Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 85 958
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 300
Валенцето, моят също учи по много, но от тази година, затова му е трудно. Досега всичко в часовете е научавал, в къщи някое домашно или да прочете някой урок набързо. Но сега с новия език му дойде нанагорно. Вечер в общежитието учи от 17-17,30, тогава се прибира от училище, до към 20,30-21ч. Събота и неделя си е в къщи и с малки почивки учи от 10ч.  до 18ч. Но според мен нещата ще се подобряват. Като натрупат основните думи и понятия, да свикнат с изговарянето, вече си мисля, че ще е по-добре. Аз взех че му преснимах тетрадката-речник и изрязах думите на български /около 1700 до сега/ Сложила съм ги в една купа и си тегли като лотария. Тегли 10-тина  и ги пише на немски. После проверява, ако има грешни ги пише по няколко реда и връща в купата с неизтеглените. Каза че му е забавно така. Дано има резулат.

# 301
   Валенце,не търси сравнения с другите деца,всяко си е уникално.Щерката никога не съм я виждала да учи толкова  много в 8 клас,колкото брат й сега.За една и съща гимназия говоря.
    На моя приятелка синът има уникална фотографска памет.Помни цели страници от учебника,не отделни думи.Моят син,както и аз навремето,учи с писане.В общи линии прекарва в учене по немски по три часа на ден,понякога повече.
    Това,което ме учудва в метода на преподаване е ,защо не им дават превод на новите думи?Така децата наистина губят много време.Поне по-голямата част от думите да дават.
    Учителката на синът ми праща файлове с думите в групата на децата и в нашата група.Аз принтирам,прибираме в джоб,по уроци.Младежът си ги учи.На нашите деца така им е добре,заедно са решили по този начин.Така и родителите имат представа горе-долу по колко думи се вземат.Винаги има и допълнителни,възникнали по време на урока.
    При нас се зададе страхотно темпо на учене,децата свикнаха с ритъма,на моят син много му харесва да учи немски.
     Методът с цветните листчета при нас дава резултат.Наборът казва,че наистина така е по лесно.И ние така се препитваме-аз  тегля листче,питам ,той отговаря и пише.Питам и на български и на немски.
   Според мен натоварването ще е в 8ми клас.

# 302
Моят син е втора смяна. Става сутрин в 7:30-8 и до половин-един час е започнал да учи. Учи плътно до 11:30, след което обядва и заминава на училище. Вечер не учи, понеже се прибира чак в осем. Това какво ще рече - по около 3 часа на ден за всичко. По езика се движи между 4 и 5 обаче, не е отличник. Това да се изтощава или да припада от учене - никога не може да ни се случи Laughing
Този отговор все едно аз съм го писала,особено последното изречение.Прибавям и задъжителното стоене пред компютъра вечер до 11-11.30,разправията че е учебно време.След лишенията от миналата година от игри тази година било наваксване.При вашите геймърчета как е положението?Има ли промяна?Учи във френската и няма оплаквания засега.

# 303
  • София
Pisa, благодаря ти за успокоението!
Ми такава им е практиката, те просто в упражненията имат много нови думи, в домашните. Аз нямам възможност да гледам точно какво учи, никога не съм го правила, няма да го правя и сега, но съм си вкъщи през повечето време и я виждам. Няма разконцентриране, няма нищо.
Понеже съфорумка ме пита на лично, може би е добре да обясня и тук. Защото и това е от значение.
Другото ми дете е  на 17 и е с ментални увреждания, сериозни. Двете са много близки, малката умира за сестра си. И понеже от забавачката още си е такава , на психолог сме ходили- има го и момента с нейното желание да покрива несъзнателно дефицитите на сестра си. Но не е само това. Казват, че просто детето си е такова, не било изключение, нито е нещо неестествено. Сега, ако трябва да сме честни, аз и баща и също имаме подобни черти в някои аспекти...Абе явно така ще се живее- майка и  няма да може да си ляга, ако къщата и не свети, баща и ще е перфекционист на работа, а малката дъщеря ще е перфекционист във всичко .

# 304
  • София
Валенце, и на моето момче му е трудно с испанския (споделяла съм, но може би в темата за Испанската). И той доста време учи, но не мога да кажа колко ефективно е запълнено това време. По принцип е бавен, разсейва се и т. н. Думите му обикновено са между 20 и 40 на ден, в редки случаи към 60 (забелязах обаче, че не записва всички думи в речника, така че бройката е доста условна), пише и упражнения, преводи, учи текстове понякога. Не знам по колко време учи следобяд, вечер като се прибера - поне 2 ч. плътно. И все нещо не е научил, все за нещо не е стигнало времето. Той не се оплаква от преумора, но аз го виждам някои дни, че е на ръба. Особено когато имат 10 часа и след това трябва да учи за следващия ден.
И аз се успокоявам, че като напреднат с лексиката, ще им стане по-лесно.

# 305
rummi_pl, за Математиката ти препоръчвам Уча се. Моята девойка нещо не харесва как обяснява учителката, откакто се абонирахме за Уча се е много доволна, разбира си нещата прекрасно.

Баща ѝ и обяснява математиката. Уча се има отскоро, но просто е тегава работа Joy
Иначе поддържа между 4 и 5. Сега са на вектори и каза, че тях ги разбира. Малко е странна при нея работата - обикновените задачи я мъчат, а ако има някоя по завъртяна я решава Rolling Eyes

sania77, моята пък гледа разни анимета Joy
Явно така разпуска.

# 306
  • Резерват "Северозапад"
Честно казано, като чета предните постове, не знам да се радвам ли или да си имам едно на ум за щерката Wink...В среавнение с вашите деца - не учи ooooh!, пише домашни още в училище, за да не си губи времето вкъщи Mr. Green, между 30 минути и час и се връзва ученето у дома. Но, тя няма непознат език от нулата, според мен там е разковничето.
Общо взето съм доволна да виждам детето си толкова спокойно и щастливо - никакво напрежение в сравнение с миналата година, има време да се пробва с физиката, да се мотае, да консултира приятели с нещастни любови Joy Joy Joy. Единствено програмирането още я мъчи Mr. Green, но не му се дава.

# 307
  • София
Сузане, да, има значение и това.
Много близка приятелка на щерката е в Испанската, последно когато говорих с майка и се оказа, че и при нея положението е като при нас- много часове учене.

# 308
  • В светлината на слънцето
И моята доста учи, много повече в сравнение с миналата година. И постоянно натъртва, че уж в 8 клас било пей сърце, а се оказало, че има много повече за учене. Но и тя започва език от нулата (не броя спомените й от 1-3 клас, защото са малко). Тя обаче и много се размотава, така че не мога да преценя колко точно часа учи, защото започва малко след като се прибере от училище, обядва и си почине за кратко, и приключва понякога в полунощ. През това време обаче: чете книга, чати, пише книга (ново двайсе), чати  пее, слуша музика, чати, рисува, чати, играе с кучето, чати, просто медитира нейде в пространството, чати. И между всичко това учи. По бегла преценка й се събират поне 3 часа учене, като по-голямата част пада върху немския. Остава й време за почти всичко (тя има и един час седмично урок по математика, един път - по немски и си стиснахме ръцете кънките да ги сведем от 5 пъти на 3 пъти седмично). Понякога е много уморена, но в повечето случаи - не толкова. Ако беше по-организирана, може би щеше да й е по-лесно, но все още е хаотична, макар да виждам силни проблясъци и надежда.

# 309
И при нас ученето е доста . Не е съвсем непознат езика , но са учили само по 1 час седмично , а започнаха с  учебник  B2. За сега се справя и то отлично. Помага си с домашните в обедната почивка , защото е на училище до 15.35  почти всеки ден . Пътуването и отнема 1 час и то не остана. Имат и проекти , част от които са на английски и това и отнема много време . Задължително четат и книга, за която попълват някакъв график , т.е не може да е проформа. Всяка вечер учи до към 20.30- 21.00 часа. Събота и неделя гледа ако може да си помогне , защото иначе няма време. Трудно е , но няма как. Ще се справят !

# 310
  • София
Като ви чета по колко учат децата ви и се отчайвам. Моят определено прекарва повече време в игри, отколкото в учене. Математиката днес си я бил написал в междучасието след часа. По испански написал в "дупката" между последния час и курса по английски (2 часа е тая "дупка"). Ходи в парка на Военна академия и пише по пейките. Имал да преписва нещоси по БЕЛ и голяяямото мрънкане. Погледнах по испански - госпожата пратила някакви текстове да попълва липсващи думи - да не мислите, че в тетрадката текстовете са преписани? Неее, няма такова нещо, в тетрадката има поредица думи. Били в "правилния ред". Самите текстове са на екрана на телефона...без коментар... На мен дори не би ми и минало през ум да НЕ препиша текста, ноооо не можах да го убедя, че е наложително да минава  всичко "през ръката". Нямало нужда, даже за доказателство ми зачете текста, гладко вървеше, имайки в предвид, че думи липсват в него уж. Думи не пише, ама той и по АЕ от доста време не учи с писане. Как ги запомня е пълна мистерия за мен. Легнал в леглото с тетрадката в ръце и слушалките, през които съвсем ясно се чува какво слуша...ей така учи думи под адски джангър. Не е отличник, за мое съжаление и по ИЕ варира от 4,31 до 5,50, та не е най-съвестното учене.
Събота и неделя, по навик стар, пише по всички предмети (всички, колко да са "всички", по БЕЛ и мат и за курса по АЕ), та му се събира там 3-4 часа учене. Обикновено тогава попълва и в тетрадката-речник думите от седмицата. Знам, защото мрънкането е огромно.
Но в резюме...май ако подмине 2 часа учене на ден и вече и съседите разбират (съседите разбират, защото той мрънка, мрънка, накрая аз избухвам, че не мога да му съчуваствам и всесто да се вайка като опечалена буля - да заминава да учи. Та така разбират съседите, по моите децибели)

# 311
Честно казано, като чета предните постове, не знам да се радвам ли или да си имам едно на ум за щерката Wink...В среавнение с вашите деца - не учи ooooh!, пише домашни още в училище, за да не си губи времето вкъщи Mr. Green, между 30 минути и час и се връзва ученето у дома. Но, тя няма непознат език от нулата, според мен там е разковничето.
Общо взето съм доволна да виждам детето си толкова спокойно и щастливо - никакво напрежение в сравнение с миналата година, има време да се пробва с физиката, да се мотае, да консултира приятели с нещастни любови Joy Joy Joy. Единствено програмирането още я мъчи Mr. Green, но не му се дава.

Абсолютно същото положение у нас, едно към едно. Чак ми е нереално в сериозно училище почти да не учи, домашни почти нямат, в клас разбирала и запомняла всичко.

# 312
  • 1st floor

Абсолютно същото положение у нас, едно към едно. Чак ми е нереално в сериозно училище почти да не учи, домашни почти нямат, в клас разбирала и запомняла всичко.
И при нас е така. Младежът хич не си дава зор. За сега смогва с езика, защото му е познат. Но усещам как , ако продължала така, ще закъса сериозно по някое време.  Thinking

Валенце, щерката знаеш, че завърши ЕГ. Първата година и тя така беше. Страшно учене, даже по сред нощите. Същото дето си писала - ровеше по дебелия речник и превеждаше, пишеше ...абе, ужас! А уж езикът не беше нов за нея. Ама дето викаш - перфекционистка! Laughing Следващите четири години нещата се понаместиха и станаха много по-лежерни. Да не кажа, че петата съвсем!  Joy

# 313
  • София
По мое мнение, моето дете имаше доста свободно време. Няма нов език, но заниманията, домашните и упражненията  по информатика започнаха да стават сериозни. И! все пак има много свободно време. Постоянно го сръчквах да решава задачи по математика. Решаваше, но с постоянно напомняне от мен. Вчера реших, че спирам да напомням, да мрънкам и да питам. Уведомих го, че вече има свободата, като голям човек, да организира времето си, както иска. Оказа се, че не знае какво да прави с тази привилегия/отговорност. От вчера ходи след мен с увесен нос и пита защо вече не се интересувам от него... Joy
Прибирам се днес, а той седнал и решава задачи някакви... Очаквам до ден-два да отмине този ефект, но си признавам, че се забавлявам! Stuck Out Tongue Winking Eye
Според оценките, които получава, справя се ( БЕЛ и философия не ги коментирам).
Това, което ме дразни, е че не виждам желание и амбиция. Ми мъж е да му се не види, не е лошо да ги развие малко тези качества!

# 314
  • София
И аз да пиша, Валенце. В Испанската. Доста много учи, но и много пуфти, че й е тежко. До късно- 23ч. редовно. Живеем извън София и се прибира за по над час време. Идва й нанагорно. Ама се и помотава, според мен:  Чати си, музики, некви любови на приятелки разплитат, групата на класа непрекъснато "спуска" инфо по чата....
Няма време за спорт, мен това ме мъчи. Има само 6-ци по езика де. Но езиците й вървят по принцип. За БЕЛ ми е притеснено повече отколкото за чуждия.
Е, по физическо има една 4-ка 🤣. Не е с наднормено тегло и е сравнително активна, но бяга бавно 🤣. Много се разгневи за това.
Дълги часове си е ученето, но според мен с времето ще си изградят навици. Както се казва "ще му хванат цаката".
Някои деца са схванали от по-ранните класове чалъма как най-рационално се учи/кръшка. Въпрос на тренинг и опит е.
Но, да- спеч си е 8-ми клас, особено с език от 0-та.

Общи условия

Активация на акаунт