Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 010
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 855
  • София
И аз чакам резултатите от Олимпиадата, както и електронния дневник. Много ми е необходим, защото обратната връзка ми се губи напоследък.
Днес са правили класно по математика. Започнах да го разпитвам, как се е справил. Той ми обясни на две на три, че очаквал 5. Ясно! В превод, няма да е над 4. Ох, колко ме е яд, че разлюби този важен предмет! А, толкова добре беше с него първите години. И на състезанията имаше хубави резултати.... 😢 Та, след бързият разбор на класното, с грейнали очи ми показа .... новия екип на училищния отбор по волейбол. Веднага го пробва. /Добре де, наистина екипът е естетически издържан, и като цвят и като модел /. Вие питате за физическото. А, бе, ний за едното физическо, живеем, бе ей.... /Майко мила!/... След включването му в отбора по шах, се отчете с 5 победи от 5 партии и помогна за спечелването на сребърните медали на турнира „Златна пешка” 2018 г. Сега предстоят волейболни мачове, а между двата срока - ски ваканция с класа. Ученето е някъде между тези „важни” дейности. Аз, обаче, тъпо и упорито повтарям, че на първо място трябва да е УЧЕНЕТО, със скрита надежда, че по някое време, казаното ще стигне междуушното пространство и ще бъде осмислено. А, дано!

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 17:17 от ТМ

# 856
  • София
Гледам отчет правите, да си кажа и аз.
Математиката -няма проблеми, оценките там може би конкурират бройката на тези по АЕ. Вече са над 10. Класното мина преди нова година, а другата седмица ги очаква финално контролно.
Информатиката е някъде между 5 и 6, не ми е много ясно, защото имат сложна схема на оценяване с %-но участие на контролни, оценки от ежеседмични домашни проекти, петминутки и не знам какво още...И тук другата седмица ще имат последно за срока контролно.
По АЕ няма проблеми, също.
Проблемите са по философия, рисуване и БЕЛ. Философия и рисуване ще оправя 4-ки. По рисуване може би ще успее. По философия, нито той, нито аз имаме надежди! Joy
По БЕЛ, след твърди петици, удари 4-ка на класното, а аз съм много доволна от него! Joy Аз бях подготвена психически за много по-лошо.
На едно от последните контролни по АЕ, бяха писали есе. Имаше 9/10 точки. Като го прочетох, нищо общо нямаше с начина му на писане и изказ, който е "демонстрирал" по БЕЛ, за голямо съжаление! Къде сбъркахме с това поколение?
Да питам нещо...
Как тълкувате "дигитална креативност"(това е от заниманията по интереси, които ще започнат от средата на февруари)? Момъкът (аз Joy) се чуди между мат и тази креативност, но не е ясно какво точно е.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 19:54 от Слънчевата

# 857
Знаете ли снощи бях на РС и не ни даваха информация поименно. Имало нова разпоредба и нямали право. С много уговорки на четири очи евентуално можело да се пита.

# 858
  • София
Знаете ли снощи бях на РС и не ни даваха информация поименно. Имало нова разпоредба и нямали право. С много уговорки на четири очи евентуално можело да се пита.
Че то това е от години...

# 859
Не съм попадала. ..Все е обясняване по име пред всички. Но доколкото разбрах изрично регламентирано било вече.

# 860
Че то това е от години...
И на нашата РС започтаха така, но всички родители единодушно възроптахме и си получихме поименното сочене. Аз другото не го възприемам - класа е шумен, не слушат, закъсняват. И всеки си казва, то моето гардже не е от тези! Много шокирани родители имаше. И моя не винаги адекватно се държи. Аз си го познанам, кротък е, но всеки се води по масата, а и сега са в такава възраст... По-добре да ми се казват лошите неща, мисля на всички е полезно. Може своевременно да се направи корекция, а не да стане твърде късно.

# 861
  • София
Моята щерка крепи положението на 5-ци и 6-и.  Само по физическо има текущи 6,5,4 и...3! Вече ми е смешно. Преди ми беше тъжно 🤣.
Имам приятелка фитнес инструктор, на която щерката помоли да не казвам за "успехите" по физиеско, че ще я погне на тренировки 🤣. Мъка!
Като стана дума за статистики, дъщеря ми е на последно място в класа и на предпоследно място във випуска по физическо!😁 В цялата гимназия има 40-50 деца след нея.😎

# 862
  • София
Модул статистики остава безплатен, ни уведомяват от Школо - на база получени коментари. "Глас народен, глас Божи". Аз обаче покрай таз патаклама разбрах, че има статистики по предмети, та видях чавето где е, по опашките. Само физ. и мат. по напред. Физическото е фаворит и при нас. Мечтая освен за прахосмукачка робот и за робот наставник на мързелив ученик, който го кара да учи, проверява, обяснява и овиква. Аз ще съм кротка и добра. Сигурно обаче ще го препрограмира.

