МОН - промените продължават (2)

• 59 736
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Ежко, някой е измислил норматив 300м за момичета. Този норматив го има и не е променян поне 30 години. Сигурно е базиран на експертни мнения. Колко е среднобавно темпо при положение, че дъщеря ми е от високите и е първа след момчетата и трябва да бяга с тяхното темпо, за да не се разваляла подредбата?
Да не зачекваме темата, че има не един смъртен случай в час по фвс и издевателства над деца не е никак ок, независимо колко смотана е дъщеря ми и колко се натъжава Ежко от този факт. Аз също не мога да тичам, прилошава ми зверски, но всяка друга физическа дейност не ме затруднява.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 10:07 от maria77bg

# 541
Някое дете може да си има леки и неизвестни здравословни проблеми, които да не позволяват да изтича 1 км. със средно бързо темпо. А ако се случи нещо непоправимо докато се напъва да покрива нормативи? Физическото би трябвало да има съвсем други цели - възможност децата да се движат отпочивайки от умственото натоварване и от друга страна поддържане или корекция на стойката, гръбнака, походката съсипани от тежките раници и застоялия начин на живот провокиран от развитието на технологиите. Би трябвало часове по физическо да има много и там основно да се следи за посещаемост и участие според възможностите и здравето на децата. А покриването на нормативи и постиженията да са за тези които участват в състезания, спортни отбори към училищата или спортните училища и школи. При музиката и рисуването освен умения за пеене и рисуване има и теоретични знания, исторически данни за музиканти и художници, стилове в съответното изкуство, така че там оценките не са зависими изцяло от физически данни получени по рождение. Но с физическото е много по-различно положението.

# 542
  • Варна
Ежко, в АК нормативите ги покриват като квота зс Олимпиада ли? Истината е, че физическото днес е пълна пародия в училищата - част от нормативите са ненормално непосилни и преподавателите или се втеляват, или оставят децата на самотек. И в двата случая не е ок. Аз също съм за оценка тип зачита се/не се зачита. Самата аз съм завършила средното си образование със зачита се. И като толкова искат да се раздвижат децата, да им организират някакъв тип спорт, не само нормативи по лека атлетика.

# 543
Мен пък ме дразнят такива учители. Хайде няма нужда от такова изсилване. Не всеки става за всякакъв спорт.

Скрит текст:
И аз, и дъщеря ми тренираме редовно за протокола, но не тичане.
Крайно време е да ги махнат оценките по физкултура, музика и рисуване.
Половината деца са с неправилна стойка или имат някаква форма на гръбначно изкривяване. Много по-полезно е да наблягат в тези часове на упражнения, засилващи мускулния корсет, и на информация как да седят, носят раници и пр., отколкото на това дали някой ще изтича 1000м за х или у секунди.

Цитирам, за да се прочете още веднъж горното.
Покриването на норматив може да е за началото на спортен сезон, когато спортистът се е готвил по програма цяла година за този сезон и го чакат състезания.
Покриването на норматив ей така, за идеята, няма как да се получи в час по физкултура.
Броя на деца с гръбначни изкривявания расте, и едно качествено провеждане на такъв час за двигателна култура е задължително, но покриването на норматив не е качествено провеждане на час по физкултура.
Повтарям-нормативи се покриват с цел спортни постижения. Който има данни, се е записал в клуб и се развива в лекоатлетическите дисциплини и без норматива в час по физическо.
Има деца, които спортуват активно друг вид спорт, не са никак, ама никак обездвижени, но нямат данни за лекоатлети и не покриват нормативите.
За капак, ако направят спринта 30 метра, следва да са Бен Джонсън децата, за да ускорят бързо и да покрият нужното време за нормална оценка. Това се тренира, и то дълго, не става с простичкото-а днес, деца, ще покриваме норматив.
Нормативът дълго бягане (спряганите мижави 200-300 дори 600 метра) се бягат за време, а не дали можеш да ги "издържиш".
Скокът също иска и физически данни и доста солидна подготовка, казано простичко да те научат "как да скачаш точно", че ако си без дълги крака поне да покриеш за 4.
Като цяло, учителите правят масово компромис, защото не са малоумни и виждат реално нещата. Дават бонус и за старание, за участие в крайна сметка, и знаят, че не всяко не покрива норматива, защото е обездвижено или го мързи.
Но има и изключения, които яхват възможността и се държат отвратително, унижават и си пишат съвсем умишлено двойки и тройки (табличката с нормативи им е гръб), нямам представа защо (т.е. имам, но ще ме баннат ако си кажа честно)

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 09:16 от smetanapalata

# 544
Ежко, някой е измислил норматив 300м за момичета. Този норматив го има и не е променян поне 30 години. Сигурно е базиран на икспертни мнения. Колко е среднобавно темпо при положение, че дъщеря ми е от високите и е първа след момчетата и трябва да бяга с тяхното темпо, за да не се разваляла подредбата.
Да не зачекваме темата, че има не един смъртен случай в час по фвс и издевателства над деца не е никак ок, независимо колко смотана е дъщеря ми и колко се натъжава Ежко от този факт. Аз също не мога да тичам, прилошава ми зверски, но всяка друга физическа дейност не ме затруднява.
Този норматив беше за 14-годишни девойки. За 16-годишни беше 1000м.
Бягане под строй има само в казармата. А бягане в смесен строй с темпото на момчетата е мечтата на феминиста Grinning
От друга страна да бягаш със сегашните кашкавал-момчета не би следвало да е предизвикателство.
Да ти прилошава от такова тичане означава или проблеми със сърдечно-съдовата и/или дихателната система, на които следва да се обърне сериозно внимание, или обездвижване с потенциални здравословни последици по-късно.

Някое дете може да си има леки и неизвестни здравословни проблеми, които да не позволяват да изтича 1 км. със средно бързо темпо. А ако се случи нещо непоправимо докато се напъва да покрива нормативи?
Поради което има така наречените профилактични прегледи. И освобождаване от физическо на заболелите.

# 545
На преглед на дете с изразено тежко състояние лекарите понякога не могат да открият причина, а леките състояния направо ги подминават, но когато вече е тежко състоянието се оказва че тези леките може да са признак на скрито генетично заболяване, а такива не се откриват при профилактични прегледи.

# 546
Абе, Ежко, спри с примерите от твоето детство преди 50 години! В моето детство винаги си е било 300м, все пак аз съм била девойка и помня. В сегашните планове отново е така. А и дъщеря ми е на 12, не на 16. Мисля, че нямаш право да обиждаш момчетата на "кашкавали". Какво трябва да стане, че да се спреш?

# 547
За покриване на норматив се иска подготовка.
Не може след час по БЕЛ например, влизаш в час по физическо и покриваш норматив. Реално 30 минути само ти трябват да загрееш като минимум, че да пристъпиш към норматива.
Иначе, ако не е за норматив-абсолютно всяко дете ще си изтича метрите без никакъв проблем и без подготовка.
Ще онагледя с примери - футболист от класа, който тренира всеки ден по 4 часа,  си покрива прекрасно норматива за спринта и 600-те метра. Обаче на скока е с двойка. Дали е случайно? Значи ли, че е кашкавал?
Имат и плувец, който ходи на републикански и международни състезания, момчето е със завидна физика, момичетата точат лиги по него. Строен, изваян. Много далеч от кашкавал. Но е плувец. Неговата подготовка включва бягане, момчето тича всяка сутрин километри. Но не за време, съответно на спринта има тройка. Той може да тича с часове видиш ли, и може да е следващия Петър Стойчев, но по физическо има 3. Дали е кашкавал и дали е случайно?
Допълвам. Сетих се за едно интервю с гимнастичките, дали бях чела или гледала, но ми се заби в главата, че нямат 6 по физическо. Дали са кашкавали и колко време прекарват в залата? Просто не са лекоатлети, за да си покрият лекоатлетическите нормативи.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 09:38 от smetanapalata

# 548

Някое дете може да си има леки и неизвестни здравословни проблеми, които да не позволяват да изтича 1 км. със средно бързо темпо. А ако се случи нещо непоправимо докато се напъва да покрива нормативи?
Поради което има така наречените профилактични прегледи. И освобождаване от физическо на заболелите.

Сигурно не сте наясно нито какво представлява един профилактичен преглед ,нито каква е процедурата и какви са условията за освобождаването за което споменавате. Моля ви ,попълнете тези си пропуски!
Живота е безценен!

