Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 906
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
За матрака съм абсолютно съгласна - и аз съм за нов. Мебелите в Икеа вчера сравнявахме цени между  Икеа Бреда и тук - всички артикули които проверихме бяха по-изгодни там, без да са на промоция. Особено едно легло, тип кушетка което с едно движение става на диван/спалня, с два удобни шкафа отдолу - там е 50 евро надолу цената. А за студенстска квартира е повече от добър избор, защото е функционално, събира багаж  и пести място.

# 616
Здравейте, размислила съм се дали е необходимо да се заверяват дипломите във външно министерство? Преди време мисля, че прочетох някъде, че е отпаднало като изискване, но не съм сигурна. А все пак отнема време.

# 617
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте,

Студентка съм първа година в Арнхем (HAN University). Сегашната ми квартира не я намерих особено лесно, добре че една холандка ми помогна, фирмата е https://www.bmvastgoed.nl/. Фирмата е холандска, така че договорът ще ви бъде на хландски, но може да го преведете в google, тъй като ви пращат и електронен вариант. Хубавото за фирмата е, че няма скирити такси, който ще те разорят... Smiley Но те като цяло предлагат стаи, а аз искам с приятелия ми да се изнесем и да живеем заедно в апартамнет в идната втора година, но никой не иска студенти в апартамент... Явно се притесняват, че щом сме български студенти, ще им изпучупим всичко, знам ли. ЩМисля да попитам и в SipleStay, но мисля че те помагат за по-големите градове. Та, някой случйно да може да ми помогне с това, ще съм му изклчително благодарна!

Sash реално не се притесняват дали ще изпочупите или не покъщнината. Самостоятелно жилище в Холандия се взема трудно. Винаги искат трудов договор, както и доходите на наемателите за последните 6 месеца. Като студенти, според повечето наемодате не сте благонадежни платци. Ходи им доказвай, че мовеш да плащаш. Те са си коне с капаци и казват - трудов договор, доказателство за доходи и т.н. не казвам, че е невъзможно, няма невъзможни неща, но е по трудно.

Когато ние се местихме (цялото семейство), върпеки че имах трудов договор, не можах да докажа доходи в Холандия за предходните 6 месеца, си предплатихме квартирата и разходите за една година и така се съгласиха.

# 618
Здравейте, размислила съм се дали е необходимо да се заверяват дипломите във външно министерство? Преди време мисля, че прочетох някъде, че е отпаднало като изискване, но не съм сигурна. А все пак отнема време.

Дано не объркам някой, но в унито на сина ми изискването беше само за нотариална заверка. Друго не сме правили. Академичната справка с която кандидатства имаше само преведено кошие. а дипломата която представи края на юни имаше копие на превод с нотариална заверка.

# 619
... а дипломата която представи края на юни имаше копие на превод с нотариална заверка.
Нотариална заверка или заверка от "заклет преводач"?

# 620
Заверката на заклетия преводач си върви с преведения  документ. Отделно извикаха в офиса на преводаческата агенция  нотариус, който завери на място   преводите на всички деца. 

# 621
Благодаря! Да имам готовност значи за нотариална заверка, превод (заверен от преводач) имаме от миналото лято Simple Smile Ако го поискат де!

# 622
А, Пенева, що щеш в Холандската тема, нали бяхте на Острова?
Ексчейндж ли прави младежа?

# 623
Мани, мани... ще разправям по-нататък... накратко - рязка и категорична промяна на курса! (Аз писах в островната студентска тема преди някой и друг месец накъде вървят нещата... )
Ако се налагат консултации, теб лично ще те ползвам за консултант Wink

# 624
Welcom, както казват на чист холандски. С каквото мога, разбира се, от горчив опит.

Но тук спецовете са основно rosss и mini, другите най-вече питаме....

# 625
Благодаря! Да имам готовност значи за нотариална заверка, превод (заверен от преводач) имаме от миналото лято Simple Smile Ако го поискат де!

Всяко уни има свои изсквания. Не искам да те подвеждам. Съученичка на сина ми в Айндховен й искаха само преведено от заклет преводач копие на дипломата. При сина ми в Бреда искаха печат на нотариус. Ако кажеш къде ще апликира детето, все някой който е в това уни ще се включи и ще ти даде адекватен отговор.
 Ще се радвам  да сме заедно. Отново. Smirk

# 626
G..D.. , той синковеца така или иначе е набор 2000, набор на малкия ти син... та пак заедно Wink
Аз почнах да чета темата от споменаването на посоката от сина ми, та mini я чета старателно...
Стефане, и rosss ще я тормозя, не само теб!
За острова нямаше кой да ми сподели "горчив опит", та ми дойдоха много изневиделица... Та и това ще ми е много полезно Simple Smile

# 627

На нас не са ни искали заверка на "диплома от Външно министерство". Дипломата бе преведена и заверена от преводача и четирите университета, до които бе изпратена, пуснаха отговори за прием, без да искат нищо друго по нея. Даже когато студентът отиде на място, не са му я искали да я представя в оригинал, въпреки, че той си я беше подготвил и си я носеше със себе си.

