Градинарство – моето хоби 21

• 47 990
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
Да се похваля и тук с моят разсад от 5 вида домати преди да го опаковам с безцветно фолио.
Миналата година в тези тарелки си правих разсада като не съм ги прехвърляла в по големи кофички. Направо като дойде време ги засадих в двора.
В кръглите кофички сях босилек.

# 286
Черното от долната част на острието е улей в който влиза горната част на острието. Взета е за лозарска, но като режа забелва и трудно реже под ъгъл. Имало е и такива при които това го е нямало.
Снимай тази част от ножицата, така, че да се вижда добре улеят. 

# 287
# 288

Предполагам, че е канал за оттичане на соковете на отрязаните клони ( тъпотия според мен). Не би трябвало да забелва кората и да смачква или троши клоните, ако я държиш правилно. Това се случва при тъпа ножица, а твоята е нова и трябва да е остра и при неправилно разполагане на режещата част на острието спрямо мястото на отреза .
На тази снимка стволът и долната част от клона, която остава на храста, трябва да е към снимащия, а частта, която махаш да е от обратната страна - на мястото на чашата.
Режещата част да е отгоре, а дебелата част (подложното острие) - отдолу ( точно както е на снимката).
Забележи, че режещата част на ножицата е заточена само от едната страна - от външната. От вътрешната ( към дебелата долна част) няма заточване.
 Опитвай с различни наклони и положения, да й хванеш цаката. Ако въобще не се получи, значи има нещо гнило в ножицата.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 17:38 от Diorela

# 289
  • Варна
Здравейте, имам нужда от помощ и благодаря предварително Simple Smile
Купих луковици на гладиоли и гледах една рускиня как ги "събуди" преди да.ги посади в градината. С гореща вода заля нещо като дървени стърготини, изчака да изстинат и ги разстла в плитка щайгичка. Подреди почистените луковици и след време, като избиха стъблата ги посади. Въпросът ми е стърготини ли е тази подложка или какво е? Искам.да.събудя и моите гладиоли по този начин, а не директно в градината.

# 290
Купих луковици на гладиоли и гледах една рускиня как ги "събуди" преди да.ги посади в градината. С гореща вода заля нещо като дървени стърготини, изчака да изстинат и ги разстла в плитка щайгичка. Подреди почистените луковици и след време, като избиха стъблата ги посади. Въпросът ми е стърготини ли е тази подложка или какво е? Искам.да.събудя и моите гладиоли по този начин, а не директно в градината.

Ние нашите гладиоли , изобщо не ги вадим от градината и нямат никакъв проблем, цъфтят си всяка година лятото ги поливам всяка вечер когато залезе слънцето, или сутрин преди изгрев. Нито гладиоли вадим, нито ириси, лилиуми също не вадим а всяка година стават цели туфи. Само лалетата са капризни на вадене, въпреки че много дълги години изкараха без вадене, вече започнаха да никнат само на листа. И в такъв случай сменяме с нови, вместо всяка пролет и всяка есен да си играем на вадене и засаждане. Само минзухара не иска да никне таз година, не знам защо. Засадихме го есента на 2017 , и пролетта на 2018 поникна и цъфтя много, но обаче таз година не поникна изобщо. Чудим се и не можем да си обясним причината. Всъщност има две причини може би, или е измръзнал, или нещо го е изяло.

# 291
  • густо майна Филибето
Диорела, нямам къде да  държа колеусите през зимата. В стаята, където живеем, не искам, а там, където държа мушката и зокуми, ще им е студено, а и има вероятност да ги забравя в калабалъка. 
Ето част от тях, купих ги едно стръкче, а през юни вече започнах да ги кърша.

Мира Иванова, предполагам, че са си стърготини. Пропарват се, за да се убият вредни бактерии, ако има такива. Гледах го със засаждане на балучки, за зелени пера. Стърготините се заливат с вряла вода, стоят така докато истинат. После се изцеждат, и се застила пласт около 2см в прозрачна найлонова торбичка. Балучките (в твоя случай луковиците) се нареждат плътно една до друга с лек натиск (за да влязат в стърготините). Торбичката се завързва, като преди това с уста се надува. Въглеродния двуокис подпомага покълването им. Поставя се на тъмно, докато тръгнат перата (в твоя случай листата), и се поставя на светло място. За лукчетата - развързваше се , когато листата опрат максимално горе, и се полива много внимателно, за да са само влажни стърготините.

За ножицата - нямам представа за какво служи улея, но в Кауфлант продават нисък клас ножици, а по-евтините даже ръждясват и не стават за нищо.

Последна редакция: нд, 03 мар 2019, 02:05 от Ljuboznatelna

# 292
Колеус не му е стуфено ако е на хладно, по топлото по зле му се отразява. Налите колеуси винаги са на хладно, дори най големият колеус е точно при мушкатата.

Ето подготовката за доматите. Вчера засяхме от 11 сорта по 20 броя всеки. Цял следобед се занимавахме с това, оказва че 20 литра торопочвена смес не стига, и трябваше да купя още 20 литра и пак не стигна, и накрая използвахме праста от сводните саксии. 20 литра почва ни стига само за 4 сорта. Преди няколко дни засях и мушкато от семена, но нещо неще да никне

# 293

Както го е описала подробно Любознателна - попарени дървени стърготини. Добре е да се смесят 2 размера - едри и фини. Другият начин е да не се слага в плик, а в тарелка ( аз ползвах една черна от месо - по-дълбока). Имаше 1 руски клип, в който прави сравняване дали арпаджика по първия метод с надут плик става по-бързо, но нямаше такава разлика с другите, които бяха в щайга. Има една тънкост - леко се прерязва върхът на арпаджика/балучките, за да изкара по-бързо. И водата, в която кисне, не е гореща, а топла.
Не разбирам защо трябва да събуждаш гладиолите по този начин, освен от любопитство.  За луковичните е добре да си изкарат коренчетата на място в почвата, за да не се пречупят или изкривят при пресаждането. При руснаците има доста студени зони и е възможно гладиолите да не успяват да цъфнат навреме, затова да ускоряват събуждането, но у нас си виреят без проблем, дори в бг флора има няколко вида диви гладиоли, много са красиви.
Слагай си ги в земята и не ги тормози, вероятността да ги прецакаш е по-голяма.

ismailyk, а пробва ли да разсадиш лалетата на други места, когато са спрели да цъфтят? Възможно е и някоя година да не е била добра, затова да не са цъфнали или да са изчерпали почвата на даденото място. Пред блока ни има стари сортове лалета, които повече от 30 год. не са вадени и цъфтят. Но има години, в които с доста по- малко цветове, я в други се късат от цвят.

Любознателна, много красиви колеуми. Харесвам ги , такива багри имат. Много оживяват и разнообразяват.

Последна редакция: нд, 03 мар 2019, 09:12 от Diorela

# 294

Както го е описала подробно Любознателна - попарени дървени стърготини. Добре е да се смесят 2 размера - едри и фини. Другият начин е да не се слага в плик, а в тарелка ( аз ползвах една черна от месо - по-дълбока). Имаше 1 руски клип, в който прави сравняване дали арпаджика по първия метод с надут плик става по-бързо, но нямаше такава разлика с другите, които бяха в щайга. Има една тънкост - леко се прерязва върхът на арпаджика/балучките, за да изкара по-бързо. И водата, в която кисне, не е гореща, а топла.
Не разбирам защо трябва да събуждаш гладиолите по този начин, освен от любопитство.  За луковичните е добре да си изкарат коренчетата на място в почвата, за да не се пречупят или изкривят при пресаждането. При руснаците има доста студени зони и е възможно гладиолите да не успяват да цъфнат навреме, затова да ускоряват събуждането, но у нас си виреят без проблем, дори в бг флора има няколко вида диви гладиоли, много са красиви.

ismailyk, а пробва ли да разсадиш лалетата на други места, когато са спрели да цъфтят? Възможно е и някоя година да не е била добра, затова да не са цъфнали или да са изчерпали почвата на даденото място. Пред блока ни има стари сортове лалета, които повече от 30 год. не са вадени и цъфтят. Но има години, в които с доста по- малко цветове, я в други се късат от цвят.

Любознателна, много красиви колеуми. Харесвам ги , такива багри имат. Много оживяват и разнообразяват.

Не не съм пробвал това. А кога точно се прави това разсаждане сега оместно ли е след като вече са поникнали, или трябва есента да го правя

# 295
Скрит текст:

Не не съм пробвал това. А кога точно се прави това разсаждане сега оместно ли е след като вече са поникнали, или трябва есента да го правя

Както при всички луковични - като изсъхнат листата, вадиш, просушаваш, слагаш есента. За старите сортове, съм чела, че искат 10-12 см. дълбочина и ако са на по-плитко, дъщерните луковици прорастват надолу. Но нови сортове май не се садят толкова дълбоко, не зная. Аз съм разсаждала и по време на вегетация, но е по-рисково и трябва да е по-внимателно да не се повредят корените. Вадя с права лопата дълбоко цяла туфа и внимателно разделям и слагам на новите места. Но опитай с 1 туфа само, може и да цъфнат т.г.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Не зная тук ли му е мястото да питам за домати.
Пусто любопитство, много са ми интересни едни дребни доматчета - 1/2 до 1 см. - томбери ( това е запазено име на холандска компания. https://www.naturefresh.ca/naturefresh-spotlight-tomberry-tomato/
Семена томбери - https://www.eminentseeds.com/en-us/Product-range/Tomatoes/Tomberry-Pearl-Tomato

И тук предлагат семена , но дали са същите, или подобни, храстите изглеждат различни, повече напомнят китките на чери доматите? https://www.amazon.co.uk/Tomato-Red-Tomberry-smallest-tomatoes-S … eds/dp/B01EVPJCLC
Пишат за различни сортове дребни домати - https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/tomato/curran … ato-varieties.htm
Чела съм, че на 1 растение стават над 2000 доматчета и се самозасаждали, били много вкусни.
Предполагм, че става въпрос за дивите Solanum pimpinelloides , коит са диви дребни домати, с размер до 1 см, но на стотиците и хиляди пишат, че са Lycopersicon esculentum.
Tomato Seeds - Hundreds and Thousands - https://www.dobies.co.uk/Garden/Vegetables/Vegetable-Seeds/All-V … usands_439547.htm

Много ми се иска да бодна в някоя саксия такива дребосъци. Любопитството не ми дава покой. Някой гледал ли е такива или нещо подобно?

Последна редакция: нд, 03 мар 2019, 11:25 от Diorela

# 296
  • Варна
Благодаря ти, Diorela, първите ми луковици са. Имам градина, работен и скопосен мъж, и мерак Simple Smile
Помислих, че ако ги събудя по-имат шанс да оцелеят вън, така го усещам.
Най-умното, което мога да направя е да се допитам до опита и да взема от него Simple Smile

# 297
Сега продават доста хибридни растения и някои от тях имат нужда да се подменят през годините. Просто спират да цъфтят. Не мисля, че са сравними със старите сортове лалета, които могат и 30 години да цъфтят.

Надявам се скоро и аз да пиша в темата, пълен лаик съм от към градинарство, но имам голям мерак. Големи красоти показвате.

Последна редакция: нд, 03 мар 2019, 11:43 от dreamingfly

# 298
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мира, не се хвърляй на всичко, което видиш в интернет Simple Smile с най-добри чувства го казвам.
при нас не е необходимо да събуждаш гладиолите. в Резервата съм ги засаждала май месец и правихме букети за 15 септември. знаех, че е късничко за засаждане, но попаднах на изключително финансово красиви луковици на гладиоли в края на май месец. Simple Smile
имай предвид, че стават доста високи и трябва да предвидиш колче, за да ги закрепиш да не паднат. Simple Smile

исмайлик, "бабешките" лалета са едно, хибридните от магазина съвсем друго нещо. в съседния двор цъфти червено лале, има и бели и жълти, никой не ги е пипал, разсаждал или пресаждал над 20 години.
моите са засадени пролета на 2016, има някои, които приличат на това, което купих, но има и такива, които вече не цъфтят като в първата година. папагалите и специалните хибриди още на следващата година изглеждаха много по-обикновени.
в Резервата вадех нарцисите, зюмбюлите и лалетата на три години, но защото пускаха много "детки" (малки луковички) и ставаха много на гъсто. пак цъфтяха, но бяха дребни и по-малко на брой. лилиумите не съм вадила никога.
минзухарите, ирисите - ниски и високи сами изчезваха след някоя година.
мускарите и пушкините са страшни Simple Smile Simple Smile Simple Smile сгъстяват се и цъфтят като луди.

# 299
  • Варна
Здравейте,  според вас време ли е да се режат лозите (за Варна става става въпрос). Прогнозата за следващите 10 дни е дневна Т - ок.10, нощна - до 1 градус.

Общи условия

Активация на акаунт