Отговори
# 360
Джемма, ще те предложа за изключване от темата значи! Сега трябва и дробчета да търся по никое време, какви са тия рецепти Joy При вас хубаво е зима, ама тука е лято и с тия бекони и сметани няма да мога да се покажа на басейна аа.. Ще я пробвам и тази рецепта скоро време. Даже сега се замислих дали пастет от дробчета ще стане по-вкусно, отколкото в обикновена тенджера. Бе то е ясно, че само причина си търся да сготвя нещо, ама карай Simple Smile

# 361
  • Балчик
Grinning, ами нали трябва да покажа, че не го колекционирам тоя всичкия чугун, а го използвам, хехе.

# 362
Здравейте,

влизам да се отчета с бурна дейност днес.

‘‘Картофките на баба‘‘ в супер low-fat вариант.
50 гр. бекон запържих на средна степен (5) както беше на тънки, цели ивици.
Изчаках да си смени цвета, нарязах в тигана на ситно, изчаках да се стопи повечето мазнина от него, извадих ‘‘пръжките‘‘. В мазнината от този бекон (около 10 грама) запържих на (5) лука, като го бърках няколко пъти, докато карамелизира. Извадих лука, сложих в тигана картофките, нарязани на малки кубчета и затворих с капак. Оставих на (2) около 15 минути, разбърках, след още 15 мин. разбърках отново и прибавих пръжките и пържения лук. Оставих пак около 15 мин. на (2).

За всички, които още се колебаят дали да вземат гладък тиган от суров чугун прилагам снимки.
Надявам се, че се вижда колко е лесно да пържиш с минимално количество мазнина - вижда се гладкото дъно, след като съм избутала настрани със шпатулата картофките.
Накрая избърсах и сложих салфетката в тигана, за да се види какво остава след пърженето. Така избърсан, тиганът може да се остави един-два дни. По него няма  храна, която може да се развали, останал е един тънък филм мазнина, който предпазва от ръжда.
Когато утре реша да готвя, ще налея чаша вода, ще я кипна в тигана, ще изключа от огъня.
Когато поизстине ще  излея водата и ще изчеткам с мека четка тигана, ще изплакна с топла вода, ще подсуша  и ще сложа пак на котлона. Когато изсъхне, ще намажа с мазнина
и ще готвя, а в случая с бекона или месо с мазнина, няма да има нужда от мазане. Такива продукти пека без да мажа предварително.
Така правя почти винаги, защото този тиган го ползувам почти всеки ден.
Ако няма да го ползувам по-дълго време, ще направя болднатото след употреба и преди да го сложа в шкафа.
Не знам дали го обясних добре, но по мое мнение и след толкова време на употреба, просто няма нужда от прекалено често миене.

Скрит текст:

# 363
  • София
Винаги съм се чудила как се изпичат във фурна тиганите с дълга дръжка, която не се сваля? Моят е такъв и никога не съм го пекла... Е, какво сега, нищо ли не става от моя тиган? А и толкова време го ползвам и така и не мога да разпозная има ли патина или няма.

# 364
Саш,

те не могат да се пекат във фурна. Обикновено са фабрично печени и имат тънък слой полимеризирана мазнина, който ги пази от ръждясване. Такива са Лодж и Скепшулт. При тях няма нужда от печене. Печенето се прави, ако искаш да получиш още по-незалепващо покритие още от началото. Можеш директно да ползуваш такъв тиган, след като си го измил с гореща вода от евентуални частици замърсяване. Тези тигани са печени с растителна мазнина.
Патината и незалепващия ефект се получават малко по-късно.

При тиганите на Биол не пише, че са предварително сезонирани (печени) и затова се налага това изпичане.

Понякога може покритието да падне, ако има прекалено дебел слой патина или си готвил нещо кисело, например. Тогава се налага изпичане. Тиганите с несваляща се дървена дружка, като Скепшулт, трябва в такъв случай да се пекат на котлона. Намазват се тънко с олио и се загряват докато изпуши всичката мазнина. Оставя се да изстине и е готов.
Или се прави метода с печене на картофено обелки в него докато се овъглят.
Ето тук за тиган от въглеродна стомана, но и за чугун е същото.
https://www.youtube.com/watch?v=eWT0oFfDPGE
Още видеа в тубата за печене с картофени обелки.
https://www.youtube.com/results?search_query=gusseisenpfanne+ein … +kartoffelschalen
А ето тук един немец пече тиган на Биол навън на открит огън. Видеото има  в началото много ала-бала. Чак към 4 минута се вижда същественото.
https://www.youtube.com/watch?v=fme9MJtSouA

Това печене е по-бързо, но според мен прави прекалено много пушек и затова е по-добре във фурната, там не пуши толкова и слоят полимеризирана мазнина се образува равномерно по целия тиган.

