Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 043
  • 780
  •   1
Отговори
# 330
  • София, Bulgaria
Poppea, не си разбрала....мога да депозирам оферта с 2000 лева, нали така, но искам да видя документи поне няколко часа преди да отида. Ако не ми ги дават отивам и си ги вземам от архивите, че и предходните ще взема, а ако има ипотека и нея, въобще всичко. Защото офертата е не само за цена, а и за други условия, като например квадратура. Може продавачът да ми е казал, че имотът е 95 кв. м, а той да е 80  кв. по НА, но той да си е добавил общи части, защото чул, че така се прави или усвоени балкони. Едно е да купя с банка 80 кв. апартамент,  друго 95 кв. м. Или, ако НА е констативен, по обстоятелствена проверка, може да е ок, но да не искам да влизам в такива схеми или поне ще ми трябва повече информация, за да взема решение.
За мен така е правилно, ти както искаш го прави. Ако ти си продавач в сделката ми и не ми съдействаш, имам 2 варианта: 1. да те отсвиря и да не се заминавам с теб, защото не е без значение, с кого ще влизаме в сделка.
 2. да те изтърпя и си набавя всички документи без съдействие на продавача/ сефте/.
Ако междувременно изпуснем имота/ ама на дали, не ми се случвало поради тази причина/, така е трябвало да стане, ще намерим друг.

Ако съм от страна на продавача, всички документи са подготвени още преди да пусна имота, в това число УВТ. На купувача, ако е с брокер преди депозиране му давам документи, като ми подписва документи за това. Ако е сам, физическо лице документите му ги показвам в офиса при депозирането и след като ми подпише документите за GDPR и за това, че е получил еди какви си документи и със съгласието на продавача ми.

Предварителния договор е следващата стъпка. В него влизат всички договорени параметри, като трябва да са готови и всички документи. Ако ги нямаш, какъв договор, с какви клаузи ще съставиш, като не знаеш всичко.
Има документи, които без продавача не могат да се набавят. Като семейно положение, уд. по чл. 87, гаранционно писмо от банката за остатъка на дълга и условията и за заличаване, ако има ипотека имота. Може да се наложи уд. за наследници, архитектурни планове и таблици за площообразуване. Може да изпускам нещо, но тези документи само продавачът може да ги предостави, а те са много важни. Така че представени след ПД не ме устройва.

# 331
  • София
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Ама това, според мен не е разваляне по твоя вина, а по вина на оня с неизправните документи или с проблема.

В случай на явен проблем като запор, ипотека и пр. - да, но в случай на уязвимо прехвърляне в миналото като дарение, скрита съсобственост и др. не е точно така, защото за някой може да е проблем, друг да не му пука. Аз не бих се вкарала в такава схема да си дам парите за имот, който някой може да дойде да оспори после. Развалях вече една такава сделка с 300 зора просто не мога и не е коректно да говоря с фактите.

# 332
Защо споделената от томева информация, както и още много, потънали из темите, не се изнасят на първа страница като полезна информация?
Ходихме на оглед вчера. Хубав апартамент, разкошна тераса, супер комуникативно място, но ще има проблем с паркирането до година-две, заради двете новостроящи сгради без предвидени паркоместа от другата страна на улицата.
Ами закупете си гараж заедно с апартамента и ще си решите проблемите с паркирането.
Ама как нея съм се сетила?!
Гараж има, но ние сме с две коли, които са необходими. Гаражът е €20к.
Кой е този квартал с единичен гараж за 20000 евро? Иначе или се купува двоен гараж,или два единични. Като прочетох , че наоколо се строят две кооперации, които нямат подземни гаражи предположих, че става дума за краен квартал.

# 333
Poppea, не си разбрала....мога да депозирам оферта с 2000 лева, нали така, но искам да видя документи поне няколко часа преди да отида.
Скрит текст:
Ако не ми ги дават отивам и си ги вземам от архивите, че и предходните ще взема, а ако има ипотека и нея, въобще всичко. Защото офертата е не само за цена, а и за други условия, като например квадратура. Може продавачът да ми е казал, че имотът е 95 кв. м, а той да е 80  кв. по НА, но той да си е добавил общи части, защото чул, че така се прави или усвоени балкони. Едно е да купя с банка 80 кв. апартамент,  друго 95 кв. м. Или, ако НА е констативен, по обстоятелствена проверка, може да е ок, но да не искам да влизам в такива схеми или поне ще ми трябва повече информация, за да взема решение.
За мен така е правилно, ти както искаш го прави. Ако ти си продавач в сделката ми и не ми съдействаш, имам 2 варианта: 1. да те отсвиря и да не се заминавам с теб, защото не е без значение, с кого ще влизаме в сделка.
 2. да те изтърпя и си набавя всички документи без съдействие на продавача/ сефте/.
Ако междувременно изпуснем имота/ ама на дали, не ми се случвало поради тази причина/, така е трябвало да стане, ще намерим друг.

Ако съм от страна на продавача, всички документи са подготвени още преди да пусна имота, в това число УВТ. На купувача, ако е с брокер преди депозиране му давам документи, като ми подписва документи за това. Ако е сам, физическо лице документите му ги показвам в офиса при депозирането и след като ми подпише документите за GDPR и за това, че е получил еди какви си документи и със съгласието на продавача ми.

Предварителния договор е следващата стъпка. В него влизат всички договорени параметри, като трябва да са готови и всички документи. Ако ги нямаш, какъв договор, с какви клаузи ще съставиш, като не знаеш всичко.
Има документи, които без продавача не могат да се набавят. Като семейно положение, уд. по чл. 87, гаранционно писмо от банката за остатъка на дълга и условията и за заличаване, ако има ипотека имота. Може да се наложи уд. за наследници, архитектурни планове и таблици за площообразуване. Може да изпускам нещо, но тези документи само продавачът може да ги предостави, а те са много важни. Така че представени след ПД не ме устройва.

А, ти говориш за депозиране на пари като залог за сериозност, заедно с офертата за цената и условията, нещо като стоп-капаро. Не съм те разбрала. Е, при това положение имаш право да искаш и още документи освен да видиш нот. акт, съгласна съм. Но пък продавачът има право да не ги даде, ако знае, че имотът му е търсен и ценен, и друг ще даде оферта с гаранция и без тези документи. Всъщност, всичко опира до това какъв е имотът, на каква цена и колко кандидати за него има. Което и ти самата си разбрала от опита си - след като говориш за "сефте" и че нямате провалена сделка Simple Smile Естествено, че ти можеш да набавиш тези документи и да видиш историята на имота - тогава защо ги искаш от продавача? Ще ме търпиш, ако клиентът ти държи на моя имот, а ти искаш да си получиш комисионната. Няма да ме търпиш, ако не е така. Просто и ясно Simple Smile
Естествено, че квадратурата има значение, но за мен това е сравнително лесно и без НА. Уд за наследници може да покажат още преди офертата, това е лесно. Арх. планове и таблици ако се налагат, също е лесно за НС. Изобщо както казах, всичко зависи от случая - имотът, обстоятелствата и цената, а също и от бюджета на купувача.  Това в условията на "пазар на продавача". При други условия е различно.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 14:54 от Анонимен

# 334
Е, то на огледа толкова други неща трябва да се гледат, че само ми липсваше да се разпростра с рулетката по спалнята на хората.Има си НА за тая работа.
Може да поискаш втори оглед за целта. Има, ама ако не искат да ти го покажат, а ти държиш на този имот, търсиш начин. Ако не държиш, се отказваш. Съвсем просто е.  
Освен всичко друго, има и грешни НА и в двете посоки, така че рулетката винаги е от полза, дори и да си видял НА. Но всеки си решава дали да я ползва Simple Smile
+1 за рулетката. Simple Smile
Наистина е важно в колко кв. м. ще живееш. Остави какво пише в Нот. акт - зависи от коя година е.  Аз не меря, но питам собственика какви размери има всяко помещение и си записвам -  ширина/дължина. Това ти е полезно после, като започнеш дълбоките размишления да купиш ли. Примерно, ако искате да  наредите  старите си мебели в това жилище.

# 335
Скрит текст:
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Ама това, според мен не е разваляне по твоя вина, а по вина на оня с неизправните документи или с проблема.

В случай на явен проблем като запор, ипотека и пр. - да, но в случай на уязвимо прехвърляне в миналото като дарение, скрита съсобственост и др. не е точно така, защото за някой може да е проблем, друг да не му пука. Аз не бих се вкарала в такава схема да си дам парите за имот, който някой може да дойде да оспори после. Развалях вече една такава сделка с 300 зора просто не мога и не е коректно да говоря с фактите.
Да, разбирам те, опарила си се. Дарение ще излезе в АП, съсобственост също, но риск за купувача има дори и при уж всичко наред. Правиш каквото ти е по силите да го минимизираш и това е. Обаче ако непрекъснато се страхуваш, тогава просто излизаш от пазара и не купуваш. В крайна сметка, не е задължително.

# 336
Защо споделената от томева информация, както и още много, потънали из темите, не се изнасят на първа страница като полезна информация?
Ходихме на оглед вчера. Хубав апартамент, разкошна тераса, супер комуникативно място, но ще има проблем с паркирането до година-две, заради двете новостроящи сгради без предвидени паркоместа от другата страна на улицата.
Ами закупете си гараж заедно с апартамента и ще си решите проблемите с паркирането.
Ама как нея съм се сетила?!
Гараж има, но ние сме с две коли, които са необходими. Гаражът е €20к.
По принцип може да си монтирате рампа, за качване на автомобилите един над друг. Удобно е когато колите са на едно семейство и двамата шофьори имат достъп до ключовете на другия. https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0+%D … =1920&bih=938
Около 8 000 лв излиза за среден размер автомобили.

# 337
  • София, Bulgaria
Цитат
+1 за рулетката. Simple Smile
Наистина е важно в колко кв. м. ще живееш. Остави какво пише в Нот. акт - зависи от коя година е.  Аз не меря, но питам собственика какви размери има всяко помещение и си записвам -  ширина/дължина. Това ти е полезно после, като започнеш дълбоките размишления да купиш ли. Примерно, ако искате да  наредите  старите си мебели в това жилище.

Квадратурата записана в НА е не по-малко важна от квадратура, която е реална, ако я замериш. Защото оценката за банката е на база на това, което пише в НА, а не на каквото показва ролетката.  Ако има разминаване пазарната оценка няма да  е равна на продажната цена. Какво се случва, ако в един момент получиш дефицит 5000-10 000 евро?!
А реалната квадратура дали ти е ок е въпрос на усещане и на разпределени.

Цитат
Което и ти самата си разбрала от опита си - след като говориш за "сефте" и че нямате провалена сделка Simple Smile Естествено, че ти можеш да набавиш тези документи и да видиш историята на имота - тогава защо ги искаш от продавача? Ще ме търпиш, ако клиентът ти държи на моя имот, а ти искаш да си получиш комисионната. Няма да ме търпиш, ако не е така. Просто и ясно Simple Smile
Poppea, до сега не съм имала купувач, който да гори да влиза в сделка с продавач, който още от началото създава проблеми и не иска да съдейства. Може много да искаме даден имот, но никога не е на всяка цена.
В повечето случай, това създава съмнение и недоверие, което не е без значение в една сделка.
Искам документите от него, защото мога да ги получа с едни клик и ще спести време. Когато става въпрос за документи, не можеш да кажеш... гледай си работата. Нали искаш да вземеш едни пари, какво даваш на среща...??? приказки или документи, с който доказваш правото си на собственост. Все едно купувачът да ти даде салфетка с написани 2000 лева на нея, би ли я сметнала за еквивалент на пари?
Истината е, че и най-опърничавият продавач, може да бъде обърнат, ако се поговори с него. Обикновено е такъв защото има някакви страхове и не разбира материята, натрупал е огромно недоверие, което в голямата си част е абсолютно безпочвено. 

# 338
  • София
Скрит текст:

Да, разбирам те, опарила си се. Дарение ще излезе в АП, съсобственост също, но риск за купувача има дори и при уж всичко наред. Правиш каквото ти е по силите да го минимизираш и това е. Обаче ако непрекъснато се страхуваш, тогава просто излизаш от пазара и не купуваш. В крайна сметка, не е задължително.

Grinning Grinning Не е въпросът мен дали ме е страх. Въпросът е да не се бяга от отговорност и да се върви срещу тея порочни практики да приберем капарото пък после ще говорим. Наистина никой имот не е на всяка цена, че да се толерира такова отношение.
Странно ми е, че има хора, които го оправдават, то не е само да си прибереш паричките от имота, минимално усилие е да се подготвиш или да платиш на някого да го направи вместо теб.

# 339
Poppea, до сега не съм имала купувач, който да гори да влиза в сделка с продавач, който още от началото създава проблеми и не иска да съдейства. Може много да искаме даден имот, но никога не е на всяка цена.
В повечето случай, това създава съмнение и недоверие, което не е без значение в една сделка.
Искам документите от него, защото мога да ги получа с едни клик и ще спести време. Когато става въпрос за документи, не можеш да кажеш... гледай си работата. Нали искаш да вземеш едни пари, какво даваш на среща...??? приказки или документи, с който доказваш правото си на собственост. Все едно купувачът да ти даде салфетка с написани 2000 лева на нея, би ли я сметнала за еквивалент на пари?
Истината е, че и най-опърничавият продавач, може да бъде обърнат, ако се поговори с него. Обикновено е такъв защото има някакви страхове и не разбира материята, натрупал е огромно недоверие, което в голямата си част е абсолютно безпочвено.  

