Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 400
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Записвам се в темата.
Моя син подаде документи, чрез Юнифай. Ще чакаме:-)
Още миналата година видяхме на място, проверихме, одобрихме и двамата, така че избора беше ясен.

# 61
  • София
Sash, посочените финансови параметри за квартира за кой град са?
В Хага квартира под 500Е трудно да се намери.
За джобни, да така е, достатъчни са.
Отнсоно университета вие разсрочено ли плащате?
Става дума за Венло. Това е малък град и със сигурност има разлика в цената на квартирите с Хага и Амстердам, а като гледам и с Грьонинген. Синът ми беше една година и в Бреда - там също квартирата беше 350 и това е нормалният порядък. И двете му квартири са в центъра на града на минути пеша от университета и на удобна локация близо до магазини и всичко. В по-отдалечени от центъра квартали може и по-ниски да са наемите.
А иначе джобните навсякъде са от един порядък. Тук разликите идват не от цените, а от самия човек и навиците му на харчене.
Разсрочено плащаме таксата на университета и той получава студентско финансиране за таксата от DUO, което е по малко над 160 евро на месец.  От онова финансиране, което се полага на всички, дори и неработещите.

# 62
За Венло някакви отзиви? Каква специалност учи синът Ви? Моят син мина centigrade теста и натам го насочиха.Специалността ми звучи добре.  Дали ще му стигне успеха и дали въобще ще се получат нещата ще видим. Просто проучвам.

# 63
  • София
Венло е много хубав спокоен град, не много голям, съвсем малко по-голям от Бреда, където беше първата година. В България е свикнал с цивилизацията и шумотевицата на големия град и си мислех, че там може да му доскучае, но той си намира това, от което се нуждае и се чувства добре. А то е - разходки сред природата. За съжаление му липсва планината, но това е проблем в цяла Холандия, няма как. Но компенсира с велосипедни преходи до съседни градчета, паркове и покрай реката и така.
Специалността му е логистика. Още от България си беше запален по транспорт, различни средства за транспорт и тъй като с баща му сме инженери, винаги ни е казвал, че няма да бъде като нас, а ще учи икономика. Сега учи точно това, което харесва и е доволен от избора си.

# 64
  • София
Синът ми е на общежитие, уредено чрез Lefier, на 10 минути разстояние до университета с колело. Вече трета година е там. Стаята му е 13 кв.м. с общи кухня и санитарни помещения. В началото наема му (с включени консумативи, интернет и гараж за колелото) беше 301 евро (малко над 300 евро, но понеже не помня точно, затова закръглям нагоре). Свалиха му го още на втората година. В момента му е 294 евро (пак закръглям нагоре). Да не говорим, че на два пъти са му възстановявали суми за режийни  - първата година 80 евро, втората 50 (това е при изравняването на сметките). Над наема да харчи максимум 300 евро на месец. Ама, разбирайте, че наистина максимум. По-вероятно е да са 250, като вътре влизат телефон, храна, лични харчове и здравната застраховка, която е около 104 евро месечно. Понякога си готви, повечето поръчва готова храна за в къщи.  Изпращаме му два-три пъти годишно колети, които не са нещо особено. Кара само колелото, не ползва обществен транспорт, освен когато не му се налага да се прибира в България. Не излиза много често по заведения, но все пак се случва. Така че, грубо и максимааално завишено за всичко харчи около 600 евро на месец, но по мои сметки са малко над 500.
А да, да поясня, става дума за Грьонинген....

П.П. Уточнявам нещо много важно. Сумите които съм цитирала са стандартните за всеки месец. Не съм включила вътре инцидентните харчове като:
- годишните такси за университета (първите две години ги платихме ние, третата - той сам, защото вече работи и си има пари)
- първоначалните разходи, когато пристигнахме, по покупка на мебели и всякакви консумативи - грубо 150 евро (силно препоръчвам Marktplaats - леглото с матрака, например, ни беше безплатно, а пък най-скъпо ни излезе директорски офисен, кожен стол - 25 евро)
- годишната такса за картата му за спортуване, която е 60 евро (не я включих, защото и тя е еднократна)
- учебниците, които купи на старо през първата година (повечето бяха на pdf, а останалите продаде през втората година на печалба ... и оттам насетне все така Grinning )
- хладилник и колело - изпратени от България (първото колело беше купено от там за 30 евро, но го откраднаха още на третия ден)
- самолетните/ жп/ автобусни  билети, които, както написах, се купуват само когато си идва до България - прибира се два пъти годишно (лятото и по Коледа). Тях общо взето до ден днешен купувам аз през моята карта (основно защото много дебна и обикновено намирам възможно най-ниските цени).

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 19:48 от kaly69

# 65
Здравейте, ще ми кажете ли средно колко евро на месец ви трябват и за какво?

Моята дъщеря (Тилбург) първата годна беше на общежитие - 472 Евро. Сега е на квартира - 310 Евро. И в двете са включени режийните разходи.
В началото на семестъра има разходи за учебници, може да стигнат до 200 Евро, ако иска да ги има. Иначе библиотеката работи до 24 часа всеки ден вкл.неделя.
За храна и други дребни неща - отиват между 300 и 400 евро. Не се ограничава, но си готви постоянно. В университета в столовата яде за около 3.50 евро - супа и салата или само основно.
Мебели си купи втора упортреба и се обзаведе за 200 евро. Най-голямото перо беше леглото с матрака - 90 евро, другото е почти без пари (гардероб, бюро, масичка, диванче, две табуретки и два стола).

Откакто започна работа си изкарва стотина евро на седмица и ние минаваме много тънко.

# 66
Erazmus университета, Ротердам, Бизнес администрация.
Класира се за общежитие но при аплайването не съобразихме часовата разлика и изпрати заявката час по-рано, което я декласира автоматично, според условията им. След първото класиране отново подаде, и я класираха, но вече бяха останали по-големите и съответно по-скъпи стаи, в Хата билдинг (затова пък буквално в двора на университета), затова и наемът е сравнително висок 504 евро, с включено всичко - нет, режийни, има си гараж за колело, условията са повече от добри, в апартаменти са студентите, като всеки апартамент има по три стаи между 20 и 30 квадрата с общ ливинг с кухня с всички уреди, два хладилника и отделно обща баня и тоалет. На първия етаж има общо перално помещение и сушилни.
Около 400 евро като че ли стигат за храна и живеене, засега поне. Учебниците в началото (около  200), колелото(140 с веригата и дисагите), някои мебели допълнително - масичка , втора лампа, комод от ИКЕЯ, макар в стаята да имаше всичко необходимо, прецени, че няма да й стигне за всичко, около 100-тина. Отидохме заедно и на място взехме рент-а-кар, за няколко дни бяхме с нея, за да помогнем с багажа и оправим настаняването - препоръчвам го при възможност, разбира се.

# 67
Здравейте, дъщеря ми е втора година студентка в Бреда. Започна почасово работа. Прави над 56 часа месечно и смята да кандидатства за помощи към DUO. Дочула е, че ако падне под тези часове дори един месец или ако спре работа по каквито и да е причини е задължена да върне целия размер на помощите от изминалия период през който ги е получавала. Въпроса ми е, някой от вас сблъскал ли се е с такъв казус и имате ли информация по този въпрос ?

# 68
Здравейте на всички. До момента бяхме решили децата да останат с българските си телефонни карти и нямаше проблем. преди няколко дни обаче са получили уведомление, че тъй като потреблението им зад граница е повече от потреблението в БГ, подлежат на таксуване според съответните тарифи. Как действате вие? Имат ли холандски карти децата, оператор, план, разговори до България и интернет... Хубав ден!

# 69
Здравейте на всички. До момента бяхме решили децата да останат с българските си телефонни карти и нямаше проблем. преди няколко дни обаче са получили уведомление, че тъй като потреблението им зад граница е повече от потреблението в БГ, подлежат на таксуване според съответните тарифи. Как действате вие? Имат ли холандски карти децата, оператор, план, разговори до България и интернет... Хубав ден!
До момента плащам това, което съм плащала преди студентът да замине. И той беше получил някакво подобно съобщение през септември. Последното ми плащане беше в края на октомври и разлика от предходния месец нямаше съществена. Ние си говорим по вайбър. Ползва нета в квартирата или в университета основно.
Е, ако му потрябва, ще си извади една карта. Засега не му трябва, затова е стопирал нещата така. От българчетата, с които е там, едно има холандски телефонен номер само. Така си е преценило.

# 70
  • София
Синът ми има българска карта с договор с оператора, тарифният план е преценен с минимума, който му е достатъчен за престоите през ваканциите в България и някакъв минимален нет трафик.
А в Холандия си има тяхна карта, но не се  е обвързвал с договор, а си купува ваучери.
При всеки полет насам и натам чопли в самолета и сменя симкарти - станало му е навик Simple Smile

# 71
Синът ми чиста телефония  почти не ползва,  но холандския номер му е  е необходим- при изпращане на пратки,  при цитиране документи ДУО,  при получаване на колет или нещо поръчано по интернет.   Ние общуваме единствено чрез фейстайм,  но тук потребител  в темата ясно беше обяснил,  че около третия месец в който картата е извън БГ,  оператора спира да прилага договорените тарифи. Моя син закупи пакет за 10 евро месечно мисля,  има интернет,   така е на линия винаги,  дори когато е извън дома.  Има два апарата със себе си,  но българския номер не ползва и този апарат е изключен.  Вероятно ще ги включи като се прибира.

# 72

Българската карта е на минимума като тарифа.
Има карта от Т-мобайл с минути и интернет за цяла Европа, защото моята щерка не си седи на дупето и често пътува из съседни държави на едно/двудневни екскурзии. И даже когато е в България - ползва предимно нета от нея.
Освен това някои институции приемат само холандски номера като контакт. Някои дават номера на приятели, но не смятам, че е ОК.

# 73
  • София
Освен това някои институции приемат само холандски номера като контакт. Някои дават номера на приятели, но не смятам, че е ОК.
Да, така е, аз не знам децата на violea как не са имали проблем досега само с български карти, ing-bank ползва само холандски номер като праща кодове за интернет банкиране

# 74
И аз се зачудих - пребиваването им там неминуемо налага използването на холандския номер. Не за прозвъняване, а чисто технически - всяко едно учреждение изисква холандски номер. Още при изпращането на първи колет по Спиди имахме спънка - искаха да се цитира холандски номер. И сега, като изпращаме с частен превозвач, той също държи да комуникира с посрещача през холандския му номер.  А банки, а ДУО...

Общи условия

Активация на акаунт