Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 74 640
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Моят син на срещи не е викан, но той нае квартира, която негов познат напусна. Затова и замина в края на август, за учебната година.
Някъде среща искат пък съквартирантите, тъй като новият човек ще живее с тях.
Няма задължително правило. Но е добре към юни да имаш вече договор.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 01:51 от Judy

# 646
Аз уредих на дъщеря ми всичко онлайн. Бях псунала обява в група, че търся квартира във Венло и с мен се свързаха няколко девойки, които искаха да се местят. Разпитвах ги за условяита, гледах снимки и т.н. След като се спрях на една стая, момичето ме свърза със собственика. С него също се разбрахме в имейли, разменихме си подписан договор и няма да се налга предварително да ходим. Иска да платя депозита в края на Юли, защото наемам стаята от 01.08. В края на август дъщеря ми директно се настянва. Според мен, обаче много зависи от собсвеника и изискванията, които има.

# 647
  • La casa de Mickey Mouse
На няколко пъти виждам, че студентите са се насочили към наемането на цял апартамент с приятели. Идеята е много добра, но както винаги има едно но...
Да се наеме самостоятелно жилище в Холандия е много по трудно отколкото да се наеме стая. Изискванията са много - задължително договор за работа, който не трябва да е почасова работа, да е подписан поне преди 6м, както и фишовете за получаваната заплата през тези 6 месеца и банково извлечение. Това са все неща които студентите не могат да предоставят. Другият вариант е квартирата да бъде предплатена за една година. Съвета ми е, ако не можете да покриете нито едно от тези условия не си губете времето с търсене на самостоятелно жилище.
И двамата със съпруга ми живеем и работим в Холандия, искахме да вземем самостоятелно жилище на дъщеря ни, което да споделя с приятелки, имахме много трудности и проблеми (въпреки, че отговаряме на всички условия) - идва момента, в които като се разбере, че ще е студентска квартира, собствениците започват да се дърпат. В крайна сметка, видяхме, че и тя не е кой знае колко навита да отговаря за цяло дно жилище, сметки и т.н. и се отказахме.
Когато наемете цяло жилище, тока и водата се прехвърля на името на наемателя и сметките се теглят автоматично от неговата банкова сметка. Освен това се плаща т.н. данък канали, чийто размер зависи от това колко човека живеят в това жилище и също се дължи от наемателя. Както и всички помощи за здравни осигуровки и т.н. които са на база доход, зависят от това колко хора живеят в жилището и какви са им месечните доходи. Нещата са свързани и не чак толкова изгодни на моменти. Така, че провете и премислете всичко преди да се хвърлите в такова приключение.

# 648
Пак може да е различно и е въпрос на конкретна договорка.
В къщата, в която е моят син, са четирима студенти и договорът със собственика е сключен с единия от тях, който сега е втори курс, т.е. сключен е лятото на 2017 г. с него, когато е бил в началото на първи курс и не е бил на работа. Започна да работи едва лятото за втори курс. Останалите трима наематели /моят човек и две дами - никой от тях не работи също/ превеждат по сметката на този наемател само наемните си месечни вноски, така е по договор. Съответно от неговата сметка хазаинът си тегли в края на всеки месец наема за цялата къща и си се оправя с консумативите той. Четиримата не се занимават с плащане на такива допълнения, включени са си в наема. Така си им е по договор.
В договорите им със собственика има клауза, според която сами могат да си преотдават под наем стаите. Моят син така пренае стаята, по силата на писмен договор с предходен наемател, като встъпи в неговите права и задължения и с него си се регистрира в общината миналата година. Техният хазаин си има такъв бизнес - закупуване/строеж на жилища и отдаването им под наем. Изобщо не е стъпвал в къщата, откакто моят син е там, освен след някакво земетресение тази зима със застраховател, да опишат щетите. Следи си само дали са му платени в срок наемите. И си се оправя със сметки, данъци и т.н. Вероятно е прпеценил, че за него е по-добре така, това си му е бизнесът.
Лично аз бих препоръчала да се опита по всякакъв начин с търсенето на квартири, а накрая - където изпадне възможност.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 11:38 от Judy

# 649
Judy,

Какво земетресение? В кой град сте?
Знам, че в Холандия няма земетресения и не е сеизмична зона?
Вашият случай е изключение, защото това си е бизнес на собственика- да купува жилища и да ги отдава на студенти.
Квартирите или са за студенти, или много трудно ще убедите собственика да пусне студент.
Принципно, това което е написала Мини- Маус е така! Когато вземеш жилище под наем, минава веднага ток на твое име. Плащаш някой данъци и всичко се тегли директно от сметката ти.

# 650
Грьонинген. Не било силно, но синът ми каза, че било земетръсна зона и имало често такива. Знае го от местните, аз после се разрових и видях, че е така. Той нищо не е усетил. Но един ден, след като се прибра след Нова година, имал честта за първи път да си види хазаина с някакъв застраховател да правят оглед и от тях разбрал защо са там.

А, има чести земетресения в северните части, заради това, че се добиват горива и се дупчи:

https://www.dnevnik.bg/evropa/2017/07/17/3007327_sled_zemetresen … ivut_na_priroden/
https://www.investor.bg/surovini/365/a/zemetreseniia-zabaviat-ob … -v-evropa-255020/

Даже съдебни дела има заведени.
От днес даже статия за намаляване и спиране на производството точно по тази причина именно в тази част на страната:

http://3e-news.net/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D … D1%82%D0%B5_60518

Тук пише, че там е най-голямото находище на газ в ЕС, което е причина зоната да е земетръсна:
https://www.investor.bg/evropa/334/a/holandiia-shte-razsledva-en … ji-za-gaz-237940/
До сега моят поне нищо не е усещал, но той не е средство за отчитане на сеизмичната активност, все пак.  Laughing Чета по този повод, че е така от 2014 г. имало брожения с искания да се спре добивът на природен газ от години, а там има много голямо находище.
...
Иначе споделям, за да се знае, че случаи има различни. Доколкото знам нашият собственик има доста мащабен бизнес и доста жилища по този повод. Практикува си така. Вероятно за него си е по-удобно, така е преценил. Честно казано за нашите хора също е удобно така - плащат единия наем и с нищо друго не се занимават.
Дори и да се налага студентите по договор да си плащат консумативите - пак не би следвало да е проблем. Въпрос на организация. Вероятно в този случай пък наемът ще е по-нисък. При нас си има една месечна сума и това е. Аз превеждам по сметката на това момче месечния наем и от нас друго не се иска. От неговата сметка си тегли собственикът и толкоз.
Жилището е ново, май за трета година се ползва след построяването му.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 12:16 от Judy

# 651
  • La casa de Mickey Mouse
Пак може да е различно и е въпрос на конкретна договорка.
В къщата, в която е моят син, са четирима студенти и договорът със собственика е сключен с единия от тях, който сега е втори курс, т.е. сключен е лятото на 2017 г. с него, когато е бил в началото на първи курс и не е бил на работа. Започна да работи едва лятото за втори курс. Останалите трима наематели /моят човек и две дами - никой от тях не работи също/ превеждат по сметката на този наемател само наемните си месечни вноски, така е по договор. Съответно от неговата сметка хазаинът си тегли в края на всеки месец наема за цялата къща и си се оправя с консумативите той. Четиримата не се занимават с плащане на такива допълнения, включени са си в наема. Така си им е по договор.
В договорите им със собственика има клауза, според която сами могат да си преотдават под наем стаите. Моят син така пренае стаята, по силата на писмен договор с предходен наемател, като встъпи в неговите права и задължения и с него си се регистрира в общината миналата година. Техният хазаин си има такъв бизнес - закупуване/строеж на жилища и отдаването им под наем. Изобщо не е стъпвал в къщата, откакто моят син е там, освен след някакво земетресение тази зима със застраховател, да опишат щетите. Следи си само дали са му платени в срок наемите. И си се оправя със сметки, данъци и т.н. Вероятно е прпеценил, че за него е по-добре така, това си му е бизнесът.
Лично аз бих препоръчала да се опита по всякакъв начин с търсенето на квартири, а накрая - където изпадне възможност.

Judy вашия случай е изключение. Хазаинът е решил да не се занимава да дава самостоятелно всяка една стая и е сключил договор само с единия студент. А както и ти сама спомена това му е бизнеса. Има и други такива случай, но пак казвам това е изключение. Освен това в договора на това момче изрично пише, че той може да преоддава стаите и поема отговорност за това. В стандартните договори има точно противоположната клауза, че жилището или части от него не може да бъде преотдавано.
Това което аз обясних е, ако отворите например funda.nl харесате си жилище и искате да го наемете, ще минете през всики тези изисквания, които съм обяснила. Също така ще забележите, че ако наемете цяло жилище, цената е по ниска отколкото ако сметнете колко студентите плащат за стая, но собствениците на такива жилища предпочитат предимно семейства.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 12:18 от Mini Mouse

# 652
Може, нямам статистика кой случай какъв процент е. Споделям, че и това е вариант. Нещата са динамични.
Предполагам, че липсата на общежития или изключително малкият им брой и постоянно увеличаващият се брой студенти са фактори, създали съответната бизнес ниша за такива, като нашия хазаин. Семеен бизнес било - баща с двама пораснали сина го въртят. Те сигурно квартали имат вече.  Laughing И едва ли са единствените.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 14:46 от Judy

# 653
Да, не малко хора се занимават с такъв бизнес. Почти всички такива жилища , давани за студенти , са си бизнес и в другите градове. Навсякъде почти се отдава цялото жилище на студенти, но в общия случай за всяка стая се сключва отделен договор.
Просто другите си отдават стаите директно. Защото и напускането не е по едно и също време.

Да, знам, че на север има леки трусове, заради пробиването за газ. Не се усетих в първия момент.

