Как се справяте с готвенето

• 19 834
  • 220
  •   1
Отговори
# 105
Не мога да разбера защо по презумпция този, който готви и експериментира, трябва да яде всичко. Вкъщи 90% от храненията готвя аз, но съм и най-капризна. Всъщност като дете съм яла следния списък храни: пържени картофи, филия с лютеница и суджук, пиле с ориз, бял боб. Постепенно с порастване и разширяване на хоризонтите започнах да ям и да предлагам на семейството си доста по-различни храни и (както се вижда) определено не тези, които са готвили "мама и баба". Харесвам чужди кухни, но не и азиатска, не я понасям във всичките й проявления (известна търпимост имам само към суши и татаки).
Мъжът ми е най-малко капризен, но пък е вегетарианец и това също слага своите усложнения върху менюто - другите двама ядем месо.
Детето е почти с размерите на възрастен и си хапва добре, но също има своите предпочитания, макар и да не е капризно колкото майка си. Много обича и яде плодове, салати и зелени подправки, което смятам, е приятна рядкост за дете - но пък доста други неща не яде.
Сигурна съм, че има всеядни семейства, но май са рядкост. Затова и задачата е трудна.

# 106
  • В градината...
ММ може да яде само спагети, пица и кюфтета с хляб. Нищо здравословно не го влече. Салатата е тежест за него. Едва успявам да си прибирам идейните манджи, но все пак не се отказвам.

# 107
  • В градината...
Пробутам

# 108

Сигурна съм, че има всеядни семейства, но май са рядкост. Затова и задачата е трудна.

ние с ММ ядем всичко Wink децата също доста неща ядат, а с капризите не се съобразяваме Wink

# 109
И ние ядем всичко, но имаме болести, с които трябва да се съобразяваме...
Единственото, което категорично не вкусваме - аз шкембе, мъжа ми - мляко с ориз, детето - крем карамел Laughing
Уточнявам, че цялото семейство сме вегани. Това е допълнително облекчение както от финансова, така и от чисто практическа гледна точка.
От практическа със сигурност не. Месото отнема точно 2 мин. да се сложи в тавата и да се поръси със сол и олио. И аз не съм фен, но за през седмицата го предпочитам, именно защото е възможно най-малко занимавка.
За финансово, познатите ми вегани дават значително повече за храна и добавки за нещата, които не могат да си набавят от нея, шейкове, хапчета.

Аз се изумявам колко много хора, най-вече жени, готвят само това, което знаят от мама и не искат дори да опитат нещо различно. При наличието на десетки блогове и кулинарни сайтове
Не че и аз не бях така в началото, но с години да не научиш нещо ново
Не мога да издържа и 2 мин. да гледам такова нещо. Рецептите ги чета до първите редове и натам не мога да ги търпя. За мен готвенето е най-безсмисленото нещо на света. Ако нямах дете щях да се храня с готова храна или нещо без приготвяне.
Скрит текст:
А каквото знам, го знам от мъжа ми, него си го влече от малък. От мама, която е чудесен готвач и готви всеки ден, не съм научила нищо, защото категорично отказах да се завра в кухнята. Вкъщи имаше разделение на мъжка и женска работа, предпочитах мъжката (миене на кола, тупане на килими, изхвърляне на боклука и др. такива), отнемаше по-малко време и се случваше по-рядко, в сравнение с всекидневни задължения в кухнята, избрах по-лесния път, за да имам повече време за мързел и обикаляне с компанията Laughing

# 110
Хм, с моите капризи се съобразяваха в известна степен и пак бях 30 кг с мокри дрехи (и сега не съм много повече). Явно не сте попадали на достатъчно инатливи деца Simple Smile
А и достатъчно е, че в училище гладуват и/или ядат боклуци, няма нужда и вкъщи да е така.

# 111
Хм, с моите капризи се съобразяваха в известна степен и пак бях 30 кг с мокри дрехи (и сега не съм много повече). Явно не сте попадали на достатъчно инатливи деца Simple Smile
А и достатъчно е, че в училище гладуват и/или ядат боклуци, няма нужда и вкъщи да е така.

явно не сте попадали на достатъчно инатливи родители Wink
моите си хапват в градината/училище. нито гладуват, нито ядат боклуци. в училище се носи и домашна храна и плодове за междинните закуски. каката беше адски злояда, имам чувството, че можеше с дни да не яде, но сега започна да се поразяжда /започна да спортува по-активно и това оказва влияние/. като беше много малка ѝ угаждах до степен, но сега нямам нерви и време за капризи, сори.

# 112
И при нас се носят кутии и плодове, защото храната в училище не става (и това не е мое или на моето дете мнение, а общо на всички нормални хора), а учат целодневно и обядът им е задължително включен в цената.

Всъщност виждането ми е, че човек на никоя възраст не заслужава да бъде изтезаван с долнопробни яхнии. Наречете го каприз, все едно ми е Simple Smile

# 113
Явно не сте попадали на достатъчно инатливи деца Simple Smile
Аз бях такова, затова знаех как трябва да се подходи, за да стане всеядно Laughing

# 114
И при нас се носят кутии и плодове, защото храната в училище не става (и това не е мое или на моето дете мнение, а общо на всички нормални хора), а учат целодневно и обядът им е задължително включен в цената.

Всъщност виждането ми е, че човек на никоя възраст не заслужава да бъде изтезаван с долнопробни яхнии. Наречете го каприз, все едно ми е Simple Smile

при нас пък храната става, особено в градината.
като знам масово по къщите какви буламачи, полуфабрикати и храна с ниско качество се готви/консумира, много са ми странни масовите претенции...казвам го принципно, не е насочено към вас в никакъв случай.
всъщност коригирам се за яденето на всичко - не ядем боклуци,  но аз това не го считам за храна така или иначе.

# 115
като знам масово по къщите какви буламачи, полуфабрикати и храна с ниско качество се готви/консумира
То оттам дойде репликата ми за яхниите, не от училището.
Иначе училищни столове познаваме в няколко държави + държавни/частни, все същата стока са.

# 116
като знам масово по къщите какви буламачи, полуфабрикати и храна с ниско качество се готви/консумира
То оттам дойде репликата ми за яхниите, не от училището.
Иначе училищни столове познаваме в няколко държави + държавни/частни, все същата стока са.

а, ясно, не съм разбрала.
ами аз все се надявам, че не ги мъча с такива хави Wink гледам да е възможно най-качествено, здравословно и добре сготвено. аз по принцип обичам да готвя, даже ми е хоби. доволни са, особено ММ.

# 117
като знам масово по къщите какви буламачи, полуфабрикати и храна с ниско качество се готви/консумира, много са ми странни масовите претенции...казвам го принципно, не е насочено към вас в никакъв случай.
всъщност коригирам се за яденето на всичко - не ядем боклуци,  но аз това не го считам за храна така или иначе.

Откъде знаеш?

# 118
Скрит текст:
Откъде знаеш?

такива са ми преките наблюдения, а и нали чувам/виждам какво се купува/готви. само обърни внимание на пазаруващите преди/след теб - достатъчно показателно е. отвори ако щеш тук някоя тема какво се купува - пак е показателно.

# 119
  • София
Ооо да, живеем близо до Фантастико и ако знаете как се купуват кренвирши... повечето от които дори не са евтини, на цената на варено-пушени бут/врат, филе са. На Тандем ако не бъркам свинските са 10 лв./кг  #Crazy
Не че пушените не подлежат на фалшификации, но сякаш са една идея по-приемливи, поне за мен.
Не че изобщо не ям кренвирши, не съм фанатик, но има алтернативи.
И огромната опашка на топлата витрина, а не е тайна какви продукти се приготвят на такива места по принцип

Общи условия

Активация на акаунт