Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2018, 18:25 ч.

След депозитите накъде? - 2 тема

 • 16 647
 • 146
 •   1
Отговори
# 120
 • Мнения: 333

СПЕСТЯВАЙ И БЕДНЕЙ!

Ако сме оставили 10 000 лв. на депозит в банка преди година, сега имаме около 9986 лв. Това е печалният резултат от не добре обмислената от нас първична форма на инвестиционна активност.

Тази сметка не е направена с методите на банковото счетоводство, но дава ясна представа за това какво става с парите ни, ако гласуваме доверие на влогово-кредитна институция.

Бакалската сметка е следната. Ако занесем парите на най-популярния тримесечен влог, при който средната лихва е 0.1%, това ще означава годишна доходност около 10 лв. От тези 10 лв. брутна печалба първо трябва да извадим таксите, които сме платили на банката, за да постигнем този резултат. Таксата за обслужване на този влог, ако е от отворен тип, най-често е между 1 и 2 лв. месечно. Да предположим, че е 2 лв., за една година това прави 24 лева. Това означава , че освен 10-те лева печалба, които ще трябва да върнем на банката, ще се бръкнем и с чиста загуба от около 14 лв. – от главницата.

(Тук даже и не споменаваме за таксата за откриване на депозита, защото и без нея картинката е доста еднозначно тъжна.)

Ако депозитът е срочен и от затворен тип – нямаме право да теглим или внасяме по него, обикновено той не се товари с такса за обслужване. Тогава онези 10 лв. печалба, за които намекнахме в началото, попадат под ударите на Данък „Лихва“ (Данък „Дянков“), който орязва с 8% припечеленото от лихвата.

Всъщност сметката е доста по-сложна, защото при нашия случай с тримесечния депозит на всеки падеж ще се правят подобни изчисления и лихвата автоматично ще се удържа от сметката, така че вложителят понякога и доста трудно разбира каква е врътката.

И още нещо: по данни на НСИ поскъпването на живота през 2018-а е 2,7 процента. Не е много, нали?

Но това е средна величина. Базирана на потребителска кошница. Иначе хлябът е по-скъп с над 20%, а пианата са поевтинели…

Точно това е другата мъка около банковия депозит – че инфлацията индиректно отхапва към 270 лв. от остатъка от депозита и той се се превръща в сума около 9800 лева. Става дума за това какво можем да си купим след едногодишен сън на парите в банка – „Парите обичат тишината“, нали. Такъв поне беше девизът на фалиралата КТБ.

Но млъкни, сърце. В крайната сметка от едногодишния престой на парите ни в банка е тази: 10 000 лв. вложени, под 9800 лв. получени.

Т. е. депозитът вече не е средство за запазване на парите, камо ли за тяхното увеличаване, той просто е още едно средство за обедняване.

Чавдар Инчев

https://starshel.bg/2705/spestyavaj-i-bednej/?fbclid=IwAR2IJWW4j … iu2HQG-s7KAQAR2j0

# 121
 • Мнения: 30 746
Това изобщо не е вярно. Моите депозити са без такси за обслужване.
И защо трябва да са в лв.?

# 122
 • Мнения: 975
Да, това наистина не е вярно. Спестовните сметки са с такси, депозитите нямат месечна такса.

# 123
 • Мнения: 970
Аз реших в крайна сметка да не пестя повече от 1000-2000 лева и то за операция нещо ако се наложи. Ще си тегля кредит около 10000-20000  и ще си живея живота.Ако има пак инфлация по-добре ,тъкмо бързо ще го изплатя и  няма да ме е яд. А живота си върви и е Blushкратък:blush:

# 124
 • Мнения: 472
Аз реших в крайна сметка да не пестя повече от 1000-2000 лева и то за операция нещо ако се наложи. Ще си тегля кредит около 10000-20000  и ще си живея живота.Ако има пак инфлация по-добре ,тъкмо бързо ще го изплатя и  няма да ме е яд. А живота си върви и е Blushкратък:blush:

Всеки си избира как да си живее живота. Съгласен съм с това, че си върви, но само дотук.
По-добър вариант от "безкредитен", няма.
Какви 2000 лв. за операция? Може би, леките и "доплащането" по-каса и пак няма да стигнат за нищо и ще се "лекуваш" в мизерни условия, без избор на екипи, чужди клиники, професори и последни тенденции в медицината, които знаем, са много скъпи. За по-тежки лечения, не коментирам.
Има вече здравни застраховки за риска "здраве", и не е нужно да се тегли "кредит" или продават коли и апартаменти, ама времето в такива случаи минава и пак не са бързоликвидни тези активи в много случаи.
Това, което описваш важи за някои хора, които знаят какво правят и в кредити просто се "обръщат" едни пари, за да не стои всичко кеш, а не, че не държат и кеш.
Две изречения за кеша, че много дълго ще стане - държи се, за да покрива стандарта на живот, една част разхвърляна в 2 до 3 банки за разпределение на риска. Всичко друго се завърта.
Приоритети.

Последна редакция: сб, 06 апр 2019, 17:25 от FragranceFanatic

# 125
 • Мнения: 970
Аз съм застрахована от работодателя доста добре и за доста рискове. Детето съм го застраховала с "best doctors", така че за момента най-страшното е покрито. За другото и с някой друг по-лек кредит при нужда ще се справим:blush:

# 126
 • Мнения: 333
Това изобщо не е вярно. Моите депозити са без такси за обслужване.
И защо трябва да са в лв.?

Облагане на спестовността

Няколко банки ще са с нови тарифи точно в депозитната сфера. Например месечната такса за обслужване на безсрочния влог и за спестовната сметка "ДСК Мотив" в едноименната банка става 2.20 лв.

От началото на април безсрочният спестовен влог в Първа инвестиционна банка също се таксува – с 1 лев месечно.

Аналогична такса предстои да бъде увеличена и от "Райфайзенбанк" от юни месец. Тя ще бъде годишна за поддържане на спестовна сметка "Перспектива" и ще е в размер от 18 лв., вместо 12 лв. Лихвата на същата сметка пада от 0.2% на 0.1%. Изключението е, че хора, които получават заплатата си или имат други регулярни доходи по сметка в банката, няма да дължат таксата.

Без промяна засега остава ситуацията в Пощенска банка, където спестовността се таксува с 1 лв. месечно при сметки "Мега" и "Активни пари". Обединена българска банка пък още през есента на миналата година увеличи комисионата, която събираше за управление на спестовните влогове от 2 на 2.50 лв. на месец. При Пиреос банк таксата е 0.5 лв., Инвестбанк събира 1.40 лв., докато при "Алианц банк" от дълго време е 1.20 лв. месечно. Засега детските влогове са единствените, които се разминават без такса.

https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2016/05/13/2759453_l … _dolu_taksi_gore/

# 127
 • София
 • Мнения: 1 130
Спестовните сметки в общия случай има такси. В предишната статия се споменава за "най-популярния ТРИМЕСЕЧЕН депозит". Къде той има такса откриване и обслужване?

# 128
 • Мнения: 30 746
На нито една от изброените банки не съм клиент. От ПИБ се махнах точно, защото ми сложиха такса обслужване на депозит, не на сметка.
За ДСК пък не искам да чуя! Всеки път се питам защо тази банка има клиенти?!

# 129
 • София
 • Мнения: 8 856
Ами то всичко има такси. Няма как финансовите институции да са благотворително дружество.
Все пак те от таксите живеят.
Ако вложиш пари в сметка = месечна такса и данък на лихвата. Но пък до 195 000 лв са сигурни и при фалит.
Ако наемеш трезор и натикаш парите там - пак има месечна абонаментна такса, ограничение колко пъти да го отвориш. Другото се плаща. За ровенето на подкупни банкови служители е друга тема.
Ако скриеш авоарите в къщи няма гаранция кога местното наркоманче няма да влезе да провери и гепи.
Май най-евтино е да заровиш буркан банк под някоя брезичка/липа или др./. Но кой ли ще рискува така...
Сега финансистите ще посъвеетват да се купи  имот. Ми не става с под поне 70 - 80000Е.

# 130
 • Мнения: 694
В крайна сметка депозитът в банка не е подходящ избор за спестяване на пари. Най-малко заради ниския лихвен процент, който дори не надминава инфлацията и вместо парите да се увеличат, те дори намаляват (такси, данък).
Какви други алтернативи има? Искам да държа пари ИЗВЪН банка или поне извън България, които да спестявам и да ми носят поне 4-5% доходност. Мисля си за р2р, въпреки че и при тях има някои такси и парите, вложени в такива платформи, не се гарантират от Фонда до 196000 лв.

# 131
 • Мнения: 30 746
За доходност не са избор депозитите, но за сигурност, да.

# 132
 • Мнения: 746
Някой инвестира ли в турска лира?
Дали е много екзотична идея....
Сега е на дъното, но  някога ще си върне около 70% от загубената стойност,  кога не е много ясно, предвид политическите и икономическите трусове там.
Чувам за хора, масово купуващи за пазар или почивка лири, че като гледам цените 7 дни all инклузив в читави хотели се намира и за по 250 лв на тяхното море.

# 133
 • София
 • Мнения: 8 856
Търгувам инструмента турска лира по време на новини или събития в Турция.
Доволна съм.

# 134
 • Мнения: 1 595
Търгувам инструмента турска лира по време на новини или събития в Турция.
Доволна съм.
Ами те не вдигнахс ли цените в Турция заради самата лира?

Общи условия

Активация на акаунт