Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 37 028
  • 780
  •   1
Отговори
# 360
Аз скица от кадастъра извадих за седмица, юни месец.

Има ли сте огромен късмет. При мен в кадастъра първо решиха да регистрират мой родител за собственик; после не искаха да се съобразят със съдебно решение  (на ВКС, влязло в сила от 5 години) и накрая ми се наложи да рздвижвам шефовете им и шефовете на шефовете за да може някои служителки от Кадастъра да не се смятат за богоизбрани, а да разберат, че са просто некомпетентни. Бях така освирепяла. че щях да ги давам на съд, но разбрах, че понеже са слижители на административна длижност не носят лична отговорност. Това е тъпота на закона, че грешки на разни тъпи каки от АГКК се заплащат от институциата (разбирай данъкоплатците), а каката дори няма да я уволнят.....

# 361
Poppea, не си разбрала....мога да депозирам оферта с 2000 лева, нали така, но искам да видя документи поне няколко часа преди да отида. Ако не ми ги дават отивам и си ги вземам от архивите, че и предходните ще взема, а ако има ипотека и нея, въобще всичко. Защото офертата е не само за цена, а и за други условия, като например квадратура. Може продавачът да ми е казал, че имотът е 95 кв. м, а той да е 80  кв. по НА, но той да си е добавил общи части, защото чул, че така се прави или усвоени балкони.

Балконите влизат в понятието застроена площ на апартамента. Това е по БДС. Общите части - не. Дори и дебелината на стените вализа в разгърната жилищна площ. Никъде не се говори за цена на "кв.м светла площ" дори и по света. Площта се изчислява със стени и балкони, като само за външните стени е 1/2 от дебелината им. Това си е стандарт, общите части обаче си е българска импровизация с цел цената на кв.м да изглежда по ниска....

Не знам колко е българска импровизация, ако помня добре и в щатите общите части влизаха. Все пак нали някой трябва да ги плати....

# 362
  • София
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Вижте, никой не показва документите в момента на подписване на ПД. Но за да видите документите е нужно да сте декларирали желание да купите жилището и да сте се договорили със собственика за цената. Иначе просто е несериозно продавача да си размахва НА, а купивача договор с банбката. Апропо, как ще имаш договор с банка, ако не си представил конкретно жилище което искаш да закупиш. При мен банката сама разрови из основи документацията за собствеността, идваха да си правят и експертна оценка с картинки и чак след това отписнаха кретита на купувачите.

Виж, прочети отново дали съм писала договор с банката и ще си отговориш на въпроса. Това ако имаш представа от процедурата за кредитиране, де.

# 363
Аз вадих скица няколко пъти тази година-за около 72 часа бяха готови всеки път. Пускаш си поръчката онлайн (kais.cadastre.bg), само си проверяваш кога е готова пак онлайн и отиваш да си я вземеш на място, когато видиш статус,че е готова. Единия път даже я пренасочих в друг град, за да я вземе друг от собствениците, тогава май отне около седмица. Естествено си плащам за бърза поръчка, която беше май 20 лв. Та нито е скъпо, нито е кой знае колко трудоемко, това ми е мисълта.

# 364
Ако си платиш, вадене на скица е бързо, да. Но вписване в кадастъра - не толкова.
Освен това аз, като един прост купувач за първи път, трябва ли да знам всички срокове и кой администратор да натискам, че да си върши работата. Според мен не.

# 365
Тези документи ги вади (брокера на) продавача.
Ако когато са минавали на адреса, продавача не е съдействал,за да се впише имота в кадастъра, ами за него си е.

# 366
Да, купувачът не може да бърза, само продавача. Много интересни размисли, според мен в една сделка трябва и двете страни да са защитени, а не както сега - подскачаме около продавача като манна небесна, а купувачите кучета ги яли. Те тея пари от дърветата ги берат.

