Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 998
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
На Явлена доверие нямам особено. Без да съм следила пазара последните 6 месеца, сега след разравяне и четенето ви, виждам, че цените са нагоре. Виждам изключително много започнати строежи. виждам покачване на лихвите. Общо взето виждам предпоставки за значителен спад до след 1 година ио то без да отчитаме дали ще дойде икономическа криза.

Ами трябвало е да го следите. Никакви изгледи за спад, камо ли значителен.
Не съм сигурен дали беше ти, или някой с подобно име, но ми дадохте съвет 2015-та година да не купувам в Ман Ли двустаен южен с гараж за 44к. Тогава още спад се чакаше и всички търкаха ръце. Сега всички се избиват да купуват и да строят, което съвсем скоро ще си окаже влиянието.
Доколкото си спомням Иван си купи маломерен тристаен около Вега-та ве началото на годината за малко над 70к. Сега са около 100 новото предлагане там. Rolling Eyes

Мда. Един ме оферира да му го дам за 90 бона, ама му казах, че за 120 може да се замисля Grinning

Хаха ама и ти си леко алчен Simple Smile

# 406
Стоп капарото е някаква уникална дивотия. "Да покажеш сериозни намерения" на мен ми звучи обидно. Е защо се занимавам и си губя времето? Аз ако нямам парите няма да се занимавам да давам оферта. Лошото е, че два пъти съм давал защото си бях намерил каквото ми трябваше и не ми се занимаваше да се разправям.

# 407
На Явлена доверие нямам особено. Без да съм следила пазара последните 6 месеца, сега след разравяне и четенето ви, виждам, че цените са нагоре. Виждам изключително много започнати строежи. виждам покачване на лихвите. Общо взето виждам предпоставки за значителен спад до след 1 година ио то без да отчитаме дали ще дойде икономическа криза.

Не съм сигурен дали беше ти, или някой с подобно име, но ми дадохте съвет 2015-та година да не купувам в Ман Ли двустаен южен с гараж за 44к. Тогава още спад се чакаше и всички търкаха ръце. Сега всички се избиват да купуват и да строят, което съвсем скоро ще си окаже влиянието.
Доколкото си спомням Иван си купи маломерен тристаен около Вега-та ве началото на годината за малко над 70к. Сега са около 100 новото предлагане там. Rolling Eyes

Мда. Един ме оферира да му го дам за 90 бона, ама му казах, че за 120 може да се замисля Grinning

Е аз въобще нямам желание да го продавам, ако имах щях да му търся малко по-реална цена

# 408
Стоп капарото не е ли по принцип, за да не предлагат имота на други хора? Няма нищо общо със сериозните намерения според мен, а просто така си резервираш имота. А това, че някои продавачи продължават да го показват и в крайна сметка продават на друг на по-висока цена и прежалват двойното капаро е отделен въпрос.

# 409
2013 харесах апартамент по обява в имот.бг. Тогава следях през часове дали нещо ново не е излязло и една неделна вечер се появи моя имот. Още на другия ден платих стоп капаро,за да спре да се показва в сайта. В последствие купих апартамента. Днес не бих се замислила отново дали да платя.

# 410
Стоп капарото не е ли по принцип, за да не предлагат имота на други хора? Няма нищо общо със сериозните намерения според мен, а просто така си резервираш имота. А това, че някои продавачи продължават да го показват и в крайна сметка продават на друг на по-висока цена и прежалват двойното капаро е отделен въпрос.
Така би трябвало да е, но практиката вече е изкривена тотално. В момента, в който проявиш истински интерес към имота, ти се бута стандартно споразумение за стоп капарото с агенцията на продавача, а не със самия него. Агенцията в най-добрия случай поема отговорност да свали нейната обява за апартамента (както писах, Явлена дори нямат и такъв текст), няма никави насрещни неустойки,  а ако кажеш, че първо искаш да видиш документите и да се срещнеш със собственика, ти казват,че трябва да платиш стоп-капарото, за да покажеш сериозни намерения.

# 411
  • София

Не съм бил аз, но нещо ми убягва логиката. Ако всеки купува и строи то нормално е цените да се качват, а не да падат...
Ами засега е така, но в момента се строи в София с темповете от 2007 година. Очаква се в пъти повече готови апартаменти догодина отпреди 2 години. Като добавим и очакваната световна рецесия близките две години лично за мен очакванията са за падане от високо. Които ме помнят оттук знаят, че с години бях защитничка на строители и цени. Ама положението напомня 2007-ма година 1 към 1.

# 412

Не съм бил аз, но нещо ми убягва логиката. Ако всеки купува и строи то нормално е цените да се качват, а не да падат...
Ами засега е така, но в момента се строи в София с темповете от 2007 година. Очаква се в пъти повече готови апартаменти догодина отпреди 2 години. Като добавим и очакваната световна рецесия близките две години лично за мен очакванията са за падане от високо. Които ме помнят оттук знаят, че с години бях защитничка на строители и цени. Ама положението напомня 2007-ма година 1 към 1.
През 2007 каква беше лихвата по ипотечните кредити? И сега каква е? И това как се отразява на цените на имотите?

# 413
2007 не знам, но 2011 беше към 7%.
Празни надежди са падане на цените. Най-много да се задържат.

# 414
  • София
2007 беше последната ОК. После дойде 2008, липсата на капитал и лихвите скочиха в пъти. Само за сведения федералния резерв покачва вече системно лихвата, а няколко големи финансови къщи прогнозираха голям шанс за глобална рецесия в близките 2 години.
https://www.zerohedge.com/news/2018-10-18/jpmorgan-now-sees-60-o … oG-7ogoKe2_zMzzxA

# 415
Всъщност няма лошо да се строи и да се купува, строи и купува и така до 150000 евро за 95 кв.м. в Студентски град със 130000 евро ипотека. Щото сега е само 120000 с пълна ипотека. Нас някаква виртуална криза не ни плаши.

ПП Камарата на ЧСИ хареса това.

# 416
Така би трябвало да е, но практиката вече е изкривена тотално. В момента, в който проявиш истински интерес към имота, ти се бута стандартно споразумение за стоп капарото с агенцията на продавача, а не със самия него. Агенцията в най-добрия случай поема отговорност да свали нейната обява за апартамента (както писах, Явлена дори нямат и такъв текст), няма никави насрещни неустойки,  а ако кажеш, че първо искаш да видиш документите и да се срещнеш със собственика, ти казват,че трябва да платиш стоп-капарото, за да покажеш сериозни намерения.

Мноооого тъпо е това. Малоумна агенция. Как така да няма неустойки?! Не знаех, че толкова са се променили нещата.

# 417
Да най-много да свалят тяхната оферта. Даже не помня дали така стана, защото не съм се сетил да проверявам. Обаче " да покажа сериозни намерения" ми се е забила в главата, защото ме издразни. Е не играем си тука и си губим времето, защото си нямаме работа. Много порочна  практика е за мен това.

# 418
Да най-много да свалят тяхната оферта. Даже не помня дали така стана, защото не съм се сетил да проверявам. Обаче " да покажа сериозни намерения" ми се е забила в главата, защото ме издразни. Е не играем си тука и си губим времето, защото си нямаме работа. Много порочна  практика е за мен това.
Аз дори съм съгласна да ги депозирам тези пари, но да мога да се откажа от покупка, след като видя документите, без да  ми прибират 1500 евро за услугата да ми ги покажат. Не искам и ангажимент да свалят апартамента от продажба. Всъщност брокерите налагат този начин на работа, не самите собственици.

# 419
Скрит текст:

Е аз въобще нямам желание да го продавам, ако имах щях да му търся малко по-реална цена
А бе стига бе, за лющестото се общежитие ли, на първи етаж и спални по 10кв? По много смешен начин се изхвърляш, честно Simple Smile

Принципно жилището може да стане наистина уникално, особено ателието с прозрачния таван, но много пари за ремонт, като самото то е на безумна цена, иначе ако не беше толкова неприятна цената, наистина има потенциал, а и гледката му е добра, няма панорама, но е зелено, от едната спалня навън гледаш само зелени дървета, без да ти скриват склънцето, бе... много е добро, ако се абстрахираме от цената.

Общи условия

Активация на акаунт