Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 517
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Да, инсулинът вероятно ти е висок, но все пак можеш да го изследваш, няма да е толкова скъп.

# 406
Допълних си поста за холестерола.
За инсулина, не са ме спирали парите, а самото обременяване. Не ми се искаше да се подлагам на това. Но може да пусна един на гладно и да пусна и един гликиран януари месец, като ходя на контрола.

# 407
Мери, може би и стресът играе роля, имам приятелка, която се храни много стриктно, и то от години, но поддържа и наднормено тегло, и високи триглицериди (и високо кръвно, затова е на лекарства) - при нея е донякъде заради поликистозата, която предразполага към ИР, донякъде от много стрес.

# 408
Последен въпрос и да затворя темата, че само с моите проблеми, които не са за тук я напълних.
Скрит текст:
Може ли наследственият фактор да взима някакъв превес, въпреки усилията, които съм полагала? Резултатите меко казано ме изненадаха. Аз направо си се стреснах като ги видях и се чудех какво се случва.
Високи триглицериди, леко над норма ВЛДЛ, висок хемоглобин, високи еритроцити, малко над норма СУЕ и левкоцити, които показват възпаление. Мислих, мислих, чудех се на какъв доктор да ходя. На кардиолог ли, на пулмолог ни, на невролог ли, на съдов ли...
За хемоглобина, кръвното, недостиг на въздух - може да са както от белодробно заболяване някакво (с каквото беше татко), така и от бронхиална астма, с каквато са дядо, майка, брат ми.
За кръвното - всички назад по линията са били с тромбози, инфаркти, инсулти, нещо белодробно. Нито са пили, нито са пушили, нито са водили застоял начин на живот. Напротив, много са активни, или са били активни всички.
Майка и татко ги водят със старчески диабет, отключил се след болест, след 60 г. Майка е на хапчета, баща ми беше на хапчета и му ги спряха, защото захарта си му влезе в норма.
Гангрените му бяха от запувания на съдове, без да има повишена захар, или инсулин.

Г-ца Д е писала за триглицеридите, че са паднали при нея с витамин Д, май по 10 000 единици, но не съм сигурна. Аз пия като се сетя чат пат. Взимам наведнъж по-голяма доза. Но май ще се амбицирам да попия сега зимата, пък да видим ще има ли ефект. Иначе общия ми холестерол е 5. При нея май е малко под 5.

# 409
Ох, не знам, напълно е възможно да има и наследствен фактор, но ми се струва, че нещо има при теб, което е неизяснено.

# 410
В момент на голямо отчаяние от това ужасно задържане на вода, преди месец си купих Фурантрил, колкото и да не ми се искаше... Е, да ама резултатът е почти 3 кг разлика. Вече не ме болят краката като клякам например. Само че ужасно много ми сваля кръвното.
Сега за задържането на вода съм се заредила с разни чайчета.
Относно кръвните групи, аз съм АБ. п.с Имам книгата за "Хранене според кръвните групи", но в нея има доста интересни неща и за заболявания, взаимовръзки, подходящ спорт и т.н., трябва да я препрочета.

# 411
  • София
Това с кръвните групи е много интересно,аз също съм с А положителна,майка ми също беше с такава група и имаше диабет.

# 412
Тити, аз не смея да пия повече от една таблетка Фурантрил за един или максимум за 2 последователни дни. Повече от това просто не смея. Но каквото и да махна така, после се връща много бързо само, т.е. има нещо, което предизвиква задържането на водата, и според мен е точно ниското Т3. От Фурантрил, ако се използва редовно, може и да се получи загуба на слух, може и да се загубят електролити и да се стигне до сериозни проблеми.

# 413
О, не в никакъв случай не мисля да ползвам редовно Фурантрил. Просто тогава бях много, много отчаяна и ужасно ме боляха краката.
Със сигурност  не е никак безвреден, страничните ефекти, които са упоменати в листовката не са никак малко. А и не случайно на повечето аптеки го дават с рецепта.

# 414
При мен интересното е, че не се получават отоци, поне засега, за тези няколко години - получава се равномерно напълняване.

# 415
  • Варна
Да се отбележа и аз с кръвна група А , но в нашия род аз съм болната.
 Нямаме по ничия линия АИ заболявания, инфаркт-инсулт, диабет, а аз освен Хашимотцето и ИР си нося .

Мереленда, прочетох те -много неизяснено е и при теб, а ти си имаш дълъг "стаж" и се следиш. Дано отнякъде да излезе причината , най-вероятно сама ще се сетиш, едва ли има доктор , който да те познава толкова детайлно и как се чувстваш.

Относно вит Д и триглицеридите-без да съм чела задълбочено за връзката им, помня че има отношение към мастната обмяна, а при мен лъсна идеално -за 3 месеца от свръх дефицит на вит Д , със стойност 7 и по 10 капки на ден Вигантол се вдигна на 23, а Триглицеридите от 1.60 паднаха на 0.66 за същото време
Точно тогава не съм се хранила ВМ НВХ . Нямам друго обяснение кое може да е повлияло

Много искам вече да си пускам контрола на КЗ и ИНсулин, няма да ям въглехидратно непосредствено преди изследването, защото искам да видя с този тип хранене -ВМ НВХ, дали повлиявам на Инсулина, но пък във ФБ групата днес прочетох, че КЗ при ВМ НВХ може да е по-висока ...

И сега -да чакам ли още или да ходя и да се бода, че много ми е некомфортно да не знам какво става с мен, работя ли по поравяне на проблема или само свалям кг за самочувствие

# 416
Ами, аз понеже съм със структура тип-круша и първо на бедра трупам всичко-било вода или мазнини. Именно бедрата и целулита по тях ме боляха много от задържаната вода, особено като изкачвах стълби или се навеждах.

Като се прибера ще изровя книгата за кръвните групи, да видя на коя кръвна група, какво има, много се заинтригувах вече.

# 417
Не се вглеждайте много в кръвните групи, няма смисъл.

# 418
То от чисто любопитство. Иначе наистина смисъл няма.

# 419
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ася, а ти имаш нисък феритин и ниско желязо, така ли?

нисък феритин, желязо не са пускали, само феритин и хемоглобин. хемоглобинът е 150.

аз не мога да си пускам утайки и т.н., лекар трябва да ми ги назначи...
гиньо казва, че не е негова работа, ЛЛ каза да ида януари да се видят нивата. евентуално тогава мога да поискам изследвания. Rolling Eyes

аз към 0 кръвна група.

при мен водата започна да се натрупва първо на прасците, после по бедрата и задника, корема и над ханша. и накрая горе на ръцете...
аз пиех чай от коприва.
спрях да събирам вода като спрях глутена. за седмица свалих 10кг....

сега пак задържам, но много малко, мога да клякам и нямам проблеми. само се вижда нещо като целулит.
сега се чудя от какво може да е...
напоследък ми се ядат много ферментирали неща и ям всеки ден туршия.
цитруси също много ми се ядат, не бях яла от години.

Общи условия

Активация на акаунт