допускам, че може котлонът да е прегорял заради тигана. От друга страна вентилаторът от долната страна на котлона беше доста мърляв и отворите бяха почти запушени с късчета мазнина и прах. Може и това да е нарушило вентилацията.
На вградения котлон не съм забелязала проблеми, но аз вътре избягвам да пека заради пушека
Вече се застуди и котлон навън няма как да ползувам, затова ще купя нов чак напролет. Както писах двата тигана се държат по съвсем различен начин с двата котлона.
Вчера правих чеснови хапки по мързеливски. От едни замразени Laugenstange (тесто, потапяно в луга), направих набързо печени хапки с чесън и зехтин. Нарязах полуотмразеното дълго хлебче и изпекох на горещия гладък чугун. Вкусът е божествен, на вид не са така суперпредставителни, ето ги тук.
Ето тук открих една страница с парти-хапки от същото изделие. Може да се види как се реже и после се гарнира.
Точно така ще направя другия път - със семена от слънчоглед или тиква от със сусам, печени в тигана във фурната.
Тук линк, където има рецепта.
http://kunstkringel.blogspot.com/2015/11/laugengeback-fur-die-party.html
Тези са от готови лаугенщанге, но според мен може да се направи тесто, да се оформи на такива пръчки, да се замрази и после да се размразява при нужда, да се реже и пече. Моите хапки не съм ги чакала да втасат и да се надигнат. Пак станаха идеални. Ще потърся рецепата за тази луга и ще се опитам да направя сама такива заготовки. Много е практично, когато няма хляб у дома.
____________________________
Опресних си инфото за лауген-брецел или щанген. Тези изделия се потапят в студен 5% разтвор на натриева основа и при изпичането се получава типичния кафяв цвят. Чела съм рецепти за лауге-луга в домашни условия. Прави се с вода и сода бикарбонат. Смятам да опитам така и после ще пиша.