# 654
Моля за малко помощ при организация за кандидатстване...
Споменава се в някои от българските агенции - конкретно Космо, но съм сигурен, че го мернах и другаде, които предлагат услуги при кандидатстване, че в Холандия и Великобритания може да се кандидатства веднага след завършване на 11 клас.
А не чак, когато са стандратните срокове - от октомври натам...

Нещо.. не ми е ясно. Няма информация за подобно нещо нито на страниците на университетите, нито в UCAS / Studielink...

Това... е някаква БГ измишльотина или какво точно, някой може ли да помогне с информация?

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 14:52 от kodbg

# 655
Код,

В Холандия образованието е на нива. Едното ниво завършва в наш 10 клас, другото след наш 11 клас и най-високото след 12 клас.
Но само нивото учило до наш 12 клас (6 години VWO се води в Холандия) има право да учи в университет.
Предното ниво може да отиде само в колеж.

Не знам дори кандидатстващите за колеж български ученици, как биха се справили с подобно кандидатстване, тъй като не знам дали българската система допуска в момента да си вземеш диплом за средно образование без завършен 12 клас.

* Опитах да проверя какво пише на страницата на Космо, но открих само стандартните срокове. Може ли линк?

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 15:06 от rosss

# 656
rosss,
Може би не се изразих правилно...
Самият прием е след завършване на средно, това е ясно, но самото кандидатстване се осъществява веднага след завършване на 11 клас.

На практика, през юни разполагаш точно със същите документи, с които и през октомври, когато е стандартното кандидатстване.
Просто, доколкото се твърди получаваш значително по-рано оферта и преценяваш изпълнима ли е.
Нещо... такова

# 657
Код,

Обикновено университетите подават крайна дата за кандидатстване. А ти кандидатствай, когато искаш. Стига изрично да не пише и начална дата ( Като при Делфт например)
Зависи от университета кога ще ти отговори, независимо кога си подал документите.

Не съм чувала в Холандия да имат Early Decision. Няма й логика да имат, защото системата им е различна от САЩ

# 658
Моля за малко помощ при организация за кандидатстване...
Споменава се в някои от българските агенции - конкретно Космо, но съм сигурен, че го мернах и другаде, които предлагат услуги при кандидатстване, че в Холандия и Великобритания може да се кандидатства веднага след завършване на 11 клас.
А не чак, когато са стандратните срокове - от октомври натам...

Нещо.. не ми е ясно. Няма информация за подобно нещо нито на страниците на университетите, нито в UCAS / Studielink...

Това... е някаква БГ измишльотина или какво точно, някой може ли да помогне с информация?

В България средно образование се завършва в 12-ти клас. Така че диплом преди това няма как да се издаде.
Въведоха се две степени на средното образование, като първата се завършва в 10-ти клас, но с нея ученикът придобива статут на завършил първа образователна степен, а не средно образование.

Скрит текст:
ЗПНО:
"Чл. 131. (1) Учениците, завършили успешно Х клас, получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средно образование, което им дава право да продължат обучението си във втори гимназиален етап на средно образование и на обучение за придобиване на професионална квалификация.
(2) Учениците по чл. 120, ал. 7, завършили обучението си в X клас, получават удостоверение за завършен Х клас, което им дава право да продължат обучението си в ХІ клас и на професионално обучение.
(3) Учениците по ал. 1 и 2, които се обучават и за придобиване на професионална квалификация, освен документа по ал. 1 и 2 получават и съответните документи, издадени при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 133 (1) Придобиването на средно образование се удостоверява с диплома за средно образование, в която се вписва и общият успех. Дипломата за средно образование е окончателна и дава право за продължаване на образованието или за професионално обучение.
(2) Зрелостниците по чл. 132, ал. 3 освен диплома за средно образование получават и свидетелство за професионална квалификация. При условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение те получават и свидетелство за правоспособност за професиите, за които се изисква такава.
(3) По свое желание лицето може да получи европейско приложение към свидетелството за професионална квалификация и/или приложение към дипломата за средно образование на чужд език – английски, френски или немски."

Код, да не би всъщност да искаш да попиташ дали може да се участва в предварителен прием за университет на база завършен 11-ти клас, без започнат 12-ти?
...
Да, точно това.
Ето един календар на Унифай:
https://www.unify.bg/kandidatstvane/deadline-for-application.html

# 659
Judy
Код, да не би всъщност да искаш да попиташ дали може да се участва в предварителен прием за университет на база завършен 11-ти клас, без започнат 12-ти?
...
Да, точно това.
Ето един календар на Унифай:
https://www.unify.bg/kandidatstvane/deadline-for-application.html

Judy, не искам да попитам точно това Simple Smile
А защо агенциите го предлагат и какво му е предимството.
Аз лично агенция не виждам съществен смисъл да се ползва и подобно нещо ме изненада като възможност, която не бих предвидил при самостоятелно кандидатстване.

Но иначе да, за това говоря.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 15:22 от kodbg

Общи условия

Активация на акаунт