# 549

Сигурно не сте наясно нито какво представлява един профилактичен преглед ,нито каква е процедурата и какви са условията за освобождаването за което споменавате. Моля ви ,попълнете тези си пропуски!
Живота е безценен!

Знам. И си позволявам да иронизирам царящото пълно безхаберие и юношески оптимизъм.

Абе, Ежко, спри с примерите от твоето детство преди 50 години! В моето детство винаги си е било 300м, все пак аз съм била девойка и помня. В сегашните планове отново е така. А и дъщеря ми е на 12, не на 16. Мисля, че нямаш право да обиждаш момчетата на "кашкавали". Какво трябва да стане, че да се спреш?
Нормативи за едно от (не-спортните) училища в Колорадо, САЩ, наши дни:
https://nme.district70.org/ourpages/auto/2015/8/12/47295076/Qual … g%20Standards.pdf
Колкото до момчетата и кашкавалите, това не е обида, а констатиран факт:

# 550
Интересно ще е да се разкаже как протичат часовете по спорт в Колорадо, преди нормативите.
Не е тайна, че щатските училища/университети дават много за спорта но от там се пръкват шампиони често. Дават стипендии за спортни постижения. Дали имат съоръжения, плувни басейни и игрища? Дали часът по физкултура е някъде между часовете и е 40 минути-време крайно недостатъчно за какъвто и да е спорт между другото. Не съм била в Щатите, нямам опит, не знам, ще е интересно някой ако знае да даде подробности, инак да си мерим нормативите е смешно.

# 551
Интересно ще е да се разкаже как протичат часовете по спорт в Колорадо, преди нормативите.

Приблизително както протичаха по мое време в Строителния Техникум, София.

# 552
Кое е вашето време и какво се е случвало в Строителния техникум?
През един пост съм дала примери с деца-спортисти, които не могат да покрият определени нормативи. И е логично да не могат-не са лекоатлети тренирани за спринт или скок. Това обаче не показва абсолютно нищо, освен да им завъртят по една двойка, не ги прави нито кашкавали, нито нетренирани, децата се връщат с медали от международни състезания дори.

# 553
И някога бяха толкова абсурдни нормативите - 5ти клас толкова, 6ти клас толкова, седми... и т.н. Ама аз бях с година, година и половина даже две по-малка от някои съученички, а ръстово да не говорим! Как да е еднакъв норматива за дете 130-140см като на дете 160см за скок на дължина, а и за бягане! И малкия ми син и аз до 14г възраст бяхме ръстово поднормени, с изключително бързо бягане, но... с тая къса крачка как да догониш високите! Ей колко рев съм ревала в седми клас едва ми писаха тройка по ФВС, пък влияеше на дипломата! И съм колабирала в час, даже не на 1000м... а бях селско подвижно дете, което не спираше да търчи... като се уцели неподходящ ден от цикъла, а учителя обяснява "Ааааа, малки сте, не е възможно, това е само оправдание!"
Нормативите и тогава и сега за мен са пълен абсурд, а и изобщо стила на обучението по ФВС. Трябва си целенасочено обучение на упражнения за правилна стойка и общо укрепване на мускулатурата. Не цял срок - ей ви топката за народна и накрая хайде днес нормативи!
И Ежко, не обяснявай как всичко е наред, защото наблюдението ти е в АК, където част от оценяването е "Здравна култура", учене! И после е изучаване на спорт и изпитване по правилата и специфични движения и техники на спорта. Да, бягат миля... като бягат всяка седмица я 1/2 миля, я миля и децата си научават темпото и се подготвят... не на 20 септември и 20 април - хайде 600м без раздвижване (звънеца бие и веднага тичай, засичам време) и после половината клас с изкълчени глезени и 1/3 от девойките с двойки, щото може да се изпитва само в този единствен ден, независимо от пригодността в съответния ден.
И имам достатъчно наблюдения в ДУ, че спокойно да кажа - нормативите са абсурдни спрямо преподаваното за физическата култура (да, това би трябвало да е точната дума - познаване и управляване на собственото тяло, здравословно отношение към него).

# 554
Много малко са училищата с нормална спортна база. Понякога и по два класа играят в салон, който е по - малък от стандартите. Няма как да се сравнява с Колорадо.

Общи условия

Активация на акаунт