Как се справяте с готвенето

  • 19 828
  • 220
  •   1
Отговори
# 120
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361

Сигурна съм, че има всеядни семейства, но май са рядкост. Затова и задачата е трудна.

ние с ММ ядем всичко Wink децата също доста неща ядат, а с капризите не се съобразяваме Wink

С това е мога да се съглася. Аз съм на принципа, че храната трябва да носи удоволствие, не само да ядем, защото трябва. Старая се да е разнообразно колкото мога и ми позволяват домашните, но никога например няма да им наготвя чушчена на яхния като знам, че никой от тях не яде чушки.
Аз нямам против приготвената храна от топли щандове и кренвиршите например, но и не живея вече в България и мога да сравня качеството на храните. А и чета етикетите.
С риск да ме убиете с камъни, дори и МакДоналдс им е по-вкусен и гарантират, че е 100% телешко от местна продукция.

# 121
  • София
  • Мнения: 20 710
Натриевият глутамат прави всичко вкусно. Никой не твърди, че в МД не е вкусно.

# 122
  • Мнения: 20 362
Зам мен неяденето на определена храна не е каприз. Каприз е да не иска нещо, което по принцип обича или да се размрънка как иска нещо друго за вечеря, и после трето и т.н. Но ако не обича картофи, не виждам защо трябва да правя мусака и да гледам как рови в чинията.

# 123
  • Мнения: X
Зам мен неяденето на определена храна не е каприз.
Скрит текст:
Каприз е да не иска нещо, което по принцип обича или да се размрънка как иска нещо друго за вечеря, и после трето и т.н. Но ако не обича картофи, не виждам защо трябва да правя мусака и да гледам как рови в чинията.
И за мен.
Каприз е да поиска например за вечеря пиле с ориз, а като го сервирам, да се размрънка "Ама, сега не ща пиле, искам .......мусака!".Е, няма как да му се получи.Ще яде каквото си е поръчало.
като знам масово по къщите какви буламачи, полуфабрикати и храна с ниско качество се готви/консумира, много са ми странни масовите претенции...казвам го принципно, не е насочено към вас в никакъв случай.
всъщност коригирам се за яденето на всичко - не ядем боклуци,  но аз това не го считам за храна така или иначе.

Откъде знаеш?
Поразгледай темите в Готварския от сорта "Какво сготви, снимай...!" и подобни.Показателно какво се яде масово.

# 124
  • София
  • Мнения: 20 710
Човек не може непрекъснато да мисли за здравословно хранене, понякога просто нямаш време и капацитет и се налага нещо бързо и недотам полезно. Важното е да не е постоянно.
Докато е топло времето, през уикендите прегрешавам с нещо купено навън, ако сме излезли по обед. Зимата ще имам предостатъчно време за готвене, много ми е кеф да се развихря, като се стъмни и застуди.

# 125
  • Мнения: 47 352
Натриевият глутамат прави всичко вкусно. Никой не твърди, че в МД не е вкусно.
На мен не ми е вкусно (а по принцип обичам храна такъв тип, но МД и КФС не ми харесват).

такива са ми преките наблюдения, а и нали чувам/виждам какво се купува/готви. само обърни внимание на пазаруващите преди/след теб - достатъчно показателно е. отвори ако щеш тук някоя тема какво се купува - пак е показателно.
Кои храни имаш предвид?

# 126
  • Мнения: 10 620
Зам мен неяденето на определена храна не е каприз. Каприз е да не иска нещо, което по принцип обича или да се размрънка как иска нещо друго за вечеря, и после трето и т.н. Но ако не обича картофи, не виждам защо трябва да правя мусака и да гледам как рови в чинията.

е, аз имах предвид капризите, мисля, че стана ясно. само за зеленчуците и плодовете настоявам наистина /например има свобода да си избере в момента какъв плод иска, но е задължително да хапне плод/. пример за каприз: вчера правих телешко с прясно зеле. дребният каза, че иска прясна паста. ами не получи и каза, че няма да яде. след това оплющя 2 чинии, толкова му хареса.
разбира се, че яденето трябва да носи удоволствие, няма спор.
по отношение на качеството на храната у нас, сравнено с другите държави, не мога да се съглася /поне за европа, де/. масово продаваната по-евтина храна е гадна навсякъде. ако искаш по-качествено трябва да дадеш повече пари/положиш някакво допълнително усилие /да търсиш производители, гониш бабите с кокошките по селата, ходиш по ферми, да си правиш/гледаш сам каквото можеш и т.н./.
аз твърдя, че за мен МД не е вкусно, даже ми е отврат. не понасям такава храна и ми става зле от нея. само китайско обичам, но си приготвям основно в къщи някакви мои си варианти.

# 127
  • Мнения: 187
За финансово, познатите ми вегани дават значително повече за храна и добавки за нещата, които не могат да си набавят от нея, шейкове, хапчета.
Защото плащат за скъпи добавки и полуфабрикати, имитиращи животински продукти. Ако се купуват основно цели, сезонни растителни продукти е значително по-евтино. Моята сметка е на 1/2 от преди, а единствените добавки, която пием са задължителният В12 и през студените месеци — препоръчителният D.