Пенева, за студент, който е бил в Англия ли гласите кандидатстване за Холандия?
Няма да питам за причините - такива може да има най-различни.
Интересно ми е - в същата или аналогична специалност/направление ли ще се кандидатства? Или нещо различно?
...
За острова нямаше кой да ми сподели "горчив опит", та ми дойдоха много изневиделица... Та и това ще ми е много полезно Simple Smile
Скрит текст:
Всеки човек различен опит трупа и различно мнение може да даде. Личните мнения дори често могат да те подхлъзнат. Аз затова на лични впечатления отдавна не се връзвам. Не им се доверявам изцяло. Обикновено като потърся, намирам и други.
По принцип по-правилна си остава приказката за "Всяка коза...". Аз за една и съща специалност, в един и същ университет и за по едно и също време съм чувала кардинално диаметрално противоположни мнения, та съм до там с личните становища и тежестта им.
Виж, ако се говори за официални данни, критерии, изисквания - това е друго, но тях повечето си ги има по съответните институции официално дадени като информация. Ползата от размяна на информация тук е да се посочи къде да се търсят тези официални данни директно от първоизточника.  
Един приятел на сина ми кара бакалавърска степен в Англия и сега магистратура в Холандия. Накратко неговото мнение: В Холандия отношенията са по-добре, но прекалената академичност в университета го кара да се чуди защо му е този целият обем и как ще да го приложи на практика. Такова нещо споделено сама прочетох тук наскоро в тази тема от друг бивш вече студент. /Сигурно зависи много от конкретния университет и конкретната специалност, разбира се. Но най-вече от личното субективно усещане на човека./
На моя близка, споделяла съм, детето си тръгна от Холандия още първия "семестър" - безкрайно разочарована пък от всичко. На моя човек пък му харесва почти всичко.  Laughing
Та - мнения толкова, колкото и хора.  Hug
И за Холандия и за Острова има крайно разочаровани, както и много очаровани. Всеки си гледа себе си, в крайна сметка.
Дано пък Холандия ви понесе по-добре, ако от Англия сте останали недоволни.  Peace

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 16:16 от Judy

# 628
нови попълнения пристигат (peneva_a), а аз ще се сбогувам с темата, понеже пък моят син си намери най-неговото на друго място Simple Smile но ми беше приятно да общувам с всички тук, наистина! пък някой ден след няколко години може и отново да се поява насам - даже днес, въпреки че не му е нужна повече, синът ми си направи регистрация в SSH, за да я одобрят от университета, преди да е отказал офертата  - ей така да си има стара регистрация с давност от 2019, ако му потрябва след години квартира покрай магистратура из района

peneva, дано този път наистина попадне на място по негова мярка Simple Smile аз даже му бях харесала на твоя младеж програма и университет
ама не посмях да ти кажа преди месец-два, че настроението не беше много мажорно, но ще бъде забавно ако съм улучила вкуса му  Laughing

# 629
...peneva, дано този път наистина попадне на място по негова мярка Simple Smile аз даже му бях харесала на твоя младеж програма и университет
ама не посмях да ти кажа преди месец-два, че настроението не беше много мажорно, но ще бъде забавно ако съм улучила вкуса му  Laughing
Laughing едното място беше това, но малко преди насроченото интервю си избра... ще кажа, като запише окончателно! Мнооого си точна Wink Той изведнъж реши да е практичен и бяга от "sciences", остава си му здрава основа, но вече не е в графа "страст".

Judy,
Скрит текст:
Шотландия не се оказа неговото място, университета не се оказа неговия... или специалността, която му беше "любов" от години, се оказа с преподаване, което не го устройваше...
Причини много и с натрупване и понякога е по-добре да се смени посоката и пътя навреме Hands V
Аз бих обърнала внимание на лични впечатления, защото вече от няколко деца в конкретния университет, същата и близка специалност, чувам много аналогични становища/впечатления, като за един може да са +, но за друг те са -.

Общи условия

Активация на акаунт