Бъдещи петокласници 2019/2020 г

• 48 637
  • 788
  •   1
Отговори
# 495
и аз очаквах, че квесторите ще им помагат, но поне при нас подобно нещо не се е случило до сега

Да, моята е попитала за думата "прозорлив". Отговорът на квестора бил, че тя трябва да знае значението. Което си е така.

# 496
и аз очаквах, че квесторите ще им помагат, но поне при нас подобно нещо не се е случило до сега

Да, моята е попитала за думата "прозорлив". Отговорът на квестора бил, че тя трябва да знае значението. Което си е така.

Точно за прозорлив и моята се е чудила дълго, тъй като не е знаела какво точно означава, по метода на изключване на другите две е оградила него. Имало е деца, които са попитали, но квесторът не им отговорил.

# 497

Да не говорим, че първоначалният замисъл за НВО беше да се види каква е разликата между 6-ца в силно желано училище в центъра на София и 6-ца в малко селско училище.

И накрая видяха, че в с.Долно нагорнище /където децата учат в сборен клас от 1 до 4/ , са с по-високи резултати от елитното училище в София. Не защото децата са по-знаещи, а защото самите матури са опорочени като провеждане. И това се случва не само в селата....

А къде е гаранцията, че в елитното софийско училище квесторите не помагат. Не са хубави такива обобщения. От малък град съм. И не съм чула досега квесторите да са подсказвали на някой. И да, децата са се справили повече от добре при нас, нищо че не сме в софийско елитно училище.

# 498
Нека да не създаваме дрязги и излишни спорове.Аз също съм чувала за подсказване в частни и в държавни училища,но се радвам,че детето ми е изкарало успех ,базиран само на неговите знания.Хайде остана само ЧП,успех!

# 499
При нас също квесторите доста са помагали.

# 500
  • около Варна
При нас няма подсказване, предупредили са ги, че нямат право да задават въпроси. Четат и пишат. От малък град сме.

# 501
  • София
Не става въпрос къде са се представили по-добре, а че оценките нямат еднаква тежест. В столицата се знае в кои училища се учи сериозно и в първи клас напливът е за там. Дори в два съседни класа има разлика и родителите "се бият" за определена учителка. След 7 клас пък едни търсят училища даващи стабилни знания, а други такива, в които по-лесно да се изкара висока диплома. Затова трябваше да има НВО от независим оценител, затова трябваше учителите да пишат обяснения ако оценката за срока се различава с повече от една еденица от резултата на НВО-то.
Скрит текст:
Резултатите са опорочени по различни причини: 1.Децата се подготвят целенасочено за това НВО. Преди 3 години в класа на дъщеря ми взеха материала на бегом до края на март и два месеца тренираха само тестове. Е според вас, добрите крайни резултати на този клас, гаранция ли са за устойчиви знания и разбран материал.
2. На децата в някои училища се подсказва от квесторите. В някои не се подсказва - браво на тези учители! Но децата не са в еднакви условия. Да не говорим, че някои квестори без да искат подсказват грешно Joy
3. Проверяването. Учителката на А клас, проверява НВО-тата на Б, а тази на Б, проверява на А Joy Това сериозно ли е според вас? Вярно, че има скала за оценяване, но при отговор със заграждане, толкова лесно е да се коригират и манипулират резултатите. Добре, че децата са невинни и си знаят, и си казват какво са сбъркали.

# 502
  • София

Wild poppy, права си, но моята госпожица и там се е засилила да отговори “Стара планина”.  Добре, че като е прочела въпроса докрай и е видяла “Ягодинската пещера” и Пампорово, веднага й е присветнало, че става дума за Родопите. Но за първото изречение очевидно е забравила, както и да си помогне за 4 въпрос.
Gargamela, сега реших от любопитство да се разтърся в учебника ни ( Булвест 2000) какво е написано по въпроса и не открих такава информация. Flushed Може и аз да съм в грешка, но в учебника има един общ урок за Рила и Пирин и следващият е за Родопите. Рило-Родопска област не се споменава никъде, нито, че Родопите са най- обширната планина. Hushed

Включвам се към същия пост с редакция. Вече ми стана ясно, че въпросите от матурата са формулирани на база учебника на издателство ”Просвета”. Прегледах онлайн-изданието. Там си има тема “Рило-Родопска област” и на челно място стои изречението, че Родопите са най-обширната планина. Не знам какво пише в учебника на Анубис. Има и тема “Преходна област”, а в нашия клас децата се бяха смяли на тази “измишльотина”, защото очевидно това го виждат за сефте....
Поредната изцепка на МОН. Rage Иначе всички издателства са одобрени и съдържанието им е идентично.
Само мога да си представям какво им предстои на горките седмокласници тази година. Жалко...
В училището на децата също учат по учебника на Булвест и за капак не бяха взели последните 8 урока по ЧиО та трагедията е пълна. Колкото и да помагаме родителите няма как да се случат нещата.

# 503
Абсурдите са навсякъде,жолкото е,че засягат в не малка степен образованието на децата ни.При нас учеха по 2,дори 3 урока по ЧО и реално подготовката остана за родителите и децата.По ЧП уж приключиха рано,но тестове не бяха правили в клас,само устно преговаряли определянията.Вярвам,че ще им е по-лесно на децата днешното НВО,все пак е по-близко до тях!Успех!

# 504
Успех на децата !

# 505
  • София
Евето, дано в 5 клас детето да случи на по-съвестни и отговорни учители. Но тези неща, според мен, не трябва да се оставят така.
Успех на децата днес! Моята вече го е ударила на ваканция и не се притеснява особено нито от теста, нито от резултатите.

# 506
  • Разпиляна във въображението
Дима ми се обади. Приключили и било много лесно. Успех на всички!

# 507
Моята пък ми каза, че на три въпроса се е затруднила.

# 508
  • Пловдив
Моята пък ми каза, че на три въпроса се е затруднила.
Да, и моят син - 2-ри, 3-ти и 5-ти въпрос Simple Smile
2 и 3-ти уж му били верни, за 5-ти не е сигурен, даже не си и спомня въпроса.

Качиха теста от днес https://www.mon.bg/bg/100148

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 15:33 от andonovag

# 509
  • около Варна
Трудничък ми се вижда теста, подозирам, че ще има грешки.

Общи условия

Активация на акаунт