Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 049
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Интеграл ни бяха много полезни, особено със срещите, които организираха с настоящи и бивши студенти в чужбина, учещи/ учили в различни държави и университети, както и с възможността за посещение на място, след като синът ми се ориентира горе-долу какво иска. Имаше и полезни срещи преди заминаването с препоръки. Синът ми учи "Международен бизнес", карах ги даже с момчето, което сега е първи курс "Психология", на последната презентация преди заминаването, на среща със студенти пак в Ингеграл.

Виж сега - нито е възможно, нито желателно да контролира родителят "нещата до край". Време е децата да пораснат и да го разберат. Така само могат да станат по-отговорни и самостоятелни.
 Вървете на организираните срещи, ще се отпуснете и ще си изясните доста неща за учебния процес и живота на място. А срещите с много хора, минаващи и минали през системата им, ще ви дадат един доста по-широк и обективен поглед. Едно е лично да говориш с десетина и повече души, лично учещи и учили в различни университети, друго - да четеш в сайт какво пишат непознати и то - предимно родители на студенти. Така допълваш и сравняваш по-обективно, анализираш повече данни.

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 21:20 от Judy

# 511
  • София
Arina T., много е хубаво, че се е заел с езиковия сертификат още в 11 клас. Така ще му остане време догодина за другите важни работи, които в 12-ти не са малко.
Препоръчвам ви да се консултирате с Unify, много са любезни, компетентни и не изискват такса от кандидатстудента за помощта. Това не значи, че не им е качествена услугата, напротив. Консултират кандидатстване само в Холандия.
Няма защо да се притесняваш за кандидатстването, щом още от предната година е ориентиран вече, тя работата му е в кърпа вързана Simple Smile . Важно е да си подготви добре мотивационното писмо. Да бъде написано искрено, да не ползва чужди мисли, защото се проверява за плагиатство с ключови думи.

# 512
Хей, има ли деца в Утрехт, всичко наред ли е с тях?

# 513
  • София
Да, дъщеря ми. Утре има изпит и днес останала да чете. В студентското общежитие е. Казали са им да не излизат, а спортната зала и университета са затворили врати-нито навън, нито навътре.  Точно до мястото има български магазин.

# 514
# 515

За сега си говорим със сина просто да избягва места, на които са струпани много хора.  
Честно казано за друго изобщо не се сещам  -човек нито може да предвиди, нито да се предпази.

Да, същото ми изчете от техните новини. Но не знае нищо повече. Нашите очевидно си следят чуждите статии и навреме реагират.
...
За него е странен атентатът в Нова Зеландия. До сега възприемаше тази държава като някакъв зелен мирен остров. Дори обмисля обучение в трети курс там. Не че това ще го спре, но...

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 07:52 от Judy

# 516
Знам, че много е дискутирано за заемите, но нещо съвсем се оплетох в информацията. Бихте ли споделили на какъв заем имат право студентите, които не работят в Холандия? Всъщност освен за таксата за обучение на друг имат ли право?

# 517
Здравейте,  следя темата доста отдавна, много полезни неща има вътре! Реших вече да се включа, защото имам единадесетокласничка, която наесен ще кандидатства. Имаме въпроси и притеснения, както всички родители, но решихме напълно да я подкрепим, да следва пътя,който си е избрала.
Единствено дете ни е, доста ученолюбива, доста "читанка", но и много затворена и притеснителна! Ние сме от малък град, след 7 клас започна да учи в по-голям и общо взето от тогава е самостоятелна.  Идва си всяка седмица, не е много по излизания и дискотеки. Има си приятелски кръг, но не обича да се включва в по-масовите забавления, типични за сегашните деца.
В събота посетихме изложението на Юнифай в София и мислим да кандидатстваме, чрез тях. Много добър екип от млади хора, харесаха и на нея и на нас. Оставили сме я напълно да си избере сама, каква специалност иска да учи и къде. Първоначално още, като заговори за Холандия, университети и специалности искаше нещо свързано с култура и изкуства/чете много странична литература на такава тематика и е много увлечена по писатели,художници и пр./. Тази есен, обаче ни изненада с коренно променени желания и към момента вече е на вълна Logistics Management или Logistics Engineering. Говорим си с баща й, че това вече звучи по-различно от арт,култура и др. /не ги подценявам, просто като хоби ми се виждат ок, но като реализация занапред...?!/. Като цяло искаме тя да си вземе решението и да си го учи с кеф после.
Доколкото сме се информирали тези специалности ги има във Влисинген Logistics Engineering , Бреда и Венло Logistics Management . Маги /дъщеря ми/ иска най-много във Венло, но поради факта, че е по-малък град и щяла да се чувства по-добре! Според Вас, така ли е? Гледах го от много страни, но наистина незнам! Представители имаше и на трите унита в събота, всеки казва, че при тях е най-добре! Май ще подадем и на трите, пък после ще го мислим! Моля за всякакви съвети и насоки, приемам и уважавам Вас, като родители на дечица, минали успушно по този път!
Деси

# 518
  • София
morskibriz, не, ако не работят нямат право на нищо друго освен този за таксата за обучение.

Desislava A., моят син учи Logistics Management във Венло. Двете специалности се разделят третата година, първите две нямат разлика. Обучението във Fontys е на ниво, учат се интересни неща, правят се много групови проекти и в тях дъщеря ти може да преодолее стеснителността си. Дисциплините, които се изучават са специфични, нямат много, да не кажа нищо общо с изучаваните в училище, за да ѝ хареса на дъщеря ти, трябва да е сигурна, че иска да се занимава с логистика. Но както казваш, тя е старателна и ученолюбива, така че ще се справи.
Колкото до живота във Венло извън ученето - да, малък и спокоен град е, което обаче не значи, че не е цивилизован. Всичко необходимо си има - големи магазини, шумен център, места за разходки, в околността му също е хубаво за излети. А и тя както има опит в самостоятелен живот, значи изобщо няма да ѝ е трудна адаптацията в чужбина. Ние тук живеем в голям град, но това не пречи на сина ми Венло да му хареса, той изобщо не го съпоставя с тукашния живот и му е добре и тук, и там. Още повече, че и той също не е по типичните масови забавления и дискотеки. Което не значи, че там ги няма, де Simple Smile

# 519
Благодаря Sash

# 520
Sash, благодаря!

# 521
Десислава А.,
Откъм ученолюбивост и старание дъщеря ти сигурно ще се справи с която и да е специалност, избрана от нея.
Проверете със сигурност обаче дали това което тя си представя за Логистика, съвпада с реалния профил на специалността и последващата реализация. Или опитайте кариерно консултиране. По мое лично мнение Логистиката е изключително натоварваща работа и не е за всеки, независимо от пола. Много динамична, с много ежедневни проблеми, огромен обем информация за обработка. Много често някои хора бързо прегарят и се пренасочват към друго.
Иначе реализация има доволно.
(Казвам го от личен опит)

# 522
Десислава А.,
Иначе реализация има доволно.
(Казвам го от личен опит)

Потвърждавам! Особено за Холандия.
Холандия посреща и изпраща по Северно море към далечния свят, а пък със силната си логистична мрежа сухопътна и речна, разпределят към цяла Европа. Огромни нефтени рафинерии са позиционирани на пристанище Ротердам. Пристанището е с дължина над 25км. Депа за автомобилна и химическа промишленост. Това е само което се вижда с просто око от магистралата

# 523
  • София
И аз потвърждавам. Първото, което моят син пожела, беше специалността логистика.  Изборът му да учи в Холандия дойде вследствие на избора на специалност. Точно защото тя е най-развита в тази сфера. Там има какво да се научи и ако те не могат да го преподадат, то кой друг? 
Винаги съм казвала, че първото нещо в кариерното ориентиране на младите хора е изборът на професия, специалност. А къде да се учи се избира после. След като се преценят много други условия.

# 524
Здравейте! Ориентирала съм се към обучение е Холандия и много ще се радвам ако някой може да ми обясни по-подробно за програмите в Бреда за Leisure and events management и за Tourism management. Другото, което ми е интересно е Fashion management, което се изучава в AMFI в Амстердам. Ще кандидатствам чрез Юнифай, а този университет не е техен партньорски. Според вас дали това би било проблем? А също ако някой има информация за тази програма също ще съм много благодарна

Общи условия

Активация на акаунт