Лотария "Зелена карта" 2020

• 105 309
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 645
Эдравейте, видях че тук има хора, живяли в Калифорния, та може ли да споделите горе-долу калко пари са нужни на месец эа да живее човек комфортно(под комфортно имам предвид със стандарта на човек в софия с 4хиляди лева на месец)? Аэ съм на 24 и нямам деца, но пък ще иэлиэам повече и т.н., но все пак да добия реална представа. Наемите като гледам са от сорта на 2000$ месечно. Та, ако във форума има хора които са софтуерни инженери или програмисти бих бил много благодарен и те дадат мнение. И последно, ако евентуално реша да се откажа от ЭК, могат ли вместо нея да ми дадат туристическа виэа? Иэключително ценя всяко мнение, понеже съм ходил в щатите само на бригада, но виждам че раэликата между бригадата и живота там е голяма и ми е доста трудно да реша сам эа себе си какво искам да правя
Туристическа ще ти дадат. Peace

# 646
А защо точно Калифорния?

# 647
Харесва ми идеята да живея в голям град по крайбрежието, може би съм малко повлиян от филмите. Иначе съм си мислил за Шарлът, северна каролина и Далас, Тексас. Поне в последните месеци проучвах сайтовете за работа и изглежда на тези места ще имам най-висок стандарт. Иначе в щатите съм бил в Чикаго, Ню Йорк, Кливланд и Вашингтон ДС. От тези места най-много ми допадна Чикаго, но искам да е на място с топъл климат и да е слънчево :Д

# 648
Харесва ми идеята да живея в голям град по крайбрежието, може би съм малко повлиян от филмите. Иначе съм си мислил за Шарлът, северна каролина и Далас, Тексас. Поне в последните месеци проучвах сайтовете за работа и изглежда на тези места ще имам най-висок стандарт. Иначе в щатите съм бил в Чикаго, Ню Йорк, Кливланд и Вашингтон ДС. От тези места най-много ми допадна Чикаго, но искам да е на място с топъл климат и да е слънчево :Д
На твое място бих си намерила първо работа, ако си в IT сектора няма да е трудно. Тексас е отличен щат с 2 ръце съм за Хюстън,Далас, Остин...

# 649

Привет, ние сме в Далас. Мъжа ми е ИТ и да работа има много. Смея да твърдя, че доооста големи компании имат централи тук и работа има бол. Но като на всяко такова място с такъв пазар, да ти кажа, пълно е, меко казано, с индийци и те много подбиват пазара на труда в ИТ сектора. Имам предвид, че има работодатели дето взимат двама на по 4ч и на половина като заплащане... Иначе заплатите започват от около $30 на час и на горе, 50, 60, 70... Зависи какво можеш, колко можеш и как го можеш. Опит в някоя по голяма и известна фирма е плюс иначе в началото е доста трудно, докато се докажеш, за да те вземат в някоя от големите компании. Веднъж пробиеш ли там,  sky is the limit. Simple Smile
Квартирите и тук съответно покрай работата, не са много евтини, но сравнено с Калифорния са без пари. 1-бедрелум е между 1000-1500, зависи къде и какво искаш, 2-бедрума е 1400-2000.
Иначе Далас и в частност  Plano, Frisco, Irving са предградията, в които са съсредоточени повечето ит и изобщо големи компании. Част от тях Chase, PepsiCo, Dr. pepper, McAfee, NTT data, Xerox, money gram, JC Penney, Keurig, FedEx, Frito lay, pizza hut, Siemens, Cisco, Ericsson, etc.  Адски много са, просто не мога да се сетя на първо четене за всички ..  но бях изумена първоначално колко много са.
Относно живота, по мое лично мнение, ако не е заради работата, Тексас не е много за млади и необвързани хахах, т.е. на мен ми е пенсионерски щат, спокоен, фемили ориентид 😀 това го казвам с ясното съзнание, понеже съм живяла и в щата Мейн и в Чикаго, Ню Йорк ..та виждам разликата. Определено Калифорния си е готино, няма как да е! Слънце, плажове..
Та, underline, зависи какво търсиш и за колко време и на какви компромиси си скронен Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 15:46 от Inka13

# 650
  • Калифорния
По мои наблюдения в Калифорния цените са същите като в София, само че в долари. Става въпрос за храна, дрехи, ресторанти. Бензина е по-евтин, но разстоянията са по-големи, така че пак е същия разход. Наемите са много по-високи. По другите въпроси не мога да се изкажа. Мъжът ми е програмист, но нашето положение е много по-различно и сме в друга възрастова група Wink

# 651
Цените същите ,заплатите и стандарта на живот съвсем различен.Едно е IT. Да вземаш в Бг 4к и наема да ти е 700 800лв съвсем друго  8к щ.д.и наема да ти е 1,5 2к щ.д.

# 652
  • Down south
Спрете да сравнявате доходите и може би картината ще се поизбистри.
 Разходите са това, което е водещо,  различното и решаващо.

# 653
Абсолютно съм съгласна, и аз имам наблюдение, че цените тук са като цените в бг, но в долари, но покупателната способност е по-голяма, да не говоря че даже не се и замисляш при покупка на дрехи от разни "скъпи" марки и от сорта. Просто е различно...

# 654
Бих дописала последното изречение с : ... " Разходите са това, което е водещо,  различното и решаващо, спрямо парите, които заработваш/разполагаш в страната, където и харчиш

# 655

Привет, ние сме в Далас. Мъжа ми е ИТ и да работа има много. Смея да твърдя, че доооста големи компании имат централи тук и работа има бол. Но като на всяко такова място с такъв пазар, да ти кажа, пълно е, меко казано, с индийци и те много подбиват пазара на труда в ИТ сектора. Имам предвид, че има работодатели дето взимат двама на по 4ч и на половина като заплащане... Иначе заплатите започват от около $30 на час и на горе, 50, 60, 70... Зависи какво можеш, колко можеш и как го можеш. Опит в някоя по голяма и известна фирма е плюс иначе в началото е доста трудно, докато се докажеш, за да те вземат в някоя от големите компании. Веднъж пробиеш ли там,  sky is the limit. Simple Smile
Квартирите и тук съответно покрай работата, не са много евтини, но сравнено с Калифорния са без пари. 1-бедрелум е между 1000-1500, зависи къде и какво искаш, 2-бедрума е 1400-2000.
Иначе Далас и в частност  Plano, Frisco, Irving са предградията, в които са съсредоточени повечето ит и изобщо големи компании. Част от тях Chase, PepsiCo, Dr. pepper, McAfee, NTT data, Xerox, money gram, JC Penney, Keurig, FedEx, Frito lay, pizza hut, Siemens, Cisco, Ericsson, etc.  Адски много са, просто не мога да се сетя на първо четене за всички ..  но бях изумена първоначално колко много са.
Относно живота, по мое лично мнение, ако не е заради работата, Тексас не е много за млади и необвързани хахах, т.е. на мен ми е пенсионерски щат, спокоен, фемили ориентид 😀 това го казвам с ясното съзнание, понеже съм живяла и в щата Мейн и в Чикаго, Ню Йорк ..та виждам разликата. Определено Калифорния си е готино, няма как да е! Слънце, плажове..
Та, underline, зависи какво търсиш и за колко време и на какви компромиси си скронен Simple Smile

Благодаря за мнението, като човек, живеещ там, някакви други предложения за място, можеш ли да ми дадеш, предвид моята ситуация? Grinning Иначе имам приятели в Атланта, те са готови да ми помогнат с каквото могат, та и това е вариант. Чикаго много ми хареса, и нощният живот, и всичко, но сравнено с Далас, Атланта, Шарлът, изглежда стандарта там е доста по-нисък (градовете ги сравнявам тук: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country … ispatchComparison). Та, да опитвам се да намеря град с добър нощен живот и приличен стандарт хах Grinning .Това което обмислям да направя сега е да си търся работа още от българия или поне да видя дали ще намеря компании които се готови да ми предложат трудов договор, понеже  ми е малко кофти да замина без осигурена работа и да трябва да работя обща работа докато евентуално си намеря такава по специалността. Това което мисля да направя сега е да се явя на визовото интервю(в бюлетина са до номер 26800, аз съм 286161) и ако всичко мине добре и взема зелената карта да гледам да си намеря работа до края на годината. Доколкото разбрах имам 6 месеца да влезна в страната(дали не може да се удължи то срок?). Ако имаш някакви други съвети, биха ми били много ценни. Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 11:28 от Kiril Todorov

# 656
За старт в Америка не е нужно да скачаш от високо. Избери щати като Охайо, Кентъки, Атланта, Тенеси. Ела тук, и търси работа от тук. Все пак, трябва да се явиш на интервюта. Лично на мен не ми е ясно, как това може да се случи дистанционно. Обикновено на интервюто за Зелена карта, ще те питат при кого ще отседнеш първоначално. Поне така беше. Щати с нисък стандарт няма! Има щати с достъпен такъв. Нощен живот съществува навсякъде. Хубаво е да имаш изисквания и самочувствие относно уменията си, но е добре също така да не забравяш, че трябва да се докажеш. А дали ще стартираш с обща работа е най-малкият проблем. Със сигурност няма да си недоволен. Казвам всичко това, за да не изпадаш в някакви невероятни илюзии, че на всяка цена трябва да се случат нещата, както ти искаш и очакваш. Малко компромиси няма да е лошо да направиш. Всичко това си струва и ако си находчив, целеустремен и постоянен, както пишеш, ще успееш много бързо. Относно квартирите, навсякъде са в порядъка на 1200-2500$, разликата е в количеството пространство, което ще разполагаш според локацията и щата. Например в Ню Йорк сити за тези пари ще си в едностаен в малки размери. В Атланта или Охайо ще си почти къща в общи линии. Та на твое място бих се спряла при познатите в Атланта. След това с работат си може да се изместиш в мечтаната Калифорния. Но си дай повече време за адаптация. Под адаптация искам да кажа...доказване в уменията си на специалист, намиране на подходяща квартира и т.н. Също се долавя от поста ти, че не си на 100% сигурен дали искаш, питайки за замяна на Зелената карта с В1 виза. Съвета ми е, не се отказвай! Успех!

# 657

Привет, ние сме в Далас. Мъжа ми е ИТ и да работа има много. Смея да твърдя, че доооста големи компании имат централи тук и работа има бол. Но като на всяко такова място с такъв пазар, да ти кажа, пълно е, меко казано, с индийци и те много подбиват пазара на труда в ИТ сектора. Имам предвид, че има работодатели дето взимат двама на по 4ч и на половина като заплащане... Иначе заплатите започват от около $30 на час и на горе, 50, 60, 70... Зависи какво можеш, колко можеш и как го можеш. Опит в някоя по голяма и известна фирма е плюс иначе в началото е доста трудно, докато се докажеш, за да те вземат в някоя от големите компании. Веднъж пробиеш ли там,  sky is the limit. Simple Smile
Иначе Далас и в частност  Plano, Frisco, Irving са предградията, в които са съсредоточени повечето ит и изобщо големи компании. Част от тях Chase, PepsiCo, Dr. pepper, McAfee, NTT data, Xerox, money gram, JC Penney, Keurig, FedEx, Frito lay, pizza hut, Siemens, Cisco, Ericsson, etc.  Адски много са, просто не мога да се сетя на първо четене за всички ..  но бях изумена първоначално колко много са.

