.

Разминаването се получава, защото в часовете не се прави физическо възпитание, защото няма достатъчно условия и време , а се отчитат възможности без да се култивират и възпитават.
Ето за това говорим.

# 538

Докато няма ясни и точно разписани правила за такъв тип ''възпитание'' ,може да се окаже доста травмиращо да не кажем и опасно ,когато някой залитне в крайности а винаги се намира някой изкушен.
Колко от нас са си изследвали сърцето без причина? Колко са го правили за детето си?
Много е специфично. Едно време всички треньори работещи с деца имаха сериозна подготовка и по медицина. Ако сте ходили на фитнес с инструктор ,сигурно сте забелязали ,че  той много внимателно следи  да не ви пресилва .

# 539
  • Русе
 Кое е по-важното - да се изградят физически активни деца, които да балансират физическата си и умствена активност или да се гонят някакви норми, които почти винаги изостават от динамиката на развитие, не навсякъде има еднакви условия за обучение и на практика влизаш и излизаш от един час.

Общи условия

Активация на акаунт