Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 527
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
Questar, преди 2 дни прочетох едно книжле на един малко измислен автор - имаше верни и полезни неща, но имаше и глупости, защото е последовател на Рей Пийт. Както и да е. Исках да кажа, че сред изброените от него типични симптоми за хипофункция е сухота на очите и устата - направи ми впечатление, защото точно тези неща обикновено не се посочват в списъка, въпреки че ги има при много хора. Аз лично имам сухота на очите най-вече когато не съм спала достатъчно, но така или иначе, от години слагам изкуствени сълзи сутрин, това ми е първата работа, като се събудя. Поне за момента нямам нужда от повече приеми през деня, само сутрин ми е достатъчно. Ако се притесняваш, се изследвай, но е напълно възможно всичко да е свързано с хипофункцията. В момента щитовидната функция се понижава, при много хора е така.

# 391
Ще се изследвам задължително пак като си доизпия Еутирокса. Разчитам на еутрокса, че вкарва в релси функцията, но това ми е първи сблъсък с проблема. Аз от подостър тиреоидит лятото (хиперфункция) преминах изведнъж в хипофункция. Но най-интересното е, че преди да ми се случи този проблем с възпалението, аз пак имах проблеми със сухота в очите, но  не съм била наясно за състоянието на щитовидната жлеза тогава.  Последно преди 5 години съвсем профилактично бях измерила ТСХ - беше нормално, но оттогава не съм знаела какво се случва. Мисля си, че съм си била с хипофункция още преди подострия тиреоидит, а очните лекари никога не са ме насочвали към щитовидната жлеза...

# 392
  • София
Questar, аз ходих на очен преди две седмици като си мислех ,че съм за очила, но се оказаха сухи петна и докторката ми каза,че това е от хипофункцията. Изписа ми естествена капка.

# 393
Папая, аз за 5 месеца качих 8 кг. Това започва 2015 септемрви, след като първо ми се изду червото на коремната стена и уж казаха, че е СРДЧ, ама не протичаше изобщо като такова. През следващите месеци качих още толкова килограми, но малко по-бавно. Даже обвиних за момент сока от Нони, който пих първите 5 месеца след като ми започнаха проблемите с червото. Просто съвпадна качването на килограми със започване на приема му. Та взех да го пробвам, макар да съм с хиперактивна жлеза, но главно заради стомаха. Иначе го препоръчват при хипофункция. Отрази ми се добре, даже скочи ТСХ, а не очаквах, (явно балансира, а не е само за хипо), намалих си дозата хапчета, ама бонус ми бяха килцата. Може и от жлезата да е. Може от лекото хипо да е. Може от годините, може комплект от всичко, но е факт, че си седя дебела пак и това вече започна да ми се отразява зле на сърцето, белите дробове, вдигам кръвно, вдигам хемоглобин от недостиг на въздух, изобщо е един бъркоч пълен.
Зарязах вече диети, режими. Пих месец хапчета за кръвно с плавно намаляване (по съвет на доктор, уж да не би кръвното да е от преход топло към студено, както преди се е случвало, но е било за седмица максимум, а сега продължи дълго), а сега се опитвам да се боря без тях. Не ми се получава особено, но се наливам с чайчета всякакви, чесън ям, пия чай глог всекидневно по 3 пъти на ден. От него има някаква полза поне и се усеща. Пия маточина, лавандула - всекидневно. Пия за сърцето Абана на Хималая, ама тя трябва да се понатрупа в организма. Досега около 20 дни май се събраха на по-висока доза. От хапчетата на Хималая по принцип съм доволна. В Абана има и ашваганда. Нея май не я препоръчват много при хипер, ама дреме ми вече какво препоръчват и какво не. Те каквото препоръчват ползи не съм видяла. Каквото не препоръчват, май точно то е имало ефект. Ще и дам време на добавката, също и на чайчетата. Поне 2-3 месеца и после ще го мисля. Пия и аспирин за разреждане малко на кръвта по предписание. Отначало се дърпах, ама вече няма за какво да се дърпам, защото наистина не се чувствам никак добре. Даже досега така зле не ми е било, дори с активен Базед.

Шоки, и до ден днешен като задържа вода пия или Цистон, или джоджен, липа. Действат при мен, обаче ако имам отоци и се вижда. Един вид, само по тях виждам действие и пия в инцидентни случаи. Две лета задържам за по седмица и нещата не изглеждат никак добре. Справяла съм се с чая за 2 дни я изхвърлям, знам че не е решение, но все пак.

# 394
Questar, аз ходих на очен преди две седмици като си мислех ,че съм за очила, но се оказаха сухи петна и докторката ми каза,че това е от хипофункцията. Изписа ми естествена капка.

Коя марка ти препоръчаха на теб, аз пробвах почти всичко, дори Систейн не ми повлияват:( Мисля да пробвам овлажняващи очни гелове - твърди се, че са с по-удължено действие.

# 395
  • София

Коя марка ти препоръчаха на теб, аз пробвах почти всичко, дори Систейн не ми повлияват:( Мисля да пробвам овлажняващи очни гелове - твърди се, че са с по-удължено действие.

QXIBIO

# 396
Мери, нищо не действа при мен, дори диуретик - с Фурантрил свалям понякога по-малко от килограм, друг път цял, но ефектът трае един ден. А не искам да пия диуретици ежедневно. Всичко опира до щитовидната функция.

А растителни варианти също съм пробвала - нулев ефект.

# 397
При мен растителните засега действат. Пу-пу
За фурантрил и аз се бях замислила лятото, след като 5 дни отоците по краката стояха. Късно се сетих пак за чая и добре че еднодневно пиене ми помогна на следващия ден да намаля отоците, а на втория направо се махнаха. По-често висях в тоалетната, ама действието е важно.
А кръвно вдигаш ли при задържане на вода? Защото аз вдигам и кръвно и много ме притесняват тия неща.
Вече и за запушвания взех да си мисля. То в тоя род с куп болести... мани.
Един ден се бях зачела нещо относно кръвни групи, аз май и на теб споменах, кои групи по-често боледуват и от какво.
Любопитно ми беше, тия дето сме с автоимунни на жлезата, кой каква кръвна група е и дали има масово преобладаваща определена при тия заболявания.

Замислих се, понеже всички сме А група (майка, татко, брат ми, аз), една от старите и най-боледуващата група и де факто болестите са не една, а всеки носи по няколко. Другите кръвни групи са по-нови, по-устойчиви на бацили и уж малко по-рядко болести ги ловят. Но за всяка група си имаше най-често срещани болести.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 07:37 от Merelenda

# 398
У дома всички сме с автоимунни заболявания, 3/4 сме аб група...

# 399
Мери, досега не съм, но и мен ме притеснява, че може да започна. През лятото тази година имах 2 месеца, през които теглото ми се задържа стабилно, т.е. махнах задържаната вода след овулацията, но явно причината беше, че Т3 за кратко успя да влезе в норма (беше съвсем близо до долната граница, но поне беше в норма), но после пак спадна под нормата. Разбира се, ако сега имах 2 месеца през лятото без повишаване на теглото (и 10-те останали месеца от годината с повишаване), предишните години повишаването беше само през зимата за 3 месеца, защото явно тогава щитовидната ми функция е била под определен праг (но не правех изследвания тогава, та не знам, само предполагам), но през останалото време се е качвала в допустими граници, въпреки че пак не е била идеална, разбира се. Много пряка зависимост забелязвам, но ето, никой не ми вярва, сигурно защото в учебниците на ендокринолозите "напълняване" означава задължително положителен калориен баланс, т.е. ядеш много, а се движиш малко. Затова и едната ме попита ехидно "А сигурна ли сте, че няма друга причина за напълняването?" Идеше ми да я удуша... Аз наблюдавам, следя ежедневно (и точно това, че следя ежедневно, ми позволи да забележа тенденцията, иначе щях да се чудя). Тя дори не ми повярва, че овулирам, а аз си усещам овулацията. Абе, не знам, при ендокринолог не искам да стъпя повече.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 07:57 от Cioccolata

# 400
Да, когато по-дълго се задържа наднормено тегло, тогава започват проблемите. Отначало не се отразява, но с времето.
Аз вече 3 години съм с наднормено тегло. Отначало нямах никакви проблеми. Ходех като кон по 10 км на ден. Обикаляхме зимата в студа със свеки по 2-3 часа. Дори не се задъхвах, макар да бях напълняла. Сега е друга бира. Ходя по 2-3 км със зор, а още в началото спирам по няколко пъти, защото не ми стига въздух.

# 401
Ох, много неприятно. Дали не трябва да започнеш тироксин? Казваш, че си в лека хипофункция - това не е никак здравословно.

# 402
Вариантът е да спра тирозола, ама се знае какво следва.
Другата опция е да включа тироксин, обаче никой от докторите, при които съм ходила, няма да го направят, а ще ми кажат да спра поддържащата доза и ако пак направя рецидив, да се оперирам.
Така и не се реших какво да правя и си карам там на един тирозол, който ми държи ТСХ 3. Контроли рядко правя, даже последната ми от преди 2 месеца не я помня с какви стойности беше. Само че ТСХ пак беше 3,28. ФТ4 около 18 ли, 19 ли - забравих. Т3 пусках на предната контрола и беше малко над 5. Тоя път си го спестих, че пусках в друга лаборатория и там ми излизаха 3-те скъпо, а имаше пакет за ТСХ + ФТ4 и само тях пуснах от хормоните.
Докторката ми беше наблъскала едни изследвания, хормоните, профил захар, холестерол профил, ПКК, чернодробни. По-лоши изследвания не бях имала, от тези сегашните.
За над 7 години лечение съм забелязала, че се чувствам най-добре с ТСХ около 1 и Т4 около 15,5 - 16,5. Т3 не го помня, но го пусках и него, защото тогавашния ми доктор държеше да следи Т3 и Т4. Та така държах първата година хормоните и изобщо нямах симптоми на заболяването.
Обаче след рецидива все ме държаха с по-високо ТСХ. Когато беше за месец, два, три, да е по-високо, да кажем 5-6 като стойност, тогава я фоликул в яйчника задържам, я някаква друга аномалия се случва, подпухвам, и в момента в който намаля хапчетата и симптомите изчезваха.
И сега като видят ТСХ 1 и директно си ми казват - не може. Ти си с рецидиви. ТСХ трябва да е по-високо. Е...

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 08:22 от Merelenda

# 403
Ами, значи щитовидните поне са ти добре... Не знам, може всичко да е от инсулина, ама защо не успяваш да го овладееш...

# 404
Аз затова писах, че се съмнявам при мен да е щитовидната. Да, хипо е, но леко хипо и не би следвало да е проблем изобщо.
Инсулина изобщо не ми го изследват. Следя си захарта и си пия хапчетата. Нямало смисъл да давам пари да изследвам инсулин, като така и така пия хапчета за нарушена гликемия.
Дозата ми е 1000 милиграма Метфогамма. Според докторите, при които ходя, изобщо не го броят за доза, а за нещо си там поддържащо. С тази доза захарта през годините държа под 5. Вярно, рядко правя и контроли. Но следващия път ще пусна гликиран хемоглобин. Докторката ме вика след Нова Година.
Общият ми холестерол е ок. Обаче са ми високи триглицеридите, които преди дори на високо-въглехидратно хранене не са били с такава стойност и ме изненадва това, че въпреки 5-те месеца на режим, те са с такава стойност. Сега са 1,7 при позволена норма до 1,7, а преди бяха около 1. И онзи VDLD холестерол и той ми е висок, а май точно той нещо отговаряше за риск от инфаркти, инсулти, или нещо такова.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 08:34 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт