Бъдещи петокласници 2019/2020 г

• 48 646
  • 788
  •   1
Отговори
# 480
  • Разпиляна във въображението
Утре ще имаме родителска среща и предполагам, че тогава ще ни съобщят всички резултати. Знам само, че по математика има 6, а по български 5,75. Днес в Плевен е неучебен ден, празник на града, затова предполагам, че на срещата ще кажат и за ЧО и ЧП. Оценките се взимат при кандидатстване в друго училище, а аз ще правя опит да я преместя. Важни са ми Simple Smile

# 481
  • София
Точно обсъжданите въпроси е объркала и моята - за обширната планина (по Булвест учат и те) и за колоездача.

МОН няма как да не направят изцепки. Нямат пропуск просто (имам колеги с по-големи деца,  всяка година някой го тресат изпитни тревоги, та не е като да не сме коментирали матурите)...
4 клас - не е приятно определно. Но като намажат нещата при 7 клас - е тук вече е грубо.

# 482
  • София
Поне не сме първи набор, който в 7 клас ще държи НВО, върху литературата от 5, 6 и 7 клас. Че като гледам школите от година за година си променят материала и като е първи набор се чувстват доста несигурни и само предполагат какво ще е.

# 483
Успех на всички дечица, които ще кандидатстват! Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

п.п. И ние ще кандидатстваме в същото училище в което сме /тези които са учили другаде да му мислят/, но класът ще се запази и няма да има профилиране.

# 484

Скрит текст:
Wild poppy, права си, но моята госпожица и там се е засилила да отговори “Стара планина”.  Добре, че като е прочела въпроса докрай и е видяла “Ягодинската пещера” и Пампорово, веднага й е присветнало, че става дума за Родопите. Но за първото изречение очевидно е забравила, както и да си помогне за 4 въпрос.
Gargamela, сега реших от любопитство да се разтърся в учебника ни ( Булвест 2000) какво е написано по въпроса и не открих такава информация. Flushed Може и аз да съм в грешка, но в учебника има един общ урок за Рила и Пирин и следващият е за Родопите. Рило-Родопска област не се споменава никъде, нито, че Родопите са най- обширната планина. Hushed

Включвам се към същия пост с редакция. Вече ми стана ясно, че въпросите от матурата са формулирани на база учебника на издателство ”Просвета”. Прегледах онлайн-изданието. Там си има тема “Рило-Родопска област” и на челно място стои изречението, че Родопите са най-обширната планина. Не знам какво пише в учебника на Анубис. Има и тема “Преходна област”, а в нашия клас децата се бяха смяли на тази “измишльотина”, защото очевидно това го виждат за сефте....
Поредната изцепка на МОН. Rage Иначе всички издателства са одобрени и съдържанието им е идентично.
Само мога да си представям какво им предстои на горките седмокласници тази година. Жалко...

Не е изцепка, винаги се е знаело, че НВО се прави върху материала от учебниците на всички издателства, които МОН е одобрило и там знаят, че съдържанието е различно. Класната на дъщеря ми ги подготвяше по едни сборници, специално за външното оценяване, в които имаше въпроси за "падането на Тодор Живков", каквото в техния учебник няма.

# 485
  • София
Чудно ми е в кое издателство има безопасност на движението в учебника по ЧО.

# 486
  • София
Значи МОН, за да улеснят децата са издали специално сборник, който да покрива пропуските в различните издания? И кое издателство се е погрижило така любезно да го направи? Нашата класна в началото на годината каза да си купим книжки с тестове за подготовка за НВО, като подчерта, че всички са добри и покриват материала, изучаващ се в 4 клас, без да препоръча конкретно издателство. Идеята й беше децата да свикват да работят за време върху изучения материал, а не да откриват липсващата в учебника информация.
Съжалявам, но за мен е недопустимо поредният “специалист” от МОН, подготвящ сигурно цяла година теста за НВО, да не прегледа, дали всички одобрени учебници съдържат информация за поставените въпроси. Материалът е редно да се учи от предвидените за целта учебници, а не от сборници.
Какво да кажат хора в малки градчета, където даже и книжарници няма, та да си изберат сборник за подготовка за НВО? Разчитат единствено на учебника. Равни ли са шансовете на техните деца с тези на децата от софийските училища?

