Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 460
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте
Може ли малко помощ с овладяване на жлезичката

През октомври имах следните резултати
FT3 - 5.26 /3.20 - 6.80/
FT4 - 14.47 /12.00 - 22.00/
TSH - 4.540 /0.300 - 4.200/
ТАТ - 10.47 /< 115/
МАТ - 13.84 /< 34/

Започнах прием на Л-тироксин 25
Резултатите днес:
FT4 - 15,52 /12 - 22/
TSH - 2,53 /0.300 - 4.200/

1. След като тсх пада с толкова бързи темпове, трябва ли да намаля дозата? И ако да - 12,5 всеки ден или 25 през ден?
2. Това покачване на Т4 какво показва и лошо ли е?

Благодаря

# 571
Нели,мен ме души при перфектни хормони...
Това е истерия. "Лекува" се с пост и молитва.Simple Smile Т.е. храната е важна отново.

# 572
Нели,мен ме души при перфектни хормони...
Това е истерия. "Лекува" се с пост и молитва.Simple Smile Т.е. храната е важна отново.
Какво иматеъв предвид ?Disappointed аз ям само домашно приготвена храна.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 07:36 от bubanka

# 573
  • Варна
Да под стрес е....работи само нощни смени и не й се отразяват добре.Планува да смени работата.И аз се надявам само това да е причината.
Ваня, миналото лято имах много нощни дежурства, поради естеството на работата ми, съсипа ми перфектните хормони. Наистина е добра идея , ако може нощем да спи, да не е на работа, още повече и стресова.  Simple Smile

# 574
Здравейте, момичета. Пия Еуторокс, заради високо ТСХ и косопад.  Фт4 е в норма.
Миналата седмица си изследвах за първи път ТАТ и МАТ. Резултатите са следните:
МАТ - 19.91   IU/ml (реф.стойност до 34)
ТАТ -  20.79   IU/ml (реф.стойност до 115)
Може ли да се мисли за Хашимото?

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 09:03 от Questar

# 575
Не сте написали референтни граници

# 576
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Може ли да се мисли за Хашимото?

не, нямаш Хашимото.
не виждаш ли, че стойностите са под референтните.

# 577
Не искам да всявам паника, но и моите стойности са в норма, ама съм си с Хашимото, най- добре е да се мине ехограф за да се изключи увреждане на жлезата
За косопада, аз откакто съм с хипофункция и Хашимото, лек за него не съм видяла, въпреки добрите ми показатели.. :/

# 578
Ако показателите са добри, значи не може да се говори за хипофункция, поне докато са добри. Разбира се, "добри" означава по-близо до горната, отколкото до долната граница (за ФТ4 и ФТ3). Но косопадът често се дължи и на други неща - дефицит на желязо или цинк, стрес, дисбаланс в половите хормони.

# 579
Има ли някой на комбинирана терапия (NDT + FT4), по подобие на изключително полезния превод от този блог? И какви са резултатите, ако има такъв? Благодаря на преводача 😘🤗  Ето, ако някой го е пропуснал в предните страници. http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/tsh.html?m=1

# 580
Бонго, у нас по-скоро много хора комбинират Т4 + Т3, а не NDT + T4, защото NDT е по-скъп, а и набавянето му е по-сложно. Но авторката изрично уточнява в книгата си, че Т4, който се съдържа и в синтетичния тироксин, и в NDT, е все биоидентичен, т.е. на практика е еднакъв и се приема еднакво добре от организма - с тази разлика, че синтетичният левотироксин е свързан с натрий, а тироксинът в NDT не е свързан с натрий. Затова NDT може да е по-добра опция за хората с нарушена стомашна киселинност, защото не налага отделяне на Т4 от натрия, както е необходимо при синтетичния тироксин. Освен това някои хора проявяват чувствителност към някое помощно вещество в синтетичния, а NDT уж не съдържал вещества, към които да проявиш непоносимост. Затова също можело да е по-добър вариант от синтетичния.

Т3 също е еднакъв и на двете места, т.е. биоидентичен е и организмът го използва по един и същи начин. Само че отново в синтетичния Т3 има натрий и той трябва да бъде отделен, за да може да се оползотвори самият хормон Т3.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 13:42 от Cioccolata

# 581
А има ли някакви конкретни храни, които да не влияят благоприятно на щитовиндата? Не говоря за джънк и всичките му разновидности. Сега докато чета за тия проблеми, най-често срещам да не се консумират зеле и броколи. А аз броколи ям по 2кг на седмица (удобни ми са да си ги вземам на работа и не само).

# 582
# 583
vici, аз знам за храни, които е хубаво да бъдат избягвани при Хашимото, но ти нямаш такова.
При обикновена хипофункция, несвързана с автоимунен процес, не знам дали стоят по същия начин нещата.
Иначе, препоръчително е да се изключат всички храни, съдържащи глутен, а също така - оцветители, консерванти, подобрители и т.н.
Някои хора избягват и млечните.

# 584
Гърненце, ясно. Аз заради спорта така или иначе не консумирам глутен, какви да е въглехирати, захар абсурд, млечни също. Ако ще ям млечни, е лъжица две кисело мляко (домашно), крема сирене (пак домашно) ей такива неща. Но масово гледам се споменават броколите и се чудя да ги спирам ли и тях, че аз се оливам просто. Зелето ми е айде сезонно. Но броколите....Иначе соя също не консумирам. В омлета ми от белтъци сутрин слагам гъба и спанак. Но не знам и те как влияят, че ги консумирам ежедневено.

Happy благодаря за линка и на теб!

Общи условия

Активация на акаунт