***

Редовно експериментирам, особено като намеря нов плод или зеленчук на пазара. Готвя на око, а това е причина за вариации в крайния резултат дори когато правя нещо, което често хапваме.

Голямата не яде гъби, малката не обича хумус (освен ако не е като дресинг), а мъжът ми недолюбва рукола и магданоз. Като изключим това, у нас капризи няма.

# 128
  • Мнения: 47 352
За финансово ок, но за хора, които мразят готвенето или нямат време, е пъти по-лесно и бързо просто да сложат едно парче месо във фурната, пред алтернативата да сготвят зеленчуци. Поне аз като правя зеленчукови ястия отделям доста време и усилия.

# 129
  • Мнения: 5 261
У нас се готви всеки ден /2 деца/, понякога и по няколко пъти. незаменими помощници са ми слоукукъра и тенджерата под налягане Wink...

и у нас. добавям уреда за варене на пара, който е с таймер и се самоизключва и яйцеварячката, която също е на таймер и се самоизключва.

# 130
  • Мнения: 209
У нас се готви всеки ден /2 деца/, понякога и по няколко пъти. незаменими помощници са ми слоукукъра и тенджерата под налягане Wink...

и у нас. добавям уреда за варене на пара, който е с таймер и се самоизключва и яйцеварячката, която също е на таймер и се самоизключва.

Уредът на пара и у нас много помага. Слагам зеленчуците и излизам. Като се прибера само блендирам и ето ти една крем супа, ако се тачи разбира се- децата много ги харесваха по едно време. Или пък запичам във фурната на бързо след парата щом се прибера, ако не се харесват само на пара. Не готвя сложни ястия. Ориз също мога да си сложа и да изляза. За мен е голямо улеснение.

# 131
  • Мнения: 187
Поне аз като правя зеленчукови ястия отделям доста време и усилия.
Вероятно защото гледаш да сложиш много различни продукти наведнъж, като преобладаващата част от тях искат белене и нарязване.

За мен голямото готвене (ок. 3-4 часа седмично) е в неделята, когато си подготвям нещата за седмицата. След това комбинирам както дойде.

Другото предимство на подготвените продукти е, че така е по-лесно за щерките. Прибират се, отварят хладилника, харесват си нещо и си правят собствени комбинации. Във фризера винаги има нарязан хляб (пуска се през тостера и готово); голямата знае как да свари ориз или паста и може да нареже салата; в долапа има ядкови масла, сладка, ядки, сушени плодове, мюсли; фруктиерата винаги е пълна.

Като се прибера само блендирам и ето ти една крем супа, ако се тачи разбира се- децата много ги харесваха по едно време. Или пък запичам във фурната на бързо след парата щом се прибера, ако не се харесват само на пара. Не готвя сложни ястия. Ориз също мога да си сложа и да изляза. За мен е голямо улеснение.
О, у нас блендерът вече години наред е най-използваният кухненски уред. И аз правя крем супи, но рядко. Врътка е на фона на другите неща, които правя.

# 132
  • Мнения: 383
Здравейте. Искам да си купя уред с който да си правя селева салата-на  ръка го режа на едни краканати парчатаци,а с ренде докато го рендосам за вечеря става време за закуска. Гледах някакви чопъри шашми,но за зеле незнам дали ще стане-не искам да е като сдъвкано и изплюто....

# 133
  • Мнения: 47 352
Вероятно защото гледаш да сложиш много различни продукти наведнъж, като преобладаващата част от тях искат белене и нарязване.
Не само. Зеленчуковите неща, които готвим искат обикаляне покрай печката и наблюдение, което не ме устройва. При месото си знам кое за колко минути става, слагам и забравям, вземам си душ, правя си други неща, като изписка часовникът просто натискам копчето, дори не го вадя от фурната.

Скрит текст:
За мен голямото готвене (ок. 3-4 часа седмично) е в неделята, когато си подготвям нещата за седмицата. След това комбинирам както дойде.
Събота и неделя си почивам от кухнята, няма шанс да пипна нещо там...

Здравейте. Искам да си купя уред с който да си правя селева салата-на  ръка го режа на едни краканати парчатаци,а с ренде докато го рендосам за вечеря става време за закуска. Гледах някакви чопъри шашми,но за зеле незнам дали ще стане-не искам да е като сдъвкано и изплюто....
Докато откриеш, опитай по следния начин:
- режеш зелката на 2, махаш кочана
- режеш половинките пак на 2 и взимаш едната четвъртинка и я обръщаш с вътрешната част нагоре
- взимаш си и нож за хляб, с такива зъби и започваш да го плъзгаш по страните му. Не знам успях ли да го обясня както трябва, но става много бързо и дори най-твърдото зеле става на фини конци.

# 134
  • Мнения: 12 722
Робот. Реже чудесно на ивички.

Общи условия

Активация на акаунт