# 365
  • Пловдив
Здравейте! Аз съм нова в тази тема и влизам, за да ви питам какъв тиган и тенджера да си взема? Спряла съм се на тенджера на Лава , какво мислите за тях?
За тигана се чудя дали да е чугун или въглеродна стомана? Във въглеродната стомана храната пак ли става толкова вкусна , като в чугун?
Другото ми чудене е дали тенджерата да е емайлирана или суров чугун?
 Утре имам РД , та искам да си направя подарък Simple Smile Ще се радвам да ми помогнете.

# 366
Според мене е добре тенджерата да е емайлирана. Не само е по-лесна за поддръжка, а и в емайлирана може да се готвят и кисели неща (домати, кисело зеле и други), докато в суров чугун не може.

# 367
Аз също мисля, че ако ще се взима тенджера, то трябва да е емайлирана.

# 368
  • Балчик
Аз, като най-пресен ползвател на емайлирана тенджера, не трябва да изказвам мнение. Но все пак ще дам глас ЗА емайлирана тенджера и ЗА неемайлиран тиган.

# 369
Здравейте! Аз съм нова в тази тема и влизам, за да ви питам какъв тиган и тенджера да си взема? Спряла съм се на тенджера на Лава , какво мислите за тях?
За тигана се чудя дали да е чугун или въглеродна стомана? Във въглеродната стомана храната пак ли става толкова вкусна , като в чугун?
Другото ми чудене е дали тенджерата да е емайлирана или суров чугун?
 Утре имам РД , та искам да си направя подарък Simple Smile Ще се радвам да ми помогнете.

Здравей, ivka!
Добре дошла при нас!

Според мен тенджерите на Лава имат два недостатъка : 1. скъпи са. 2. емайлът вътре е тъмен.

Имала съм и с тъмен емайл, сега имам със светъл емайл тенджера. Разликата за мен е огромна.
При светлия, цветът на ястието може да се наблюдава точно и е много, много по-приятно за окото.
Ако обаче намериш на сносна цена тенджера на Лава, може да си я вземеш.
Тук има доста чугунки, които си поръчаха от английския амазон емайлирани тенджери за двойно по-малко пари, отколкото на Лава на бг-страницата им.

При тиганите аз съм ЗА чугуна. Въглеродната стомана не е много по-лека от чугуна. Дъното при в.стомана може да се изкриви, а вкусът не е като на чугун, защото липсва ‘‘емисивността‘‘. На първа страница тук има малко инфо за това. мисля, че тиганите на Ситон или Биол, и двата от суров чугун са добър избор, ако може Джемма да се включи, тя има такива и е доволна.

Не бързай с покупките и на тенджера, и на тиган. Поогледай из амазон, направи си сметка колко голяма я искаш (колко литра вместимост), какъв диаметър на котлоните имаш, какъв вид котлони ползуваш и си купи чугунени съдове. Да знаеш, че са почти вечни. Веднъж купени, при правилна употреба, ще ги ползуваш цял живот.

# 370
  • Пловдив
Mirella Nova, благодаря много за изчерпателния отговор. Сега в Лава.бг има намалена тенджера , 4.5 л , точно толкова искам, за 107 лв. Не знам дали е добре това?
Аз като гледам в Амазон ми се виждат доста скъпи, особено тези на La Cruise ( така ли се пишеше ) , но ще поразгледам и там .
За тиган се бях спряла на Lodge .
Забравих да пиша, че готвя на газ , ако това има значение.

П.С  Сега разгледах малко в Амазон и се спрях на тази. Бяла в отвътре. Какво мислите за тази марка?
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0179H2XOM/ref=psdcmw_11715821_t1_B07GK76M85

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 16:39 от ivka ♥ 007

# 371
Такааа - преди няколко дни си получих тиганите Лодж и оттогава не съм спряла да експлоатирам жестоко единият от тях Laughing (20см.,който е) Ми страхотен е, хора! Направо съм влюбена завинаги в този красавец Heart Eyes (е, лошото е, че той ще ме надживее де Mr. Green) Лидълските тигани ги зарязах в девета глуха Laughing. Този Лодж, както не е емайлиран, е по-незалепващ от тях Rolling Eyes. Обаче трябва да спомена, че аз без мазнина не готвя нищо, слагам на всичко, тъй като иначе не ми е вкусно. Това, че са предварително омаслени и изпечени е голям плюс, тъй като си спестяваш някоя и друга досадна процедура.

Четох в руски сайтове мнения за Биол - масово са недоволни рускините...некачествен им бил чугуна, лошо миришели, залепвали...За Ситон имаше по-добри мнения като цяло. За Лодж не видях нито едно мнение при тях.

Смятах да поръчам и на децата ми по някой Лодж за коледен подарък (с риск, снахата да ме убие Mr. Green), но те като чуха как се поддържа чугун им призля Mr. Green (млади са, нетърпеливи, забързани Tired) Нищо, ще изхвърлят десетки тефлонови боклуци през годините и ще им дойде акъла в главата как с 1-2 тигана може да изкараш цял живот. Аз самата на дърти години открих чугуна, признавам Blush

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 18:03 от Анонимен

# 372
Mirella Nova, благодаря много за изчерпателния отговор. Сега в Лава.бг има намалена тенджера , 4.5 л , точно толкова искам, за 107 лв. Не знам дали е добре това?
Аз като гледам в Амазон ми се виждат доста скъпи, особено тези на La Cruise ( така ли се пишеше ) , но ще поразгледам и там .
За тиган се бях спряла на Lodge .
Забравих да пиша, че готвя на газ , ако това има значение.

П.С  Сега разгледах малко в Амазон и се спрях на тази. Бяла в отвътре. Какво мислите за тази марка?
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0179H2XOM/ref=psdcmw_11715821_t1_B07GK76M85

Ivka,

ние тук сме заклети чугунки и най-много обичаме да помагаме и на други да открият невероятните предимства на тези съдове. Щом готвиш на газ, може би е по-добре да вземаш емайлирана тенджера в по-тъмен цвят на външния емайл. Чела съм, че с времето дъното се зацапва, колкото и да поддържаш, това било при всеки вид тенджера, не само при чугунените.
Тази тенджера, за която си дала линк не е лоша, но мисля, че ще намериш нещо по-добро на външен вид и с по-удобни дръжки. На тази ми се виждат доста малки. Иначе е практична с потъмненото дъно, няма да се вижда евентуално зацапване от газта.
Предвид коледните празници, смятам че в момента няма много супер оферти, както преди месец, когато няколко от нас си намериха чугунена тенджера 2,4 л., светъл емайл за 10 паунда.
Ето тази красавица тук, сега е 20 паунда, пак е по-евтино, отколкото в немския амазон - 30 евро.
https://www.amazon.co.uk/dp/B00OEX0BQC/ref=psdc_11715821_t4_B0179H2XOM

Ако имаш възможност изчакай, ще следим за оферти и ще споделяме.
За тиган Лодж - съм и аз с двете ръце ЗА. Много са хубави, произведени в САЩ, поддръжката на суров чугун изобщо не е толкова трудна, а при теб , понеже готвиш на газ, ще е направо идеално.
Решила съм заради тиганите ми от суров чугун да си купувам котлон на газ за терасата. Понеже като се затопли предпочитам да пека на открито.

Абий,

браво на теб! Очакваме снимки или разкази за вкусни ястия!
Цитат
Този Лодж, както не е емайлиран, е по-незалепващ от тях
Вярно е. Суровият чугун получава друга патина и тя има този незалепващ ефект. Става и без мазнина, само с тънко намазване с четка, а при някои продукти съвсем без. Даже на мен ми е по-вкусно да пека кюфтетата направо на чугуна, без предварително мазане. Когато чугунът е добре загрят, след около минута се образува коричка и кюфтето се отлепва с леко подпъхване на металната шпатула под него. Междувременно то е пуснало малко мазнина и втората страна се пече без да залепне.

Добре, че споделяш за Биол. Може да са им развалили качеството.
Май е по-добре да се  изчака английския амазон за оферта за Лодж и да се поръча Лодж от там, защото в бг онлайн магазин ми се видяха скъпи.

# 373
Лодж в сайта на Лава са горе-долу на цената в сайта на Лодж, ми се струва. Къде ги има по-евтино?

# 374
В Амазон пускат редовно оферти на половин цена от ‘‘официалната‘‘.

Не е само при Лодж, и при Крюзе е така. Скоро Джемма си беше купила плоча на Лодж от английския амазон на много добра цена.
Чугунените съдове на повечето марки си имат една ‘‘официална цена‘‘ и после ги пускат редовно с най-малко 30% отстъпка, понякога и 50%, дори 75% в случая с малката Берндес.  И това обикновено са си най-редовно качество съдове, а не Б -категория.
Просто маркетинговата стратегия в момента е такава.
Трябва да се наблюдава продукта и когато го пуснат на промоция, веднага да се действува, като се проучи коя точно промоция е най-изгодна, защото аз купих една вишнева тенджера Крюзе за 167 Евро от 250 Евро официална цена. Бях дала линк кън офертата и тогава  Саш беше открила същата тенджера, но червена за 140 евро и даде също линк тук. После купих и аз червена, офертата беше станала 144, но не исках да чакам за още повече намаление, защото реших, че и 144 е изгодно. А вишневата замина за България, защото майка ми си я хареса.

Общи условия

Активация на акаунт