Първи клас 2018/2019 - втора тема

• 47 132
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Вие нямате ли снимки от първи клас за този празник? Simple Smile Всяко дете беше определена буква и имаше на главата си нещо като корона с буквата.

# 421
  • София
Направи ми неприятно впечатление, че твоето виждане го "налагаш" като ред и правило и реагирах на това.
Налагам? Нищо не налагам. И под "както си му е реда" имах предвид, че тематиката ще бъде за буквите, както и подаръците, а не присъствието на родителите. Смятам, че търсиш под вола теле, което се случва неведнъж спрямо мен. Предлагам да не продължаваш да го правиш, защото не възнамерявам нито да обръщам внимание, нито да влизам в някакви полемики. Като дългогодишен модератор в този форум знам, че това е безмислено губене на време.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 23:16 от Vache

# 422
  • София
Не случайно налагаш е в кавички, защото е пресилено и исках да го подчертая. Като дългогодишен потребител на форума, винаги съм смятала, че смисълът на отчетните теми са дискусиите и полемиката, а  ако си останала с впечатление, че имам казус с теб, си в дълбока в греша. С различни виждания сме, с различни мнения и не виждам нищо лошо в това. Написа, че при вас празника ще протече "както си му е реда, с присъствие на родители и тържество, за да покажат какво са научили", а аз написах, че за мен това не е като си му е реда. Ама щом като не е ок да споделям ако съм на различно мнение от теб, ще гледам да се съобразявам....

Разбрах какво е омотала на Аз и буквите - пословицата "На лъжата краката са къси" не я е подредила правилно, били са дадени думите разбъркано на две пословици: "Без наука няма сполука" и "На лъжата краката са къси", но тя втората не я е чувала и я е объркала.

Покрай глупавата задача от Аз и числата с броенето на помощниците на Дядо Коледа, установих, че ако поискате да видите теста на детето, след като излязат резултатите, може да се обадите в сдружението и го пращат по мейл.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 09:22 от bubcheto15

# 423
  • София
Наистина ще е много странно , ако всички сме на едно мнение и най-хубавото е да се уважава всяко едно. Аз се радвам за разяснението, защото наистина за секунда се замислих каквъ е реда и защо да му се не види нашите ще ходят в някакъв си музей на куклите, обърках тотално и празниците и всички ги слях....така че благодаря на всички за разясненията.

# 424
  • София
Лиана11, аз съм на 46 г. и тези нововъведени празници за мен са без особена стойност, също грамотите за нещо толкова нормално като грамотността, медалите на кило и т.н. На мен са ми чужди откритите уроци за завършване на 1,2,3,4 клас, "баловете" за завършване на детската градина, тогите и пр. глупости. Обаче в последните години се е наложил тоя празник на буквите, в което няма нищо лошо щом става дума за българските букви. Затова написах, че нашите деца ще го празнуват както си му е редът. С пиеса ЗА БУКВИТЕ, с подарък свързан с ЧЕТЕНЕТО на книги, а не с аниматори, дискотеки и посещение на музей. И разбира се с родителите.
П.С. Аз не знам тази тема в какво ще се превърне докато децата станат в 7 клас. Направо виждам отсега стартовата линия на състезанието по "какво ли не" Simple Smile)) Че и ритане по кокалчетата. Аз вече съм вървяла веднъж по пътя на началното образование и нямам нужда да се доказвам, както и да афиширам успехите на детето си, а не е като да няма такива. Мисля си, че от такива спорове губят тези, които тепърва им предстои да се сблъскат с училищните проблеми, защото по-опитните няма да имат желание да общуват в отровна среда, където някой непрекъснато гледа как да те клъцне.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 10:25 от Vache

# 425
  • София
Вие нямате ли снимки от първи клас за този празник? Simple Smile Всяко дете беше определена буква и имаше на главата си нещо като корона с буквата.

Аз нямам Simple Smile Мъжът ми е една година по-малък (или да кажа по-млад Simple Smile) от мен и ясно помни, че е имало такъв празник, всеки е имал корона с буква и е казвал стихче за нея, той даже помни коя буква е бил. Аз изобщо нямам никакъв спомен да е имало такъв празник в моето училище. Изобщо нямам спомен да сме правили тържество в училище по какъвто и да било повод в който и да било клас, да сме рецитирали, пяли, танцували - с родители или без. Или аз съм забравила, или не е имало.

Сега в нашия клас точно така ще бъде - ще имат коронки с буквите, имат стихчета да казват. Моята дъщеря ще  бъде буква "Г". Ще бъде или на 28, или на 29 март.

Моята магарица е отказала да участва на "Аз и буквите". Участва на "Аз и числата", участва и на това по рисуване. На "Аз и буквите" я записах, защото класната настояваше повечето деца да участват, ако не всички. Уж се бяхме разбрали, вчера магарето се запънало и отказало да реши теста. Тя си е втълпила, че не е добра по БЕЛ, че прави много грешки и затова няма смисъл да участва.

