Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 990
  • 740
  •   1
Отговори
# 630

щом съм близо, подозирам, че пак ще е някой liberal arts university college:) което, извън предимствата на системата, конкретно в случая на Холандия и битовите драми с настаняването, би било едно много удобно и практично решение, аз даже съм смаяна какви са цените за Амстердам в колежа там, просто си е като шестица от тотото

# 631
Скрит текст:
Цитат
Причини много ... като за един може да са +, но за друг те са -
Няма и как да е иначе.
Различни сме хората, различни неща ни се харесват.
Пак е добре, че човекът не е изгубил години да се самоубеждава, като е усетил, че не е неговото нещо и по неговия начин.

Е, станалото - станало.  Hug
Успех, Пенева, на новото място! Където и да е то. Дано човекът се почувства в свои води накрая.

Скрит текст:
И моят е набор 2000.

Точно този месец един юнак, вече втори курс, рязко зави от едни гейм дизайни /или нещо подобно/ към liberal arts and scienies.

# 632
Пенева, сега ако кажеш Утрехт....
С Антеа бая го обсъждахме преди време.
Голямата ни дъщеря го завърши.

# 633
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми ще кандидатства догодина. И тя промени желанието към Liberal Arts and Sciences: Global Challenges в LUC The Hague, но ми се струва, че са доста сериозни изискванията.

# 634
Пенева, сега ако кажеш Утрехт....
С Антеа бая го обсъждахме преди време.
Голямата ни дъщеря го завърши.
Ако беше Утрехт, първо на теб щях да кажа Simple Smile Нали знам че щерка ти е била там Wink UvA, но не в колежа Simple Smile Антеа, близко-близко, та чак пари Wink В последния момент пак се отказа от Liberal Arts&Sciences, но програма, която е доста гъвкава и година след година се профилира...

# 635
  • София
StefanB, може да дадеш някой съвет за намирането на квартира в Утрехт...……….."от горчив опит" Blush
Ние продължаваме да търсим. Моето ходене не даде някакъв резултат. В диапазона до 450Е попадахме повечето на хазяи мъже, които открито и без притеснения казваха, че търсят момиче, което " да им помага в домакинството",  " да изпълнява разни, малки задължения??!!" или "да бъде мила" с тях.
В диапазон 450-650Е попаднах само на 1 истинска обява от 8(за 550Е за стая, но ключове и оглед след интервю в края на май). Всички други бяха измамници, но много по-добри от нашите. Загубих си само времето да пиша 4 дни писма. Дъщеря ми продължава с Фейсбук групите, но повечето не искат чужденци....засега.
В диапазон 700 и нагоре евро има обяви.

# 636
Za съжаление такъв опит нямам с Утрехт. Девойката беше  в университетския колеж UCU, където дори за холандците от самия Утрехт кампуса е задължителен и за трите години, просто няма друг вариант. таксата вк;ючва кампус, храна и всичко. Повечето либерал арт едн сайънс са комай така, поне в Амстердам е същото, мисля и на още едно масто, не се сещам града.
От 550 нагоре е рейнджа на квартирите и в Ротердам.... просто няма по-евтино, поне засега, нашата девойка също търси за догодина, само първата имат настаняване в Еразмус и то не всички специалности, добре че нейната имаше. Така че, евтино няма, и по-скъпо ще става, с Брексита...

# 637
Здравейте! Тази година ще заминавам за Холандия,Емен в университет NHL Stenden. Моля, ако някой има някаква информация относно как стоят квартирите и обстановката в университета нека сподели. Всичко, което ще ми кажете ще е от полза, благодаря!

# 638
В последния момент пак се отказа от Liberal Arts&Sciences, но програма, която е доста гъвкава и година след година се профилира...
като гледам бакалавърските програми на английски там, действително доста рязко е сменил курса от природна наука към по-скоро социални...Simple Smile но да, наистина точно сега им е времето на младежите да (пре)осмислят и интереси, и перспективи

# 639
Здравейте!С няколко човека сме приети в Hanze, Groningen.
Много ще се радвам ако ми дадете мнение за университета Simple Smile За ученето, за всичко

# 640
  • под Витоша
Днес излязоха резултатите от изпита в Делфт - синът ми е приет Computer science and engineering. Ще се радвам да споделяме опит с другите новоприети или вече учещи там! Smile
P.S. вече имам една студентка втора година в Холандия - в UCU Утрехт

