Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 85 891
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Дано да няма и други. Unamused

Тити, малките сами няма да ги оставя, въпреки че баба им вече се явява малко излишна. И двете девойки са отговорни. Голямата в неделя заведе малкия на роботика и го прибра, в понеделник го прибра от рожден ден, а в неделя двете му бяха проверили домашното, изпитали го на думите по английски и проследили да си подреди всичко в раницата. Но все още викаме баба им да плаши гаргите. Joy

# 181
  • В светлината на слънцето
Да дам отчет от втората ни родителска среща. Има една добра и две лоши новини. Добрата е, че май повече няма да има родителски срещи. Ще си комуникираме чрез електронния дневник, който за щастие работи супер, и при нужда ще си уговаряме индивидуални срещи с учителите. Първата лоша е, че в 9 и 10 клас рязко им падат часовете по основен език, както вече бе коментирано и преди в темата, но на нас сега ни го казаха официално. Та май без алтернативи за допълване на знанията няма да мине. Втората - английският, който им е втори, догодина започва буквално от нулата, което е кофти за онези, които са по-напред с материала. Но има в класа децата, за които ще бъде абсолютно непознат и няма как да стартират от някакво ниво.
Девойката си е седнала на д...-то и здраво учи думи, чак пушек се вдига. Но е категорична, че няма да участва в никакви конкурси или състезания, свързани с писане. Дотук била. Нищо де, ще преодолее и това.

# 182
  • София
Те всъщност лошите новини не са баш новини, ние отдавна си ги знаем тук, обаче аз упорито отказвам да приема, че в езикова гимназия ходенето на уроци по езика е нещо задължително. Докато класната не ми каже право куме в очи, че часовете са толкова свити, че детето няма да може да си вземе сертификата без допълнителни уроци, ще си трая.

# 183
  • София
Кой сертификат ще си взима, Белинда? Simple Smile Сертификат, при това ако остане в ДСД , а не отиде в лайстунг, ще  може да вземе чак в 12 клас при успешно справяне с изпита. А тогава  никаква гаранция няма , че класната ще му е по немски, та да чакаш да ти каже нещо на тема ниво по немски, може да е господинът по физическо примерно класният му Simple Smile. Шегувам се, разбрах те.  Но вече без майтап - има общо взето два сценария в родните училища в това отношение. Или в прав текст ти казват,че детето има нужда от доп. подготовка и съответно ти предлагат услугите на колежка ( а тя връща жеста  в обратна посока), или  мълчат, за да не стане ясно, че в училище нещата не са на нужното ниво и е необходима помощ. Не визирам конкретна гимназия, картинката е идентична с езиците...

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 17:26 от пенсионирана русалка

# 184
  • София
Да, преподавателя по немски имах предвид, разбира се Blush

# 185
  • Варна
Добре де, часовете по осн език са намалели, но нали баш в 9 клас ще учат на съответния език поне три разказвателни на съответния език, а като гледам програмата на сегашните деветокласници в нашето училище, разказвателните са по 3 или 4 всеки ден, което плюс осн езок пак прави поне 3 или 4 ч дневно на съответния език. И нали после в 11 и 12 клас се наваксва с часовете по езика като профилиращи? Не виждам къде е драмата - дали ще учиш литература или химия на език, все тая, нали го упражняваш. Моля някой да ми обясни къде всъщност е проблема.

# 186
  • София
Всъщност, в 8-ми и 9-ти клас няма разлика в часовете по езика /в ЕГ/ с тези, по стария учебен план. Орязани са часовете в 10-ти клас, но пък в 11-ти и 12-ти се учат предимно профили и ще компенсират. Не е проблемът в часовете, а в залагането на нива в учебните планове /досега нямаше такива/, които са ниски. Заради това /а не защото са по-малко часовете/ сегашните осмокласници няма да вземат цялата граматика в 8-ми клас. Малка част от материала, изучаван досега в 8-ми клас, ще остане за 9-ти, като в 9-ти и 10-ти клас може и да има известно изоставане, спрямо старото положение. Но пък в 11-ти и 12-ти имат по-голяма свобода училищата и ще наваксат ако има евентуално изоставане. Няма да се оставят ЕГ-тата току тъй МОН да им сваля нивото на обучение. Но пък матурите ще отговарят на учебните програми и ще са по-лесни /те и досега бяха на ниво В2/. И така всички ще са доволни - децата ще са отличници, а МОН ще отчита високи резултати и ще тръби, че повишава нивото на образование. Joy Нещо подобно очаквам да стане и с втория език - учителят няма как да не се съобразява с нивото на класа. Ако всички са на В1 - В2 по английски, няма да спряга глаголът "съм" 2 години. Ще се преподава според нивото, но ще изпитва на А1 /защото е задължен/. И всички ще са отличници. Да му мислят с бюджета за стипендии. Joy Те на това му се вика идиотия в действие.

# 187
Аз влизам с въпрос. Вашите деца ползвали ли са някакви конкретни храни, билки, хомеопатия или лекарства за подсилване на концентрацията и паметта, защото проблемът е мнооого сериозен?

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 20:33 от tanitkata

# 188
  • София
Не Flushed

# 189
  • София
Не.

# 190
Мхм, мхм...Много бързо забравихте саксиите с розмарина. Joy
tanitkata, сигурна ли си, че става дума за проблеми с паметта? Не е ли възможно да е просто разсеяност, мързел?

# 191
  • Варна
Tanitkata, не ползваме подобни неща.

Санака, и аз мисля, че ЕГ няма да оставят нещата така и ще преподават както и до сега. Днес реших да разгледам олимпиадите по АЕ, областен кръг и честно казано съм изключително впечатлена от нивото на владеене на езика още за осмокласници, което се изисква и даже си мислех, че на практика е невъзможно да започнеш от 0 в 8 клас и през януари да изкараш достатъчно точки, че да минеш да областен кръг. Изисква се владеене даже на конотации на думите,  а затова трябва практика. От любопитство погледнах и в 12 клас и там изрично си пишеше ниво на владеене С1. Разбира се, МОН могат да променят нещата, но наистина не вярвам олимпиадите да вървят към облекчаване, по-скоро изпитните формати до сега говорят обратното - за усложняване. Затова надежда има.

# 192
В тази и в предната  седмокласна тема се коментираха свойствата на розмарина да подсилва паметта, ароматът му спомагал за по-добро запаметяване. Примерно арома лапма и масло от розмарин биха свършили някаква работа, ако наистина има такова въздействие.
Рибеното масло също спомага за по-добра мисловна дейност.
Бирената мая помага при умствена преумора.
Достатъчно време за учене + преговор преди сън дава добри резултати също.

Може детето просто да е разсеяно или преуморено.
Моята малката трудно помни уроците също, и панацеята е чест преговор и упражнения в Уча се.

# 193
  • София
Ааа, Дидева, розмаринът се отглеждаше от предишния набор. Ние бяхме по гроздето. Joy

# 194
Розмаринът се предава от поколение на поколение.
Това, че предишните набори не са споменавали череши и бЕло, не означава, че тези природни благинки не са имали своето изконно място там, където и както е трябвало да бъдат употребени. Joy

Общи условия

Активация на акаунт