Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 579
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Нели, тсх 3.726 е високо и според мен 50 мгр ти е леко ниска доза. Бих я качила съвсем малко. Например 62.5 ще е много вероятно. Но ако пиеш 62.5 два дни седмично, а в останалите дни само 50, така ще увеличиш дозата средно на 53.57 мгр. Това може и да е достатъчно. После пак контрола и проверяваш. Но за адекватни корекции и дозиране изследвай заедно тсх, фт4 и фт3. Само тсх може да бъде подвеждащ. Важни са и другите показатели.

Викита, ако имаш активни антитела Трак (и по-специално TRab и TSI) е възможно те да са причина за проблеми с очите. Само тсх и фт4 ли следите? Не съм специалист по Хашитоксикоза, само съм чела за кофти пораженията на антителата при хипер..

# 346
Нели, тсх 3.726 е високо и според мен 50 мгр ти е леко ниска доза. Бих я качила съвсем малко. Например 62.5 ще е много вероятно. Но ако пиеш 62.5 два дни седмично, а в останалите дни само 50, така ще увеличиш дозата средно на 53.57 мгр. Това може и да е достатъчно. После пак контрола и проверяваш. Но за адекватни корекции и дозиране изследвай заедно тсх, фт4 и фт3. Само тсх може да бъде подвеждащ. Важни са и другит

Мерси,ще направя така 62.5 два дни.А за да стане 62.5 тове е четвъртинка от 50 мг или половинка от 50 мг? Disappointed 

# 347
Нели, тсх 3.726 е високо и според мен 50 мгр ти е леко ниска доза. Бих я качила съвсем малко. Например 62.5 ще е много вероятно. Но ако пиеш 62.5 два дни седмично, а в останалите дни само 50, така ще увеличиш дозата средно на 53.57 мгр. Това може и да е достатъчно. После пак контрола и проверяваш. Но за адекватни корекции и дозиране изследвай заедно тсх, фт4 и фт3. Само тсх може да бъде подвеждащ. Важни са и другит
Мерси,ще направя така 62.5 два дни.А за да стане 62.5 тове е четвъртинка от 50 мг или половинка от 50 мг? Disappointed 
1/2 x 50=25mg
1/4 x 50 =12.5mg
62.5= 50+ 12.5

# 348
  • София
Четвъртинка от 50 е 12.5, добавяш я към 50 за да станат 62.5 мгр. Или си взимаш таблетки от по 25 мгр и делиш само на две - 1/2 от 25 също е 12.5, така е още по-лесно.

Peneva, Hug

# 349
Благодаря много Hug ще я кача толкава е да видим Simple Smile

# 350
  • Варна

Викита, ако имаш активни антитела Трак (и по-специално TRab и TSI) е възможно те да са причина за проблеми с очите. Само тсх и фт4 ли следите? Не съм специалист по Хашитоксикоза, само съм чела за кофти пораженията на антителата при хипер..
Тези антитела Трак ги бях изследвала преди време, когато ми беше TSH под 0. Тогава ме бяха накарали, но беше в норма. Сега скоро не съм. Ще взема да ги изследвам. Макар че, не зная ако има промяна в тях, дали ще ми назначат терапия или пак нищо няма да направят. По вероятно е второто.

# 351
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
да не повярваш, успяха за една седмица да ми излезнат резултатите  Mr. Green

пускам и старите:

от юли:
TSH basal     2.04 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3 cla        2.67 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4 cla        1.26 ng/dl        (0.80- 1.70)

края на октомври:
TSH basal     0.60 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3             3.38 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4             1.13 ng/dl        (0.80- 1.70)

средата на ноември:
TSH basal     1.29 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3             2.95 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4             1.09 ng/dl        (0.80- 1.70)

терапията е без промяна, да си пия 25мгр. newsm78
контрола след 6 седмици. два дена преди това изследване давах кръв при гиньо и там ТСХ беше 1.13 (само феритин и ТСХ са пуснали без нищо друго).

