Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 934
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
Означава, че има строители, които са в бизнеса поколения наред и се занимават само с това. Имат 100% завършеност на всеки проект, сами изкупуват парцелите и застрояват обектите си, не използват външни инвеститори, схемата им за плащане беше 10% капаро при предварителен договор, на А14 още 15% и останалите 75% с ипотечен кредит. Разбира се договаряте се ако искате за друга схема и т.н. Това са строители, които в най-тежката криза си строяха и продаваха жилища. Нямат забавени строежи. Дори поисках да си доплатя за дограма с троен стъклопакет, а те ми го писаха подарък.
За мен това е надежден строител.
Също така Артекс мисля да са от надеждните също Simple Smile

# 691
Сигурен строител значи:
- такъв, който не създава нова фирма с 5 лева капитал за всеки нов строеж, а строи от свое име;
- има постоянен екип от хора, а не наема цигани и приходящи;
- строи редовно и в паралел (ако имаш два екипа за груб строеж и за довършителни работи най-удобно е да строиш поне два обекта едновременно отместени на половин период);
- има много референции за завършени сгради;
- ползва се с добро име в средите на строители, проектанти, доставчици и подизпълнители и (разбира се ) в интернет;
- има разумни схеми на плащане;
- евентуално строи със свое финансиране. Това е много важно, защото ако няма готовите пари и не успее да продаде, може и да не завърши.

Та това е то добър строител. Иначе ако се окаже мошеник и най-добрият договор не те спасява.
Тук май съм чела за строители, искащи 10% на предварителен договор и 90% на акт 16. Това например му викам на практика безрискова сделка.
Има значение също така колко "зелено" е това на зелено. Може да е на груб строеж, може да е на дупка, а може да е и на проект само.

# 692
Моя приятелка купува на зелено през 2014 г. Провери всичко по точките, които е описала Черна станция. Най-лесно се проверяват референциите за завършени сгради, за мен биха били показател, ако има реф. за качеството също, но то една с една няма, та не е гаранция, де.

# 693
Означава, че има строители, които са в бизнеса поколения наред и се занимават само с това. Имат 100% завършеност на всеки проект, сами изкупуват парцелите и застрояват обектите си, не използват външни инвеститори, схемата им за плащане беше 10% капаро при предварителен договор, на А14 още 15% и останалите 75% с ипотечен кредит. Разбира се договаряте се ако искате за друга схема и т.н. Това са строители, които в най-тежката криза си строяха и продаваха жилища. Нямат забавени строежи. Дори поисках да си доплатя за дограма с троен стъклопакет, а те ми го писаха подарък.
За мен това е надежден строител.
Също така Артекс мисля да са от надеждните също Simple Smile
И тези строители ти продават на зелено преди първа копка на цени по-високи от сегашните в повечето случаи. Артекс са си типичен пример, на зелено продават на по-високи цени от завършени вече сгради в дадени квартали.

# 694
До миналата година продаваха на 850 евро на квадрат, сега вече не знам. До А16 не остават непродадени апартаменти. Още на скица в моята сграда бяха останали само 2.

# 695
Според вас колко ми струвал тристаен 80 кв в Надежда?  Блокът е стар, панел, вътре ремонт отдавна не е правен, има две тераси, мокро помещение и дрешник, остъклена тераса откъм кухнята, външна изолация. Информативно питам. Моя позната продава и още се чуди, каква цена е реална.

# 696
  • София
Имам приятелка която чака в момента строеж на Булстрой в Дървеница, та тя вложи всичко което има в този строеж. Направо нямам думи колко ме е страх дали ще достроят. Аз дистанционно се притеснявам за нея, мисля че дори тя не го мисли толкоз , защото е далеч от темата НИ

# 697
Той Иван не купи ли от тях? Май шпакловката им се лющи, но го достроиха него Simple Smile

# 698
Лошата шпакловка е червена лампичка, но не е доказателство за лош строител. Може Иван да е изтеглил късата клечка с някой лош или престоял разтвор, незабелязан от техническия ръководител, или някой нает мърляч, или измръзнала мазилка... При мен всичко е доста качествено и пак се оказа, че един нает временно мазач е спестил мрежата върху кабелната разводка и се появиха пукнатини. Ми не го е видял шефът и той бързал за нормата. Поправиха го де, и макар да беше много неприятно не е доказателство за лош строител.

П.П. Относно риска - риск не риск, ако гоните етаж, изложение и разположение няма как идеалният апартамент да ви дочака до акт 16. Просто ще е купен десет пъти преди да се стигне до този етап. На акт 16 остават само куците апартаменти в добрите обекти. А може и нищо да не остане. И в моя блок до акт 15 нямаше нищо свободно, хем прди 2-3 години.

# 699
Още не е взел акт 16, но е почти готов. Остават някакви дребни неща и се мотат, сега трябва да връзват канализацията, в момента всичко излиза на полянката Grinning(мисля, че едни хора от Враца вече се нанесоха на четвъртия етаж). Като повечето строители се забавиха разбира се, защото си набиха всички хора на обекта в Малинова Долина за да продават там на високите цени сега.

За моя блок казват, че ще вземат акт 16 до нова година, но ме съмнява като гледам как работят с 5 човека. Тоя техник не го знам какво седи там всеки ден, че и събота за да командва 5 човека.

В дървеница ще е следващия завършен блок, най-рано лятото.

Това, което мога да кажа за фирмата е, че има нашичен капитал за да строи и строи върху собствена земя.

# 700
Иначе лошата шпакловка при мен се е получила заради малоуната идея на някой да шпаклова точнл моя апртамент преди да се монтират дограмите на горните етажи и то в дъждовно време. И е станало само при мен, аз помня, че моя апартамент го шпкакловаха първи, а съседния го правеха след месец. Да се чудиш защо....

# 701
Иване, тези хора как така са се нанесли в блок, който няма акт 16? Иначе това за строителите с многото обекти ми е много познато, хем ние строихме къща. Колко сме ги сваляли от околните строежи.....те вземат от нас парите и строят на още пет места с нашите пари, демек ние кредитираме и тези къщи.

# 702
Иване, тези хора как така са се нанесли в блок, който няма акт 16? Иначе това за строителите с многото обекти ми е много познато, хем ние строихме къща. Колко сме ги сваляли от околните строежи.....те вземат от нас парите и строят на още пет места с нашите пари, демек ние кредитираме и тези къщи.

Ти знаеш ли колко хора живеят в блокове, които нямат акт 16? На един приятел в Бургас му забавиха акт 16 с две години, взе го чак на втората година след като се нанесе. Строителя им поемаше повечето ток за компенсация. Надявам се при мен да няма такива ексцесии.
Иначе тези в моя блок са се уляли малко, но ако няма къде да живеят хората...

# 703
Ами на много места се нанасят без акт 16, мой познат купи за инвестиция в студентски и вече си има наематели а акт 16 няма още Simple Smile

# 704
Още не е взел акт 16, но е почти готов. Остават някакви дребни неща и се мотат, сега трябва да връзват канализацията, в момента всичко излиза на полянката Grinning
Ти ебаваш ли се?
На блока до полянката излизат "акита" ... бахти якия квартал чоек Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт