Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 448
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Заради гоитрогените. Ако броколито, зелето са термично обработени, нямало уж проблем.
Аз броколи ям веднъж на високосна година. Карфиол на туршия, ако ям изобщо. Зеле също не ям често, но да кажем ако ми се яде на салата, ще ям. Не ми е всекидневна храна. Но казват, че е добре да мине термична обработка.
Мисля че би се отразило по някакъв начин, ако се консумира всекидневно.
За себе си съм забелязала, че имам непоносимости към патладжан, червени чушки/пиперки, ядки, понякога домати, но по-рядко, ако ги обеля. Не избягвам тези храни, но като изключим доматите лятото, другите хапвам изключтелно рядко.
След консумация на ядки, дори малко количество, имам тежест и болки в стомаха, а последващо това рефлектира и към жлезата, със стягане в гушата и т.н. И пак си мисля, че при хора със здрави стомаси, всекидневният прием би бил проблем, а не умереният прием на някои видове храни.
Казват, че пред продуктите от краве мляко се препоръчват продукти от биволско мляко.

# 586
Да, аз броколите варени/попарени по-точно ги коснумирам. Тукашните за минута и половина са почти на пюре, не са като по бг рецептите да се варят 30 мин Simple Smile За тези гоитрогени не бях чувала.

# 587
Добър вечер ето ми ги резултатите Neutral Face според вас как са.Страшно много продължава да си ме души и незнам от какво Sob
Резултат      Единици   Референтна
fT4    0.960       ng/dl     0,700 - 1,480   
TSH 2.720       uIU/ml     0,350 - 4,940   
fT3    2.170       pg/ml     1,880 - 3,180

# 588
Нели, в хипофункция си - явно не тежка, но ФТ4 и ФТ3 не са оптимални, ТСХ също. Не знам дали може да бъде причина за душенето, но може би при по-чувствителен човек ще може.

Вики, Мереленда е писала по-горе - трябва да са термично обработени, но освен това е добре да не са ти основна храна. Гледай да ги замениш отчасти с друг зеленчук.

Добавям този линк - към превод на друга статия от блога на Барбара, този път за различните варианти заместителна терапия при хипотиреоидизъм: http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/4-3-ndt-4-3.html

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 12:07 от Cioccolata

# 589
  • France-Bulgaria
Здравейте.
Пиша за първи път тук.
На кратко ще разкажа и моята история.
Всичко започна след грип,който ме тръшна за 1 седмица.В деня преди да стигна до спешното всичко бе наред.Но изведнъж ме обляха едни вълни,след което последва сърцебиене,треперене и голямо напрежение.Това продължава и до днес-19 дни... Sad
В спешното го отдадоха на ПА ( паник атаки)
Неврологът също бе на същото мнение и ми изписа ксанакс ( разбира се не съм го купувала)
След това бях на гинеколог,който ме изпрати да изследвам хормони,а именно там се установи,че имам Хашимото.
В събота съм на ендокринолог за второ мнение.
В момента пия само Цефасел.Жълт кантарион,ментал комфорт и вечерна иглика.

Ето и резултатите.

anti-TG /TAT/   412.20   IU/ml   0   115   H
MAT   1088.9   IU/ml   0   12   H

FT3    3.65   pmol/l   3.34   5.14   
FT4    11.37   pmol/l   7.5   23   
TSH    0.484   mU/l   0.35   4.2

Защо Мат и Тат са толкова високи Sad имам чувството,че точно те ''атакуват'' нервната ми се система и за това се чувствам много странно ( сюрреалистично-изплашена)
А милите ми деца,чакат мама да пише домашни с тях да играе и да купува коледни подаръци.
Ще се радвам да чуя и вашите съвети,за което предварително благодаря Simple Smile

# 590
eftelya, TAT и MAT са антителата - те атакуват собствената ти жлеза и затова говорим за наличие на автоимунен процес, тоест - за Хашимото. Нормално е да са завишени, при почти всички ни, които страдаме от това заболяване, е така.

# 591
Освен за Хашимото, резултатите говорят и за хиперфункция на жлезата.Като се консултирате с ендокринолога и ако все още имате тези оплаквания най-вероятно ще ви предпише лекарства от които ще се почувствате по-добре.Лекарства,с които ще забавят малко работата на жлезата.

# 592
Не, тези резултати в никакъв случай не говорят за ХИПЕРфункция. Напротив, говорят за ХИПОфункция - и ФТ4, и ФТ3 са ниски. Това, че и ТСХ е нисък, не говори за хиперфункция, а говори най-вероятно за нисък кортизол. За да се провери това, трябва да се изследва кортизолът + натрий и калий.

А повишените антитела говорят за Хашимото - автоимунно заболяване. Много често срещано е, браво на гинеколога, че се е сетил, че може да има проблем с щитовидните хормони.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 15:39 от Cioccolata

# 593
Освен за Хашимото, резултатите говорят и за хиперфункция на жлезата.Като се консултирате с ендокринолога и ако все още имате тези оплаквания най-вероятно ще ви предпише лекарства от които ще се почувствате по-добре.Лекарства,с които ще забавят малко работата на жлезата.
ТСХ говори за това, но FT4 и FT3 - не, те са доста ниски...

А за Паник атаката...
Скрит текст:
и аз имах една, започнала малко след световъртеж (с неизяснен произход) и усещане за пропадане, а след световъртежа започна и кошмарно повръщане. След като ми вливаха със системи лекарства за коригиране на световъртежа и т.н. и ми обясняваха обратната връзка (т.е. първо ПА, после световъртежа, а аз държах на своето, че последователността е обратната) ме изписаха с "неустановен световъртеж". След месец и продължаващи световъртежи ЛЛ ме прати на невролог. Попаднах на един младеж, който първо попита "Скоро настинка/грип със силна хрема?" Ми да, 10тина дни преди пристъпа мина лек грип с температура 3 дни и това е... да ама не е само това. След седмица на нестероидни противовъзпалителни изчезна световъртежа, а след него нямаше повече пристъп на "пропадане", последван обикновено от сърцебиене и ледена пот по челото (формулирано в спешното като "паник атака"). Според невролога се е било възпалило вътрешното ухо и оттам проблеми с вестибуларния апарат...
А ПА е реакция на организма да се опита да "избълва" повече адреналин да се справи със стреса ("неориентирано положение в пространството" си е стрес за мозъка, опитващ се да намери равновесно положение за тялото "Замислете се само при едно подхлъзване и залитане как за секунди докато запазите баланс ви "притупва" сърцето и дишането става нерегулярно... а ако това е в рамките на 5-20 минути!?!"), а оттам сърцебиенето и т.н.

# 594
  • France-Bulgaria
Two HeartsМомичета благодаря на всички Ви за бързите отговори Simple Smile
Оценявам го.Two Hearts
И покрай всичко това отказах  цигарите и кафето.
Не знам,дали това бе допълнителен стрес за организма и дали изобщо постъпих правилно?

# 595
  • France-Bulgaria
ТСХ говори за това, но FT4 и FT3 - не, те са доста ниски...

А за Паник атаката...
Скрит текст:
и аз имах една, започнала малко след световъртеж (с неизяснен произход) и усещане за пропадане, а след световъртежа започна и кошмарно повръщане. След като ми вливаха със системи лекарства за коригиране на световъртежа и т.н. и ми обясняваха обратната връзка (т.е. първо ПА, после световъртежа, а аз държах на своето, че последователността е обратната) ме изписаха с "неустановен световъртеж". След месец и продължаващи световъртежи ЛЛ ме прати на невролог. Попаднах на един младеж, който първо попита "Скоро настинка/грип със силна хрема?" Ми да, 10тина дни преди пристъпа мина лек грип с температура 3 дни и това е... да ама не е само това. След седмица на нестероидни противовъзпалителни изчезна световъртежа, а след него нямаше повече пристъп на "пропадане", последван обикновено от сърцебиене и ледена пот по челото (формулирано в спешното като "паник атака"). Според невролога се е било възпалило вътрешното ухо и оттам проблеми с вестибуларния апарат...
А ПА е реакция на организма да се опита да "избълва" повече адреналин да се справи със стреса ("неориентирано положение в пространството" си е стрес за мозъка, опитващ се да намери равновесно положение за тялото "Замислете се само при едно подхлъзване и залитане как за секунди докато запазите баланс ви "притупва" сърцето и дишането става нерегулярно... а ако това е в рамките на 5-20 минути!?!"), а оттам сърцебиенето и т.н.

Не разбирам,какво имаш предвид,казвайки ' не' те са доста ниски? Ще се радвам да чуя Simple Smile

И аз имах такива пропадания,но тук в Русе е трудно да попаднеш на кадърен лекар.
Радвам се за теб,че след приема на нестероидни протововъзпалителни положението се е оправило.

# 596
eftelya, щом си се сдобила с този проблем, ще бъде препоръчително да се образоваш за щитовидните хормони. Обикновено когато ТСХ (той е хормон на хипофизата, не на щитовидната жлеза) е висок, тогава ФТ3 и ФТ4 (те са щитовидните хормони) са ниски - цялата тази комбинация означава хипофункция, т.е. понижена функция на щитовидната жлеза. Под "ниски" се разбира не само да са под норма, а и да са сравнително ниски в рамките на референтните стойности. И обратното: ако ТСХ е нисък, а ФТ4 и ФТ3 са високи, това говори за хиперфункция - повишена функция на щитовидната жлеза. Да, но са възможни и странни комбинации като твоята - всички хормони са ти ниски. По-горе писах какво може да означава това (най-вероятно). Но освен това трябва да знаеш, че ендокринолозите гледат само ТСХ и действат според него. В твоя случай е напълно възможно да не предприемат никакви мерки.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 16:11 от Cioccolata

# 597
И покрай всичко това отказах  цигарите и кафето.
Не знам,дали това бе допълнителен стрес за организма и дали изобщо постъпих правилно?
Много добре си направила. При проблеми с ЩЖ, винаги се препоръчва спиране на тютюнопушенето и намаляване приема на кофеин.

Не разбирам,какво имаш предвид,казвайки ' не' те са доста ниски? Ще се радвам да чуя Simple Smile
FT4 и FT3 са хормони на щитовидната жлеза. Техните стойности трябва не просто да попадат някъде между референтните граници, а да бъдат оптимални. При теб, например, са ниски, което недвусмислено говори за хипофункция на жлезата, т.е. тя не успява да работи на нормалните си обороти, а е затруднена, което носи със себе си куп оплаквания. Peace

# 598
Ами Ваня Харбалиева, беше писала, че изследванията ти говорят за "хиперфункция", но FT4 и FT3 не говорят за това... те са с ниски стойности, т.е. не е Хипер, а е Хипо функцията на жлезата

# 599
  • France-Bulgaria
Благодаря Ви отново момичета.
От 3-4 дни знам,че имам Хашимото.
Благодаря за съвета- Simple Smile разбира се,че ще се образовам до колкото мога,но информаяцията е много и човек се обърква.

Иначе когато се чувствам добре се опитвам да чета и да събирам информация.

Да виждам,че стойностите ми са странни.
ТСХ е ниско,FT4 I FT3 са в норма,само ТАТ -МАТ са високи.
Но не се чувствам добре- дори сега потъвам докато пиша,леко треперя и усещам едни топли вълни и ужасни болки в мускулите.
Надявам се в Събота на прегледа, да ми изпишат някакви лекарства,които да ми помогнат да се върна към' нормалния живот'
Така просто не мога....

Общи условия

Активация на акаунт