защо има такива големи разлики в рамките на 2 седмици? newsm78
и какво да правя с дозата?

отделно пак имам липса на желязо.
мислех си, че като си открих цьолиакията и ще се отърва. над една година спазвам стриктен безглутенов резим и червата трябва да са се регенерирали.
при долна граница на феритина 20, моят е 12  Shocked
иначе хемоглобинът ми е 15, добре, че настоях да ми пуснат феритин. ooooh!

# 352
Ася, може би ти трябва и железен препарат за феритина (а аз бих те посъветвала също да зарежеш вегетарианството, но това вече е твой личен избор).

# 353
Ася, може би ти трябва и железен препарат за феритина (а аз бих те посъветвала също да зарежеш вегетарианството, но това вече е твой личен избор).

да, железен препарат получих.
веге съм по-дълго, отколкото не-веге. на мен ми се гади от миризма на месо, камо ли да го ям.
понякога (един път в месеца) се насилвам да ям риба, но и там е трудно. след няколко хапки просто стомахът ми се обръща, а ям нещо към рибата (картофи, ориз), не е само риба. при морските дарове е същото - малко количество успявам да хапна, после ми става зле.

въпросът е какво да правя с тироксина? да вдигам ли дозата и защото има такава разлика?....

# 354
Това не са значителни разлики.

# 355
Това не са значителни разлики.

newsm78
виж как играе ТСХ-то - за две седмици се е покачило двойно, ФТ4 пада постоянно.... newsm78

# 356
Не гледай тсх.
Разликите са нормалните в диапазона.
Застудя рязко, а жлезата в сезона става по-мудна. Изчакай преди да увеличаваш доза. Дай време за адаптиране към сезона.
Обикновено лятото юли е удачно за корекция и при трайно застудяване-декември/януари.

# 357

да, железен препарат получих.
веге съм по-дълго, отколкото не-веге. на мен ми се гади от миризма на месо, камо ли да го ям.
понякога (един път в месеца) се насилвам да ям риба, но и там е трудно. след няколко хапки просто стомахът ми се обръща, а ям нещо към рибата (картофи, ориз), не е само риба. при морските дарове е същото - малко количество успявам да хапна, после ми става зле.

въпросът е какво да правя с тироксина? да вдигам ли дозата и защото има такава разлика?....

Има ли някаква здравна причина за тази непоносимост?
Или дълготрайно си настройвала психиката за нея?

ПС Струва ми се, че нарочно въвличат хората в тази мода веганство/вегетарианство, та после да има кого да лекуват с химия...

# 358
  • София
да не повярваш, успяха за една седмица да ми излезнат резултатите  Mr. Green

пускам и старите:

от юли:
TSH basal     2.04 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3 cla        2.67 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4 cla        1.26 ng/dl        (0.80- 1.70)

края на октомври:
TSH basal     0.60 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3             3.38 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4             1.13 ng/dl        (0.80- 1.70)

средата на ноември:
TSH basal     1.29 mU/ml      (0.35-4.50)
FT3             2.95 pg/ml       (2.00-4.20)
FT4             1.09 ng/dl        (0.80- 1.70)

терапията е без промяна, да си пия 25мгр. newsm78
контрола след 6 седмици. два дена преди това изследване давах кръв при гиньо и там ТСХ беше 1.13 (само феритин и ТСХ са пуснали без нищо друго).

защо има такива големи разлики в рамките на 2 седмици? newsm78
и какво да правя с дозата?

отделно пак имам липса на желязо.
мислех си, че като си открих цьолиакията и ще се отърва. над една година спазвам стриктен безглутенов резим и червата трябва да са се регенерирали.
при долна граница на феритина 20, моят е 12  Shocked
иначе хемоглобинът ми е 15, добре, че настоях да ми пуснат феритин. ooooh!

Напоследък пускам през няколко месеца изследвания, нямам индикации да ми трябва сезонно увеличение на дозата. Дори я понамалих.. Индивидуално е кой от каква корекция ще има нужда. И кога.

