Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 116
  • 811
  •   1
Отговори
# 150
Наемателите да си  казват заплатите!??  Това е обидно.
Не е обидно, нито е без основание, просто не е навлязо като практика в България. Засега.
Gal, не е нужно да споделяш толкова лична информация тук.

# 151
Еми ти си ок като доход  за наем 300 (300 = 1/3 от 900), за 400 наистина е малък доходът ти (трябва ти някъде към 1200), евентуално ако имаш история с този наемодател, може, иначе наистина ще е рисково за наемодателя. А че за няколко месеца си оцеляла на 450 не значи, че ще оцелееш и за година или повече. 
Мисълта ми беше, че не мога да докажа дохода, защото не съм на реални осиг.
На 400 мога да се справя, ако чупя от транспортните разходи. Примерно месечната карта за цяла София е 50 лв, а скъпото жилище е на пешеходно разстояние от работата ми.
Смисъл, малко дребни сметки мога да направя и да пренасоча от едно перо в друго. Въпросът е да имам избор за пренасочване. За повечето жилища нямам. Сегашното, ако питаш мен, и така е доста надценено. Лошото е, че аналогично жилище на 1 (а не два като моето) транспорт от работата ми е 400 лв само в някакъв късметлийски случай. Т.е.и да сменя жилището, хем нямам избор за оправдана цена хем разходът пак си върви. Затова понякога се нервя на някои наеми, просто няма на какво отгоре да са, освен че 'кръгло по-лесно се чете'.
Ще изтрия, трябваше ми за пример:)

# 152
  • София
Мен ако питаш, 300 лева за наем ти е пределът
То трябва и да живееш , млад човек си
400 би било изхвърляне и сигурно и това можеш , ама защо , пък и всичко става, сметки и непредвидени разходи и т.н.
затова е добре с договор за 600 лева, претендираш за 300 лева квартира... и то това е основно в твоя полза... дори не говорим за наемодателя... ( пък и за него е добре, защото 400 лева са ти множко) ама мое мнение

# 153
Наемателите да си  казват заплатите!??  Това е обидно.
Не е обидно, нито е без основание, просто не е навлязо като практика в България. Засега.

Ключовата дума е "засега" Simple Smile
Еми ти си ок като доход  за наем 300, за 400 наистина е малък доходът ти, евентуално ако имаш история с този наемодател, може, иначе наистина ще е рисково за наемодателя. А че за няколко месеца си оцеляла на 450 не значи, че ще оцелееш и за година или повече.  
Мисълта ми беше, че не мога да докажа дохода, защото не съм на реални осиг.
На 400 мога да се справя, ако чупя от транспортните разходи. Примерно месечната карта за цяла София е 50 лв, а скъпото жилище е на пешеходно разстояние от работата ми.
Смисъл, малко дребни сметки мога да направя и да пренасоча от едно перо в друго. Въпросът е да имам избор за пренасочване. За повечето жилища нямам. Сегашното, ако питаш мен, и така е доста надценено. Лошото е, че аналогично жилище на 1 (а не два като моето) транспорт от работата ми е 400 лв само в някакъв късметлийски случай. Т.е.и да сменя жилището, хем нямам избор за оправдана цена хем разходът пак си върви. Затова понякога се нервя на някои наеми, просто няма на какво отгоре да са, освен че 'кръгло по-лесно се чете'.
Гал, разбирам те, но мисля, че с такъв доход ти си за съжителство, за самостоятелен имот ще е с много компромиси - както в случая с транспорта ти, а и с теча в банята. Познавам момичета с доходи два пъти над твоите, които живеят като съквартиранти всеки в стая, вярно, на супер място, но не могат да си позволят самостоятелни жилища на това място и затова си живеят заедно.
Не е надценено, след като има кой да даде тази цена за него, значи си е баш на пазарна цена - пазар му викат.
Мен ако питаш, 300 лева за наем ти е пределът
И аз така мисля.

