Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 968
  • 780
  •   1
Отговори
# 465
Ще берем ягоди в Англия ако трябва, но все ще преживеем кризата Simple Smile
То не е лесно да легнеш и да умреш да знаеш Wink То бива черногледство, ама прекалявате Simple Smile

# 466
Ми като не вземат касиери в магазини по време на криза, отивам да бера ягоди в UK. Там взимат. Кредит с вноска, адекватна на възможностите не е толкова черна хипотеза, колкото навсякъде се изкарва.

# 467
Ще берем ягоди в Англия ако трябва, но все ще преживеем кризата Simple Smile
То не е лесно да легнеш и да умреш да знаеш Wink То бива черногледство, ама прекалявате Simple Smile

хахахахахах е, не.

# 468
Абе защо се приема за универсална истина, че ако човек загуби доход и има ипотека, то банката непременно ще му вземе апартамента? newsm78

Все пак има и други опции, най-логичната от които е да си продадеш апартамента заедно с ипотеката. Е, може с малко отстъпка от цената понеже си натясно и купувачът го знае, но все ще вземеш някакви пари и ще излезеш от аферата, а купувачът ще доизплати апартамента.

# 469
Без доходи не се живее независимо дали имаш ипотека или не.

# 470
Личи си, че никога не сте минавали през това....дано не ви се и налага.
 DonJon, харесвам оптимизма, но когато е с покритие. Нека да видим последните кризи - 2008, после в нефтената индустрия 2016....дали се усещат в Бг, едва ли толкова много, но гледайки цикличността на кризите следващата ще е около 2020

Черна станция, когато удари кризата и загубиш работата си, не си само ти в тази ситуация. Да би било добре да продадеш имота и да покриеш ипотеката, ососбенно ако можеш да го продадеш, да върнеш пълната сума....защото иначе пак си длъжник. Да предположим , че около 100000 загубят работата си, решат да продават, ами 100000 жилища нови на пазара определено ще го сринат. Потенциалните купувачи също ще намалеят... ефекта на доминото.

# 471
  • София
Защото обичат да обясняват, че хората без кеш и 25-30 години кредити за пълни неудачници. И някакво удоволствие явно носи чуждото нещастие - да вземат на някого апартамента, какъв екстаз.
Възхищавам ви се на торбите с пари и няколкото имоти, големи сте. Защо ни мислите нас с кредите обаче не мога да разбера Grinning

# 472
Да, не съм минавала, за щастие. Не и пряко. Но владея свободно английски език, най-малкото камериерка ще стана някъде в чужбина и пак ще си плащам вноската, дори да не живее никой в апартамента, криза е и не мога да го дам под наем.

# 473
Черна станция, когато удари кризата и загубиш работата си, не си само ти в тази ситуация. Да би било добре да продадеш имота и да покриеш ипотеката, ососбенно ако можеш да го продадеш, да върнеш пълната сума....защото иначе пак си длъжник. Да предположим , че около 100000 загубят работата си, решат да продават, ами 100000 жилища нови на пазара определено ще го сринат. Потенциалните купувачи също ще намалеят... ефекта на доминото.

Първо да си кажа, че аз винаги съм имала едно наум за кризата и жилището, което съм си купила, е въплъщение на антикризисната ми философия за подсигуряване. И не инвестирам в имоти. Така че не ме брой при подценяващите кризата, защото каквото съм могла, направила съм. Впрочем, грубо казано и в момента съм безработна, та няма какво да губя Mr. Green
Но ти описваш Голямата депресия и ако дойде чак толкова лоша криза все едно ще има плач и скърцане със зъби (библейски казано) независимо дали си с кредит или без. При миналата криза обаче останаха ли без работа 100 000 човека, всеки от които с ипотека и то в съвсем начален стадий. Понеже ако си изплатил 80, 50 или дори 30% от жилището нещата стават по-различни.

# 474
Дори и да си изплатил 95% от ипотеката, ако спреш да обслужваш дълга банката си събира задължението. Ако нямаш пари да го покриеш, ти взема жилището. За съжаление не описвам голямата депресия, описвам кризата от 2008....

Meredith_Grey, къде си видяла да описвам това  newsm78. Да, по-добре е да е изцяло плащане в брой, но колко хпора имат парите , спорем мен не много. И да минала съм през какво ли не, за няколко часа съм губила всичко, и ако сега съм в позиция да купувам, ще си живея по наем....между другото ще ми излезе по-евтино.

# 475
И хубаво... какво губите? Най-много да загубите апартамента, който сте взели на кредит с пари на банката и сте изплащали едни вноски. Ако през това време сте били на квартира то пък е наем на квартирата... и като си на квартира и изпаднеш в дълга неработоспособност, няма кой да те чака, пак си на улицата. В първия случай евентуално един ден ще е твое, във втори слъчай, квартирата никога няма да ти я предпишат на твое име Simple Smile Нещата не са много различни.
Малко по-нагоре бях коментирал, че всъщност много малка част от ипотечните кредити са с ограничена отговорност само до ипотекираното имущество. В 90% от случаите отговаряш с цялото си имущество и при рязко падане на цените на НИ в комбинация с невъзможност за погасяване на месечните вноски се получава така, че банката макар и да ти вземе имота и да го продаде пак може да си останеш длъжник, ако сумата не покрива оставащата сума по кредита! Така че въобще не е "най-много да загубите апартамента".

# 476
Абе защо се приема за универсална истина, че ако човек загуби доход и има ипотека, то банката непременно ще му вземе апартамента? newsm78

Все пак има и други опции, най-логичната от които е да си продадеш апартамента заедно с ипотеката. Е, може с малко отстъпка от цената понеже си натясно и купувачът го знае, но все ще вземеш някакви пари и ще излезеш от аферата, а купувачът ще доизплати апартамента.

Ами не е точно така. По време на криза повечето хора не харчат пари (то донякъде от това се пораждат и кризите - скептицизъм), така че не е толкова просто да си продадеш апартамента с ипотеката. Плюс това като излезнат хиляди такива обяви, нали се сещаш какво ще стане с цените... От зор може да го продадеш, но на каква цена? За справка може да разгледате статистиката на имот.бг за исканите цени в края на 2008 година и исканите цени в края на 2009 година.

# 477
  • София, Bulgaria
През последната криза от 2008 г. около 15 % са били лошите кредите, значи 85% от другите са се справили...И аз съм минала няколко кризи в това число последната, която не на шега ни удари и пак се справихме. Сега сме много по-добре от преди кризата, както и много други около мен, които пострадаха. Като в същото време не и едно и две семейства познавам, който кризата въобще не ги засегна, но днес не са никак добре финансово. Те пък претърпяха други загуби по други причини.
Гаранция Франция!

# 478
Дори и да си изплатил 95% от ипотеката, ако спреш да обслужваш дълга банката си събира задължението. Ако нямаш пари да го покриеш, ти взема жилището. За съжаление не описвам голямата депресия, описвам кризата от 2008....

Ясно, че си го събира, но е много по-лесно да рефинансираш или да продадеш. Все пак вече 95% от жилището е твое и дължиш 5%. Е не е толкоз трудно да вземеш кредит за тези 5% като заложиш изплатените 95 колкото и да са паднали цените. И банките ще са съгласни, защото искат длъжници, а не да се занимават с имоти. Миналата криза започна в САЩ, защото там много хора от бедната класа изобщо не са си изплащали ипотеките и непрекъснато са рефинансирали заради растящите цени. И когато приказката свърши реалността им се стовари като тон тухли. Но повечето кредитополучатели не са така и (надявам се) си имат планове как да плащат. Не може стотици хиляди да са чак толкоз тъпи само 20 години след миналата криза.

И 2008 банките не са продавали 100 000 жилища, хайде сега. И 10 000 не са.

# 479
Абе може и да сме прекалено черногледи и да има изход от всяка ситуация, ама факт е, че има имоти, които се продават от ЧСИ, значи по някакви причини може да се стигне дотам. Предполагам е въпрос на преценка на риска.

Общи условия

Активация на акаунт