И да, щом аз мога да си нося писмото за предварително одобрение за кредит и те могат да си осигурят поне част от документите ако сериозно имат намерение да продават.
Иначе си е чисто проучване на пазара и губене на време да видиш колко балъка ще ти огледат имота, пък ти може и да не го продаваш изобщо.
Как точно ще отреагираш ако в деня на предварителния договор ти покажат документите излезе проблем и откажеш да го подпишеш, а това се води разваляне на сделката от твоя страна?  Кога ще имаш време за 10 мин преди подписването да се разглеждат и проверяват?
Вижте, никой не показва документите в момента на подписване на ПД. Но за да видите документите е нужно да сте декларирали желание да купите жилището и да сте се договорили със собственика за цената. Иначе просто е несериозно продавача да си размахва НА, а купивача договор с банбката. Апропо, как ще имаш договор с банка, ако не си представил конкретно жилище което искаш да закупиш. При мен банката сама разрови из основи документацията за собствеността, идваха да си правят и експертна оценка с картинки и чак след това отписнаха кретита на купувачите.

Е-е-е, на Предварителен договор продавачът получава една голяма сумичка капаро, и това ли не е предпоставка да си покаже най-после този нотариален акт?  В агенцията по вписвания може да се търси и по имот, не само по собственик. То, всеки който се интересува може да прочете нотариалния ви акт. Регистърът е публичен.

# 367
Аз лично, ако купувам жилище от собственик и 5лв няма да му дам преди да съм видял нотариалния акт и да съм проверил имота в кадастъра.

# 368
Направих тема за имотите в Пловдив: http://www.bg-mamma.com/?topic=1071332.new#new

# 369
Аз лично, ако купувам жилище от собственик и 5лв няма да му дам преди да съм видял нотариалния акт и да съм проверил имота в кадастъра.
А какво ще му дадеш, за да предразположиш Продавачът да ти даде Нот. акт? Само с голи намерения за купуване ли?

# 370
Вий пък. Аз давах пари - на агента!!! Те стоят в него като гаранция. Виждам документите - агентът дава парите. Нали затова взема комисионна - за посредническа дейност:)

# 371

Е-е-е, на Предварителен договор продавачът получава една голяма сумичка капаро, и това ли не е предпоставка да си покаже най-после този нотариален акт?  В агенцията по вписвания може да се търси и по имот, не само по собственик. То, всеки който се интересува може да прочете нотариалния ви акт. Регистърът е публичен.

В регистъра няма текста на нот. акт, но това което го има за предварителен договор си е напълно достатъчно. Купувача нали е бил на оглед, знае адреса и срещу 1 лв проверява спм собствеността. После се абонира за ЕГНто на продавача и следи дали онзи не го продава на друг в промеждутъка. Това пък струва 6 лв. Т.е. пълен комлект за 7 лв!

# 372
Ако иска да се предразполага - на пазара продавачи много. Намеренията за купуване са предявени, обаче не съм наясно с това какво купувам в юридически план, така че от другата страна може да са с голи намерения да продадат имот с недостатък, или атакуема собственост или куп други неща. Ако му е важно да продава, ще показва, иначе довиждане и до там.

# 373

В регистъра няма текста на нот. акт, но това което го има за предварителен договор си е напълно достатъчно. Купувача нали е бил на оглед, знае адреса и срещу 1 лв проверява спм собствеността. После се абонира за ЕГНто на продавача и следи дали онзи не го продава на друг в промеждутъка. Това пък струва 6 лв. Т.е. пълен комлект за 7 лв!

Преписът е заверено или незаверено копие на актовете, които се съхраняват от съответната Служба по вписванията. Незаверени преписи могат да бъдат изисквани от всеки. Заверени преписи се издават само на страните по акта, на техните правоприемници или представители по закон или по упълномощаване.

Преписите се издават въз основа на писмена молба от лицето. За удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа, съхранявани в Службата по вписванията, се събира такса 3 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща страница.

# 374
Ако иска да се предразполага - на пазара продавачи много. Намеренията за купуване са предявени, обаче не съм наясно с това какво купувам в юридически план, така че от другата страна може да са с голи намерения да продадат имот с недостатък, или атакуема собственост или куп други неща. Ако му е важно да продава, ще показва, иначе довиждане и до там.
Добре, но поставете се на мястото и на продавача. Докато се продаде един имот идват 80% зяпачи/екскурзианти и 20%, които наистина биха купили и имащи и средства.  И на тези 80% да им показва Нотариален акт?
По вашата логика и купувачът би следвало да си покаже пачките с пари, иначе да си търси друго жилище, защото са много на пазара. Или да си показва декларациите за доходи, поръчителите, разрешение за размер на кредит или др, документи. А документи за самоличност да се показват ли ?

Общи условия

Активация на акаунт