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 11:08 от Skiorche

# 487
  • София
При нас съобщиха резултатите от НВО по математика и БЕЛ, но са в някакви големи цифри, предполагам % - 95 по БЕЛ и 100 по математика.

За най-обширната планина го знае, но не сме с учебник на Просвета. Даже имам някакъв спомен, че това беше от материала за 3 клас.

# 488
Значи МОН, за да улеснят децата са издали специално сборник, който да покрива пропуските в различните издания? И кое издателство се е погрижило така любезно да го направи? Нашата класна в началото на годината каза да си купим книжки с тестове за подготовка за НВО, като подчерта, че всички са добри и покриват материала, изучаващ се в 4 клас, без да препоръча конкретно издателство. Идеята й беше децата да свикват да работят за време върху изучения материал, а не да откриват липсващата в учебника информация.
Съжалявам, но за мен е недопустимо поредният “специалист” от МОН, подготвящ сигурно цяла година теста за НВО, да не прегледа, дали всички одобрени учебници съдържат информация за поставените въпроси. Материалът е редно да се учи от предвидените за целта учебници, а не от сборници.
Какво да кажат хора в малки градчета, където даже и книжарници няма, та да си изберат сборник за подготовка за НВО? Разчитат единствено на учебника. Равни ли са шансовете на техните деца с тези на децата от софийските училища?

Ако имаш предвид това, което съм написала аз - става дума за сборник с тестове. Сигурно същото, което имате и вие.

Ако не се лъжа е ей това

Скрит текст:

# 489
  • София
Аз съм купила на случаен принцип други тестове, не тези. Но това, което виждам е, че Вашият сборник (книжка с тестове, помагало) е на издателство Просвета, очевидно базиран на материала от учебниците на Просвета, едва ли на Булвест 2000 Wink
И пак повтарям. Допълнителните тестове и помагала не са задължителни. Те са за упражнение на усвоения от учебниците материал, а не за попълване на пропуски и несъответствия на различните издателства.

# 490
  • София
Не ми е за оценката, но за мен не е правилно да се получава така.

Има въпрос за нещо, което не е упоменато във всички учебници.

Точно тази оценка няма особено значение в масовия случай (освен ако някъде не е балообразуваща), но ако става дума за изпит в 7 или 12 клас, какво правим тогава? Трябва да проуча учебниците на кое издателство ще се ползват, за да се направят въпросите? Или да изкупя различните видове учебици и да търся прилики и разлики? Еми не става, не е редно да се стига до такива ситуации заради МОН-изпълнения...

# 491
  • София
И да закупим 100 помагала, изцепки на МОН пак ще има. И в 4-ти, и в 7-ми, и в 12 клас. На кой му пратили сканираната работа под друго име, на кой не му дали листове за чернова, на кой му се паднал луд квестор, който говори по телефона и пречи или пък на всички вкупом - грешна или неправилно дефинирана задача. И нямаш право на втори опит - какъвто ти бил късмета.
Да не говорим, че първоначалният замисъл за НВО беше да се види каква е разликата между 6-ца в силно желано училище в центъра на София и 6-ца в малко селско училище.
Първоначално НВО-то след 7 клас се превърна в изпит за кандидатстване, а сега явно набира популярност това да се случи и с НВО-то след 4 клас. Ако това стане, масовото ползване на школи и частни учители в 4 клас са в кърпа вързани.

# 492

Да не говорим, че първоначалният замисъл за НВО беше да се види каква е разликата между 6-ца в силно желано училище в центъра на София и 6-ца в малко селско училище.

И накрая видяха, че в с.Долно нагорнище /където децата учат в сборен клас от 1 до 4/ , са с по-високи резултати от елитното училище в София. Не защото децата са по-знаещи, а защото самите матури са опорочени като провеждане. И това се случва не само в селата....

# 493
Матурите се опорочават и защото квесторите масово подсказват на децата, за да може директора после да се тупа в гърдите, че училището е с най-добри резултати в областта.

# 494
и аз очаквах, че квесторите ще им помагат, но поне при нас подобно нещо не се е случило до сега

Общи условия

Активация на акаунт