# 154
Познавам момичета с доходи два пъти над твоите, които живеят като съквартиранти всеки в стая, вярно, на супер място, но не могат да си позволят самостоятелни жилища на това място и затова си живеят заедно.
Не е надценено, след като има кой да даде тази цена за него, значи си е баш на пазарна цена - пазар му викат.
Пазарът на имоти и друг път съм писала - работи на принципа 'ако някой се върже'. При повече търсене от предлагане е нормално да се отдаде на цена, която не отговаря на вложеното в него Simple Smile
Тези, които делят апартаменти - не им се дават пари. Аз предпочитам да си платя лукса да не се занимавам с хора, които не знаят от кое копче да пуснат левия преден котлон. Те пък предпочитат да се хранят само в заведения. Като ви чета тук, дали според теб изгарям от желание за съжителство с някого, дето разбиранията му за чистота свършват с къпане 2 пъти на ден, огромна сметка за ток и пълна с чинии мивка? Играла съм го този филм и просто мерси.
Още нещо. Наемите на стаите са с пренебрежима разлика с боксониерите. Просто на пазара боксониери и въобще малки евтини жилища няма. Затова и се живее в съжителство.

# 155
Познавам момичета с доходи два пъти над твоите, които живеят като съквартиранти всеки в стая, вярно, на супер място, но не могат да си позволят самостоятелни жилища на това място и затова си живеят заедно.
Пазарът на имоти и друг път съм писала - работи на принципа 'ако някой се върже'. При повече търсене от предлагане е нормално да се отдаде на цена, която не отговаря на вложеното в него Simple Smile
Тези, които делят апартаменти - не им се дават пари. Аз предпочитам да си платя лукса да не се занимавам с хора, които не знаят от кое копче да пуснат левия преден котлон. Те пък предпочитат да се хранят само в заведения. Като ви чета тук, дали според теб изгарям от желание за съжителство с някого, дето разбиранията му за чистота свършват с къпане 2 пъти на ден, огромна сметка за ток и пълна с чинии мивка? Играла съм го този филм и просто мерси.
Още нещо. Наемите на стаите са с пренебрежима разлика с боксониерите. Просто на пазара боксониери и въобще малки евтини жилища няма. Затова и се живее в съжителство.
Именно - въпрос на търсене и предлагане. Пазар му викат.
Gal, аз не коментирам твоите желания, а твоите възможности Simple Smile Не изгаряш от желание, но това са ти възможностите - наем до 300 лева. Не знам някой да иска да съжителства с непознати, ако може да си позволи да не съжителства. Просто всеки прави някакъв компромис - те със съжителство, но на супер място, ти със самостоятелно, ама на проблемно място и с проблеми в имота. Въпрос на личен избор.

# 156
  • София
Гал, аз пък имах супер късмет със съжителството с непознат човек. Не винаги е гадно и проблематично. И плащам 250 лв. Според мен като се срещнете се усеща дали ще се разбирате или не.

# 157
В Германия не само си ги казват, ами и показват - и никой не се обижда.
Не виждам нищо обидно в това - това е бизнес. И според теб наемодателят откъде ще знае дали наемателят не е без доходи, ама му се живее самостоятелно в хубав имот на хубаво място?

В Германия си казвате доходите на всеки, който пита ли?  Стига, стига, българите си ги обсъждат заплатите, но чужденците не мислят така. Чужденец да питам за заплатата му, ще ме попита 'от коя земя идвам?'  В повечето корпорации заплатите са тайна.

Наемодателят затова има клауза за прекратяване  на договора и може да прекрати на момента, при неплащане. Може да поиска препоръка евентуално, но да преглежда декларации за доходи...

# 158
Скрит текст:
Не виждам нищо обидно в това - това е бизнес. И според теб наемодателят откъде ще знае дали наемателят не е без доходи, ама му се живее самостоятелно в хубав имот на хубаво място?

В Германия си казвате доходите на всеки, който пита ли? Стига, стига, българите си ги обсъждат заплатите, но чужденците не мислят така. Чужденец да питам за заплатата му, ще ме попита 'от коя земя идвам?'  В повечето корпорации заплатите са тайна.

Наемодателят затова има клауза за прекратяване  на договора и може да прекрати на момента, при неплащане. Може да поиска препоръка евентуално, но да преглежда декларации за доходи...

