МОН - промените продължават (2)

• 59 630
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Дидева, безценна както винаги! Иначе така като гледам, 10 клас се явява здраво явяване на тестове по н-брой предмети върху изучаването от първия етап, особено ако профилът е различен от БЕЛ и МАТ. А и резултатите от НВО по тези два явно също ще е от съществено значение.

# 676
В училището на сина ми са дадени всички профилиращи предмети (по 4 на брой) за паралелките, по които имат прием след 7-и клас. Цялата програма я има разписана за двата етапа, 8-10 и 11-12 клас. Дадени са подробни таблици ЗП и ПП по класове - предмети, хорариум. Миналата година беше по същия начин. Сега, предвид факта, че по новата програма все още десетокласници няма, предстои да видим и дали всичко разписано ще бъде спазено.

# 677
За мен е интересно да видя нова програма, като тази, за 11-ти и 12-ти клас.

# 678
  • Русе
Разписанията по програми са най-вероятно за сегашните 11-12 класници. Във всяко училище ги има. Нашите профили, в езикова гизмназия с двата задължителни профила - първи и втори чужд език ще се избират догодина, в 10 клас. Тази година правиха само информативно проучване. Ще се наложи да се назначават най-вероятно нови учители, които да започнат след година, когато стартират профилите. Ако има две паралелки с биология и химия примерно, това означава след година да трябва учител с 12 часов хорариум допълнително, а след две години, когато има 11 и 12 клас по новата система - 24 часов. В момента има един учител по биология - 8-12 клас.

# 679
  • Варна
Ston, аз визирах училища, в които при приема са обявени само 1 и 2-ри профил. За 3-ти и 4-ти, както е в нашия случай, децата ще се борят в 10 кл.

# 680
Manzhelka,  така е кофти, да.
Добре е, да ти е ясно, борейки се за определена паралелка, за какво точно се бориш и какво точно ще получиш.
Всъщност, в кой клас в момента са първите приети по новите програми? Осми или девети?

# 681
# 682
Разписанията по програми са най-вероятно за сегашните 11-12 класници....

За мен е интересно да видя нова програма, като тази, за 11-ти и 12-ти клас.

Стон пише за програма за двата етапа, което е по новата система.

В училището на сина ми са дадени всички профилиращи предмети (по 4 на брой) за паралелките, по които имат прием след 7-и клас. Цялата програма я има разписана за двата етапа, 8-10 и 11-12 клас. Дадени са подробни таблици ЗП и ПП по класове - предмети, хорариум. Миналата година беше по същия начин. Сега, предвид факта, че по новата програма все още десетокласници няма, предстои да видим и дали всичко разписано ще бъде спазено.

Такава искам да видя аз.
Че около мен са по старата програмите. Тях ги знам.

# 683
  • Русе

Стон пише за програма за двата етапа, което е по новата система.

Не съм сигурна, че е така. Няма кой да учи по такава програма в момента .

# 684
Какъв е тогава смисълът "програмата" да е разписана за "двата етапа"? Ако е по старата система ще е само по класове, не по етапи. Така си мисля, поне. Стана ми интересно да видя една такава и да й сравня степените. Мислех, че първите такива ще видя едва следващата учебна година, когато почнат 10-токласниците по новата програма.

Стон, може ли линк към програмата, ако има възможност да я видим.

# 685
Вероятно става дума за училищния учебен план.  Ето един подробен такъв.

И едно прясно обнародвано изменение на наредбата за документацията, част от него качвам като снимка.

Добавени са срокове за издаване на съответните документи. Обърнете внимание на графата за удостоверението за завършен първи гимназиален етап.
Вече официално е посочено, че ученическите книжки могат да се водят само в електронен вид.
§ 10. (1) От учебната 2019/2020 г. личните картони, посочени в приложение № 2, и ученическите книжки, посочени в приложение № 4, може да се водят в хартиен и/или в електронен вид.

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 13:52 от Анонимен

# 686
Да, говоря точно за новия прием, двете гимназиални степени. При миналогодишния прием още ги разглеждах, сега са същите, поне за нашето училище.
Трудно ми е да дам директен линк през телефона. Ето сайта на нашето училище https://1su-tg.com/ 
В менютата, при прием в 8-и клас, са дадени като пдф файлове програмите за всички паралелки. Който му е любопитно, може да погледне.
Всичко го има предварително разписано, ще се осъществи ли, предстои да видим.

# 687
Благодаря.
В едно училище, в което питах за програми по новата система, ми казаха, че чак догодина ще гласуват такава за 11-ти клас по новата и ще си я публикуват на сайта, както и че това ще си важи година за година. Най-вече поради четвъртия профил, за който всяка година ще се вземат предвид конкретните желания на учениците от 10-ти клас.

# 688
  • София
Това е учебният план по новата програма на Испанската: https://www.ibbcervantes-bg.com/files/mf/b412032363adecf571e6cc2 … P-vipusk-2022.pdf

# 689
След като децата ще кандидатстват за профил в 10 клас, означава ли, че няма гарантиран такъв? Т.е. не е профил по желание и интерес, а е с изпит?

Общи условия

Активация на акаунт