Някой пита по-напред за часовете по физическо - аз нямам никаква идея какво се случва в тези часове. Мисля, че ги взимат, не се трансформират в часове по БЕЛ или математика, както съм чувала, че се прави в някои училища и класове. Не съм се интересувала обаче точно какво правят.

# 426
  • София
Vache, съвсем малко по малка съм. Напълно те разбирам и го усещам на моменти и аз така, но това са ми първите първокласнички. На есен третото ни дете ще е първи клас и усещам как въобще я няма еуфорията каква раница ще и купя, кутийка за сандвичи, торбички,....и сумата и други неща. Аз и на децата съм казала, че на състезания ги пращам, за да свикнат и да не се притесняват, а също така е и едно затвърждение на знанията им. Всеки разбира се преценява по децата си.
А иначе се суещам, че има моменти, в които срещам трудност да им обясня как да се държат с агресивните момченца в класа им

# 427
  • София
Сега пак ще кажеш, че се заяждам Simple Smile Ама не е в последните години Grinning Ей на и Maidenly по-горе писа, че и ние сме имали такъв празник с коронки с букви, верно аз съм на 35, но съм имала такъв празник, по-лошото е, че и на каката беше с коронки пред дъската, даже собственоръчно правих коронка с буква и коронка с мравка, някакъв анекдот имаха и тя играеше мравка Simple Smile
Пак наблягам, ако визираш мен, в дълбока заблуда си, явно си от хората, за които другото мнение е заяждане, ритане по кокалчетата и т.н. Наистина обаче, аз нерви за хабене с такива детнинщини нямам и просто ще избягвам.
Попарата на началното образование съм я сърбала вече, сега сърбам тази на  среден курс, а догодина ще ми се наложи да изтърпя истерията, наречена кандидатстване след 7ми клас...
Успехите на децата винаги са ми действали мотивиращо, още повече, че обикновено са свързани с някакъв тип допълнителна подготовка било по помагала, било чрез уроци, курсове и школи, така че смятам на всички би било полезно да споделяме такива неща, а и наистина е радващо да се чува за повече успели и грамотни деца, това някак дава надежда, че не е настъпил тоталния крах в образованието ни. Та аз лично бих се радвала да споделяш такива.

# 428
Аз не мисля, че грамотността на децата се доказва по състезания.
Доколкото съм чела, тези състезания са....как да го кажа - записваш се, плащаш и отиваш. Нещо ми е изместен фокуса лично на мен...
Какво пречи да си грамотен и добре усвояващ материала, и без да ходиш нон стоп по състезания?

# 429
Какво пречи да си грамотен и добре усвояващ материала, и без да ходиш нон стоп по състезания?

По мое време нямаше такива състезания, само олимпиади. Смея да твърдя, че съм била добре усвояваща материала, обаче като отидох на олимпиада, така се вцепених, че всичко ми изскочи от главата....

Децата ходят по състезания, за да свикнат с тях, да видят, че не е нищо страшно, дори и нищо да не направят като резултат. Мое мнение.

# 430
  • София
Състезанията са хубаво нещо, което те учи да се готвиш целенасочено, да си концентриран, да печелиш и да губиш. Моите деца ходят с удоволствие на всякакъв род състезания. Дразни ме печалбарството покрай тях и медалите на кило. Голямата не съм я пускала на състезанията на СБНУ, както и на измисления Многознайко с крадените задачи. Малката я пускам на всички, защото се явява голяма част от класа и смятам, че това е важно за самите деца и класната, да бъдат най-силния клас във випуска. Но реално стойността на тези медали е нулева. Утре предстои Европейско Кенгуру, което си е предизвикателство и ми е интересно като представяне на детето.

# 431
  • София
Аз да ви кажа, то и състезания по БЕЛ, които да показват грамотност няма, особено в начален етап, даже и тези на Таралеж и СБНУ са за попълване, по математика има по-интересни състезания като Кенгуруто или Черноризец храбър, там децата развиват логика, мисъл и т.н. Мойте обаче не са с такава насоченост грам, та няма смисъл да ги мъча. Даже и по БЕЛ олимпиадите са от 5ти клас, а по математика са от 4ти Simple Smile

# 432
  • София
И синът ми утре ще ходи на него, въобще не се е готвил допълнително (поне аз не знам), но май не е и необходимо. Вчера е бил на "Аз и буквите", каза, че било лесно, но той повече по математика си пада, та съм малко скептична.
И аз мисля, че е състезанията са полезни. Не го карам да ходи насила, той сам се записва, но и обстановката в класа ме улеснява доста.

# 433
Моят уж решава, ама са му трудни от ЕК и нещо му се убива желанието. Задачите са доста, 26 за час и половина. Той решава макс. десетина за час и то, ако не се разсейва....та, не знам....

# 434
  • София
26 за час и половина? Хм, вярно са множко.

Общи условия

Активация на акаунт