Лотария "Зелена карта" 2020

• 105 361
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 510
Може ли да споделиш каква работа си намерихте, моля!
Почти сме връстници - все още се питам има ли добър шанс за 50 годишни хора Smiley

О, да, няма проблем да споделя. Както от подписа ми се вижда, аз в Бг правех торти и сладкиши като хоби, така че когато дойдох тук, започнах работа в сладкарски цех. След това ми се видя тежко да съм на крак по цял ден и започнах работа да шия, тъй като преди да се дипломирам, когато бях много млада работех в модната индустрия и шиех дамско облекло. Уменията си не съм изгубила, така че започнах това, защото беше по-добре платено и по-леко физически за мен. Мъж ми започна шофьор, а сина ми разпоредител в кино. Най обикновена работническа ръка сме тук, но не ни тежи изобщо.

# 511
  • София
Съветвам ви да спрете да мерите хората по възраст. Шанс винаги има! Това, че някой е на 50 че и отгоре, не означава, че няма шансове! Те, шансовете първо се свършват в собствената ни самооценка и интервюирюащия много добре го усеща!
Баща ми с базов английски на 63 (!!!) си намери работа, ... физическа работа! Поработи но сам се отказа, защото му се видя тежко.
Благодаря за съвета, но далеч не иде реч за мерене. Шанс винаги има, разбира се, но аз питам за добър шанс - физическата работа по моите критерии за 50 годишни хора не е шанс, камо ли добър, а мъчение.
По-меродавно ми е мнението от личен опит.

# 512
  • София
О, да, няма проблем да споделя. Както от подписа ми се вижда, аз в Бг правех торти и сладкиши като хоби, така че когато дойдох тук, започнах работа в сладкарски цех. След това ми се видя тежко да съм на крак по цял ден и започнах работа да шия, тъй като преди да се дипломирам, когато бях много млада работех в модната индустрия и шиех дамско облекло. Уменията си не съм изгубила, така че започнах това, защото беше по-добре платено и по-леко физически за мен. Мъж ми започна шофьор, а сина ми разпоредител в кино. Най обикновена работническа ръка сме тук, но не ни тежи изобщо.
Благодаря ти, че се отзова!
Пожелавам ви най-вече да приберете и другото дете при вас!
Успех!

# 513
Съветвам ви да спрете да мерите хората по възраст. Шанс винаги има! Това, че някой е на 50 че и отгоре, не означава, че няма шансове! Те, шансовете първо се свършват в собствената ни самооценка и интервюирюащия много добре го усеща!
Баща ми с базов английски на 63 (!!!) си намери работа, ... физическа работа! Поработи но сам се отказа, защото му се видя тежко.
Благодаря за съвета, но далеч не иде реч за мерене. Шанс винаги има, разбира се, но аз питам за добър шанс - физическата работа по моите критерии за 50 годишни хора не е шанс, камо ли добър, а мъчение.
По-меродавно ми е мнението от личен опит.

Примера ми целеше да покаже, че даже възрастни хора биват наети на физическа работа. Работодателите не пренебрегват по-слабите физически сили на кандидатите - и въпреки това ги наемат. Сиреч, щом те успяват (въпреки тоя негатив), то какво остава да не се брои тоя негатив в случаи с умствена работа? Даже имат повече шанс от по-младите!!!!
А по мое лично мнение пък баш около 50 годишните са най-желаната група защото:
*  хем имат още потенциал за едно 15 години работа до пенсия;
*  хем децата им да пораснали и не отсъстват заради тях от работа;
*  хем имат солиден стаж зад гърба си!

# 514
Хората трябва да спрат да слушат какво казват другите и да следват своите собствени желания и мечти, и да не позволяват негативизма на останалите да пречупи вярата им.  Всеки има своя личен опит, възможности и амбиции. Писнало ми е да чета кой какви шансове има, в чужбина, като цяло, включително и Америка, било по-зле от БГ, нямало работа и дрън дрън.

# 515
Знаете ли, основната причина да не споделим много дълго време с обкръжението си, че сме спечелили ЗК е точно негативизма. Започват да се разказват едни истории на познат на познат, едно вайкане и едни въпроси, от които нямахме нужда в този момент. Да, след като споделихме новината пак ги има тези неща, но вече сме с визи и дето се казва, няма връщане назад.

# 516
  • Сф
Обувке, а вие ли бяхте изтеглените едновременно с мъжа ти? Имаше нещо странно при вас, май. Честито, че сте с визи вече.

# 517
red shoe и много добре сте направили! Колкото по-малко хора знаят за плановете ни, толкова по-добре. Малко или много подобни отрицателни подмятания, въпроси и т.н могат да разклатят човек и да започнат едни съмнения. Затова на никого нищо!

# 518
Обувке, а вие ли бяхте изтеглените едновременно с мъжа ти? Имаше нещо странно при вас, май. Честито, че сте с визи вече.

Не, само съпругът ми е изтеглен, но има свръх багаж  - трима придружаващи Simple Smile
Няма нищо странно при нас май.

Вече имаме и билети.

# 519
  • София
Аз пък смятам, че е безценно споделянето на опит - дори не личен, а чужда история. Всеки има глава на раменете си и ще прецени как да обработи информацията.
За един зрял човек е ясно, че няма как всичко да е "цветя и рози", но е добре да знае какво евентуално може да очаква.
Най-отчайващото за мен е здравната система и ужасно малкото отпуск. По тези въпроси няма оптимистичен вариант за новодошли, а с отпуската май и за по-отдавнашни.

# 520
  • Down south
Здравната застраховка зависи от работата, ако въобще работодателят предлага такава.
Отпуски и те така, зависят от работата и пакета, който се предлага с нея.
 Има и за хора с малък стаж, просто често могат да бъдат неплатени.

Има разлика от системата в България и предполагам, че от там идват и реакциите. Не си спомням добре, но в България много хора имат около месец платен отпуск?

# 521
Споделянето на опит е едно, съвсем друго е някой да започне да ми обяснява какви шансове имам... колко език знам, мога ли да си намеря работа или не, на колко съм години...

# 522
  • София
...Има разлика от системата в България и предполагам, че от там идват и реакциите. Не си спомням добре, но в България много хора имат около месец платен отпуск?
Не само в България, а и изобщо в Европа. Тук даже се заговори за въвеждане на 7 часов работен ден и изобщо като цяло държавите са с много повече "екстри" по отношение на работно време, отпуски, спазване на работното време(в смисъл таван и на допълнителните часове работа) и други.
Много ми е важно на мен да имам дълга отпуска и дълга почивка. Не знам дали е постижимо там.

# 523
  • Down south
Постижимо, НО зависи от много показатели, като основния е за какъв работодател/компания ще работиш.
Дори и да имаш дълга ваканция, да кажем 4 седмици, много компании не позволяват да се вземе наведнъж.

Темата е сложна, обширна и има множество нюанси.
 Много силно са застъпени и индивидуалните момент, това че Мери има 1 седмица ваканция след 5 години или Джон има 3 седмици след първия ден работа, не може да бъде никакъв ориентир.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 21:34 от Daylily

# 524
  • САЩ
Съвсем постижимо е - аз съм с 31 платен отпуск.
Но го има и фактора, че съм стар служител на компанията, повечето професии на "заплата" тук май горе-долу са на подобен принцип за отпуската: постъпвайки имаш сравнително малко отпуска, с времето ти я увеличават.

Не работя нещо кой знае колко специфично, във фирмата не предлагат много по-различни бенефити от конкуренцията, не съм и някакъв супер високоплатен служител. 
Така че да, постижимо е - но в общия случай се изисква да се напънеш малко, докато получиш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт