Отговори
# 90
  • Мнения: X
Kristaline,

допускам, че може котлонът да е прегорял заради тигана. От друга страна вентилаторът от долната страна на котлона беше доста мърляв и отворите бяха почти запушени с късчета мазнина и прах. Може и това да е нарушило вентилацията.
На вградения котлон не съм забелязала проблеми, но аз вътре избягвам да пека заради пушека
Вече се застуди и котлон навън няма как да ползувам, затова ще купя нов чак напролет. Както писах двата тигана се държат по съвсем различен начин с двата котлона.

Вчера правих чеснови хапки по мързеливски. От едни замразени Laugenstange (тесто, потапяно в луга), направих набързо печени хапки с чесън и зехтин. Нарязах полуотмразеното дълго хлебче и изпекох на горещия гладък чугун. Вкусът е божествен, на вид не са така суперпредставителни, ето ги тук.

Ето тук открих една страница с парти-хапки от същото изделие. Може да се види как се реже и после се гарнира.
Точно така ще направя другия път - със семена от слънчоглед или тиква от със сусам, печени в тигана във фурната.


Тук линк, където има рецепта.
http://kunstkringel.blogspot.com/2015/11/laugengeback-fur-die-party.html

Тези са от готови лаугенщанге, но според мен може да се направи тесто, да се оформи на такива пръчки, да се замрази и после да се размразява при нужда, да се реже и пече. Моите хапки не съм ги чакала да втасат и да се надигнат. Пак станаха идеални. Ще потърся рецепата за тази луга и ще се опитам да направя сама такива заготовки. Много е практично, когато няма хляб у дома.
____________________________

Опресних си инфото за лауген-брецел или щанген. Тези изделия се потапят в студен 5% разтвор на натриева основа и при изпичането се получава типичния кафяв цвят. Чела съм рецепти за лауге-луга в домашни условия. Прави се с вода и сода бикарбонат. Смятам да опитам така и после ще пиша.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 13:34 от Анонимен

# 91
  • Мнения: 10 210
____________________________

Опресних си инфото за лауген-брецел или щанген. Тези изделия се потапят в студен 5% разтвор на натриева основа и при изпичането се получава типичния кафяв цвят. Чела съм рецепти за лауге-луга в домашни условия. Прави се с вода и сода бикарбонат. Смятам да опитам така и после ще пиша.
Dizzy FaceDizzy FaceDizzy Face Да не е натриев хлорид? Натриева основа в храната е обещание за адско мъчение.

# 92
  • Мнения: X
soul81,

В първия момент и аз реагирах така, но действително брецелите се потапят в 3 до 5 % разтвор от натриева основа.

Ето тук се продава готова за употреба.
https://www.zinssermuehle.de/Brezel-Lauge-1Liter?gclid=EAIaIQobC … QYASABEgLC5vD_BwE

Brezel Lauge 1Liter
Natriumhydroxidlauge 3 %ig zur Herstellung von Laugengebäck. Bitte beachten Sie unbedingt die Sicherheitshinweise

Луга за брецели 1 литър
Разтвор на натриев хидроксид 3% за приготвяне на луга за печива и сладкиши. Обърнете обезателно внимание на инструкциите за безопасност

Натриев хидроксид или натриева основа
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0% … D1%81%D0%B8%D0%B4

Не бих се занимавала в къщи с такова опасно нещо. Чела съм, че и със сода бикарбонат става. Може би не съвсем същото, а подобно на цвят и вкус.
В бг Лидъл продават ли се замразени брецели?

# 93
  • Мнения: 10 210
Олеле... не бих посмяла, наистина Laughing За Лидл не съм обръщала внимание, трябва да проверя.

# 94
  • Мнения: X
Много обичам брецели и вместо хлебчета ям почти само брецели.
Има във всякакви форми, предимно са солени, не сладки.
https://www.google.de/search?q=laugengeb%C3%A4ck&source=lnms … =1329&bih=593

Кората е кафява, не е твърда, съвсем леко хрупкава и има специфичен вкус.

Ето едно видео, където ги правят с обикновена сода.
https://www.youtube.com/watch?v=bpClrjhW6cc

Когато ми пристигне поправеният кухненски робот може да пробвам да замеся и опека от тези брецели със сода.

Тук има кроасани, ‘‘къпани‘‘ в луга. Не съм правила, но съм купувала такива готови, много са вкусни.
https://www.youtube.com/watch?v=i6G3x76BrDs

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 18:33 от Анонимен

# 95
  • София
  • Мнения: 48
Това нещо за печене на пилета изглежда много добре. Даже и тази цена е много добра. Лошото е, че рядко ядем пиле.

https://www.amazon.de/Staub-40506-339-0-STAUB-H%C3%A4hnchenbr%C3 … KGVFV7F6011KEKNCM

# 96
  • Мнения: X
Гри,
имала съм такава приставка преди. Не ме убеди никак. Не става както на истински грил, сухо става. Освен ако нямаш някаква по-специална фурна. Но те пък самите спецфурни си имат приставка грил за пиле.

# 97
  • Мнения: 2 050
На мен ми напомня на това, което сигурно за двайсетина лева може да се купи в България от произволно място, където има керамични съдове:

Или за 2лв да се вземе една бира, да се нахлузи пилето и пак да се постигне сходен резултат Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 00:04 от Фиффи

# 98
  • Мнения: X
За всички, които се интересуват от печене на хляб в чугунена тенджера, едно видео, където всъщност се сравняват два вида закваски за хляб - френска и финландска, и където стъпка по стъпка много подробно се показва целия процес на заквасването, месенето, втасването и печенето на хляб с квас.

https://www.youtube.com/watch?v=fskZ3S9zFnU

Също може да се види как се слага втасалия хляб в нагорещената тенджера. Един момент, който досега не ми беше станал ясен от рецептата за хляб на страницата на Льо Крюзе.

# 99
  • София
  • Мнения: 1 942
Mirella Nova, много благодаря за тази рецепта и изобщо за идеята:
Скрит текст:
Гри,
пробвал ли си да печеш кюфтетата, а не да ги пържиш? Намазваш тигана с олио, като ползуваш четка и печеш кюфтетата само толкова, колкото вътре да не са  червени и сурови. След това веднага ги вадиш, защото по-дълго от необходимото време ги прави сухи. Добре е да се нацели и дебелината на кюфтетата. На уикенда може да направя печени кюфтета и тогава ще сложа снимки.
На моите кюфтета покривам едната страна с листенца от салвия, ‘‘залепвам‘‘ ги към кюфтето с лек натиск и започвам печенето с тази страна. Тигана мажа мноооого тънко с мазнина с една четка.
Когато кюфтето е вече в тигана с подправената страна надолу, слагам върху горната, още сурова страна няколко зърна маринован зелен пипер
Скрит текст:
, притискам с вилица тези зърна, за да ‘‘влязат‘‘ в каймата и когато обърна кюфтето, зеленият пипер леко се препича и става още по-вкусен. Температурата за този метод е височка - 8 или 9 от 10, не е ниска като при задушаване в чугунена тенджера. Отнема не повече от 1 минута на страна при дебелина около 1,5 см. 
Ако тиганът не се маже целия с мазнина, а директно самото кюфте и то много тънко, се намалява образуването на пушек. Аз слагам около кюфтето кръгчета тиквичка или малки доматчета и така едновременно се пече и част от гарнитурата. Притискането е необходимо не само заради зърната зелен пипер, а и за да прилепне каймата към чугуна по-добре. Така се образува много по-вкусна коричка.
Тази вечер я направих. Откакто си я публикувала нямам мира и обърнах всички супермаркети за пустия маринован зелен пипер и няма и няма. Добре, че ми се случи да пътувам за малко до Германия и познайте какво си донесох Simple Smile ха ха
Ето сега ви се хваля с моите Мирелини кюфтенца със салвия и маринован зелен пипер, прекрасни са!
Скрит текст:

# 100
  • Мнения: X
Mirella Nova, много благодаря за тази рецепта и изобщо за идеята:
Скрит текст:
Гри,
пробвал ли си да печеш кюфтетата, а не да ги пържиш? Намазваш тигана с олио, като ползуваш четка и печеш кюфтетата само толкова, колкото вътре да не са  червени и сурови. След това веднага ги вадиш, защото по-дълго от необходимото време ги прави сухи. Добре е да се нацели и дебелината на кюфтетата. На уикенда може да направя печени кюфтета и тогава ще сложа снимки.
На моите кюфтета покривам едната страна с листенца от салвия, ‘‘залепвам‘‘ ги към кюфтето с лек натиск и започвам печенето с тази страна. Тигана мажа мноооого тънко с мазнина с една четка.
Когато кюфтето е вече в тигана с подправената страна надолу, слагам върху горната, още сурова страна няколко зърна маринован зелен пипер
Скрит текст:
, притискам с вилица тези зърна, за да ‘‘влязат‘‘ в каймата и когато обърна кюфтето, зеленият пипер леко се препича и става още по-вкусен. Температурата за този метод е височка - 8 или 9 от 10, не е ниска като при задушаване в чугунена тенджера. Отнема не повече от 1 минута на страна при дебелина около 1,5 см. 
Ако тиганът не се маже целия с мазнина, а директно самото кюфте и то много тънко, се намалява образуването на пушек. Аз слагам около кюфтето кръгчета тиквичка или малки доматчета и така едновременно се пече и част от гарнитурата. Притискането е необходимо не само заради зърната зелен пипер, а и за да прилепне каймата към чугуна по-добре. Така се образува много по-вкусна коричка.
Тази вечер я направих. Откакто си я публикувала нямам мира и обърнах всички супермаркети за пустия маринован зелен пипер и няма и няма. Добре, че ми се случи да пътувам за малко до Германия и познайте какво си донесох Simple Smile ха ха
Ето сега ви се хваля с моите Мирелини кюфтенца със салвия и маринован зелен пипер, прекрасни са!
Скрит текст:


Олеле, страхотна си Саш!
Голяма майсторка си и колко красиво си наредила зеления пипер!
Номера с нареждането на пипера в тарелката е супер.
Нали след това не си месила каймата?
Препеченото листенце салвия, така както е поело мазнината е невероятен деликатес.
Ако печеш сьомга -от по-мазната, може също да сложиш салвия, става божествено.

Идеята за кюфтета със зелен пипер ми дойде като импровизация на тема Pfeffersteak -това е говеждо бонфиле, печено и отгоре полято със сос с този зелен пипер. В ресторантите тук често се предлага, изглежда ето така:
Скрит текст:
А салвията беше, за да не залепват толкова. Оказа се, че когато листенцата салвия поемат малко мазнина и се препекат, стават хрупкави и вкусни - идеална подправка за стек, кюфтенца, а също и риба.

# 101
  • Мнения: 3 659
Този хляб два дни се прави... Аз не бих могла да се занимавам толкова.  Явно купичката, преди хлябът да отиде в тенджерата е важно да е релефна отвътре.

# 102
  • Мнения: X
Аа кюфтенцата са наистина страхотни Simple Smile Аз не писах, защото не можах да снимам, но ги направих преди време, на село, че там имам пресна салвия. Вместо зелен пипер сложих каперси (и аз не намерих никъде) и зърна черен пипер (него го обичам много). Каймата беше истинска, т.е. смляно месо в чопъра. Станаха убийствени и свършиха за отрицателно време, даже и аз си хапнах доста, пък по принцип месото не ми е любимо ядене.

Обещавам следващия път да снимам

# 103
  • София
  • Мнения: 1 942
Разбира се, че не съм я месила. И не мога да повярвам,  че толкова малко овкусен продукт може да бъде толкова вкусен. А дори и сол не съм слагала.  Свежият маринован зелен пипер има лек приятен ненатрапчив вкус, за разлика от сухия черен. Много съжалявам, че го няма у нас.  Може би и от каймата зависи - тази е от младо теле, незамразявана. Но най-голям принос за чудесния вкус и вид, сигурна съм, безспорно има чугуненият тиган - това оправдава цялата тежест и старателни грижи, които е необходимо да полагаме за тези по-особени съдове.

# 104
  • Мнения: 2 050
Много ме изкушихте с тия кюфтенца, ще заменя и аз май с каперси, че не съм виждала такъв пипер. И после ще се похваля Blush

Релефните купички дават характерен отпечатък на хляба, но не е проблем и “гладък” да се опече, както и с други нарези отгоре. Бях гледала някакво видео на френски пекар и той обясняваше, че смисълът на нарезите е бил всеки да си познае своя хляб, когато се е печало на една общ ща фурна за цялото село.

Ако се направи обикновено тесто с мая, сигурно пак ще се опече ОК и няма да втасва 2 дни. Обаче нали и маята излезе вредна и от известно време се чудя дали да не се пробвам да си направя квас, или пък да търся от някъде ли.. Бебето може би също има АБКМ и минавам на безмлечна диета, пък никъде няма свестен хляб без млечни добавки. Ако човек има навик да си прави често, често домашно хлебче, вероятно хич и не му прави впечатление това замесване и втасване по 100 пъти..

Общи условия

Активация на акаунт