Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 079
  • 780
  •   1
Отговори
# 300
  • София, Bulgaria
До момента, в който харесате апартамент гледате характеристиките на имота...изложение, квадратури...състояние и т.н. След това се гледат документи. За съжаление 90% от продавачите излизат на пазара без предварително да са си подготвили документите. И се получава така, че в момента, в който се появи купувач с интерес към имота, те не могат да му покажат нищо друго, освен техния си нотариален акт/ евентуално, ако го намерят/, а той е крайно недостатъчен, за да прецени купувача, какво купува и дали да го купи. ..
И какво още трябва да има продавач на етап оглед?  В нот. акт пише собственик/ци и квадратура, на този етап не виждам какво друго трябва. За подписване на предварителен договор е друго.  То по тази логика купувачът да си носи на огледа писмо от банката за разрешен кредит за сума, равна на продажната цена. И писмо за намерение да купува.  
Не виждам защо преди ПД трябва да се дават кеш пари, но и не виждам защо продавачът трябва да спре огледите само защото някой купувач е казал "купувам". Не е сериозно и няма занчение с чий брокер и колко брокера са. Най-добре е наистина с оферти като ast2017 - отиваш, гледаш, депозираш цена и условия, и продавачът избира. ast 2017 добре го е описала.  

Документи ми трябват на етап искам да купувам апартамента, а не на етап искам да огледам апартамента. Както казах след като ще купувам искам да знам, какво купувам по документи и история на имота. Често има обстоятелства, които ако нямам историята на имота не мога да ги видя, а може дори и собственикът да не знае за тях.
Добре, че всички НА са обществено достъпни и мога да отида си взема всичко, да време отнема, но не много.

# 301
Етап “искам да купя апартамента” обикновено е до седмица след огледа, така че не бих ги разделяла на два отделни етапа.

# 302
И предлагаш да сключиш предварителен и да дадеш 10% от една много сериозна сума без да си видяла всички документи? После да се занимаваш в съда да разваляш договори месеци сигурно...
Примерно апартаментът е придобит по време на развод, но преди финализирането му, има съсобственик, който няма как да знаеш за него, защото го няма в НА, но все пак може да предяви претенция. И много други примери, които застрашават купувача. И могат да се изяснят по време на преговаряне.
Не, оспорвам мнението на Томева, че на оглед трябвало друго освен нот. акт.
Виж какво съм написала:
И какво още трябва да има продавач на етап оглед?  В нот. акт пише собственик/ци и квадратура, на този етап не виждам какво друго трябва. За подписване на предварителен договор е друго.  То по тази логика купувачът да си носи на огледа писмо от банката за разрешен кредит за сума, равна на продажната цена. И писмо за намерение да купува.  
Не виждам защо преди ПД трябва да се дават кеш пари, но и не виждам защо продавачът трябва да спре огледите само защото някой купувач е казал "купувам". Не е сериозно и няма занчение с чий брокер и колко брокера са. Най-добре е наистина с оферти като ast2017 - отиваш, гледаш, депозираш цена и условия, и продавачът избира. ast 2017 добре го е описала.  
На ПД се представят документи, удостоверяващи собствеността и нейните носители - освен нот, акт, удостоверения за наследници, за семейно положение и т.н., също и скица от кадастъра, ако е влязъл в сила. Говоря за етапа преди ПД.

Документи ми трябват на етап искам да купувам апартамента, а не на етап искам да огледам апартамента. Както казах след като ще купувам искам да знам, какво купувам по документи и история на имота. Често има обстоятелства, които ако нямам историята на имота не мога да ги видя, а може дори и собственикът да не знае за тях.
Добре, че всички НА са обществено достъпни и мога да отида си взема всичко, да време отнема, но не много.

Етап искам да купувам може да съществува само след като продавачът иска да ти продаде. Затова даваш оферта, а ако продавачът я приеме, тогава ти събира документи и ти ги дава, преди това няма защо да ти ги дава изобщо, може да не иска да продаде на теб. На етап оглед, ако купувачът хареса имота,  се разказва историята на имота, но ако продавачът е излъгал, той няма как да ти представи документите на ПД и просто не става сделка. Да, губи се време, но поне пари не се дават. На мен на два пъти се случва продавач да се откаже преди ПД, ей така, просто решил да не продава. И какво ако ми е показал всички документи, все тая. 

# 303
  • София
Добре, и как се взема всичко ако нямаш ЕГН на собственика? Ако представляващата го агенция не желае да покаже документите при сериозен интерес, но без стоп капаро, няма да ти дадат и личните му данни.

# 304
И предлагаш да сключиш предварителен и да дадеш 10% от една много сериозна сума без да си видяла всички документи? После да се занимаваш в съда да разваляш договори месеци сигурно...
Примерно апартаментът е придобит по време на развод, но преди финализирането му, има съсобственик, който няма как да знаеш за него, защото го няма в НА, но все пак може да предяви претенция. И много други примери, които застрашават купувача. И могат да се изяснят по време на преговаряне.
Ако е такава ситуацията, фирмата Х, трябва да ти покаже всичко необходими документи , за една чиста покупка все пак. Това е задължение на  посредника - да докаже, че жилището е  продаваемо без риск за купувача. Ако има нещо неясно не подписваш Предварителен договор и това не е по твоя вина, а по вина на посредника.
Случаи има много, и най-различни, но за всеки случай си има решение. В случая на съсобственик - каниш го да се подпише като продавач и той. Адвокатът е за това, да провери жилището, и то не само последния нотариален акт, а и предходните.Как един съд, няма да види, че има съсобственик на жилището...

# 305
Ако е такава ситуацията, фирмата Х, трябва да ти покаже всичко необходими документи , за една чиста покупка все пак. Това е задължение на  посредника - да докаже, че жилището е  продаваемо без риск за купувача. Ако има нещо неясно не подписваш Предварителен договор и това не е по твоя вина, а по вина на посредника.
Случаи има много, и най-различни, но за всеки случай си има решение. В случая на съсобственик - каниш го да се подпише като продавач и той. Адвокатът е за това, да провери жилището, и то не само последния нотариален акт, а и предходните.Как един съд, няма да види, че има съсобственик на жилището...
Абсолютно е така. Затова се иска документ за семейно положение и се гледат датите и дали ап. е СИО. Но това е на етап ПД, а не на етап "искам да купувам", защото ти може да искаш, ама това, което даваш, да не устройва продавача. Затова първо се разбирате на теб ли ще го даде, а после той ти удостоверява собствеността си и ако не успее, еми не став асделка. Но пари не си дала преди ПД, а на ПД той вече дава документите и се уточнват срокове, ако нещо още трябва да се добави.
Като цяло, има и психологчиески елемент в целия процес - купувачът е добре да преценява всичко, поведение, жестове, споглеждания, да пита и да търси отговори още на огледа, и с голяма вероятност ще добие представа дали продавачът заслужава да се занимава с него. 

# 306
Добре, и как се взема всичко ако нямаш ЕГН на собственика? Ако представляващата го агенция не желае да покаже документите при сериозен интерес, но без стоп капаро, няма да ти дадат и личните му данни.
Аз в качеството на Продавач не бих си дала нито ЕГН, нито нотариалния акт  на оглеждащите жилището. След като договоря цена с Купувача и условията за покупката (демек имаме вече проект Предварителен договор) ще дам Нотариалния акт  и всички необходими други документи за попълване на всичко празно в Предварителния договор, и съответно брокер/адвокат ще извърши проверка за тежести, купувачът ще капарира 10% и сме готови.
Ако случаят със собствеността не е тривиален, собственикът е длъжен да си набави всякакви допълнителни документи за една чиста продажба - съсобственици, наследства, дарения, съдебни дела и др.

# 307
Аз в качеството на Продавач не бих си дала нито ЕГН, нито нотариалния акт  на оглеждащите жилището. След като договоря цена с Купувача и условията за покупката (демек имаме вече проект Предварителен договор) ще дам Нотариалния акт  и всички необходими други документи за попълване на всичко празно в Предварителния договор, и съответно брокер/адвокат ще извърши проверка за тежести, купувачът ще капарира 10% и сме готови.
Ако случаят със собствеността не е тривиален, собственикът е длъжен да си набави всякакви допълнителни документи за една чиста продажба - съсобственици, наследства, дарения, съдебни дела и др.
Абсолютно е така - екскурзианти всякакви по огледите, а и голяма част нито имат парите, нито могат да ги имат. Да ме прощава Томева, ама от "искам този имот" до "мога да си позволя този имот" ралзиката е от земята до небето. Искал да купува, ами добре, да каже какво дава, щом иска, и продавачът ще прецени дали иска да му продаде на него. Все пак едно е да искаш, друго е да можеш и т.н.

# 308
  • София, Bulgaria
Нещо не сте ме разбрали...или аз не съм се изразила достатъчно ясно. За мен искам да купувам означава, че съм стигнала до момента да депозирам. А депозирам, ако знам какво е положението с имота по документи. Може да има обстоятелство, което да не ме устройва, въпреки че законът позволява сделка и въпреки, че са договорени другите параметри.

# 309
  • София
Ако е такава ситуацията, фирмата Х, трябва да ти покаже всичко необходими документи , за една чиста покупка все пак. Това е задължение на  посредника - да докаже, че жилището е  продаваемо без риск за купувача. Ако има нещо неясно не подписваш Предварителен договор и това не е по твоя вина, а по вина на посредника.
Абсолютно е така. Затова се иска документ за семейно положение и се гледат датите и дали ап. е СИО. Но това е на етап ПД, а не на етап "искам да купувам", защото ти може да искаш, ама това, което даваш, да не устройва продавача. Затова първо се разбирате на теб ли ще го даде, а после той ти удостоверява собствеността си и ако не успее, еми не став асделка. Но пари не си дала преди ПД, а на ПД той вече дава документите и се уточнват срокове, ако нещо още трябва да се добави.
Като цяло, има и психологчиески елемент в целия процес - купувачът е добре да преценява всичко, поведение, жестове, споглеждания, да пита и да търси отговори още на огледа, и с голяма вероятност ще добие представа дали продавачът заслужава да се занимава с него. 

Е, как да не даваш като говорим за стоп капарото, което е 2 хил лв. Без него очевидно е практика да не се показват документи, а за тези пари човек няма никаква гаранция. То така продавача до безкрай може да си прибира стоп капаро от всеки и после излиза проблем и купувача се отказва и си губи капарото.

Ето Томева разясни същото докато пиша. Да се депозира след като си видял документи, а много агенции отказват.

# 310
Нещо не сте ме разбрали...или аз не съм се изразила достатъчно ясно. За мен искам да купувам означава, че съм стигнала до момента да депозирам. А депозирам, ако знам какво е положението с имота по документи. Може да има обстоятелство, което да не ме устройва, въпреки че законът позволява сделка и въпреки, че са договорени другите параметри.
Продавачът е разказал историята и обстоятелствата, и ти си преценяш дали те устройват, и депозираш офертата, а ако излезе нещо допълнително, което той не знае или е премълчал, и не те устройва, ти не подписваш ПД. Какво ти пречи да депозираш оферта на думата на продавача, след като пари не си дал и ще дадеш само след като той я докаже с документи, на ПД? 
А откъде продавачът да е сигурен, че и да ти даде всички докумети, ти изобщо ще депозираш нещо или ако депозираш, че ще го устройва? Депозирането не е даване на пари, това е просто заявка за намерение да купи при така заявените обстоятелства и при тези дадености на имота. Не мисля, че много продавачи ще се съгласят да дават документи преди купувачът да е дал оферта.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 12:10 от Анонимен

# 311

Е, как да не даваш като говорим за стоп капарото, което е 2 хил лв. Без него очевидно е практика да не се показват документи, а за тези пари човек няма никаква гаранция. То така продавача до безкрай може да си прибира стоп капаро от всеки и после излиза проблем и купувача се отказва и си губи капарото.

Ето Томева разясни същото докато пиша. Да се депозира след като си видял документи, а много агенции отказват.
Не говоря за стоп капаро - за мен това е тъпотия. Говоря за оферта за покупка - цена и условия, в плик, за продавача. Той е свободен да събере и други оферти или да не събере, а да го даде на теб. И тогава отовате на ПД, а за него той ще трябва да представи документите, с които да потвърди обстоятелствата, които ти е казал, но ти ще трябва да дадеш документи, за да докажеш, че можеш да си изпълниш офертата.
Ако не си сериозен, продавачът няма защо да си губи времето да вади всички док. за сделката за теб. А ако си дал оферта, това показва сериозен интерес и ако я приеме, отивате на ПД, в който са описани обстоятелствата и твоята цена и условия, а продавачът носи док за обстоятелствата, а ти носиш док. за наличие на парите. Ако едно от двете не е налице, няма ПД. За стоп-капаро не е ставало дума.  

# 312
ТафТаф на мен са ми предлагали нещо подобно, което е дори преди стоп капарото, а се води договор за преговори- даваш 1000 евро за да предложиш цена на продавача без да са задължени за нищО,  нито да свалят обявата, нито да ти го върнат при някакви условия.  Адвокат го преправи като договор за депозит, но го приеха. Не стигнахме до сделка, защото преди подписВане направихме справка в имотен регистър.
И какво излезе от справката, за да не стигнете до сделка?
Излезе, че е ипотекиран имота и че собственика има възбрана.

# 313
Не съм съгласна въобще, че Явлена е добра фирма, предлаганият имот очевидно имаше юридически проблем (сега не искам да навлизам в детайли по документите). От наша страна имаше интерес за покупка, ако има читав НА и имотът е свободен от тежести. Цената не сме коментирали и приехме, че е обявената от продавача. Въпреки това се искаха пари преди ПД, за да "покажем, че сме сериозни" и тогава да ни се предостави НА. Отказахме разбира се, да не говорим, че сериозна фирма би правила огледи в удобно за клиентите време, те не работели в почивни дни и т.н. Както и да е, аз работех с брокера на продавача, ние бяхме без и да - при тези условия брокерът освен че си свърши добре работата, имаше интерес точно ние да купим, а не други евентуални купувачи с брокер. Комисионната беше изплатена след изповядването на сделката, не преди това.

# 314
  • София
Poppea, целият разговор тръгна от отказите да се покажат документи преди стоп-капаро. Никой не ти говори за вадене на документи само на оглед, само ти си го пишеш това. За оферта нямам против да дам, точно това е проблемът, че искат капаро за даване на оферта.

Общи условия

Активация на акаунт