Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 028
  • 780
  •   1
Отговори
# 375
Да, документи за самоличност се показват при протокола за оглед. Какво като ми покаже нот. акт, а аз му покажа пачки с пари? Нито той е задължен да продаде, нито аз задължена да купя, независимо дали имам или нямам парите. И да - ще идват и хора, които нямат намерение да купуват, то затова и се слага адекватна пазарна цена, за да може на първи-втори оглед да има оферта и да се реализира сделка с този, който наистина има намерение и средства да купи. Не да се забоде една космическа цена, пък да си живеем там с години и да се надяваме някой да се излъже, а междувременно тълпи от разглеждащи да минават през апартамента.

# 376
Никой Продавач  не знае каква е адекватната пазарна цена. Иначе би си я сложил, за да не си губи времето. Продавачът започва от висока цена, след това според пазара я намалява. А може да се случи и да я покачи, то точно затова е пазар.

# 377
Да, документи за самоличност се показват при протокола за оглед. Какво като ми покаже нот. акт, а аз му покажа пачки с пари? Нито той е задължен да продаде, нито аз задължена да купя, независимо дали имам или нямам парите. И да - ще идват и хора, които нямат намерение да купуват, то затова и се слага адекватна пазарна цена, за да може на първи-втори оглед да има оферта и да се реализира сделка с този, който наистина има намерение и средства да купи. Не да се забоде една космическа цена, пък да си живеем там с години и да се надяваме някой да се излъже, а междувременно тълпи от разглеждащи да минават през апартамента.
Защо някой би си губил времето да разглежда имот с космическа цена?

# 378

И кое му е куп документи? Скица се вади за седмица и 20 лв.,

Е да, ама не, скица от кадастъра се чака поне месец, независимо за колко бързо си платил.
Информацията като лично потърпевша е от преди 2 месеца.
Реално скицата беше готова след 6 седмици и то само толкова според мен, защото 2 пъти беше проверявано на място защо я няма, та така...
Три работни дни е бързата поръчка, като денят на подаване и на получаване не се брои. Може би Вие сте имали някакви проблеми, за това се е забавила. Дори ап. , който не е нанесен става по- бързо.

Поръчката беше за обикновена услуга, 7 работни дни, за имот без каквито и да е проблеми - по същество и в кадастъра, "девствен" отвсякъде.
И беше проверявано всеки ден онлайн, и си стоеше статус Работи се. След второто ходене на място на гише се разбързаха, даже се обадиха по телефона да кажат, че е готова и кога ще бъде на съответното гише - на Сердика 5. 
Между другото и купувачът, от фирма, изкупуваща имоти,  т.е. това им е работата, казаха, че за скицата се чака поне месец. Стара скица сме дали, те, купувачът, са проверили имота в кадастъра, но самото изповядване на сделката се забави заради това. А и за данъчната оценка се иска скица.

А по основната част от спора - нямам сделка през последните 20 години, но преди, като си стиснат ръцете продавач и купувач и се уговорят за предварителен договор, брокерът вади някакъв типов договор с многоточия, свален от нет-а или написан от доста недоучил юрист, и го попълва набързо. Може би сега нещата са се подобрили, за което силно се съмнявам.
И тази комисионна на брокера - като я вземе на предварителен договор, какъв му е стимулът да продължи да си върши работата до изповядване?

# 379

Продавачът има право да има различни мотиви при продажбата.
-ако  иска да продаде бързо, ще сложи по-ниска цена
-ако да иска да си вземе някаква цена, без да има значение за него колко ще чака, просто ще си я сложи нея.
- а може и да не иска да стигне до продажба, просто да иска да знае дали имотът му е ценен и колко струва в момента.
-ако дойдат тълпи от купувачи, нещо цената му е ниска, трябва да си я вдигне.

# 380
Ако иска да се предразполага - на пазара продавачи много. Намеренията за купуване са предявени, обаче не съм наясно с това какво купувам в юридически план, така че от другата страна може да са с голи намерения да продадат имот с недостатък, или атакуема собственост или куп други неща. Ако му е важно да продава, ще показва, иначе довиждане и до там.
Добре, но поставете се на мястото и на продавача. Докато се продаде един имот идват 80% зяпачи/екскурзианти и 20%, които наистина биха купили и имащи и средства.  И на тези 80% да им показва Нотариален акт?
По вашата логика и купувачът би следвало да си покаже пачките с пари, иначе да си търси друго жилище, защото са много на пазара. Или да си показва декларациите за доходи, поръчителите, разрешение за размер на кредит или др, документи. А документи за самоличност да се показват ли ?

Че защо да не го покаже, къв му е проблема? Аз като продавах го показвах на всеки и му го размятах в лицето, от 4тия или 5тиа оглед го купиха

# 381
Иначе и като купуваш ако имаш пари в кеш е много добре психологически да му размяташ една пачка с 1000евро пред лицето бачка учудващо добре, но това е за да свалиш цената Simple Smile

# 382
Да покажеш е едно, да му го дадеш да си го вземе със себе си е друго. Според мен е редно да се покаже на клиента за да знае, че има смисъл да говори изобщо с човека, представящ се за собственик. Да вземе със себе си копие обаче не мисля, че е редно. Все пак има всякакви мошеници.

# 383
Да покажеш е едно, да му го дадеш да си го вземе със себе си е друго. Според мен е редно да се покаже на клиента за да знае, че има смисъл да говори изобщо с човека, представящ се за собственик. Да вземе със себе си копие обаче не мисля, че е редно. Все пак има всякакви мошеници.
Е за това говорим, да си запише човека данните и да види официалната квадратура

# 384
Тези, които се поставят на мястото на продавача,  според вас в кой точно момент и при какви условия трябва да се предоставят документите за имота и за собственика?
В момента повечето агенции са наложили на пазара практиката да се плати стоп капаро срещу хвърчащо споразумение с неравноправни клаузи. Очаква се от купувача да плати стоп капарото без абсолютно никакъв ангажимент от отсрещната страна, без даже подпис от собственика. В най-добрия случай, при установяване САМО на проблем, при който сделка не може да бъде сключена, евентуално купувачът може да си получи стоп-капарото обратно, без неустойка. Ето това е ненормалното.  Аз нямам никакъв проблем да покажа, че съм платежоспособна, да дам оферта с цена, но е безумие да се очаква да вземеш решение за покупка за 100-200 К евро без да си видял документите. Няма проблем да дам 1500 евро, като гаранция за сериозни намерения, но да имам възможност да си ги взема обратно, ако след като получа цялата информация,  си променя решението. Нямам нищо против документите да бъдат дадени директно на адвокат, да поема разходите по издаването им, но си е реално изнудване да взимам решение и да плащам стоп капаро преди да знам изобщо какво и от кого купувам. Аз, например, завещан или дарен имот едва ли бих взела и ще разчитам на сериозна  юридическа преценка за риска в такъв случай. При наличие на пълномощник също ще искам много внимателно да проверя нещата и при някакви съмнения, бих се отказала. Агенцията на просавача каква отговорност носи при имотна измама - никаква. Но ми прибира стоп капарото. Фактът, че съм готова да платя издаването на всички документи и на адвокат да ги провери, би трябвало да свидетелства, че са ми достатъчно сериозни намеренията. Справката в имотния регистър, която може да се направи от всеки брокер, изобщо не е достатъчна, за да е сигурен купувачът в изрядността на всички документи.

# 385
Тези, които се поставят на мястото на продавача,  според вас в кой точно момент и при какви условия трябва да се предоставят документите за имота и за собственика?
В момента повечето агенции са наложили на пазара практиката да се плати стоп капаро срещу хвърчащо споразумение с неравноправни клаузи. Очаква се от купувача да плати стоп капарото без абсолютно никакъв ангажимент от отсрещната страна, без даже подпис от собственика. В най-добрия случай, при установяване САМО на проблем, при който сделка не може да бъде сключена, евентуално купувачът може да си получи стоп-капарото обратно, без неустойка. Ето това е ненормалното.  Аз нямам никакъв проблем да покажа, че съм платежоспособна, да дам оферта с цена, но е безумие да се очаква да вземеш решение за покупка за 100-200 К евро без да си видял документите. Няма проблем да дам 1500 евро, като гаранция за сериозни намерения, но да имам възможност да си ги взема обратно, ако след като получа цялата информация,  си променя решението. Нямам нищо против документите да бъдат дадени директно на адвокат, да поема разходите по издаването им, но си е реално изнудване да взимам решение и да плащам стоп капаро преди да знам изобщо какво и от кого купувам. Аз, например, завещан или дарен имот едва ли бих взела и ще разчитам на сериозна  юридическа преценка за риска в такъв случай. При наличие на пълномощник също ще искам много внимателно да проверя нещата и при някакви съмнения, бих се отказала. Агенцията на просавача каква отговорност носи при имотна измама - никаква. Но ми прибира стоп капарото. Фактът, че съм готова да платя издаването на всички документи и на адвокат да ги провери, би трябвало да свидетелства, че са ми достатъчно сериозни намеренията. Справката в имотния регистър, която може да се направи от всеки брокер, изобщо не е достатъчна, за да е сигурен купувачът в изрядността на всички документи.
Няма проблем да питате Продавача още на огледа как е придобил имота - покупко-продажба, дарение, наследство, търг  и др. Питайте ги какви документи е подготвил, в това число и кадастрална карта, данъчна оценка, пълномощни, декларации и др според случая.
 Стоп-капаро не сте длъжни да плащате, няма сила, която да ви накара. Вие давате много пари, дори ще ви трябва време да помислите, защото всеки случай си е различен и може да изберете друго да купите, вместо да се разправяте с една заплетена ситуация и с много документи. Брокерите се опитват да наложат тази практика със стоп-капарото, но наистина не е във ваш интерес. Ако продавачът не иска да продаде на вас, няма да ви продаде.  Вие от своя страна можете да сте си подготвили някой адвокат ( а не тепърва да търсите), който да готов да ви преме веднага, да изясни чисто ли е за продажба жилището.
Иначе самите нот. актове, те са достъпни, те не са обществена тайна. Можете предварително да сте се запознали  с тях даже. Завещан и дарен имот можете да купите, не е толкова страшно, колкото пишат  разни измамени хорица. И с пълномощно не  е никакъв проблем, за имот се прави специално пълномощно, което струва към 100 лева и то е конкретно за продажбата само на един имот.
Агенцията-посредник, нито на продавача, нито на купувача ще ви защити при проблем, само адвокатът ще ви защити. Изключвам някои добри фирми, но като цяло в България помощта на агенциите е на ниско ниво. Успокойте се, че им плащате заради това, че са свързали двете страни по сделката, но не очаквайте и да ви изнесат сделката на плещите си. Та някои агенции нямат пари за собствен сайт!

# 386
Защото може да си мисли, че цената си заслужава обещаното. Обаче на огледа се вижда, че апартаментът не струва исканата сума. И така.

# 387
# 388
Защото може да си мисли, че цената си заслужава обещаното. Обаче на огледа се вижда, че апартаментът не струва исканата сума. И така.
Е, нали има снимки, описания,можеш да се обадиш да питаш. "Космическа" цена е субективно понятие, защото всеки имот е сам за себе си. Има някакви ориентири по квартали, но даден имот може да се различава до 50 % нагоре и надолу, в зависимост от характеристиките си. Като цяло, най-често още на етап обява мога да преценя дали обявата е реална и дали цената е "космическа" за моите разбирания,  и да не се ходя на оглед. Но много хора ходят на оглед с мисълта, че могат да убедят продавача да смъкне много от цената. Или просто да го видят. Което не е забранено, но на тях не им трябват документи, освен нот. акт да се покаже и да се разкаже историята на имота.  

Адекватната пазарна цена продавачът не я знае преди да е намерил купувач,  Пепина е права

Никой Продавач  не знае каква е адекватната пазарна цена. Иначе би си я сложил, за да не си губи времето. Продавачът започва от висока цена, след това според пазара я намалява. А може да се случи и да я покачи, то точно затова е пазар.
TafTaf, Pepina добре го е описала, съгласна съм с нея:
Скрит текст:
Тези, които се поставят на мястото на продавача,  според вас в кой точно момент и при какви условия трябва да се предоставят документите за имота и за собственика?
В момента повечето агенции са наложили на пазара практиката да се плати стоп капаро срещу хвърчащо споразумение с неравноправни клаузи. Очаква се от купувача да плати стоп капарото без абсолютно никакъв ангажимент от отсрещната страна, без даже подпис от собственика. В най-добрия случай, при установяване САМО на проблем, при който сделка не може да бъде сключена, евентуално купувачът може да си получи стоп-капарото обратно, без неустойка. Ето това е ненормалното.  Аз нямам никакъв проблем да покажа, че съм платежоспособна, да дам оферта с цена, но е безумие да се очаква да вземеш решение за покупка за 100-200 К евро без да си видял документите. Няма проблем да дам 1500 евро, като гаранция за сериозни намерения, но да имам възможност да си ги взема обратно, ако след като получа цялата информация,  си променя решението. Нямам нищо против документите да бъдат дадени директно на адвокат, да поема разходите по издаването им, но си е реално изнудване да взимам решение и да плащам стоп капаро преди да знам изобщо какво и от кого купувам. Аз, например, завещан или дарен имот едва ли бих взела и ще разчитам на сериозна  юридическа преценка за риска в такъв случай. При наличие на пълномощник също ще искам много внимателно да проверя нещата и при някакви съмнения, бих се отказала. Агенцията на просавача каква отговорност носи при имотна измама - никаква. Но ми прибира стоп капарото. Фактът, че съм готова да платя издаването на всички документи и на адвокат да ги провери, би трябвало да свидетелства, че са ми достатъчно сериозни намеренията. Справката в имотния регистър, която може да се направи от всеки брокер, изобщо не е достатъчна, за да е сигурен купувачът в изрядността на всички документи.
Няма проблем да питате Продавача още на огледа как е придобил имота - покупко-продажба, дарение, наследство, търг  и др. Питайте ги какви документи е подготвил, в това число и кадастрална карта, данъчна оценка, пълномощни, декларации и др според случая.
 Стоп-капаро не сте длъжни да плащате, няма сила, която да ви накара. Вие давате много пари, дори ще ви трябва време да помислите, защото всеки случай си е различен и може да изберете друго да купите, вместо да се разправяте с една заплетена ситуация и с много документи. Брокерите се опитват да наложат тази практика със стоп-капарото, но наистина не е във ваш интерес. Ако продавачът не иска да продаде на вас, няма да ви продаде.  Вие от своя страна можете да сте си подготвили някой адвокат ( а не тепърва да търсите), който да готов да ви преме веднага, да изясни чисто ли е за продажба жилището.
Иначе самите нот. актове, те са достъпни, те не са обществена тайна. Можете предварително да сте се запознали  с тях даже. Завещан и дарен имот можете да купите, не е толкова страшно, колкото пишат  разни измамени хорица. И с пълномощно не  е никакъв проблем, за имот се прави специално пълномощно, което струва към 100 лева и то е конкретно за продажбата само на един имот.
Агенцията-посредник, нито на продавача, нито на купувача ще ви защити при проблем, само адвокатът ще ви защити. Изключвам някои добри фирми, но като цяло в България помощта на агенциите е на ниско ниво. Успокойте се, че им плащате заради това, че са свързали двете страни по сделката, но не очаквайте и да ви изнесат сделката на плещите си. Та някои агенции нямат пари за собствен сайт!

# 389
Ами именно - продавачът започва от висока цена, аз решавам че имотът е мега супер як и имам парите. Отивам на оглед и виждам петно от влага зад вратата, стълбище с излющени стени и чехли пред вратите на хората...например, ситуациите са много различни. В моя случай видях веднъж огромна сграда от юг на апартамента, която засенчваше изцяло сградата отзад. Ама това не беше снимано естествено. Или гараж в окаяно състояние. И обявената цена не мога да я дам, защото за мен не си заслужава. Ето това е ситуация на имот с обявена висока цена при която отивам на оглед. То ако можеше така да си купуваме апартаментите без да ставаме от компа, щеше да е много добре, ама нали трябва лично да видиш всичко, това не е ключодържател.

Общи условия

Активация на акаунт