Как се справяте с готвенето

  • 19 825
  • 220
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 11 051
Значи може да не се бланшира, а просто да се наслагат в пликове за фризер?

# 151
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Аз слагам моркови и чушки в торбички. Наесен минавам през робота чушките на рендето, а чушките на по-едрата приставка. Поотделно ги слагам в торбички. И цяла зима не режа.

# 152
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 433
Значи може да не се бланшира, а просто да се наслагат в пликове за фризер?
Да.

# 153
  • Мнения: 1 183
Аз пък се заигравам малко повече с морковите, лука и чушките, но само с тях. С робота режа на много, много ситно и разпределям във формички за лед - ползвам няколко силиконови само за тази цел. Една нощ във фризера и после слагам кубчетата в пликчета или кутии и пак във фризера. Simple Smile Правя си такива заготовки периодично и после си изваждам каквито и колкото кубчета са ми необходими.
Отделно пускам през робота  корен магданоз, пащърнак, праз и слагам направо в кутии. Магданоз, копър, джоджен - по същия начин. А, и домати смлени домашно или от консерва също замразявам на кубчета , пак във форми за лед.
И друго се сещам - като ме споходи музата правя по-голямо количество топчета за супа топчета, нареждам върху голям поднос, покривам с фолио или найлон и ги пращам да пренощуват във фризера. После изсипвам в пликове или кутии.  Така после ми е много лесно и бързо когато готвя.

# 154
  • Мнения: 6 246
Изумителни решения, ако имах място във фризера, бих ги приложила. При мен е  фризера е запълнен  с домашни пилета. Два пъти годишно купуваме от ферма, една част нарязвам на порции, друга част замразявам цели за поводи, когато ги пълня. Имам и една кошница домати, нарязани на половинки - много удобно е, а и домата в храната , когато не е от консерва, поставен е в края на готвенето и е в умерени количества дава чудесен и богат вкус.  И това е - фризерът ми е пълен до дупка, имам и доста лед, няколко опаковки броколи за спешни случаи, както и пакет гръцки питки за домашни пици.  Лук, морков, чушки - режа преди готвене. Това определено забавя процеса. Защото зора е да приготвиш продуктите. После всичко в тенджерата, затваряш капака и не го мислиш. Или пълниш тавата/гювеча, и пъхаш във фурната. Малко по-пипкави са сърмите и пълнените чушки, но като захвана две-три манджи, докато едната се готви, аз се занимавам с по-пипкавата.
В неделя имах пълна тенджера кисело зеле с пресен бекон, още една с пълнени чушки, сос, тава пълна с картофи и пържоли, както и тенджера с крем супа от тиква. Днес сутринта, като напълних кутиите за обяд...не остана НИЩО. Няма и помен от 50 яйца, закупени преди седмица. Довечера съм на тренировка, добре, че като съм готвила боб, съм стерилизирала два буркана. Ще го  заврА, ще добавя наденица, утре сутрин ще панирам рибка, и така ще избутаме седмицата.

# 155
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Вярно е, че замразените домати нямат нищо общо от тези в буркани /макар че и такива правим в големи количества/. Замразеният в манджата е с вкус на пресен.
Аз като режа чушките в робота, доста им намалявам обема и се събират в 2-3 торбички от по 1/2 кг.някъде/. Те ми стигат за цяла зима.
Оняден с тях правих една тава мързеливи "пълнени чушки". Ориз, кайма, моркови, нарязани чушки, заливка. Става бързо, много по-лесно от пълнените чушки и имаме за цяла седмица.

# 156
  • София
  • Мнения: 20 706
Не ми се струва удачно да се замразява лук. Другите неща - определено е добре, стига човек да има място.
Когато режеш по-голямо количество, действаш с рутина, която скъсява сумарното време. 1 кг моркови, рязани наведнъж, отнема по-малко време от рязането 6 пъти по 3 моркова.
А ако кълцаш с робот - няма спор, че е по-добре да го миеш веднъж месечно, отколкото при всяко готвене.

# 157
  • Canada
  • Мнения: 3 372
Нищо му няма на лука, когато е замразен. За готвене става. Аз го замразявам във формички за малки мъфини за няколко часа и после го прехвърлям в торбички за фризер. Моркови и пипер нарязани на кубчета направо в торбичките. Мислех и картофи на кубчета да замразявам, но ми се видя играчка, понеже трябва да се бланшират първо и се отказах.

# 158
  • Мнения: 5 261
когато ми остане, за да не се разваля , замразявам целина, праз, моркови, пащърнак ... защото ако съм взела по-голяма разфасовка най-лесно съхранявам остатъка във фризера

# 159
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Миналата година сяхме пащърнак. Той пък като даде една реколта - 2 пълни кофи. Всичко мина през робота и - във фризера. Невероятен вкус на всяка супа дава. На целината замразявам главата в една торбичка, в друга - дръжките, че п различно време се сваряват. Листата ги изсушавам, много са вкусни сушени. В почти всички сухи бульони са основен вкус.

# 160
  • Мнения: 11 051
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?

# 161
  • София
  • Мнения: 20 706
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?
Дори да вземеш голям буркан, разпредели го в малки бюрканчета и замрази. Според мен замразено и с месеци става. Аз си правя домашен кетчуп от пюрето.

# 162
  • Мнения: 6 246
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?

купуиваме наесен домати за консервиране - те са малки, месести. Режа на две или четири, без дори да беля, слагам в торбички, замразявам. Когато ми трябват, вадя, обливам с гореща вода, люспата пада, режа на ситно и позвам. Много е лесно, а вкусът е несравним с консервирани домати.

# 163
  • Мнения: 10 618
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?

купуиваме наесен домати за консервиране - те са малки, месести. Режа на две или четири, без дори да беля, слагам в торбички, замразявам. Когато ми трябват, вадя, обливам с гореща вода, люспата пада, режа на ситно и позвам. Много е лесно, а вкусът е несравним с консервирани домати.

на мен пък така въобще не ми харесват. пробвах, но се отказах и сега отново слагам в буркани, уви.

# 164
  • Мнения: 5 261
Благодаря ви много за съветите за замразяване Simple Smile Със сигурност ще пробвам и доматено пюре да замразя. Редовно изхвърлям почти пълни буркани, защото стокът на годност е 3-4 дни. Колко време ще ми издържи във фризера?
Дори да вземеш голям буркан, разпредели го в малки бюрканчета и замрази. Според мен замразено и с месеци става. Аз си правя домашен кетчуп от пюрето.

доматено пюре се съхранява дълго> ползва се съвсем чиста лъжица, за да не влизат трохи и подобни, пресипваш колкото ти трябва , останалото го изравняваш в буркана и го заливаш с олио или зехтин , да бъде покрито. Така горния слой нито изсъхва, нито мухлясва.

Общи условия

Активация на акаунт