При теб фт4 плавно върви надолу - 51.11%, 36.67% и сега е вече 32.22%. И докато преди фт3 се е вдигало, съответно от 30.45% е скочило на 62.73%, сега със задълбочаващия се спад във фт4 нивото на фт3 също е започнало да спада - смъкнало се е на 43.18%. И тсх е започнал да реагира на понижението в щитовидните хормони (и по-точно фт4) като е започнал да се покачва. При някои хора той се качва по-бързо. Но не винаги е така. Като цяло тсх е сравнително бавен хормон, движи се малко със закъснение и отразява промените в щитовидните нива също със закъснение.

Не, че не трябва да се гледа и тсх, но по-показателни са нивата на фт4 и фт3. А според тях определено трябва да вдигаш дозата. Не чакай според мен. Редувай 25/37.5 (фт4 е доста нисък, по-малка корекция може да не е достатъчна). Ако чакате с нуклеарката Тсх да се вдигне още, фт4 съвсем ще спадне.. А тсх вече е започнал да се катери нагоре, но си е бавен. След месец може и да е минал 2.50, ако не вдигнеш тироксина.. Hug

За феритина, явно ти липсва хранителен прием на желязо. Пий си добавката. Simple Smile Иначе относно растителни източници на желязо винаги се сещам за фурми. Grin

А може и цинкът да ти е нисък и това допълнително да затруднява обработването на желязото. Денис го беше обяснила преди време в друга тема. По-добре не може да се каже, затова ще я цитирам:

"Целият железен панел включва: желязо, жск, хемоглобин, еритроцити, цинк, мед, церулоплазмин, феритин, трансферин. Това е нужно, за да се види дали има нужда от желязо, или е нарушено движението и разпределението му в организма. Може да няма нужда от прием на желязо, а да се оправи динамиката му. Защото желязото не е безобидно, може да се натрупа в органи и да увреди функцията им. При неправилна динамика на желязото, обикновено церулоплазмина е нисък, също често има токсично натрупване на мед, за сметка на нисък цинк. Важно е да се изчисли и сатурацията на трансферина, да не е по-малка от 35% /дори някъде го дават до 50%/. При добро желязо, добър жск, добри еритроцити, няма нужда от прием на желязо, а трябвада се повиши церулоплазмина - чрез коригиране на съотношението цинк/мед, чрез прием на магнезий, чрез прием на вит.С от естествени източници /да се избягва аскорбинова и лимонена к-на/.

.. При нисък феритин зависи как са другите показатели от железният панел. Ако желязо, жск, ПКК, еритроцити и хемоглобин показват липса на желязо, се пие желязо. Ако няма липса на желязо, феритинът е нисък заради неправилно разпределение на желязото, или заради дефицит на В12 и фолиева киселина. Изследват се освен фолиевата и В12, също и цинк и мед. При оптимизиране на техните стойности желязото се "намества", и феритинът се повишава." (Денис)

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 19:12 от veseto5775

# 359
Весето, благодаря ти много, както и за разясненията за феритина. в понеделник имам час при ЛЛ и да видим той какво ще каже по въпроса.

аз не знаех какво е пуснах гиньо, просто ме изненада директно с рецепта за железен препарат, който въобще не ми понася и му каза, че не го искам и ще ида при личния... Whistling
незнам дали личния ще иска да ми пуска всичко друго, което е изброено... Whistling

Струва ми се, че нарочно въвличат хората в тази мода веганство/вегетарианство, та после да има кого да лекуват с химия...

за мода и дума не може да става, аз съм от 25г. веге и определено по онова време не беше мода. исках още като дете да спря месото, но майка ми не ми позволи.
морски дарове обичам и няколко години след като спрях месото си ги ядят, но от един момент започнаха неконтролируемо да се връщат сами. т.е. повръщам ги.
проблемът не е психологически.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт