Как се справяте с готвенето

• 19 825
  • 220
  •   1
Отговори
# 150
Значи може да не се бланшира, а просто да се наслагат в пликове за фризер?

# 151
  • В градината...
Аз слагам моркови и чушки в торбички. Наесен минавам през робота чушките на рендето, а чушките на по-едрата приставка. Поотделно ги слагам в торбички. И цяла зима не режа.

# 152
  • София /Абсурдистан
Значи може да не се бланшира, а просто да се наслагат в пликове за фризер?
Да.

# 153
Аз пък се заигравам малко повече с морковите, лука и чушките, но само с тях. С робота режа на много, много ситно и разпределям във формички за лед - ползвам няколко силиконови само за тази цел. Една нощ във фризера и после слагам кубчетата в пликчета или кутии и пак във фризера. Simple Smile Правя си такива заготовки периодично и после си изваждам каквито и колкото кубчета са ми необходими.
Отделно пускам през робота  корен магданоз, пащърнак, праз и слагам направо в кутии. Магданоз, копър, джоджен - по същия начин. А, и домати смлени домашно или от консерва също замразявам на кубчета , пак във форми за лед.
И друго се сещам - като ме споходи музата правя по-голямо количество топчета за супа топчета, нареждам върху голям поднос, покривам с фолио или найлон и ги пращам да пренощуват във фризера. После изсипвам в пликове или кутии.  Така после ми е много лесно и бързо когато готвя.

# 154
Изумителни решения, ако имах място във фризера, бих ги приложила. При мен е  фризера е запълнен  с домашни пилета. Два пъти годишно купуваме от ферма, една част нарязвам на порции, друга част замразявам цели за поводи, когато ги пълня. Имам и една кошница домати, нарязани на половинки - много удобно е, а и домата в храната , когато не е от консерва, поставен е в края на готвенето и е в умерени количества дава чудесен и богат вкус.  И това е - фризерът ми е пълен до дупка, имам и доста лед, няколко опаковки броколи за спешни случаи, както и пакет гръцки питки за домашни пици.  Лук, морков, чушки - режа преди готвене. Това определено забавя процеса. Защото зора е да приготвиш продуктите. После всичко в тенджерата, затваряш капака и не го мислиш. Или пълниш тавата/гювеча, и пъхаш във фурната. Малко по-пипкави са сърмите и пълнените чушки, но като захвана две-три манджи, докато едната се готви, аз се занимавам с по-пипкавата.
В неделя имах пълна тенджера кисело зеле с пресен бекон, още една с пълнени чушки, сос, тава пълна с картофи и пържоли, както и тенджера с крем супа от тиква. Днес сутринта, като напълних кутиите за обяд...не остана НИЩО. Няма и помен от 50 яйца, закупени преди седмица. Довечера съм на тренировка, добре, че като съм готвила боб, съм стерилизирала два буркана. Ще го  заврА, ще добавя наденица, утре сутрин ще панирам рибка, и така ще избутаме седмицата.

# 155
  • В градината...
Вярно е, че замразените домати нямат нищо общо от тези в буркани /макар че и такива правим в големи количества/. Замразеният в манджата е с вкус на пресен.
Аз като режа чушките в робота, доста им намалявам обема и се събират в 2-3 торбички от по 1/2 кг.някъде/. Те ми стигат за цяла зима.
Оняден с тях правих една тава мързеливи "пълнени чушки". Ориз, кайма, моркови, нарязани чушки, заливка. Става бързо, много по-лесно от пълнените чушки и имаме за цяла седмица.

# 156
  • София
Не ми се струва удачно да се замразява лук. Другите неща - определено е добре, стига човек да има място.
Когато режеш по-голямо количество, действаш с рутина, която скъсява сумарното време. 1 кг моркови, рязани наведнъж, отнема по-малко време от рязането 6 пъти по 3 моркова.
А ако кълцаш с робот - няма спор, че е по-добре да го миеш веднъж месечно, отколкото при всяко готвене.

# 157
  • Canada
Нищо му няма на лука, когато е замразен. За готвене става. Аз го замразявам във формички за малки мъфини за няколко часа и после го прехвърлям в торбички за фризер. Моркови и пипер нарязани на кубчета направо в торбичките. Мислех и картофи на кубчета да замразявам, но ми се видя играчка, понеже трябва да се бланшират първо и се отказах.

# 158
когато ми остане, за да не се разваля , замразявам целина, праз, моркови, пащърнак ... защото ако съм взела по-голяма разфасовка най-лесно съхранявам остатъка във фризера

# 159
  • В градината...
Миналата година сяхме пащърнак. Той пък като даде една реколта - 2 пълни кофи. Всичко мина през робота и - във фризера. Невероятен вкус на всяка супа дава. На целината замразявам главата в една торбичка, в друга - дръжките, че п различно време се сваряват. Листата ги изсушавам, много са вкусни сушени. В почти всички сухи бульони са основен вкус.

# 160
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?

# 161
  • София
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?
Дори да вземеш голям буркан, разпредели го в малки бюрканчета и замрази. Според мен замразено и с месеци става. Аз си правя домашен кетчуп от пюрето.

# 162

купуиваме наесен домати за консервиране - те са малки, месести. Режа на две или четири, без дори да беля, слагам в торбички, замразявам. Когато ми трябват, вадя, обливам с гореща вода, люспата пада, режа на ситно и позвам. Много е лесно, а вкусът е несравним с консервирани домати.

# 163

купуиваме наесен домати за консервиране - те са малки, месести. Режа на две или четири, без дори да беля, слагам в торбички, замразявам. Когато ми трябват, вадя, обливам с гореща вода, люспата пада, режа на ситно и позвам. Много е лесно, а вкусът е несравним с консервирани домати.

на мен пък така въобще не ми харесват. пробвах, но се отказах и сега отново слагам в буркани, уви.

# 164
Дори да вземеш голям буркан, разпредели го в малки бюрканчета и замрази. Според мен замразено и с месеци става. Аз си правя домашен кетчуп от пюрето.

доматено пюре се съхранява дълго> ползва се съвсем чиста лъжица, за да не влизат трохи и подобни, пресипваш колкото ти трябва , останалото го изравняваш в буркана и го заливаш с олио или зехтин , да бъде покрито. Така горния слой нито изсъхва, нито мухлясва.

Общи условия

Активация на акаунт