Благодаря за мнението, като човек, живеещ там, някакви други предложения за място, можеш ли да ми дадеш, предвид моята ситуация? Grinning Иначе имам приятели в Атланта, те са готови да ми помогнат с каквото могат, та и това е вариант. Чикаго много ми хареса, и нощният живот, и всичко, но сравнено с Далас, Атланта, Шарлът, изглежда стандарта там е доста по-нисък (градовете ги сравнявам тук: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country … ispatchComparison). Та, да опитвам се да намеря град с добър нощен живот и приличен стандарт хах Grinning .Това което обмислям да направя сега е да си търся работа още от българия или поне да видя дали ще намеря компании които се готови да ми предложат трудов договор, понеже  ми е малко кофти да замина без осигурена работа и да трябва да работя обща работа докато евентуално си намеря такава по специалността. Това което мисля да направя сега е да се явя на визовото интервю(в бюлетина са до номер 26800, аз съм 286161) и ако всичко мине добре и взема зелената карта да гледам да си намеря работа до края на годината. Доколкото разбрах имам 6 месеца да влезна в страната(дали не може да се удължи то срок?). Ако имаш някакви други съвети, биха ми били много ценни. Благодаря предварително!
Виж сега, ако има кой да удари едно рамо на първо време, върви при тях, не е задължително да оставаш там завинаги, но е хубаво да има на кого да разчиташ, защото колкото и да бяхме чели, защото и ние щяхме да тръгнем ей тъй при никого, все има неща, тънкости, които изкачат в последния момент и не си очаквал. Ние примерно срещнахме трудност при намирането на квартира, искаха да покажем оферта за работа, договор, банкова сметка. От друга страна, банкова сметка не мога да покажа, понеже не мога да открия, че нямам адрес, не мога и за книжка да кандидатствам, парите да си прехвърля и т.н. и тъпото беше, че искат сметки да видят на твое име на адрес, а как като нямам квартира?! А при нас повечето, да не кажа 99% от квартирите са в затворени комплекси или къщи. Къщата на първо време е скъпа, а при тези комплекси, няма как да се заобиколят правилата (за справка, в Чикаго примерно, поляците държат много квартири и при тях може да мине номера да те вземат без да доказваш пари и от сорта, тук не, поради описаната причина). Та винаги има нещо дето не е точно според писаното и т.н.
Като цяло на мен ми харесва тук, спокойно ми е, дали бих си купила къща, по скоро не, не е някак не е точно мойто място Simple Smile но времето си минава, та ще видим...
Що се отнася до интервюто, съпруга ми дори и интернет телефон си взе, с местен номер, защото те като видят, че си с чужд номер, няма да ти звъннат. А дори и да звъннат като разберат, че.не си в щатите и ентусиазма им секва. Веднага го свързват със спонсорство и т.н. Рекруитърските фирми са в 95% на първо ниво индийци, та те са толкова зле, че няма накъде повече. Но пробвай както се казва, ние не успяхме да намерим работа от бг Simple Smile Другото което е, ти като си пуснеш резюмето в сайтове за работа, ще те търсят много хора, включително и от различни щати, тук не стои въпроса като в бг с местенето. Тук е съвсем нормално и естествено. Така че, може да си в Атланта, но да изкочи работа в Калифорния. Дори целенасочено може да търсиш там като искаш, интервютата в голямата си част са по скайп или разни видео платформи, а на първо ниво са по телефон, така че местоположението не е пречка Simple Smile
Не се надъхвай или отказвай, ела, виж и пробвай. Като не ти хареса, винаги може ида си биеш кучето дето се вика.
Ако имаш въпроси, питай...😀
Надявам се, не съм отегчила останалите с разясненията си.

П.П. не мисли само за нощния живот като водеща или едно от водещите неща, тъй като дойдеш така ще те завърти машината, че последната ти мисъл за известно време ще ти е купона, а и по заведенията не е далавера за всяка вечер Simple Smile

# 658
Здравейте,новобранец съм във форума ,но следя всички постове.
Какво мислите за емиграция след 40-те ?Чакам резултатите от лотарията на 07.05. и малко съм в дилема ,ако имам шанса ,дали да го използвам .Наясно съм ,че всичко започва от нулата ,но въпреки това ,искам да дам бъдеще на децата си.Какво е мнението ви?

# 659
Е ти ако си мислиш,че там няма шанс за теб и децата!То ако не става никой няма да иска да е там.

Общи условия

Активация на акаунт