Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 54

• 42 481
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Ами малко, малко колко да са малко. Със закуската ям пртоеин (белтъци) + 30гр овесени ядки или 2 филии езекиел хляб. За обяд съм месото + 100 грама боб, ориз такива. След това съм на протеин и мазнини до другия ден. Имам и чиит хранения в нетренировъчни дни - там чиита ми са 1 ябълка или купичка ягоди. От време на време и ядки хапвам, но по 20 лешника/ореха/пистачо примерно. Черен шоколад хапвам над 75%. Ще мисля какво да променя.

# 436
Тези изследвания изобщо не отговарят на физическото ти състояние и липса на симптоми.
Ако не са грешка някаква и приемем, че резултатите са верни, то е въпрос на време да се появят симптомите.
И в този ред на мисли, казваш че активно спортуваш... Та се сещам, че спортисти приемаха някакъв Т3. Не знам  под каква форма е този Т3, и защо го пиеха. Мяркало ми се е нещо като инфо. За мускулна маса някаква ли? Или се бъркам за Т3 и се е касаело за нещо друго?

# 437
Мери, мисля, че е просто за ускоряване на метаболизма и "изчистване" на мазнините.

# 438
Merelenda, аз точно това обеснявах в другата тема, че аз чувствам че съм дори със свръх енергия. Сутрин ставам в 5:30, кафе на употребявам. Вечер от 5 до 7 съм в залата. Не чувствам никаква умора (за сега). През деня съм си енергична, не ми се спи, удрямва, умора и т.н. Уикендите съм 6:30 на крак. По-късно от отва не обичам да ставам (но може да въпрос на навик). Преди време имах дефицит на Б12. Бях на единици до долна граница и пак не съм се чувствала изморена или без енергия. Беше в профилактичния пакет с изследвания на личната, та случайно се откри. Тя не искаше да го оставям ниско и с инжекции за 2 години чак успях да го вдигна. Тя решии инжекции, понеже Б12 беше супер ниско и ми каза, че няма време за суплементи. И то верно с инжекции колко време отне, та камо ли с друго. Но аз тогава и месо не ядях много. Но от едно 6-7- години всичко е наред, но и си поправих грешката и наблягам на протеина, а както и спортувам ми е задължително. МНого ми е странно всичко това. Единствено което ми прави впечатление е някакъв засилен косопад, но не знам дали не е и той в рамките на нормалното, т.к. косата ми е почти до кръста и нали знаеш като паднат 10 косъма, изглеждат като 50.

# 439
Косопадът може да е по куп причини, но може и да е първият признак на хипофункция.

# 440
A какво се препоръчва за спиране на косопад от хипофункция? На мен са ми предписали Еутирокс и витамини, но резултат не виждам Sad

# 441
Аз лаишки си разсъждавам - но не би ли трябвало с Еутирокс-а да спре косопада? А какви витамини са ти препоръчали да пиеш?

# 442
vici, би трябвало косопадът да спре с наместване на хормоните, не с приема на "L-Тироксин" / "Еутирокс". Simple Smile Защото, за жалост, невинаги пиенето на някаква доза синтетичен хормон довежда до оптимизиране нивата на хормоните, поне не и в кратки срокове. Това е дълъг и сложен процес - понякога отнема месеци, дори години!

# 443
На "хартия" би следвало да спре. Де факто, не се получават нещата. Някои са доволни от маски, други от добавки. На всеки различни неща му помагат.
Моята коса не е била никога толкова зле, колкото е сега. Изведнъж стана слама, суха, раздърпана, ужасна. От години я горя с бои, но винаги е оставала мека и с някакъв блясък. Никога не е цъфтяла.
Какво се случи и аз не знам, но имам чувство че за няколко дни се скапа.
Купих си евтини кокосово и арганово масло, два пъти си направих маска, в седмицата по веднъж и вече има видим резултат. Като казвам маска, буквално колкото орех слагам кокосово масло и около 20 капки арганово. Като смес е колкото супена лъжица. Слагам в ръце, разтърквам и почвам да мажа кичур по кичур. Доволна съм. В боята която купувам (също не е скъпа), има кокосово масло и арганово. След боядисване косата не ми е суха слама.
Преди да се случи това обаче, редовно ползвах спрей балсами и кристали за коса. Сега и те нямаха ефект. Мия я с всякакви ежедневни шампоани. И по-скъпи и евтини български. Проблеми не съм имала през годините.
Но мисля че с тези мазила сега ще се справя. Щом от две маски виждам резултат.
Иначе пада, доста даже, но и коса имам. Не е като да нямам и мисля че е нещо нормално при по-дълги коси, особено къдрави или чупливи.

# 444
Аз лаишки си разсъждавам - но не би ли трябвало с Еутирокс-а да спре косопада? А какви витамини са ти препоръчали да пиеш?

Витамин Е. Отделно аз пия Фитовал и мултивитамини, обогатени с вит.Д.
Иска ми се да се оправят нивата на ТСХ и без еутирокс, но как ще стане от само себе си, не ми е ясно.  Sad
Колко дълго трябва да пия еутирокса според вас?

# 445
Е то и аз вит. Е пия, и какво ли не. Ама ужас. Но верно както Мереленда е казала, много пада, но и има. Не е като да оплешавявам. Но ми лази по нервите.

Иначе и аз това питам, няма ли нещо по естествен път да ги вдига тия хормони. Шоки ми е писала по-горе Селен и Цинк. Аз тъкмо почнах да ги пия, всъщност за коса ги почнах, преди да разбера за тези ниска нива на Т3 при мен. Ще видим какво ще стане. Съвети не мога да давам още, че всичко пара струва и да се харчат хората. Иначе по други теми съм срещала Макси хеър вземат повечето има доволни има и не доволни. Пак зависи на кого какво му има. Аз преди години вземах, но ефект никакъв не видях.

# 446
Колко дълго трябва да пия еутирокса според вас?

До края на живота си.

# 447
Здравейте момичета! Много съм разтревожена и се надявам на помощ от вас.Синът ми има сърцебиене и лежа в ендокринология. Първо казаха Базедова болест, а после лекуващата лекарка каза че има данни за Тиреоидит на хашимото с тиреотоксикоза. Притеснява ме, че на ехографското изследване -  има промени в жлезата - пише, че е хетерогенна. А на епикризата пише тиреотоксикоза с дифузна гуша. По принцип има ли ехографски промени при Хашимото? Какви са вашите изследвания при ехото?

# 448
Морфеа, по принцип стават грешки - лекарят казал едно, сестрата писала друго... Но да, при Хашимото е обичайно да има точно хетерогенна структура (= нехомогенна). Обаче трябва да са изследвани и антителата, те как са?

# 449
Здравей.
Щом на ехографията пише тиреотоксикоза с дифузна гуша, значи не е ясно все още дали се касае за Хашимото или Базедова болест, или има други причини за възпалението на жлезата Структурата е смесена, доколкото разбирам, но явно възпалението е доста активно, щом до болница сте стигнали.
С времето биха се изяснили нещата, за какво точно се касае. Тиреотоксикозата е състояние на хиперактивност на жлезата, която независимо дали се отнася към Базедова болест, или вероятно Хашимото, то се лекува по един и същи начин, с тиреостатици, като целтта е да се потисне функцията на жлезата и да се намали производството на хормони. Оттам следва да се разбере причината за свръхпроизводството им, дали е Базедова болест, дали аденом (възел), дали автоимунен тиреоидит на Хашимото, започнал с хиперфункция, или нещо друго.
При такава смесена структура, явно е трудно да се определи в самото начало за какво се касае.
В такъв момент бих се доверила на мнението на проф. Пандев - хирург. Зает е много, но мисля че може да запишете час и да почакате, докато междувременно си пие лекарствата. За мен той би дал правилна оценка на състоянието, адекватно лечение и ако е нужно би назначил сцинтиграфия, или компютърна томография. Важно е не само изследването, а кой стои зад него и какво вижда. Ще даде и последващи насоки, как да процедирате.

д-р Румен Пандев - телефон за записване за консултации  за София и цялата страна - 0877012003
преглежда и в: Диагностичен Център „СПЕКТЪР” /намиращ се зад Парк Хотел „Москва”/
ул.”Незабравка” №25, гр. София
записване на тeл: +359 2 494 0130, +359 2 934 03 24, мобилен: 0884 143 309

На първия телефон ще се свържете с мед сестра и може да ви каже къде и кога преглежда, понеже преглежда на няколко места.

Общи условия

Активация на акаунт