Отговори
# 390
  • Пловдив
Утре трябва да дойдат и запратям ръкави Simple Smile Само един капак искам да си взема за тигана. Дали има чугунени капаци?

# 391
  • Балчик
Има стъклени в чугун. Бг

# 392
  • Пловдив
Момичета, какво мислите за тази стара , чугунена тенджера ? Намерих я за 12 лв. Малка е -1.5 л.

# 393
Здравейте,
Само на немски намерих колко е дъното на тенджерката Le creuset. Гуглето ги преведе Simple Smile
Вярно ли превежда
На тенджерката от 24 см - дъното е 19 см, наистина ли? Защото моя голям котлон е 18,5 см

Auflageflächen:
10 cm: ca. 8 cm
18 cm: ca. 14 cm
20 cm: ca. 15 cm
22 cm: ca. 17 cm
24 cm: ca. 19 cm
26 cm: ca. 20,2 cm
28 cm: ca. 22,3 cm

Контактни повърхности:
10 см: около 8 см
18 cm 14 cm
20 cm: 15 cm
22 см 17 см
24 см: 19 cm
26 cm: приблизително 20.2 cm
28 cm: ва 22.3 cm

# 394
Защо те притеснява размерът на котлона? Не е казано, че котлонът трябва да е точно с диаметъра на тенджерата. Тенджерата може да е с по-голямо дъно, въпросът е да не е с по-малко.

# 395
Защо те притеснява размерът на котлона? Не е казано, че котлонът трябва да е точно с диаметъра на тенджерата. Тенджерата може да е с по-голямо дъно, въпросът е да не е с по-малко.

Права си, такива са съветите, които съм чела и аз.
Теоретично би било разхищение на енергия, ако тенджерата е по-малка, но мисля, че това е съществено само при по-големи разлики от 1-2 сантиметра. Може и да греша, но когато купувах имаше само оферта за 24-ка, при мен се готви само за двама и този размер ми е идеален. По-голямата ще струва повече, ще се мие малко по-трудно и ще ми заема повече място в шкафа. Ако е за 4 членно семейство обаче бих взела по-голяма. То и толкова вкусно става, че потреблението рязко нараства. В този ред на мисли - отивам да тичам, че зимата ми стават тесни дънките.

# 396
Благодаря ви за отговорите. Значи сега се залагам да дебна намаление Simple Smile

# 397
  • София
Момичета, какво мислите за тази стара , чугунена тенджера ? Намерих я за 12 лв. Малка е -1.5 л.

Виж дъното на тенджерата. Не е равно. Става за газов котлон.

# 398
  • Стара Загора
Купих си грил тиган от Метро преди малко. Мисля, че е този:
https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/162-o-30cm-chugunen-lava-gril- … eco-gt-30-t5.html
 В книжката пише само да се измие с веро. В горния сайт пише да се омасли и изпече   при рецептите го четох. Взех да се чудя какво да правя.

# 399
Мирелка,
Аз нямах предвид толкова пестенето на енергия. Когато котлонът е по-голям се притеснявам тенджерата да не се повреди, защото се нагрява отстрани. В указанията за употреба също го бях чела. При индукционните котлони не знам как е, нямам такъв.

# 400
Купих си грил тиган от Метро преди малко. Мисля, че е този:
https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/162-o-30cm-chugunen-lava-gril- … eco-gt-30-t5.html
 В книжката пише само да се измие с веро. В горния сайт пише да се омасли и изпече   при рецептите го четох. Взех да се чудя какво да правя.

Tanya,

следвай какво пише в книжката!

На страницата на ЛАВА.бг пишат доста некоректни неща и като гледам как са сезонирали един тиган - с улейчета мазнина, направо са си пълни невежи по отношение на чугуна. Едни търговци са това, при това некомпетентни, а не ценители на чугуна като нас. Затова - следвай инструкциите в книжката. Няма логика емайлът на този тиган да се сезонира. Сезонирането е нужно, за да не ръждясва суровият чугун и за да стане незалепващ. Суровият чугун има пореста структира, за която се захваща полимеризираната мазнаина.
Емайлираният не залепва точно защото има емайл, затова е емайлиран. Емайлът е гладък,  по емайла не залепват продуктите, или поне не трайно. Ако се опиташ да сезонираш емайла, той може да се повреди от високата температура, а слоят полимеризирана мазнина няма да се захване здраво за емайла.

Ще взема да им пиша един е-мейл на господата от Лава да не подвеждат клиентите.

Примадона гърл,

аз си мислех, че е само заради икономисването на енергия. Вижда ми странно да се повреди отстрани от висока температура на котлона, нали цялата е от един и същи материал!
И във фурната се нагрява от всички страни.
При индукционните котлони има проблем с несъответствуващи добре размери, понеже самият котлон започва да бучи, ако тенджерата е много по-голяма или по-малка.
Най-добре щеше да е производителите да пишата ясно и точно за какъв размер и вид котлон е този модел и размер тенджера, но го пропускат този момент.

ivka,
на мен не ми се струва добра сделка тази тенджера. Наблюдавай и изчакай за нещо по-добро! Такъв съд се купува за цял живот.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 19:24 от Анонимен

# 401
  • Балчик
Тази вечер без снимка, но с много вкусни яйца на очи и запържено беконче с лук, на тигана Ситон, беше вечерята. Никой не ме чака да снимам, грабнаха чиниите. Simple Smile

# 402
Мирела,
Това намерих в сайта английския сайт на Крюзе.
Always match the pan’s base size to the stovetop heat zone to maximize efficiency, and to prevent overheating of the pan sides or damage to the handles.
Gas flames must always be confined to the base area, and must never extend around the sidewalls of the pan. Long handles should be positioned safely where they do not hang over the front of the stove or other heat zones.

Накъде и в книжките за употреба го пише.

# 403
Primadona Girl,

това е по принцип вярно, точно така го пише и на немски.
На първо място се говори за ефективност, т.е. оползотворяване на енергия. Това е първият аргумент дъното да не е по-малко от котлона - защото се губи енергия.
Второто е за да не се получи пренагряване на страните и повреждане на дръжките. Като се предупреждава особено за размера при употреба на газ.
Аз лично смятам, че тези указания са много общи и затова трябва всеки сам да си преценява за всеки конкретен съд и котлон. При индукционните котлони не виждам как ще се повредят стените и дръжките, ако както бях писала тенджерата е 1- 2 см по-малка. Това са 5 -10 мм в радиус.
След като няколко месеца ползувах икейския индукционен, който беше с 2-3 см по-малък от чугунената тенджера на Лодж, мога да кажа, че предпочитам дъното да е точно, а ако не може, то да е малко по-малко, отколкото по-голямо. Непрактично и неприятно е в средата да са изпечени нещата, а в края да са още сурови.

Предвид цялостната политика за пестене на енергия, която често добива гротескни размери, се отнасям доста критично към доста неща. Да, може да е по-разхищаващо дъното да е малко по-малко, но ако това е в рамките на 1-2 см не виждам опасност от прегряване. За газ не знам как е, говоря само за индукционен котлон.

# 404
Не се сдържах и аз поръчах 24 см. тенджерка на Лава. Сега се успокоих.Чакам я.

Общи условия

Активация на акаунт