Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 138
  • 780
  •   1
Отговори
# 150

Теб те знаем, прогнозирала си, че цените ще се сринат. Чакаме да видим кога ще стане.
Ние с кредитите по 20г, с лихви от по 3%, които са по-малки от инфлацията сме си сложили бесилото и само ни гледаш сеира Simple Smile

3 % за целите 20 г. ли са фиксирани или само за първите 5 и кое и е фиксирано на лихвата? цялата или някои от елементите.

# 151

Теб те знаем, прогнозирала си, че цените ще се сринат. Чакаме да видим кога ще стане.
Ние с кредитите по 20г, с лихви от по 3%, които са по-малки от инфлацията сме си сложили бесилото и само ни гледаш сеира Simple Smile

3 % за целите 20 г. ли са фиксирани или само за първите 5 и кое и е фиксирано на лихвата? цялата или някои от елементите.

Няма такова нещо като фиксирана лихва, ама нека да си вярва

# 152
има. но за определен период.
а 20 ак ого нямаш този фиксиран период и американците и без това взеха да вдигат лихвата лека по;лека ... а немците мислят от догодина да се вкл. доколкото разбрах от новините ... да видим тогава как ще се реорганизират нещата.

# 153
  • София
има. но за определен период.
а 20 ак ого нямаш този фиксиран период и американците и без това взеха да вдигат лихвата лека по;лека ... а немците мислят от догодина да се вкл. доколкото разбрах от новините ... да видим тогава как ще се реорганизират нещата.
Това сме го преживели някои , с вдигането на лихвите, че даже няколко пъти, след 2008 ма, не е болка за умиране, хем нивата бяха къде по- нагоре тогава 9% и нагоре бяха ... Grinning

# 154
Не очаквам срив надолу на цените на жилищата, но е факт, че цените растат (на база офертна цена), но сделки няма. Факт е и че брокерите знаят, че има надценяване от около 20% на много от предлаганите апартаменти и под сурдинка съветват - чакай, ако ще купуваш и давай ако ще продаваш. Ако продавачи и купувачи търчат на паралелни писти в различни посоки няма как да се срещнат и няма как да има сделка. Повишение имаше и на много хора им се хареса да е така и хукнаха да продават старото и да си вземат нещо новичко за същите пари пък ако може и две.....Проблемът е, че освен българи никой друг не се интересува от София за инвестиране в жилище. Тези дето се надат на доход от наем - къде са туристите, студентите, богатите работещи.....Няма нищо такова....откъде тогава келепир с втория апартамент?
Не очаквам срив, но мисля, че ще има задържане и даже частично надолу дори и за "Св. светих Център София".  Виж, ако "някой" вдигне заплатите с по 100%, може и да има още растеж.......ама при тези цени кой купува - този с някакъв кеш и този, който е продал старо и взима нещо ново. От тук пишещите - има ли такъв който си е купи апаратмент с изтеглен на 100% ипотечен кредит? Ако няма такъв за какъв реален растеж си мечтаят някои хора?

# 155
........Проблемът е, че освен българи никой друг не се интересува от София за инвестиране в жилище. ...
за инвестиране да, за живеене не е вярно. особено центъра

# 156

Каза човека купил си общежитие Simple Smile
На мен лично лихвата дори ми намаля тази година. А дори и да се вдига, няма как да се вдигне със 100%. Всеки може да се успокоява както пожелае.
Чакащите дано да дочакат Simple Smile

# 157
Искам да попитам търсещите за купуване, какви са основните въпроси които задавате, когато ходите на огледи?

# 158

Каза човека купил си общежитие Simple Smile
На мен лично лихвата дори ми намаля тази година. А дори и да се вдига, няма как да се вдигне със 100%. Всеки може да се успокоява както пожелае.
Чакащите дано да дочакат Simple Smile

Тя може да ти намалява, но такова нещо като фиксирана лихва няма. Във всяка лихва има плаващ процент.

# 159
Искам да попитам търсещите за купуване, какви са основните въпроси които задавате, когато ходите на огледи?

Отваряш си очите основно Grinning Аз готови жилища не съм гледал много, след 5-6 огледа се отказах от този вариант.

# 160
  • София

Година на строителство, площ по НА, щрангове, ел. инсталация, изолации, ако не мога да се ориентирам - изложение, такси за вход, асансьори, покрив на блока. Обикновено питам и колко собственици са, ако има някакви други специфики по имота, задължителното за запори и тежести (не че мисля, че ще си кажат). Също и за съседите, въпреки че отново никой няма да си каже за проблем.
Това се сещам сега, зависи и от самия имот.

# 161
  • София, Bulgaria
Ivan_Mihov , има фиксирани лихви, които са определен период. Масово са за 1 г.  или до 5г. Най-дълъг период имаше Сосиете за 10г.  Фиксираната лихва е по-висока с около 1 %  от лихвата, която може да вземеш в даден момент. След периода лихвата става плаваща/съответния индекс + надбавка на банката/ .

# 162
Това ми звучи като фиксирана лихва за първите 5 години, защото масово ипотечните кредити са доста повече

# 163
Това зависи от целта на покупката - инвестиране или за свой нужди. Аз честно казано обичам да се чуя със собственика. За мен личния контакт ми казва повече от рекламата, типа на брокера също е от значение. За самото жилище предпочитам да е с отделна баня и тоалетна, не душ, който ми шурти над тоалетната чиния както са много от старите апартаменти по центъра. Да няма кухня на балкона. Вътрешното разпределение. Липсата на пукнатини по коридорите на блока (ако поддават основите тези в коридорите никой няма да ги замаже). Ще поискам чаша вода за да видя какво ще потече от чешмата. Ще посетя жилището след 18:00 часа в работен ден, когато всички са си по апартаментите. Ще отворя прозорците за да чуя шума от улицата. Годината на строежа за мен не е решаваща, защото аз съм живяла в жилище от 1930 и то не е мръднало във времето, а тавана на апартамент от 2005 година се срути на главата на приятелката ми. Дори и да не купувам жилището заради обзавеждането самото такова говори много за собствениците и начина по който са третирали жилището. Ако са средна ръка хора, не мога да очаквам, че са правили лукс ремонт с висококачествени материали, особено ако целта им е била да го продадат. Детайлите създават картината за мен.
Ако ще купувам за да отдавам под наем - центъра и да е в завършен вид, с асансьор, без решетки на прозорците. Дали ремонта е с качествени материали не е от значение, важното е да има приличен вид. Наемите ще изкарат парите за моя си ремонт, а поради локацията и намерението на всеки да живее в центъра цената на такова жилище (ако не е било априоре надценено прекалено много) ше се изкара след 10-тина години. Ако обаче имам 200к ще си купя нещо в друг град на Европа, ако ще инвестирам в рента, град с голям поток туристи и  студенти, с хора с пари, по-малко мутри и БГ ВИП персони

# 164
Спад в броя на сделките и ипотеките. Явно само Варна още държи фронта Simple Smile

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/silen-ryst-na-sdelkite-s … -stranata-270457/

Общи условия

Активация на акаунт