Ами аз не мисля, че продавач, който на огледа обяснява обстоятелствата и показва нот. си акт, но няма уд, за наследници или скица, и казва, че ще ги представи на ПД, е опърничав. Документи се дават само при сериозен интерес, а той се удостоверява с оферта. Искам да взема пари за имота си, а не за приказки, и ще дам документите, но само когато имам уверение, че отсрещната страна е сериозна. А сериозността се доказва с офертата. Ако купувачът иска този имот, дава оферта. Ако не иска, не дава. Ако ти искаш твоя клиент да има този имот, му съдействаш да изчисти притесненията си, ако не искаш, не му съдействаш.
Grinning Grinning Не е въпросът мен дали ме е страх. Въпросът е да не се бяга от отговорност и да се върви срещу тея порочни практики да приберем капарото пък после ще говорим. Наистина никой имот не е на всяка цена, че да се толерира такова отношение.
Странно ми е, че има хора, които го оправдават, то не е само да си прибереш паричките от имота, минимално усилие е да се подготвиш или да платиш на някого да го направи вместо теб.

Аз мога да си дам всички документи и пак да има скрити капани в миналото на имота, а може и обратното да е. Това си е твоя работа да прецениш искаш ли този имот при такива условия или не искаш.

Ами аз мога да се подготвя, ама ти как ще ми докажеш, че си сериозна, ако не дадеш капаро и оферта? Когато ти ми го докажеш, тогава и аз ще ти дам документите - а след като толкова лесно да се набавят, както казва Томева, обърни се към брокера си да ти ги набави. Виж, ако ти на огледа носиш писмо от банката за отпуснат кредит или извлечение от банката за парите, и ми ги покажеш, можеш да искаш и повече от мен, и ще ти го дам.  А ако ми ги оставиш, можеш да искаш и още повече от мен, и ще ти го дам. Взаимно е. Но няма начин да дойдеш с приказки при мен, както се случва обикновено на огледа, и да искаш повече от приказки от мен.  
Аз какво мога за имота си, преценявам аз, ти какво можеш да толерираш, преценяваш ти. Последиците и двете си ги носим.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 15:52 от Анонимен

# 340
  • София, Bulgaria
Poppea, ти не разбра ли до сега, че никой не ти говори да даваш документи по време на оглед....не знам колко пъти и по какъв друг начин да го кажа, обясня и т.н.

# 341
Poppea, ти не разбра ли до сега, че никой не ти говори да даваш документи по време на оглед....не знам колко пъти и по какъв друг начин да го кажа, обясня и т.н.
А аз пък казвам, че всичко преди офертата на купувача е "оглед" - тоест, приказки на купувача, до момента, в който той не се ангажира с оферта и пари за нейното спазване. Ако иска документи, ще трябва да даде документи. Ти като негов брокер ми даваш неговите документи за това, че разполага със сумата, аз ти давам моите за собствеността - така става ли? Така и двамата удостоверяваме с документи, че имаме възможност да влезем в сделка. След това той дава оферта, а аз мога да я приема или не, зашото мога да имам още оферти, и ако не я приема, му връщам документите и парите, а той ми връща моите документи.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 16:01 от Анонимен

# 342
На мен продавачите ми показаха НА преди подписване на предварителен договор, само бяхме платили някаква не много голяма сума за проверка за тежести към определена дата, защото имаше ипотека, и трябваше да се изчисти преди изповядването на сделката при нотариуса. Така че всичко е възможно, зависи от желанието на хората да сключат сделка или както е популярно напоследък - има едни "купувачи", дето се разхождат по огледи без намерение да купят и едни "продавачи", които са публикували обява с космически цени без намерение да продадат в обозримо бъдеще, а просто чакат някой заблуден и много на зор да купи точно това да се съгласи с цената. Имам впечатления, че пазарът е задръстен с хора и от двете категории. Има обяви от август 2017 които се препубликуват периодично, а само цената се вдига и явно няма интерес за покупка.

# 343
milttana, показване на нот. акт е нищо, тя Томева иска куп документи още, за да даде офертата. Това преди ПД.
Но точно заради екскурзиантите от двете страни не мисля, че сериозен продавач ще вади и даде документи  само на едните голи приказки на кандидат-купувача.

# 344
  • София, Bulgaria
А аз пък казвам, че всичко преди офертата на купувача е "оглед" - тоест, приказки на купувача, до момента, в който той не се ангажира с оферта и пари за нейното спазване. Ако иска документи, ще трябва да даде документи. Ти като негов брокер ми даваш неговите документи за това, че разполага със сумата, аз ти давам моите за собствеността - така става ли?

Имаме сделка, дай го имота... Grinning
Реално знаеш ли как ще стане. Ще ти се обадя и ще ти кажа, че искаме да депозираме оферта за  имота утре към 17.30 ч. За целта ми е необходим НА. Първо, за да опиша имота в договора и за да се запознаем със собствеността, за да опишем всички параметри свързани със сделката, необходими документи, модел на сделка, кога и как ще плащаме и т.н.
Ще бъда много убедителна и ти ще ми го дадеш Grinning Grinning Ако ме отрежеш, ще си ги взема от агенцията, но няма да ти кажа, за да не те стресирам. 

Общи условия

Активация на акаунт