# 863
  • Варна
Днес ще се прави класно по математика при сина ми. Очаква шестици по всичко с изключение на физическото - там винаги е една драма, уж така било за целия клас, ама да видим. Нормативи, нормативи, хора, пак нормативи и пак хора. За сметка на това без проблем и с желание пише проекти, презентации и есета - музика, философия, литература, английски. Последната седмица имаше да пише много неща, този уикенд също ще се събират с други момчета за групов проект по езика.

Мина и общинския кръг на олимпиадата по езика, чака с нетърпение резултата защото се е наточил да ходи на областен. Друг желаещ олимпиец има ли?

# 864
Моят Убавец-при нас е на 22.01- немски език.
   При нас относно школото се получава много интересна ситуация.От у-ще казват,че от 01.01.2019 няма да имаме ел.дневник.Обаче вчера класната нанася оценки и коментари.И аз  питах в групата във фейса,тя и там потвъдри казаното от ръководството на училището,но и тя беше изненадана,че може да влиза и да действа.Сега,питам аз,къде е повредата-ръководство,аз ,класен????????
    Много ме съмнява принцът да хване стипендия втори срок,но като не ме слуша......Аз удвоявах сумата-стипендията си я взема на ръка,а бонусът по картата.Като знае много да ми офка,пуфка и върти очи,когато говоря да се понапъне още малко,сега ще остане и без двете суми.Според него,има шанс за стипендия,дано е прав.
    Учителят по физическо му е възложил задача да даде предложение за отбора по волейбол на гимназията,сега се изживява и като селекционер.Смята,че техният отбор ще е най-добър в града.С физическото няма проблем,той отдавна прави серии по 100 коремни и лицеви,клекове,скокове и подобни.бяга си за норматив,бърз е.Любими предмети са немски,БЕЛ и физическо.

# 865
  • София
Днес установих от първо лице последиците от масовата и задълбочаваща се през последните години истерия по математиката и българския, за сметка на всичко останало. Децата решават все по-сложни задачи на все по-ранна възраст, учат в дълбочина и детайли граматически правила, които вероятно никога няма да им потрябват /освен ако не учат българска филология/, но за общата култура остава все по-малко време и нивото ѝ спада все повече.
Моят второкласник, който решава без грешка сложни задачи (геометрични, логически, по текстови задачи съставя сложни уравнения, включващи едновременно умножение/деление и събиране/изваждане), абсолютно железен е по всички граматически правила, изучавани до момента (род и число, съществително нарицателно/съществително собствено, глатол, прилагателно, и/й, ьо/йо, кога глаголът завършва на м/ме и т.н.) и има завиден за възрастта си правопис, имаше за домашно да напише 5 континента, 5 държави, 5 града, 5 села и 5 реки. Първо ми се наложи да обяснявам какво е континент /не го били учили/, след което запецна на градовете. В отчаянието си му казах да мисли за футболните отбори. Първо се сети за Барселона и аз се обнадеждих. Оставих го да помисли за останалите и след малко дойде и с възторжен глас каза: "ЦСКА!" Anguished От утре започвам домашен курс по география и история. Аз Златка в панталони няма да отглеждам!

# 866
  • София
Санака, JoyJoyJoy
По принцип си права, но говориш за дете във втори клас!!! Дай му малко време на човека! Купете му един глобус, има ги и като нощни лампи и го оставете той да изследва известно време.
Не съм адвокат на младежа, но да споделя нещо смешно/срамно. Не знам на колко години съм била, но имам съвсем жив спомен, как другарката (тогава) пита: Деца, знаете ли какво е открил Колумб? - и аз с ясно изразена мат.мисъл и логика, отговарям: Колумбия... Joy
Ама изненадах другарката, де!

# 867
Ние сме виновни за всичко това. Защо по дяволите му трябват  на дете във втори клас всички тези уравнения и граматически правила? А и това, че било изостанало и не знае плюс всичко това и историята, географията, физиката и химията, направо ме шокира. Това е 2-ри клас!

# 868
Вчера разбрах, че има второкласници, които ходят на ментална аритметика и за домашно трябва да изчислят корен квадратен от 181476. Ще отбележа, че си има начини за бързо смятане на подобни задачи, но мисля, че разбирате какво имам предвид.

# 869
  • София
Не, аз не критикувам детето. Детето е умно /не че си е мое, ама е умно Joy /. Но истината е, че много силно се акцентира в последните години на бел и мат /не че не са важни, но не са единствените/, в резултат на което се стига до ситуации, които звучат като виц.
В момента на великото му откритие разговарях с приятелка по телефона и както си говорим, тя чува: "ЦСКА не е град!" Жената онемя. Те такова изречение не бе очаквала да чуе. Joy /Не че като родител не ми се е случвало и друг път да изричам изречения, които не съм си мислила, че бих могла да формулирам, като например: "Куклите не се къпят в тоалетната!" Joy /

Общи условия

Активация на акаунт