Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 069
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
До 'violea' забранили сте получаването на съобщения и не мога да ви изпратя информацията , която искате!
[/quote]

Разреших ги Simple Smile

# 406
Има карта на А1 но не я ползва активно, тъй като веднага след пристигането купихме холандска, с повече интернет която ползва непрекъснато там и си зарежда ежемесечно - около 10-15 евро внася когато изчерпи пакета, стига й за около месец. Но тя няма роуминг. Българската ползва като излиза от Холандия, случва се , както и до сега за бек-ьп, тогава е сложена на един телефон, който не е смартфон, няма браузър и не черпи нет. Това до сега. През декември получи смс, че е нарушила политиката за справедливо ползване и ще ч чарджват по 1.5 ст на минута ако не бъркам, както и не знам колко за нет. До сега не е излязла последната сметка на А1 за да видя какво са й натоварили.
Питах как са нещата и във Виваком, общо взето подобно е.
Във всеки случай, вече явно започват да следят за тази политика и не е особено изгодно да си с българска карта там, по-скоро е добре да си купиш холандска, което е нормалното.   
[/qu
А да попитам с какви банкови карти боравят децата ви-при пазаруване,при плащане на квартира...Някъде прочетох за Маестро ,че никъде не се отхвърляла

# 407
  • гр.София

може би не мога да отворя правилното нещо - зареждат ми се видове договори и тн но нищо като задължения на наемателите относно държавни такси / данъци

А конкретно във вашия договор за наем какво пише, кой ги дължи?

може би това е

Artikel11:Belastingen en heffingen
11.1 Gemeentelijke belastingen en heffingen die samenhangen met het feitelij k gebruik van
het gehuurde komen voor rekenin g van huurder, ook wanneer verhuurd er daarvoo r zou
worden aangeslagen. Dit betreft die rioolrechten, afval stoffenheffingen en
waterschapslasten.

# 408
 Peace
Хм, като го пусна на преводач ми излиза: "Общински данъци и такси, свързани с действителното използване на наетият имот е за сметка на лизингополучателя" /Това не е ли точно наемателят? - б. м./. Пускам го и с превод на английски и пак така излиза. Същото се отнася и за ползването на водата.

# 409
  • гр.София
Peace
Хм, като го пусна на преводач ми излиза: "Общински данъци и такси, свързани с действителното използване на наетият имот е за сметка на лизингополучателя" /Това не е ли точно наемателят? - б. м./. Пускам го и с превод на английски и пак така излиза. Същото се отнася и за ползването на водата.

И аз така си го преведох, което ще рече че наемателите дължим тези такси, което както се казва "кьорав карти не играе", да сме гледали когато сме го подписвали Angry

Благодаря за съдействието!

# 410
Абе то с тази липса на квартири едва ли сте имали голям избор на договорни условия. Не се обвинявай. Лично аз съм решила за такива въпроси, на фона на наистина важни и съществени неща, да не издребнявам. Посочената от теб сума е предполагам за цялото жилище, т. е. ще се подели между всички квартиранти.

# 411
  • гр.София
Абе то с тази липса на квартири едва ли сте имали голям избор на договорни условия. Не се обвинявай. Лично аз съм решила за такива въпроси, на фона на наистина важни и съществени неща, да не издребнявам. Посочената от теб сума е предполагам за цялото жилище, т. е. ще се подели между всички квартиранти.
Така е.

# 412
Скрит текст:
antea,

Не плащам, но и едва ли ще се включи някой, който вече плаща. Не мисля, че по старата система българите сме имали право на финансиране.
Новата система мисля, че влезе в сила 2015 г.
Включих се в калкулатора, като човек, на който му предстои скоро да връща студентски дълг. Пита ме имам ли партнъор (дадох отговор "Не"). Избрах, че съм получила 10000 и избрах лихва 0,12% - не знам защо ме караше да избирам лихва ( имаше и опция 000- каквато май е в момента). Калколатурът изчисли, че трабва да плащам 24,12 евро месечно. При най-високата възможна лихва, която съществуваше в калкулатора, станаха 30 евро на месец.
Бегло мернах, че има две години период от завършването, в който не връщаш. Няма минимум, за който не те закачат , както на Острова

Нещо не ми се връзва. Излиза, че трябва да им върна по-малко за 35 години, отколкото е условната заета сума от 10000.
Не знам защо е така, ако последва този въпрос

благодаря ти, че го пробва и ти! Simple Smile аз го пуснах с превод в Chrome, но както и да мърдам плъзгачите за брой години, ниво на доход и суми, накрая долу все излиза, че трябва да се плащат 60 евро месечно и една и съща обща сума - примерно 10800 евро /с включени лихви/ при зададена сума на заема около 7000 евро

има нещо бъгаво в калкулатора, но все пак е някакъв ориентир Simple Smile

antea,
Заблудила съм те, че дохода не играе роля. Вчера говорих с холандска студентка, че калкулатора ми изчислява сума, която не ми се връзва и тя ми обясни, че може, ако нямаш достатъчен доход, след 35 год да си върнал по-малко отколкото си заел.
Зарових се да търся малко инфо, но ДУО казва, че като ти видят годишната декларация или ако работиш в чужбина трябва да им подадеш данни за доход и тогава ти определят месечната вноска.
Зависи и от дохода на партньора и тн.
Явно затова и калкулатора не смята вярно

# 413
  • Бургас
Здравейте! Синът ми е приет във Fontys с International Marketing в град Венло. Остана ни само да изпратим дипломата май месец. Много се притеснявам дали ще успее да се справи. Разбрахме, че ще имат отворени врати сега март месец и смятаме да отидем. Някоя от вас, която е по-запозната с този университет (особено във Венло) може ли да каже дали си струва точно в това градче. Ще съм ви много благодарна! 

# 414
Здравейте, ако има някой студент в Холандия ходил на Open day в университети преди записване, моля да разкаже. Сами ли организирахте пътуването или чрез Интеграл?? Може би е полезно едно такова предварително посещение.

# 415
Здравейте, ако има някой студент в Холандия ходил на Open day в университети преди записване, моля да разкаже. Сами ли организирахте пътуването или чрез Интеграл?? Може би е полезно едно такова предварително посещение.

Да. Разказвала съм, но пак ще го направя, т.к. съм наясно, че хората не са длъжни да се губят и да четат купища теми и мнения.
Миналата година моят син ходи на такива организирани дни с Интеграл и беше много доволен. Посетиха 4-5 университета от различен тип. Влизаха в часове. Говориха със студенти от различни специалности и курсове и така успяха да си изградят една доста по-реална представа за процеса на обучение.
Това беше голям позитив за него, тъй като когато започна не беше като в небрано лозе и беше горе-долу наясно какво се очаква от него. Това му помогна да се впише лесно и добре в колектива на университета и в групата си след това. Нямаше изненади от типа на това "Ама у нас не е така!". Ми не е! И слава Богу. Затова и отиде там, защото беше наясно как е и в България. И осъзна какво и защо му допада повече.

# 416

Да. Разказвала съм, но пак ще го направя, т.к. съм наясно, че хората не са длъжни да се губят и да четат купища теми и мнения.
Миналата година моят син ходи на такива организирани дни с Интеграл и беше много доволен. Посетиха 4-5 университета от различен тип. Влизаха в часове. Говориха със студенти от различни специалности и курсове и така успяха да си изградят една доста по-реална представа за процеса на обучение.
Това беше голям позитив за него, тъй като когато започна не беше като в небрано лозе и беше горе-долу наясно какво се очаква от него. Това му помогна да се впише лесно и добре в колектива на университета и в групата си след това. Нямаше изненади от типа на това "Ама у нас не е така!". Ми не е! И слава Богу. Затова и отиде там, защото беше наясно как е и в България. И осъзна какво и защо му допада повече.

Извинявам се и благодаря, че отново споделихте.

# 417
Здравейте! Синът ми е приет във Fontys с International Marketing в град Венло. Остана ни само да изпратим дипломата май месец. Много се притеснявам дали ще успее да се справи. Разбрахме, че ще имат отворени врати сега март месец и смятаме да отидем. Някоя от вас, която е по-запозната с този университет (особено във Венло) може ли да каже дали си струва точно в това градче. Ще съм ви много благодарна! 

Здравейте, ще споделя своето мнение. Доколкото знам специално във Венло е добра именно тази специалност, за разлика от същата във Фонтис Айндховен. Бяхме там на отворени врати, влизахме в лекции, посетихме общежития, които са много хубави. Градчето е симпатично, но твърде малко според мен. Поради тази и ред други причини се отказахме от Венло и синът избра Айндховен, а дъщерята Бреда. Не е лошо да отидете за преки впечатления, но моят съвет е да го съчетаете и с посещение на други университети / дори да няма отворени врати в същия ден, ще ви обърнат внимание и ориентират. Успех желая!

# 418
Venlo е симпатично градче на границата с Германия. В близост се намира Арнем- мой любим град.
Небвързващо мнение е, че в малките градчета студентите са по-задружни. Потърсете ФБ група на тамошни студенти и ги разпитайте.
Но пак си помислете дали искате да учите маркетинг в колеж, а не в университет.
Напред има достатъчно мнения по въпроса.

# 419
  • София
Венло е прекрасен спокоен град. Това, че е малък за моя син е преимущество, тук в България сме от голям град. На него там не му липсва шума и цивилизацията, но това са индивидуални предпочитания. Няма рецепта. Фонтис е много добър университет, икономическите специалности се учат на ниво. Там има един много добър и способен млад преподавател българин, мисля че точно маркетинг преподаваше, Алек Бетов се казва. Дните на отворени врати са много полезни, синът ми беше чрез UniFY, много беше впечатлен и беше решаващо за избора му. Само хубаво мога да кажа и за Фонтис, и за Венло. Не на последно място е и това, че има избор от различни варианти за пътуване със самолет. На прилично разстояние са летищата в Айндховен, Дортмунд и Дюселдорф.

Общи условия

Активация на акаунт