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 16:51 от ДиВа ツ

# 641
искам да споделя, че в системата с общежитията, които за някои специалности са по-скоро гарантирани за първата година, има нещо ужасно сбъркано, днес сто пъти въздъхнах облекчено, че за късмет не сме зависими от нея, но ако синът ми беше останал на вариант Еразмус, щях сериозно да се ядосвам и тревожа

та, накратко - за да имаш възможност да си резервираш стая от запазените, предварително се прави регистрация в сайта на Student Housing - SSH, като регистрацията започва в точно определен ден след точно определен час; те я изпращат на университета за одобрение, и дотогава можеш да разглеждаш какво се предлага; след като регистрацията е одобрена, след 13ч на днешната дата имаш право да направиш и резервация

реших да наблюдавам как минава този процес /независимо че няма да го ползваме/, в случай че след някакви години пак се стигне до учене в Холандия, та - регистрацията е направена почти веднага след отваряне на портала и стартиране на процеса; но вече 7 ден не минава одобрение, въпреки че го засипаха с имейли за оферти, потвърден прием и какво ли не; междувременно днес през първите два часа, в които е възможно да направиш резервация /при одобрена регистрацият./ по-евтините стаи тип 440 евро изчезнаха скоростно, а сега и скъпите /530+/ започнаха да намаляват с темпо, с което до утре вероятно ще бъдат изчерпани - това според мен значи, че одобряват регистрации, но по неизвестен признак, и той определено не е "най-ранните - първи".... но в този вид на процеса, категорично не всички първокурсници имат равен шанс за избор, което не очаквах, и го споделям, за да го имат наум и следващите кандидати

# 642
Тази година ще е страшно, явно с хаузинга в Ротердам, а вероятно и навсякъде в Холандия... Нашата щерка вече месец безуспешно търси, при това на място, заедно с още две приятелки (настоящите й съквартирантки) да наемат апартамент за следващите 2 учебни години, близо до кампуса, засега без успех. Вярно, че те са три и е по-сложно от квартира за сам човек, но пак, твърди, че нещата са станали драматични, а и наемите са се качили...

Впрочем, тази година на сайта на програмите на Бизнес скула никъде не се казва, че за фиксус специалностите се гарантира настаняване, а навсякъде се опира до общия адвайз, че Еразмус посредством ССХ може да настани до 20% от интернешънълите, така че другите да си гледат свободния пазар.

Ето на сайта обяснението, ако си в позиция - нот апрувт:

What if my registration with SSH is not approved?
If your registration is not approved, this means that no more rooms are available for your programme. Even though you may still see rooms available on the SSH website, we will not be able to approve your registration. The remaining available rooms are meant for other programmes/faculties at the RSM/ Erasmus University.  Although The SSH does not have a waiting list, it could be that rooms become available after the 1st of June.

Демек чакаш и ако не стане работата с общежитието се гмурваш на свободния пазар , ако не - вадиш пояса от багажа и поемаш към шлепа....

Брекзита (състоял се или не, няма значение) размаза пазара на студентските квартири, да му мислят давещите се...
Така че, Антеа, за притеснение си е, но ще намерим вариант.... Една квартира няма да ни събори... Тя да е проблема.
Вие правите суха тренировка, за спорта, без гаранция, че някога историята ще се повтори, но поне трупате опит с холандските институции. А всеки опит е плюс, макар без гаранция за последваща приложимост.
Успех!
П.С. Показателно как стремително се развива ситуацията е факта, че миналата година девойката се беше регистрирала час по-рано от обявения начален час, не беше съобразила ЕЦТ-то, че те са с час преди нас. Едва след седмица получи мейл, в който й посочиха пропуска й и й предложиха с опция да потвърди до 24 часа стая от средно скъпите - около 530 евро, значи все пак не е била изчерпана квотата и е имало....

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 18:11 от StefanB

# 643
Демек чакаш и ако не стане работата с общежитието се гмурваш на свободния пазар , ако не - вадиш пояса от багажа и поемаш към шлепа....

звучи направо романтично Laughing
така си е всичко, което казваш, пожелавам и на дъщеря ти, и на всички останали успех с настаняването, ако с това се пребори човек, не мисля, че има какво друго да ги спре децата Simple Smile

# 644
Здравейте,

И аз да се включа в темата за квартирите. Simple Smile

Септември съм първа година Тилбург и гледам, че повечето първокурсиници ходят предварително. Баща ми ме посъветва да взема билет някъде юли, но честно казано, се надявам да изкарам късмет и не съм планирал все още нищо.
На вас налагало ли ви се е? Всички хазяи в Холандия ли искат среща или не е толкова често срещана практика?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт