Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 942
  • 780
  •   1
Отговори
# 480
Абе може и да сме прекалено черногледи и да има изход от всяка ситуация, ама факт е, че има имоти, които се продават от ЧСИ, значи по някакви причини може да се стигне дотам. Предполагам е въпрос на преценка на риска.

Ми има разбира се и това е нормално. Има и фалирали фирми, и уволнени хора, и разболели се. Но когато процентно с в приемливите граници животът си тече. На банките не им трябва да продават имоти и пак да им останат длъжници, на които вече не могат да им вземат нищо. Банките искат постъпления и ще са гъвкави, ако се наложи, за да си запазят портфейлите и да не претърпят по-големи загуби.

А които са толкоз тъпи, че вземат кредити без грам мисъл, ми да си патят. Това се вика естествен подбор.

# 481
И крайният песимизъм, и крайният оптимизъм са еднакво непродуктивни.

# 482

Ще ти го обясня простичко, губиш си работата, не можеш да си обслужваш кредита и банката прибира апартамента... ако си спомням добре си с 25 годишен кредит
Ванката в момента освен че плаща вноски, от заплатата си плаща довършителни работи. Убедена съм, че ще си погаси кредита далеч преди 25г.  Wink
Иван има и едно друго преимущество -млад е.

# 483
Примерът беше произволен. Казах ако 100000 останат без работа.
Ясно, че си го събира, но е много по-лесно да рефинансираш или да продадеш.
Ето тук много грешиш.
Ще ти дам пример от 2017 година. Примерът е за САЩ. Ураганът Харви и последвалите изпускания на язовири. Засегнати са около 2 милиона домакинства само в Хюстън. около 30% от тях решиха да продадат веднага. Това доведе до голям спад в цените. Да кажем къща, която в нормално е струвала около 550К, можеше да се купи за 120-150К.... Ако имаш заем, банката си търси заема, това, че ти си продал за 120-150К, въобще не я засяга. Рефинансиране пък въобще, защото имота е ниско ликвиден
Общо взето банките се научиха да си пазят парите.

Това, за което говориш е т.нар лине оф кредит ( поне тук) за изплатената част от имота. Лихвите са доста по-високи, а при криза ( 2008) скочиха неимоверно много

Твърдението ти за САЩ и неизплащане на ипотеката също не е вярно. При 2 неплатени вноски и цъфват на вратата ти. Идва колекторска фирма, изнасят ти багажа ( за което пак ти плащаш) и го зарязват на улицата

# 484

Ще ти го обясня простичко, губиш си работата, не можеш да си обслужваш кредита и банката прибира апартамента... ако си спомням добре си с 25 годишен кредит
Ванката в момента освен че плаща вноски, от заплатата си плаща довършителни работи. Убедена съм, че ще си погаси кредита далеч преди 25г.  Wink
И красив и умен Grinning

И само със САЩ да не се сравняваме, защото тук урагани нямаме Simple Smile

# 485
Много крайни разсъждения. Цените могат да паднат и от много имоти на пазара в резултат на бясно строителство. Могат и да се вдигнат от механичния прираст на хора в София например. Както и да паднат на много места поради обелзлюдяване. Така или иначе без реално повишение на покупателна способност няма как да има устойчив ръст.

# 486

Ванката в момента освен че плаща вноски, от заплатата си плаща довършителни работи. Убедена съм, че ще си погаси кредита далеч преди 25г.  Wink
И красив и умен Grinning
Това май не влияе при кредитиране.  newsm78

# 487

Аз още не съм взел кредита Grinning

# 488
И само със САЩ да не се сравняваме, защото тук урагани нямаме Simple Smile
ОК, ако кажа вместо ураган, криза, дали ще помогне.  newsm78

# 489
Има разлика между ураган в САЩ и световна икономическа криза май а?

# 490
Има разлика между ураган в САЩ и световна икономическа криза май а?
Определено има, ама няма кой да чете. Казах 2 милиона домакинства засегнати, не казах цял свят

Казах, каквото мисля, оставам ви да си разсъждавате. Ще си говорим 2020.
Между другото всички идеи, които дадохте в тази тема преди няколко месеца за имот, за който попитах, бяха грешни. Твърденията, че ще е трудно ликвиден и цените, които посочихте са по-ниски от това, което действително получихме.

# 491
Когато ни удари урагана Simple Smile

П.п. ипотечен кредит само след криза и за по-малко от 10г, че като ни повтори, свършва живота Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 18:04 от DonJon

# 492
Твърдението ти за САЩ и неизплащане на ипотеката също не е вярно. При 2 неплатени вноски и цъфват на вратата ти. Идва колекторска фирма, изнасят ти багажа ( за което пак ти плащаш) и го зарязват на улицата

Аз не съм казала, че не са плащали вноски, а че реално не са погасявали, защото са вземали все по-голям заем, покрит с нарасналата стойност на имота и са плащали от него. Е, може и малко от себе си да са давали сега, но като цяло не са се напъвали, защото при растящ пазар е лесно да рефинансираш. У нас това изобщо не е така.

Обаче се чудя вече за какво спорим newsm78

Има ли риск в кредитите? Има, разбира се и не го отричам.
Ще дойде ли все някога криза? Ми ще дойде, и не го отричам.
Ще има ли закъсали? Ми ще има, все някой ще духа супата.

Но това са все нормални неща, освен ако не дойде супер криза, а дойде ли такава изобщо не се знае какво ще стане. Може да се стигне до отмяна на валутите, девалвация, купони, нулификация, до някакъв военен режим и какво ли не. Това няма смисъл да го мислим, защото тогава и с кредит и без кредит да си - все тая. Даже не е и все тая, защото мен, дето нямам кредит, а съм спестявала и инвестирала, ще ме боли повече, като се окажа също така гола като онзи с кредита. Той поне ще се радва, че не се е минал Twisted Evil

П.П. Аз мнения за ликвидности и кризи не съм давала, защото там неизвестните са много. Но и не виждам общо между съвети за цена на имот и спорове за глобална криза.

# 493
Когато ни удари урагана Simple Smile

П.п. ипотечен кредит само след криза и за по-малко от 10г, че като ни повтори, свършва живота Simple Smile
Щом казваш, приемам, че познаваш нещата в дълбочина

# 494
Две кризи преживях, от тях лукановата зима беше най-страшна. 2008ма не ме засегна изобщо, надявам се и следващата да ме подмине леко, след това ще се пенсионирам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт