Прехвърляне на майчинство на бащата на осиновено дете

• 839
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,
Не можах да намеря подобна тема и затова реших да питам тези, които знаят.
Със съпруга ми ще осиновяваме дете на 9 месеца. Няма кой да ни помага с отглеждането на бебето. Аз скоро започвам мечтаната ми работа, която търсех шест години и нямам друг шанс в близкото бъдеще. Въпросът ми е дали мога да прехвърля майчинството на съпруга ми и какви са правилата и изискванията за това. Той взима два пъти по-голяма заплата от моята и е съгласен да поеме майчинството. Доколкото разбрах, за да му прехвърля майчинството трябва да съм взела 135 дни преди това, но при мен това е невъзможно. Няма къде да живеем и сме на квартира.

# 1
То не е точно майчинство, а платен отпуск за гледане на дете в течение на една година от датата на осиновяването. След това може да ползвате и остатъка от втората година. Не би трябвало да е проблем, детето е над 6 месечна възраст. Отворете Кодекса на труда и прочетете там.
РЕДАКТИРАМ се:
Първите шест месеца от предаване на детето на осиновителите са за майката, след това може да прехвърлите на бащата.  Съжалявам за ситуацията, в която сте попаднали. Не може ли да говорите с фирмата, в която започвате мечтаната работа? Само шест месеца.
Парично обезщетение за осиновяване на дете до 5-годишна възраст - НОИ https://share.google/rMsetRr6M2l6c2WZn

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 15:51 от Mama Ru

# 2
А може ли сега да го взема на 9 месеца, да плащам на частна детска ясла или на професионална детегледачка 15 месеца (докато навърши 2 години) и като навърши 2 години да си взема майчинството за 6 месеца на 90% от заплатата ми и след това да прехвърля майчинството на съпруга ми до навършването му на 5 годишна възраст?
Мисля го така, защото до март 2026г. ще бъда в изпитателен срок и не мога да взема майчинство,  защото ще си загубя работата.

# 3
Не, естествено. Майчинството е в размер на една календарна година от датата на вземане на детето, това с 90%. Ако към момента на изтичането на една година детето не е навършило 2 години се ползва разликата за гледане на дете до две годишна възраст, която си е за всички деца.  Не знам дали може осиновено дете на 9-10 месеца да тръгне на ясла или да бъде оставено на детегледачка, все пак отпускът е нужен за адаптация родител-дете.

# 4
Знам, че питането Ви цели разрешаването на Ваш служебен проблем, затова предварително се извинявам, че се включвам, за да изкажа мнение не съвсем по темата - но въобще не е добра идея са прехвърляте детето на някой друг да го гледа. То има нужда да създаде връзка не с кой да е, а с майката. Първите месеци са решаващи.

# 5
Зависи кое й е по-важно на авторката - детето или работата. Наясно съм, че работата храни и е важна, явно двете са се застъпили в неподходящ момент, но май на този етап на Buba й е по-важно да не изтърве работата, отколкото детето.
Може да е жестоко, но ако съм права, то тя не е готова да бъде майка.

Общи условия

Активация на акаунт