Не, естествено Simple Smile Не на всеки, който пита, а на собственика на имота, който искаме да наемем. За наемане на жилище се обясняваме и ги показваме, че и референции показваме, че и на интервюта се явяваме, под час.  И хазаинът си избира този, които му се стори най-надежден и с най-сигурен доход. Явно не си живяла в голям немски град, където търсенето е голямо, а предлагането - малко. Знаеш ли колко му пика на собственика за корпоративнаат тайна - ако искаш да вземеш имота, търсиш съдействоето на корпорацията си. Неслучайно големите корпорации предлагат помощ за релокация - тя в това се изразява, да гарантират за служителя си пред наемодателя. Може да се явиш на 10 интервюта и никой да не ти даде имота си. Охоо, там договорите за наем са десетки страници - клаузи да искаш. Един пирон не можеш да забиеш без предварително писмено съгласие на собственика. Обаче това съвсем не отменя доказване на доход, ама хич. Това е бизнес и на него се гледа сериозно - независимо дали собственикът отдава цели сгради или отдава своя втори имот. И никой не му обяснява, че не може да се мери с банка. А и да му обяснява - чао и през вратата, идва следващият, който не обяснява, ами показва и разказва, ако иска да вземе имота.  
Защото каквито и клаузи да имаш, ако тръгнеш да гониш, трябва да го осъдиш първо, а междувременно той те е завлякъл с няколко хиляди - питай Румка, тя наскоро така изпищя от едни "бизнесмени" с големи приказки и никакви доходи.  

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 17:50 от Анонимен

# 159

В Германия си казвате доходите на всеки, който пита ли?  Стига, стига, българите си ги обсъждат заплатите, но чужденците не мислят така. Чужденец да питам за заплатата му, ще ме попита 'от коя земя идвам?'  В повечето корпорации заплатите са тайна.

Наемодателят затова има клауза за прекратяване  на договора и може да прекрати на момента, при неплащане. Може да поиска препоръка евентуално, но да преглежда декларации за доходи...

Не, стествено Simple Smile Не на всеки, който пита, а на собственика на имота, който искаме да наемем. За наемане на жилище се обясняваме и ги показваме, че и референции показваме, че и на интервюта се явяваме, под час.  И хазаинът си избира тези, които му се сторят най-надеждни и с най-сигурен доход. Явно не си живяла в голям немски град, където търсенето е голямо, а предлагането - малко. Може да се явиш на 10 интервюта и никой да не ти даде имота си. Охоо, там договорите за наем са десетки страници - клаузи да искаш. Обаче това съвсем не отменя доказване на доход, ама хич.
Защото каквито и калузи да имаш, ако тръгнеш да гониш, трябва да го осъдиш първо, а междувременно той те е завлякъл с няколко хиляди - питай Румка, тя наскоро така изпищя от едни "бизнесмени" с големи приказки и никакви доходи.   
Да, това за записването на час е така.  Но това може да се случи само там, където пазарът е ненормален. Както казваш, липса на жилища под наем. Знам за немските договори и странностите на хазаите. Твоят имот къде е, който даваш под наем? Този немски модел не е пригодим за един пазар, в който има средно търсене и предлагане.  Като започнеш да им искаш документи и да им правиш конкурс, наемателите бягат от теб.

# 160
Скрит текст:

В Германия си казвате доходите на всеки, който пита ли?  Стига, стига, българите си ги обсъждат заплатите, но чужденците не мислят така. Чужденец да питам за заплатата му, ще ме попита 'от коя земя идвам?'  В повечето корпорации заплатите са тайна.

Наемодателят затова има клауза за прекратяване  на договора и може да прекрати на момента, при неплащане. Може да поиска препоръка евентуално, но да преглежда декларации за доходи...

Не, стествено Simple Smile Не на всеки, който пита, а на собственика на имота, който искаме да наемем. За наемане на жилище се обясняваме и ги показваме, че и референции показваме, че и на интервюта се явяваме, под час.  И хазаинът си избира тези, които му се сторят най-надеждни и с най-сигурен доход. Явно не си живяла в голям немски град, където търсенето е голямо, а предлагането - малко. Може да се явиш на 10 интервюта и никой да не ти даде имота си. Охоо, там договорите за наем са десетки страници - клаузи да искаш. Обаче това съвсем не отменя доказване на доход, ама хич.
Защото каквито и калузи да имаш, ако тръгнеш да гониш, трябва да го осъдиш първо, а междувременно той те е завлякъл с няколко хиляди - питай Румка, тя наскоро така изпищя от едни "бизнесмени" с големи приказки и никакви доходи.  
Да, това за записването на час е така.  Но това може да се случи само там, където пазарът е ненормален. Както казваш, липса на жилища под наем. Знам за немските договори и странностите на хазаите. Твоят имот къде е, който даваш под наем? Този немски модел не е пригодим за един пазар, в който има средно търсене и предлагане.  Като започнеш да им искаш документи и да им правиш конкурс, наемателите бягат от теб.
В центъра. Нека си бягат, по-добре заключено, отколкото завлечена с хиляди.
В София ситуацията с търсене под наем е тежка - не е като в Мюнхен, но определено търсенето надвишва предлагането. Въпросът е, че кандидатите не са свикнали на скрийнинг, все още си мислят, че е лесна тази работа. Ама и това ще стане.

# 161
Въпросът е, че кандидатите не са свикнали на скрийнинг, все още си мислят, че е лесна тази работа. Ама и това ще стане.
Въпросът има аналогична страна и при наемодателите. Едни хора дават едни жилища, пък после се оказва, че собственикът е баба им, която не е с акъла си, пък жилището има проблеми, пък това, пък онова.
Аз съм за проверки, но и от двете страни и да се носи реална отговорност. В Германия може да дадеш жилище с печка на 40 години, но тя е чиста и изправна, а тук не е. В Германия като даваш жилище с печка на 40 години, има доста по-чувствителна разлика в наема сравнено с жилище с печка на 2 години, отколкото тук. В Германия не прекрояват гарсониери в 'двустайни'. И т.н.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 20:46 от Анонимен

# 162

Каква клауза бре? Да ти разправям ли за клаузите? Преди изписах цели страници ,лично съм потърпевша и 3 месеца не ми минава вече и изпитвам страх да отдавам имота.
Няма клаузи . Не важат!!! Това го запомнете. Някой иска ли да ви завлече , направил го е.
Няма закони , няма защита, няма нищо. Тук при това става въпрос за жилище , а не за кило картофи. Не само това, че няма да плаща наем, че ще има щети, че може и всичко да ти изнесе. Ти си длъжен да му плащаш сметките, докато живее незаконно там (според клаузите, щом не е платил) Трябва да го съдиш. Но не можеш, защото той все няма да е получил призовка. Все нещо става и така 2-3 години ти не мърдат , а той е щастлив. Ако все пак успееш да го замъкнеш на дело, то той вече ще се е изнесъл и няма да може и къде да го откриеш за следващото. Единствената възможност е да действаш на ръба на закона. Много хора са били така, не пишат тук, но го разбрах. Затова и има толкова пустеещи имоти. Не защото хората имат пари или не са в страната, Просто ги е страх и са се напатили.
Мечтая за времето да стане като в Германия, Англия и къде и да е. Това тук е джунгла направо. Не беше така преди години. Сега и полицията си измива ръцете с " граждански отношения". Не пожелавам на никой да изживее кошмара на излъган наемодател. Не иска просто да продължавам да пиша, щото ...вдигам буквално кръвно. И ключарите дори са наясно колко измамени хора има в София поне. Да не говорим за фирмите , дето само парите взимат, а защита и съдействие да не пиша , че почти никоя после не ти осигурява някакво съдействие. Ми то... само да дойде и види и хоп , после си бии главата в стената. Това в друга държава не знам да става и наемодателя да е на колене. Като тегля чертата аз лично съм на минус с парите от наем и ремонтите, адвокатите, бравите, нервите , да не говоря че можеха да ми продадат жилището. Та , хайде по-спокойно срещу хората дето ви дават покрив и сушинка. Вярно , че си плащате , ама на хотел на почивка , като чета все им евтино на хората , пък и аз се случва да съм била там, еми не е евтино , не си заслужава парите, защото знам да ги ценя. Пък тук ...Ми ходете на хотел , бре. Там хем ще ви чистят , хем режийни няма да ви искат.

# 163
  • София
Малеее, пак същата драма!
Ми всеки си има гледна точка, не са всички наематели "черни" защото някой е бил, както и не са всички наемодатели алчни и само искащи да "прибират" без да дадат в замяна.

Ние до момента винаги сме питали наемателите с какво се занимават и толкова, за мен е нормално. Ако не искат да ми кажат - ок, но ще ми светне червената лампа. Нито съм питала после в коя точно фирма, камо ли да си отворя устата за заплата. Последното е конфиденциално обикновено и не питам и приятели/родители, какво да говорим за непознати.

# 164
По въпроса на Гал. Няма как да живееш спокойно и сама на свободен наем, дохода ти не го позволява.
300лв, но има отделно ток, вода, телефон, интернет, такса дом управител...там отиват едни още 200лв Отделно храна и транспорт. Ако не си купуваш нищичко.
Що за живот е това. По добре да се прежалиш и да живееш със съквартирант.

Общи условия

Активация на акаунт