За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 70

• 34 682
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
Верче, в грешка си. 510 лв. е МРЗ тази година и няма нищо общо с обезщетението за отглеждане на дете. Двете не са вързани. Освен това МРЗ догодина ще е 560.

Май още не са гласували бюджета, но в проекта не е предвидено увеличение, така че няма причина да се надяваме на такова.

На дребната (12м.)  оправихме хрема с ФР, дърпане с Бейбивак и спрей Грип-стоп. Като прихванах от нея директно започнах с нейния Грип-стоп и хремата ми, вместо обичайните 15 дни, ме държа 4-5. Та, и аз съм доволна от тях. Не знам дали стават за дете под годинка. Също така са с лактоферин и не стават за деца с АБКМ.

# 391
Да, да ... ама и аз се изказах Joy
Защо реших, че МРЗ=втора година майчинство....

# 392
  • София
Внесе радост за някой моментно.Simple Smile

# 393
Може би, защото някога наистина МРЗ беше вързана за социалните плащания. Когато МРЗ беше 240 лв. После МРЗ започна да расте, майчинството - рядко и с малко.

# 394
Как хубаво звучи..майчинство 510 лв. Да ама не!
Аз отбелязвам като голям плюс това, че имам 2 годишно майчинство. Нископлатено е, но го има.
Аз сополи не търпя. Бистри, гъсти.. За това като видя зор и капя черни капки. Голяма мизерия е, но за седмица и край със сополите. Всичко съм пробвала..то се точат едни сополи, реки, чудо. няма нужда. И той не може да спи от тях. За това- черните капки (предписани от лекар) и айде да ги няма.
Нашата педиатърка казва, че от смяната на климата съшо може да има сополи. Също, ако имам съмнения някакви, би пуснала секрет. Дори и без направление.

# 395
Нашата лекарка е против тези капки (за Коларгола иде реч нали?) и не ги изписва.

# 396
  • София
И моята не ги изписва.Само промивки с физ.разтвор постоянно и в краен случай капки.

# 397
Нашата ги предписва още откакто беше на 2 месеца. Не му ги слагам всеки месец,разбира се. Но само те помагат

# 398
Дори да променят майчинството, това означава промяна в трудовия кодекс и ще влезе в сила от момента на промяната. За жени в майчинство, преди тази дата няма как да важи. Работодателите не искат да плащат, то е ясно,няма да променят закона според мен, защото такъв протест от разярени жени, не биха си причинили. Аз нямам против майчинството да е година или 6 месеца, но държавата не ми осигурява ясли, дететледачки или такъв стандарт на живот,че да мога да давам пари за частни ясли, така, че да си оставя бебето на 6 месеца примерно друг да го гледа.

Ами и на нас не ни осигурява държавата ясли и градини, но е 9 месеца ... от които месец и половина платени, другото леш.

А частна ясла за близнаците е 2500-2700 паунда месечно. То само частни са де, до 2 години и половина. След това има и държавни, но те пак са толкова.

# 399
  • София
ЛЛ изписва коларгол когато нищо друго не помага и положението е напечено.

# 400
Salsisha, доста скъпичко звучи, то зависи и от доходите де. Ние хич не взимаме малко пари, но държавна ясла няма как да посещава и да искам, поради малко сложна ситуация с местоживеене и месторабота. За това съм ядосана.  А частните са невероятни цифри и то без включена храна и без да са целодневни. Бих плащала на детегледачка, но не е като да можеш да наемеш някой, за който си сигурен, че има образованието и квалификацията. Иначе много искам да се върна на работа след като навърши годинка. Но, съм съгласна, че България е от малкото страни, които наистина подкрепят майчинството.

# 401
Преди две седмици имахме такива бистри сополи без зачервено гърло и чисти дробове.
Терапията беше следната 3 дни Витамин С + калциев глюконат Фенистил капки и Стеримар спрей дърпане с аспиратор за прахосмокачка. В началото се попърках да дърпам  колкото дърпаш толкова повече сополи. Оправи се за около седмица.
Педиатъра каза че може да е някаква алергия или от отоплението въздуха се изсушава.

# 402
  • Плевен
Преди време говорихме за овлажнителите. Някой има ли представа един уред за какво помещение е? Трябва за всяка стая отделен ли? Вкъщи винаги е с отворени врати.

# 403
Преди време говорихме за овлажнителите. Някой има ли представа един уред за какво помещение е? Трябва за всяка стая отделен ли? Вкъщи винаги е с отворени врати.
Те са според квадратурата на стаята/жилището.

# 404
  • София
А дали има уред 2 в 1 - овлажнител и обезвлажнител? Някой ползвал ли е подобен?

Общи условия

Активация на акаунт