Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 404
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
Бодимед дават интересна референтна стойност на TSH Rolling Eyes
Това не е TSH а ТРАК антитела.

# 31
ОК, но и другите на мен са ми странни, но да кажат и другите как са им в лабораториите... при мен референтните стойности са
Anti-Tg /TAT/    IU/ml   0   4.11
Anti TPO /MAT/    IU/ml   0   5.61
(миналия път резултатите ми бяха ТАТ в норма, следващия е 8 пъти над, МАТ беше 6 пъти над, а после 20 пъти... по горната граница)

# 32
  • СОФИЯ/ДРАГАЛЕВЦИ
Здравейте и от мен, нова съм в темата -едва на 16.10 -разбрах , че имам Хашимото . Но нещо не ми се връзва много .
Ендокринолога ми пусна на нова изследванията
TSH 34.27    от 0.300-4.200
ТАТ   21.32    стойност до 115
МАТ 27.95    стойност до 34
изписа ми Euthyrol 50 - каза да го пия по схема до Декември и после ще повторим изследванията и ще пуснем и Т3 -Т4
Странно ми е защото нямам проблем със съня , нямам проблем с килограмите ( на 34 г съм и 47кг) нямам оттоци , имам много енергия и постоянно върша нещо , немога да седя на едно място.
Имам обаче сърцебиене , сутрин се появява шум в ушите и ми е много студено постоянно.
Попитах доктора каква може да е причината за Хашимото, а той каза , че незнае .
 Ако ми дадете някакво мнение ще съм много благодарна . Все още не съм навлезнала в цялата информация за босеста и ми е неясно .

# 33
Вероника, не всеки има всички типични симптоми. Ето, на теб ти е постоянно студено, имаш сърцебиене и шум в ушите - това също са често срещани симптоми.

По отношение на информацията, можеш да четеш на различни места, зависи как мислиш да действаш. Можеш просто да си пиеш тироксина и да не мислиш за нищо друго. Можеш и да прочетеш някоя от книгите по темата (на Изабела Уенц или пък на Сара Балантайн - тя е за автоимунните болести по принцип) и после да избереш кое от написаното да приложиш. Има и разни групи във Фейсбук, и блогове (на английски има много полезна информация). И въобще, страшно много информация може да се намери.

# 34
Много високо TSH, интересно с какво FT4 върви...
И аз съм с Хашимото, и аз съм си с килограмите отпреди 10 години, рядко ми е студено... но съм отпаднала... с "мозъчна мъгла", шум в ушите, сърцебиене рядко, случва се "прескачане" на пулса... понякога душене... а съм "само" с TSH 2,15-2,66 (движи си се) и FT4 в средата на нормата или дори леко над средата,  FT3 на 60% от нормата. Но ТАТ и МАТ растат ли растат.
То не е задължително да сме с пълния букет от симптоми още в началото...
Аз бих си пуснала и  FT3 и  FT4, заедно с повторно TSH (ей така за яснота него), за да е ясно преди еутирокса как са щитовидните хормони. Засега ти имаш само хормон на хипофизата (Тиреостимулиращ хормон) и антитела изследвани.

# 35
ОК, но и другите на мен са ми странни, но да кажат и другите как са им в лабораториите... при мен референтните стойности са
Anti-Tg /TAT/    IU/ml   0   4.11
Anti TPO /MAT/    IU/ml   0   5.61
(миналия път резултатите ми бяха ТАТ в норма, следващия е 8 пъти над, МАТ беше 6 пъти над, а после 20 пъти... по горната граница)
Нищо странно няма. Зависи с какви реактиви работят в лабораторията, но тези референтни в Бодимед са в 90% от лабораториите същите. ТАТ до 115, а МАТ до 34.
ТСХ рецепторните по-често се срещат до 1 - отрицателен, между 1.1-1.9 - граничен или сива зона, и над 2 положителен. Но зависи пак реактивите, които ползват. И другото измерване е това, с норма до 1,75, без да са упоменати сиви зони.

# 36
  • СОФИЯ/ДРАГАЛЕВЦИ
благодаря за мнението ,което изказахте. Ще си пусна и другите изследвания .А дали тироксина има някакви странични ефекти, мога ли да кача килограми от него ? Това само ме притеснява .
И да попитам нещо леко-хомеопатично за успокоение мога ли да пия , понякога без причина имам някакви притеснения и от там веднага идва сърцебиенето.Искам да се успокоя .
Благодаря още един път

# 37
Вероника@, а на база какво ти поставиха диагнозата Хашимото? Питам, понеже виждам, че антителата ти са в норма. Ехография на жлезата правиха ли ти?
Иначе, освен приема на хормон, може да вземеш и други мерки - като за начало, да изключиш глутена, захарта и всички останали "химии" от менюто си. Peace

# 38
Merelenda, благодаря. Решила съм да го намаля като начало, а после и да го спра. Мисля да го заменя с валериан или нещо билково. Дано да има същият ефект.
Седакур ми изписа на мен кардиоложката за тревожността. Билково е: валериан, глог и още нещо, но не мента, гледах го, че може и с хомеопатия да се съчетава.

# 39
# 40
Здравейте и благодаря за новата тема. Искам да попитам какво мислите за тестовете за хранителна непоносимост? Тук говорите за ограничаване на определени храни, но с такъв тест не би ли било по-ясно за конкретния организъм кои точно храни трябва да ограничи или не са точни тези тестове и по-скоро са пари на вятъра..

# 41
SmileSmile Маринче, аз и без тест ги знам, ама като ми е вкусно, как да се запра Smile
Не може да ме спрат тия тестове.
Но да кажем, че можеш да си направиш домашен тест. Спирай яйца, млечни, глутен за месец поне, после въвеждаш едно по едно, като между всяка храна трябва да има 4-5 дни разлика. Чакаш за реакции. Било корем, безсъние, главоболие, обриви, или нещо си там... записваш неразположенията, ако ги има. И ето ти тест за без пари Smile
И разбира се, ако се съмняваш за някои конкретни храни - просто изключваш.
Аз слушам тялото по принцип. То ми казва - не яж патладжан, не яж бадеми и т.н., ама пусто, ям и после всички симптоми букет.

# 42
От лятото похапвам глутен, млекце...ми 3 кила отгоре, плюс корем като в 6 месец...газове..мда...чакам аз лично Иван рилски да пуснат тестовете за да си направя там.

# 43
А защо са ти нужни, като знаеш откъде идва проблемът? Simple Smile

# 44
Стари тестове показват и яйца, фъстъци, боб и т.н. и искам да видя какво ще покаже, освен забелязано то  от мен. освен това психологически по лесно ще ми е, ако имам някакви изследвания...

Общи условия

Активация на акаунт