Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 992
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
Когато това в Лозенец се продаде за 350 000 евро, значи поне 20-тина купувачи ще има за за спалните по 10 кв.м. НС на 120 хил.евро.

# 421
Да най-много да свалят тяхната оферта. Даже не помня дали така стана, защото не съм се сетил да проверявам. Обаче " да покажа сериозни намерения" ми се е забила в главата, защото ме издразни. Е не играем си тука и си губим времето, защото си нямаме работа. Много порочна  практика е за мен това.
Аз дори съм съгласна да ги депозирам тези пари, но да мога да се откажа от покупка, след като видя документите, без да  ми прибират 1500 евро за услугата да ми ги покажат. Не искам и ангажимент да свалят апартамента от продажба. Всъщност брокерите налагат този начин на работа, не самите собственици.
Брокерите са го измислили, но го налагат собствениците, които плащат стоп-капаро. Това е, един да плати и после това го изтъкват на останалите и разчитат на стадното чувство. Ето някои си го плащат, за да нямат излишни разправии и да купят уж желания имот. И те допринасят също за тази порочна практика.

# 422
Не знам кой ти в обяснил за някакво общежитие, ама явно кухата ти кратуна толкова отбира. Както и да е, доста добра сделка сключих преди една година, тогава не бях особено уверен, но времето го доказа. Най-добрия баланс между цена и локация.

Което доказва само едно - което тази година ни изглежда скъпо, догодина ни изглежда евтино. И от бая годинки вече е така. Не е само с жилищата обаче - има инфлация, данъците се вдигат и т.н.

# 423
Хм, явно 2008-ма някой е бил в пети клас.

# 424
https://m.dir.bg/business/banki-i-finansi/bum-na-neplateni-krediti-kam-banki
Нещо долу-горе свързано с имотите. Основно е за кредити включително и ипотечни.

# 425
Много я сънувате тази 2008, а тя не идва и не идва...

# 426

Никой не я сънува, а си е била чиста реалност и такива като тебе са изгърмяли здраво, понеже са си мислели че всичко е безкрайно и са слушали съветите на брокери и на стадото.

# 427
Когато това в Лозенец се продаде за 350 000 евро, значи поне 20-тина купувачи ще има за за спалните по 10 кв.м. НС на 120 хил.евро.
+1
Аз съзнавам, че има обективни фактори за повишаване на цените на имотите, но съвсем не до нивата, каквито са в момента. Твърдя, че офертите, които наблюдавам в последно време са с нереално високи цени до една. Впрочем много показателно е, че заседяват с години в имот.бг.

# 428
За жилището, което гледахме последно, брокерът им ни иска 10% капаро, за да го запазим, без да сме видели каквито и да е документи.
Нямаме опит в купуването на имот, но ми се стори много.

# 429
Хахахах, чак пък да я сънуваме. Всъщност реално никой не иска самата година на кризата, а времето веднага след това, когато тепърва започва подемът на икономическия цикъл. И повярвай ми, рано или късно този момент ще настъпи. Просто така е устроена икономическата система. Съветвам те да изгледаш ето това клипче:
https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&t=354s
Веднага пояснявам, че то не е правено от аматьори (както много хора биха си помислили за клипче от ютуб), правено е с помощта на Ray Dalio (прочети какво състояние притежава този човек и си направете сами сметката дали говори истини). Кризите настъпват точно поради голямото задлъжняване. Ако потърсите и видите колко много са задлъжнели някои водещи световни икономики, лошо ще ви стане.

# 430
  • В планината / На морето
+1
Аз съзнавам, че има обективни фактори за повишаване на цените на имотите, но съвсем не до нивата, каквито са в момента. Твърдя, че офертите, които наблюдавам в последно време са с нереално високи цени до една. Впрочем много показателно е, че заседяват с години в имот.бг.

търсенето определя цените

# 431
Това с цикличността е ясна работа.
Въпроса е друг... минималното ниво на наемите не пада... в смисъл ако преди 10 години един двустаен си го наел за 400лв, сега дори и да стане криза при равни други условия този същият апартамент няма да можеш да го наемеш за 400лв. Минималните нива на наемите малко по малко си се увеличават, за това замяната на наема с ипотека е правилно решение, стига вноската за ипотеката да ти е близка, равна или по-малка от стойността на евентуален наем. В този случай никаква криза не трябва да ти води толкова голямо "земетресение". Дори и да останеш без работа по време на криза, то квартирата си е задължителна, няма да спиш на улицата мисля.
В крайна сметка идеята е, че като станеш пенсионер един ден, няма да ти се налага да плащаш наем.

# 432

Тя, че ще дойде, ще дойде в някаква степен. Може кризата да е по-слабо изразена, но може и да е още по-гадно, отколкото тогава през 2008. Т.е. кризата е нещо като земетресение - знае се, че все някога ще стане, ама не се знае кога и колко силно ще бъде. И затова да предсказваш криза е сигурна работа - някои хора от 3 години я предсказват и след още три сигурно все ще уцелят и тогава ще могат да кажат "Казах ли ви аз?" Mr. Green Това го разбирам. Това, което не разбирам обаче е, че някои от пророците изпитват някаква мазохистична наслада от чакането и точат лиги в предвкусване на щастието, което ще ги споходи с кризата. Даже подозирам, че вечер се молят кризата да е по-силна Twisted Evil На тях ще кажа само, че като дойде кризата почти на никого няма да му стане хубаво. Някой ще е по-потърпевш, друг по-малко, но почти всички ще страдат, с изключения на малцина спекуланти уцелили момента и играещи на понижение. А ако се случи да е някаква тотално глобална криза (нещо като супер вулкан, ако запазя аналогиите с природни катаклизми) тогава може да се срине самата икономическа система, каквато я познаваме. Та кой глупак се моли за това не мога да разбера newsm78 Да не говорим, че който си е купил имот може да се окаже и в по-добра позиция от този, който няма имот, защото като дойдат голямата безработица и хипер инфлацията онзи с имота поне ще има къде да живее, макар и на тъмно и студено, завит с одеяло и хранещ се с кисело мляко и сухар. А онзи, дето си няма нищо, може и под моста да се окаже. А който се е надценил с ипотеката -ми негов проблем, някои уроци се учат по трудния начин.

# 433
Скрит текст:
Да най-много да свалят тяхната оферта. Даже не помня дали така стана, защото не съм се сетил да проверявам. Обаче " да покажа сериозни намерения" ми се е забила в главата, защото ме издразни. Е не играем си тука и си губим времето, защото си нямаме работа. Много порочна  практика е за мен това.
Аз дори съм съгласна да ги депозирам тези пари, но да мога да се откажа от покупка, след като видя документите, без да  ми прибират 1500 евро за услугата да ми ги покажат. Не искам и ангажимент да свалят апартамента от продажба. Всъщност брокерите налагат този начин на работа, не самите собственици.
Е, то си губи смисъла от тези пари, всеки ще ги депозира при такива условия. Идеята е за поемане на ангажимент за купуване, но и аз не бих ги дала, ако нямах поне висока вероятност имотът да е чист като собственост. Не мисля, че е добра практика с това стоп-капаро, наистина и купувачите допринасят за нея, но пък и те са си прави за себе си, ако дълго са търсили и са попаднали на желания имот. Абе върпос на ситуация си е.

Скрит текст:
Принципно жилището може да стане наистина уникално, особено ателието с прозрачния таван, но много пари за ремонт, като самото то е на безумна цена, иначе ако не беше толкова неприятна цената, наистина има потенциал, а и гледката му е добра, няма панорама, но е зелено, от едната спалня навън гледаш само зелени дървета, без да ти скриват склънцето, бе... много е добро, ако се абстрахираме от цената.

Това и ние го виждаме, че понециал има - въпросът е точно в това, от което искаш да се абстрахираме Simple Smile Иначе има само една спалня, която е на север, към Миджур, и от нея гледаш отсрещните кооперации през улицата, до нея е кухнята, а на юг, към междублоково, гледат хол и преходен вестибюл. За да се направи ателието годно за живеене, трябва буквално да бъде наново построено заедно с покривното пространство. Това при положение, че е узаконено като част от апартамента, което не съм сигурна.
Скрит текст:

Тя, че ще дойде, ще дойде в някаква степен. Може кризата да е по-слабо изразена, но може и да е още по-гадно, отколкото тогава през 2008. Т.е. кризата е нещо като земетресение - знае се, че все някога ще стане, ама не се знае кога и колко силно ще бъде. И затова да предсказваш криза е сигурна работа - някои хора от 3 години я предсказват и след още три сигурно все ще уцелят и тогава ще могат да кажат "Казах ли ви аз?" Mr. Green Това го разбирам. Това, което не разбирам обаче е, че някои от пророците изпитват някаква мазохистична наслада от чакането и точат лиги в предвкусване на щастието, което ще ги споходи с кризата. Даже подозирам, че вечер се молят кризата да е по-силна Twisted Evil На тях ще кажа само, че като дойде кризата почти на никого няма да му стане хубаво. Някой ще е по-потърпевш, друг по-малко, но почти всички ще страдат, с изключения на малцина спекуланти уцелили момента и играещи на понижение. А ако се случи да е някаква тотално глобална криза (нещо като супер вулкан, ако запазя аналогиите с природни катаклизми) тогава може да се срине самата икономическа система, каквато я познаваме. Та кой глупак се моли за това не мога да разбера newsm78 Да не говорим, че който си е купил имот може да се окаже и в по-добра позиция от този, който няма имот, защото като дойдат голямата безработица и хипер инфлацията онзи с имота поне ще има къде да живее, макар и на тъмно и студено, завит с одеяло и хранещ се с кисело мляко и сухар. А онзи, дето си няма нищо, може и под моста да се окаже. А който се е надценил с ипотеката -ми негов проблем, някои уроци се учат по трудния начин.
Точно!

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 10:13 от Анонимен

# 434
За жилището, което гледахме последно, брокерът им ни иска 10% капаро, за да го запазим, без да сме видели каквито и да е документи.
Нямаме опит в купуването на имот, но ми се стори много.
дайте му 10 лева на този брокер и му кажете да ви донесе до 1 ден документите. Той знае къде и как.

Общи условия

Активация на акаунт