Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 016
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
Скрит текст:
Poppea, ти не разбра ли до сега, че никой не ти говори да даваш документи по време на оглед....не знам колко пъти и по какъв друг начин да го кажа, обясня и т.н.
А аз пък казвам, че всичко преди офертата на купувача е "оглед" - тоест, приказки на купувача, до момента, в който той не се ангажира с оферта и пари за нейното спазване. Ако иска документи, ще трябва да даде документи. Ти като негов брокер ми даваш неговите документи за това, че разполага със сумата, аз ти давам моите за собствеността - така става ли?

Имаме сделка, дай го имота... Grinning
Реално знаеш ли как ще стане. Ще ти се обадя и ще ти кажа, че искаме да депозираме оферта за  имота утре към 17.30 ч. За целта ми е необходим НА. Първо, за да опиша имота в договора и за да се запознаем със собствеността, за да опишем всички параметри свързани със сделката, необходими документи, модел на сделка, кога и как ще плащаме и т.н.
Ще бъда много убедителна и ти ще ми го дадеш Grinning Grinning Ако ме отрежеш, ще си ги взема от агенцията, но няма да ти кажа, за да не те стресирам.  
Аз мога да ти дам черно-бяло копие от НА с надпис по диагонал "не е оригинал", но мога и да те оставя сама да си го намериш Simple Smile Зависи как ще те преценя, след като те видя на огледа и те чуя какво приказваш, и след като ти видя клиента и го чуя и него. Но ако ти ми дадеш документите на твоя клиент-купувач за сумата, подписани от банката, може да се разберем и за други неща Simple Smile Колкото до стресирането - "който се страхува от мечки, не ходи в гората"  Wink

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 16:25 от Анонимен

# 346
Абе стрес си е и за двете страни, особено при тези суми в момента за имотите, не е лесно да се решиш на сделка, независимо от коя страна си, но купувачът е доста по-уязвим.

# 347
  • София
Здравейте отново на всички.
Аз след 6 месеца работна пауза идвам отново да ви досаждам половин година. При мен тази единствено една продажба в София (май бях писала) и една провалена сделка за покупка на ваканционен имот. Връщам се да ви чета в любимата тема Simple SmileHeart Exl

# 348
  • София, Bulgaria
Здравейте отново на всички.
Аз след 6 месеца работна пауза идвам отново да ви досаждам половин година. При мен тази единствено една продажба в София (май бях писала) и една провалена сделка за покупка на ваканционен имот. Връщам се да ви чета в любимата тема Simple SmileHeart Exl
Хеййй..радвам се, че се завърна!

# 349
milttana, показване на нот. акт е нищо, тя Томева иска куп документи още, за да даде офертата. Това преди ПД.
Но точно заради екскурзиантите от двете страни не мисля, че сериозен продавач ще вади и даде документи  само на едните голи приказки на кандидат-купувача.
И кое му е куп документи? Скица се вади за седмица и 20 лв., удостоверение за тежести също, реално тези документи не са повече от 100 лв., а са валидни поне 6 месеца и никъде не пише кой е купувача, т.е. вие ако сте решили да продавате,имате интерес от купувач, за кога още ще чакате с тези документи? Правите едно пълномощно на брокера за 6лв. и да ходи да ги вади. На фона на толкова много пари, ако някой продавач, при това с негов брокер ми се пъне,че не му се вадят три документа, да си гледа работата. Готова съм да дам 50-100 лв. да платя заветните документи. Голям цирк и гледане в чинията дали купувача имал парите и представял незнам си какво писмо или банково извлечение - ами то си е негово - както е показал на този продавач,че има парите, може да го покаже и на следващия, така, както и удостоверението за тежести е валидно, независимо кой е купувача.

# 350
  • София
Благодаря Томева, покрай твоите съвети се запалих толкова преди години Revolving Hearts
Много сте изписали това лято, явно наистина е прекалено горещ пазара.
По черноморските курорти положението е скандално. В слънчев Бряг има много под себестойност,  Поморие е два пъти по-скъп от СЛънчев Бряг и се строи със същите темпове като София. Предстоят ни интересни времена (не е заплаха Hug)

# 351
Аз не разбирам защо Сл.бряг е по-евтин от Поморие.

# 352
  • София
Ами реално е така. Поморие (за радост или нещастие) се напълни с руснаци и градът оживя. Предполагам до 10-15 години като вземат гражданство и кмет ще си изберат Trollface

# 353
Поморие ми е любимият морски град, за семейства е перфектен. За разлика от слънчака, Созопол. Там само търгаши и търговци и нощни клубове

# 354

И кое му е куп документи? Скица се вади за седмица и 20 лв.,

Е да, ама не, скица от кадастъра се чака поне месец, независимо за колко бързо си платил.
Информацията като лично потърпевша е от преди 2 месеца.
Реално скицата беше готова след 6 седмици и то само толкова според мен, защото 2 пъти беше проверявано на място защо я няма, та така...

# 355
  • София
Аз скица от кадастъра извадих за седмица, юни месец.

# 356
  • София, Bulgaria

И кое му е куп документи? Скица се вади за седмица и 20 лв.,

Е да, ама не, скица от кадастъра се чака поне месец, независимо за колко бързо си платил.
Информацията като лично потърпевша е от преди 2 месеца.
Реално скицата беше готова след 6 седмици и то само толкова според мен, защото 2 пъти беше проверявано на място защо я няма, та така...
Три работни дни е бързата поръчка, като денят на подаване и на получаване не се брои. Може би Вие сте имали някакви проблеми, за това се е забавила. Дори ап. , който не е нанесен става по- бързо.
Но ето това показва, че продавачът трябва предварително да подготвил документите, защо много лесно може да стане неизправна страна, като не се вмести в договорения срок.

# 357
  • София
Ако скицата от кадастъра не ви е готова в платения срок, искате среща с чиновник. След 20 минути ви викат на гише получаващи и ви я връчват. Бюрокрацията е жестока и трябва да се знае къде да се натисне.
А днес разбрах, че освен касовите апарати ще сменяме и електронните подписи Bowtie

# 358
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Вижте, никой не показва документите в момента на подписване на ПД. Но за да видите документите е нужно да сте декларирали желание да купите жилището и да сте се договорили със собственика за цената. Иначе просто е несериозно продавача да си размахва НА, а купивача договор с банбката. Апропо, как ще имаш договор с банка, ако не си представил конкретно жилище което искаш да закупиш. При мен банката сама разрови из основи документацията за собствеността, идваха да си правят и експертна оценка с картинки и чак след това отписнаха кретита на купувачите.

# 359
Poppea, не си разбрала....мога да депозирам оферта с 2000 лева, нали така, но искам да видя документи поне няколко часа преди да отида. Ако не ми ги дават отивам и си ги вземам от архивите, че и предходните ще взема, а ако има ипотека и нея, въобще всичко. Защото офертата е не само за цена, а и за други условия, като например квадратура. Може продавачът да ми е казал, че имотът е 95 кв. м, а той да е 80  кв. по НА, но той да си е добавил общи части, защото чул, че така се прави или усвоени балкони.

Балконите влизат в понятието застроена площ на апартамента. Това е по БДС. Общите части - не. Дори и дебелината на стените вализа в разгърната жилищна площ. Никъде не се говори за цена на "кв.м светла площ" дори и по света. Площта се изчислява със стени и балкони, като само за външните стени е 1/2 от дебелината им. Това си е стандарт, общите части обаче си е българска импровизация с цел цената на кв.м да изглежда по ниска....

Общи условия

Активация на акаунт