Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 571
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Момичета , някой изследвал ли е йод в кръвта , има ли смисъл да го изследвам, при положение че съм с Хашимото , витамин д ми е добре, очудващо, та се чудя какво друго мога да тествам , за да преборя ужасния косопад и липса на либидо 😢

# 301
На мен никой не ми е искал никакви витамини, нищо. Само първия път ми изследваха ТСХ, Т3,Т4, ТАТ и МАТ и глюконатоварващ тест. После само ТСХ.

# 302
Пуснахме изследванията поради  обилен косопад и студени крайници.

тези симптоми ги има и при липса на желязо. Peace
изследва се не само хемоглобин, а и феритин. Peace

Въпреки, че желязото и е малко към долна граница личната докторка каза че е в "норма"- много я обичам тази дума, благодарение на нея останах с по-малко от половината си коса преди да ми установят хипофункция на щитовидната жлеза и да приемам сега вече хормон.
Но за дъщеря ми - за сега докторката не и изписа допълнителен прием на желязо таблетки, а мен ме е страх да и давам на моя глава. Може би след месец/два ще направя пак контрола да видя дали ще има промяна на желязото и хормоните също, защото при нас проблеми с щитовидната е наследствено.
Иначе след всичките изследвания, които и пусна докторката и аз си доплатих някои, единствено витамин Д3 излезе на долна граница и изписа вигантол, а относно студените и ръце и крака целогодишно незнам на какво би могло да се дължи.

Може проблемът да е в червата, че не може да усвоява веществата от храната пълноценно. И се получава анемия, щитовидна жлеза старада, и какво ли още не.

# 303
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
какво означава при преглед с ултразвук на жлезата, че структурата е нехомогенна?  newsm78

# 304
Означава Хашимото.

# 305
аха, и сега следят дали се променя повече ли?... newsm78

# 306
По принцип причината да се правят ехографии е на първо място да се отхвърли евентуален рак на щитовидната жлеза. А иначе ехографията може да помогне за поставяне или отхвърляне и на диагнозата Хашимото, ако антителата са в норма, но въпреки това са налице симптоми на хипофункция. А предполагам, че и за Базедовата болест важи, но тогава симптомите са достатъчно категорични, предполагам.

Но иначе да, през годините ехографията може да покаже как напредва процесът, например при много хора се стига дотам, че жлезата се смалява и в един момент направо става трудна за откриване на ехограф - това показва, че разрушаването на тъканта е много напреднало. Обаче има и хора с привидно нормална жлеза, но със сериозни симптоми на хипофункция, така че нещата не са винаги еднозначни.

# 307
аз се чудя, защото преди 2-3г. ми пускаха хормони и ме гледаха на ултразвук.
хормоните бяха в норма, лекаря видя 2 възела, но не каза нищо за изменена структура.
симптоми за хипо имах, не ми назначи терапия, защото хормоните били в норма.

след като откриха антителата, изведнъж "видяха" и променена структура. newsm78
хормоните все още бяха в норма.

чудя се: толкова бързо ли се променя тази структура или лекарите са некадърни?

# 308
Ася, аз оставам с впечатлението, че образната диагностика е доста несигурно нещо, защото опира и до апарат (колко е качествен, колко е стар, как е настроен), и до умение на лекаря да разтълкува образа. За съжаление, по този начин може и тумори в гърдите да се пропуснат или пък да се "види" нещо, което всъщност не е опасно. С щитовидната е същото - на мен лично ми казаха диаметрално противоположни неща, когато ходих при две различни лекарки с различни апарати. А си мисля, че чак толкова разлика не трябва да има, колкото и различна да е техниката... При теб подозирам, че са се вгледали по-старателно, след като са видели антителата, а преди това просто са претупали ехографията.

# 309
А си мисля, че чак толкова разлика не трябва да има, колкото и различна да е техниката...

явно, обаче има, защото скоро ме гледаха на ултразвук (не ЩЖ) и понеже се оплаках от болки отзад, където са бъбреците, та лекарката каза, че ще погледне и наистина не се виждаше нищо.
тя каза, че апаратът е стар и затова е така. Whistling
не се бях сетила, че и за ЩЖ ще е така. все си мисля, че като виждат възел, ще видят и структурата  newsm78

а пониженият ми паратхормон какво показва? newsm78

# 310
За паратхормона не знам, честно казано. Наскоро една позната беше с много повишен паратхормон, но й казали, че било така заради ниския витамин Д, и когато се нормализира Д, ще се нормализира и паратхормонът. Но не съм се интересувала по-подробно.

# 311
  • Варна
==========================
Но иначе да, през годините ехографията може да покаже как напредва процесът, например при много хора се стига дотам, че жлезата се смалява и в един момент направо става трудна за откриване на ехограф - това показва, че разрушаването на тъканта е много напреднало. Обаче има и хора с привидно нормална жлеза, но със сериозни симптоми на хипофункция, така че нещата не са винаги еднозначни.
...точно това се канех да питам тия дни, какво означават намаляващите размери на ЩЖ.
Моята е уголемена, нехомогенна, петниста и тн ..терминологията ви е известна.
 В началото много се шашках, като ходех на ехо и някой доктор каже -аууу, колко е голяма/колко големи лобове..
Последните ехографии показват намаляване вече, да с милимитри, не са по 4см вече лобовете а около 3,6см , но явно прогресира ...
Какво става, когато се смали драстично? Последната докторка при която бях каза, че увредената и смаляващата част се заместват от съединителна тъкан , т.е. необратимо е .

# 312
Ами, просто дозата на хормона се увеличава все повече, за да се замести отпадащата продукция. И накрая се стига до пълна заместителна терапия - чувала съм, че това дори бил по-добрият вариант, защото тогава дозата ще бъде една и съща, а няма да варира по неизвестни причини (като изключим сезонността, разбира се).

# 313
  • Варна
Ами, просто дозата на хормона се увеличава все повече, за да се замести отпадащата продукция. И накрая се стига до пълна заместителна терапия - чувала съм, че това дори бил по-добрият вариант, защото тогава дозата ще бъде една и съща, а няма да варира по неизвестни причини (като изключим сезонността, разбира се).
...лелеле, имало и добро бъдеще за нас Stuck Out Tongue Winking Eye 
Благодаря Simple Smile

# 314
Абе, колко да е добро... Но да се надяваме, че ще бъде.Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт